4 Kasım 2009

Bajar - Ogit(Nasihat)




be oğul, benim güzel oğlum
şivan(ateş) düşürme ocağıma
be kızım, benim güzel kızım
kor düşürme yüreğime

zorla zorla zorla zorla
kopardılar toprağımızdan
zorla gönderdiler sürgüne
ta konya iline

sağır, dilsiz, komşusuz,
kimsesiz, biçare, nasıl kalabilirdik
güneş’e karşı sabah duasını,
ateşin kutsallığını, yaban hayatı unutmadık asla

izlerimizi kaybettirmeden
tüm insanlıkla barış içinde
bu kutsal topraklarda şit’den beri varız..


****Bajar, savaşın doğdukları/doydukları köylerinden göç ettirilerek büyük şehirlerde kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışan Kürtlerin hikayelerini anlattığı ilk albümleri "Nêz Be / Yaklaş"ı yayımladı*****

38 yorum:

TA dedi ki...

borges soru işareti bıraktın. ya safsın yada başka birşey.güneşe ateşe tapmak ı unutmamakda neyin nesi?

Borges dedi ki...

T.C: ".güneşe ateşe tapmak ı unutmamakda neyin nesi?"

Asagidaki linke tiklayip neyin nesidir ögrenebilirsin. Bu verilen tepkiden daha anlasilmaz bir sarki sözü degildir ve soru isaretleri benim de kafamda olusuyor. Derdiniz nedir, sorun nerededir, daha aciklayici bir yorum bekliyorum.

TA dedi ki...

eskiden güneşe ateşe taparlardı.sende biliyorsun ki amaçları türkiyeyi yugoslavya gibi parçalamak.biliyor musun? onun için ne kadar ayrıştırıcı şeyler varsa ön plana koyuyorlar.bunlardan biride dil'dir. senin derdin ne bilmiyorum.insanları dil vasıtasıyla ayırabilirsin.eğer seninle iletişim içindeysek bu dil iledir.başka değil.hem kardeşlikten bahsedeceksin hemde ben başka dil konuşmak istiyorum diyeceksin.olur mu böyle saçmalık.senin bu yüzünüde görmek ilginç aslında.demekki zekayı(zihni) gereksiz işlerde kullanmakla(görmekle) ölçemiyorsun.ciddi mevzularda görmek daha mantıklı.

ti esti to dedi ki...

güzel şarkı borges. yine, yeniden, herzamanki gibi. ne diyordu filmde: "illaki anlamak gerekmiyor" gece gece iyi geldi.

Borges dedi ki...

T.C: Söyle cümle kurmussunuz..

"hem kardeşlikten bahsedeceksin hemde ben başka dil konuşmak istiyorum diyeceksin.olur mu böyle saçmalık"

Bence benimle tartisarak degerli vaktiginizi bosa harcamayin ve beni daha henüz tanimadiniz.. Bu ülke bir gün Yugoslavya gibi bölünürse bu birileri ana dilini konusmak istediginden degil, insanlarin ana diliyle konusmasini sacmalik olarak görenlerin olusturdugu toplumsal baski yüzünden olacaktir, buna inanin..

ti esti to dedi ki...

@ T.C

http://www.perisanfilm.com/school/

şöyle bir film var "iki dil bir bavul" filmin adı. hani ben mesleğimden dolayı biliyorum durumun özünü, zorluklarını. aynı zorlukları istanbulda da yaşıyordum, güneydoğuda da yaşıyorum. hani bazı kesimlerin diline ket vurmak o insanların eline silah veriyor. bunu çok yerde görüyoruz. dünyanın çok ülkesinde de oluyor bunlar. sen ya da ben doğuda doğmadık diye şanslı olmamalıyız. onlar da batı da doğdu diye şansız kabul edilmemeli. herkesin kendi kültürünü yaşama ve yaşatma hakkı vardır. sen bunu kabul edersin veya etmezsin(ki etmek gerekiyor.) senin bileceğin iş.

mesele senin veya benim veya başkalarının hangi dili bildiği değil. o dilin var olduğunu kabul etmemizdir. ve insaf saygı duymamızdır. bu kadar.

Borges dedi ki...

Daha da buraya kürtce sarkilar koyacagim, neden olmasin ? Bir kez olsun kürt ve kürtcenin oldugu yerde PKK ilismesin, bölücülük girmesin.. Bunlarin disinda kalan insanlarin da istekleri, duygulari ve yasamlari var. Her seferinde bu ikisini özdeslestirerek en büyük kötülügü yapiyorsunuz.. Ben ülkemde cokca kez kürt oldum burada da sürekli "türk" oldugum gibi.. Azicik empati yapmak sagliga da yararlidir..

Mesele köyünden zorla koparilip sehirlere göce zorlayan insanlarin yasamidir bu albümün icerigi.. Nedir yahu burada garip olan ?

TA dedi ki...

kardeşlik olacaksa önce insanların birbirini anlaması lazım.bu dil ile olur.türkiyede hiçkimse hiçkimseye en azından insanlar insanlara baskı yapmamıştır.insanların derdi kafatası olmamıştır.ama asıl böyle giderse olacaktır.birbirinin dilinden anlamayan iki insan kardeş olamaz.bön bön birbirlerinin suratlarına bakarlar sadece.ve insanlar bu şekilde birbirinden ayrılır.sen ya safsın yada ...
doğuda yaşayan insanların dertleri bu olmadığı halde birileri illa senin derdin bu diye ortaya çıkıyorlar.bir zaman sonra batıdan doğuya giden birisi yolun nereden gidileceğini bile soramayacak.sonra kardeşlikten dem vuracaksın.kardeşlik dil ve din in ortak değerleri ile oluşur.şimdiye kadar kardeştik.aynı savaşta (istiklal)savaştık omuz omuza.işte bu kardeşliği bitirmek için ayrıştırıcı ne varsa ortaya atıyorlar.bunu görmemek iyi niyetten yoksunluktur.

iyiki bu post'u yazmışsın.kendini bu şekilde tanıtmış oldun.insanlarda seni tanımış oldu sanırım.

Borges dedi ki...

T.C: Bu yüzden yaziyoruz.. Yanlis taninmamak icin.. Ho$ Kalin..

TA dedi ki...

doğuda yaşayan insanlar türkçe konuştuğu için kendilerini kötü hissetmiyorlar.bu ülkede doğudan batıya gelip ayrımcılık yapan olmadı.öyle olsaydı batıda doğulu kalmazdı değilmi? hiçkimse şanslı yada şansız doğmadı.şimdiye kadar birbirimize yan gözle bakmadıysak bu dilin ve dinin aynı olmasındandır.doğuda yaşayan insanında türkçe konuştuğu için gocunduğu yerindiği yok.ama birileri bu küçük azınlıktır illa bunları dertmiş gibi ortaya atıyor.maksat ayrıştırıcı vasıfları ön plana koyup insanları önce ruhen ayırmak.sonrada fiziki ayrılma gelecektir.kolaylaşacaktır.sağ-sol diye birşey icat ettiler.ve insanlar birbirine girdi.buda aynı şeyi yapıyorlar.suni bir şeydir bu.insanların dertleri değil kürtçe konuşmamak.ama illa senin derdin bu olacak diye birileri kışkırtıyor.ayırmanın en başta gelen yolu dildir.

Borges dedi ki...

T.C: Size hayatta basarilar..

Unknown dedi ki...

Borges, Bajar bu ay Zürihde konser verecek, mutlaka orda olacagim! Ayrica dünyayi kendinden ibaret bilenlere, kültürel zenginligi görmeyipde sahslarin ve halklarin özgürlügünü kisitliyarak ve ayni cümlede kardeslik lafini kullanan kendini bilmezlerle zamanini kayip etme bence! Bu düsünceler ve görüsler ne türkiyeyi ne dünyayi bir adim ilerletmez! Gecen yüzyilda avrupada bu tür düsüncelerle insanlari mobilize eden bi liderler vardi ve kac milyon insanin ölümüne neden oldular! Kültürsüzlük ancak buna denir artik! Ayrica Video paylasimin icin sagol, sen hic merak etme, yanlis taninmassin! :)

Borges dedi ki...

Zurich bana cok uzak degil aslinda. Bizimkilere bir bakayim vakit de uyarsa gideriz bir de Bajar hatrina Zurich'e. Kardes Türküler'le geldiginde ters bir döneme gelmisti Vedat yildirim.. belki bu sefer Bajar ile yakalariz.. Tarihlere bakayim ben..

Sagolasin bilgi icin jackal_ao..

Unknown dedi ki...

Kardes Türküleride gelmisti Zürihe, inanilmaz bir performans gösterdiler ve cok begendim. Bajar'i tanimiyordum, gecen Posterini gördüm sehirde, Kardes türkülerin Vokalisti yazinca giderim dedim. Giris 30 isvicre frangi, yani 20 € falan! Cumartesi ayin 28inde!

Borges dedi ki...

19 temmuz idi yanilmiyorsam Augsburg'a ayagimiza kadar gelmisti Kardes Türküler.. lakin gidemedik yogun bir dönemdi.. Belki buna gideriz, bizimkiler he derse güzel bir konser/yolculuk olur.

seanpenn dedi ki...

jugo slavija da herkes aynı dili konuşuyorduda ne oldu.o güzel ülkenin mına koydular.

stalker dedi ki...

profil resminde malcolm x'i kullanan birinin "ana dilinizi kullanmayın lan bölücü orspuçocukları" kıvamındaki argümanları da ne manyak ironidir yav.

eyvallah borges..

sembolist dedi ki...

yıl 2009,bir insan bir insanın konuştuğu dilden rahatsız oluyor:))
Nedir bu kürtçe kompleksi,Allah aşkına,manyak ya da geri zekalı olmak lazım,bir insanın ana dilinde rahatsız olmak için,T.Ç baka işin gücün yok mu,insanların konutuğu dille uğraıyon..
Boges paylaşım için teekkürler..

TA dedi ki...

konuşulan dil bir ülkenin birliğinin işaretlerinden en önemlisidir.bana ne birlikten diyorsan cevap vermek luzumsuz.polemik olsun diye yazmadım tabi.herkesin fikri neyse onu değiştirmek anlamsız ve gereksiz.ben fikrimi yazıyorum.şimdiye kadar kardeş kalmışsak ve bundan sonra kardeş olarak devam edeceksek bu dilin ve dinin birliği ile olmuştur ve olacaktır.ayrımcılık olursa bu dilin birliğinin bozulmasıyla başlar.bunuda birileri istiyor.sen görmüyorsan bilemem.

varol döken dedi ki...

"ben bir şarkı yaptım, çok ama çok güzel bir şarkı yaptım... içimdekini ortaya dökmek için... içimdekini dökerken kimseyi kırmamak için... köşeme geçtim ve bir şarkı yaptım... en sevdiğim dilde, içimdekini en iyi anlatabileceğim dilde yaptım... başka bir dili yok saymak için değil, aksine onları da sevmek için... onların da beni sevmesi için... sevdiler mi acaba? severler mi acaba? sevecekler mi bir gün acaba?"

...

bazen bajar olmak lazım anlamak için, bajar olmadan anlayamazsın...

varol döken dedi ki...

gel seninle bir şarkı olalım,
sınırları geçmek için,
şarkılar var çünkü
her şeyin ötesinde

gel seninle bir dil olalım
fikirleri yaymak için
müziktir dünyanın anadili
herkesin üstünde

ne güzel bir şarkısın sen
hepsinden öte
gel biraz da
benim için söyle

Unknown dedi ki...

güzel müzik güzel parça.
sağol borges.

Anoz dedi ki...

T.C isvicrede 4 dil konusuyorlar, insanlar kendilerini baya isvicreli olarak görüyor, birlikte yasamayi biliyorlar, saygililar bibirine!! Ne baskalarin'in özgürlügünü kisitliyorlar, nede bölücülük veya ayrimcilik yapiyorlar! Asil ayrimcilik baskasinin dilini konusturmamak, özgürlügünü kisitlamaktir! Gelip'te gör, ozaman konus! Görüsün ayri ola bilir, ama yorum yaparken biraz'da argümanlarini daha güclendirmek icin biraz kaynak (tarihi, felsefe, politik herneyse) verde biraz inanalim, tartismak icin hic olmassa bi durum olsun!

@stalker

kisa yorumun bomba ;)

aksilaz dedi ki...

Öncelikle bu ülkede belirli kökene sahip vatandaşlara haksızlık yapıldıgına inanmıyorum. Haksızlık her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına yapılıyor. Ancak şunu diyebiliriz :
Kürtçeye çok daha fazla baskı yapıldı. Bununda bilinçli oldugu kanaatindeyim. Bu konu uzar gider tartışma yeride burası değil. Şarkı güzel bir şarkı. Müzik kalitesi olarak benim beğenimi kazandı. Kürtçe diye şarkıdan gocunacak değilim. Sonuçta benim ülkemin halkının dili. Sözlerini anlamıyorum ancak kulaga hoş geldigi için dinledim.

Birazda empati yapmak lazım. Ben Lazca şarkı dinlerken zevk alıyorsam her kürt kökenli vatandaşımızda bu şarkılardan zevk alıyordur. Bu çok doğaldır. Bi şarkının, bi sözün, bi cümlenin bu ülkeyi bölmeye gücü yetmez bunuda biliyorum.

Bu yazı vesilesi ile geçde olsa hoşgeldin diyorum Borges.

ti esti to dedi ki...

bir kez daha yineliyorum. eğer ben doğuda çalışıyor ve oranın kültürünü batıda öğrenememişsem bu senin dediğin sebeplerden kaynaklıdır T.Ç.

kimilerinin diline düğüm atarsın ama bir şekilde yolunu bulunup çözülür o dil. burada olmaz başka ülkede olur. ama illaki olur. onun için onu yasaklayıp ayırıp, başka yere göndermekten ise burada kalıp zenginleşmesini izlemek daha güzeldir. kimse dili ayrı diye ayrışmaz eşitlik varsa(bkz:osmanlı)

Borges dedi ki...

Hosbuldum Aksilaz.

Burada her sey tartisilir, bir sinir, su olmaz bu ayip kacar yok burada. Lakin seviye bu sekilde olmamasi gerekir. Dile getirilen

""hem kardeşlikten bahsedeceksin hemde ben başka dil konuşmak istiyorum diyeceksin.olur mu böyle saçmalık""

böyle bir insansizlik ve yüzeysel bakis oldugu vakit tartismadan ziyade yol gösteriyoruz.. Daha az zararli, daha zeki insanlarin yazdigi daha seviyeli yerlerde gezinip ne kendilerinin ne de bizim güzel vaktimizi ziyan etsinler.

TA dedi ki...

@anoz

isviçre diye bir millet olmadığı için 4 dil var.fransada herkes fransızca bilmek zorunda.

@borges

evet başka dil konuşunca kardeşlik biter.çünkü dil insanları birbirine yakınlaştırır.aynı dili konuşan insanlar aynı ruha sahiptir.doğudada yaşasa batıdada aynı dilin verdiği bir bağ oluşur.ama diller farklılaşırsa bu bağ olmaz.galiba senin zeka seviyen üst düzeyde olduğu için anlamakta zorlanıyorsun.

bu işlerin bölmek için yapıldığını bilmemende senin zeka seviyeni gösteriyor.

ti esti to dedi ki...

yahu kızmayayım diyorum olmuyor. söylesen bir türlü söylemesen yine olmuyor. yahu arkadaşım şimdiye kadar aynı dil uğruna bu kadar baskıya rağmen kardeşlik var mı? yok. e peki neyin derdindesin. ki mesele sadece dil değilken. yahu bir şarkının farklı dilde olması bu kadar mı kötü. bu mudur seni doğudan ayrıştıran etmen. yani şunu mu dersin 50 yaşındaki birisi türkçe bilmez de senden yardım isterse. siktir git önce dilimi öğren gel mi demek lazım. yok arkadaş bu böyle olmayak. ne kadar anlatsan boş.

Anoz dedi ki...

T.C. artik resmen sacmalamaya basladin diye biliriz! Isvicre diye bir millet yok öylemi? Artik tarihi bilmedenmi konusuyorsun, nerenle düsünüyorsun bilemiyecegim ama, yorumlarinda bile ayrimcilik ve irkcilik yapiyorsun bunu bil! Yinede senin seviyene düsmemek icin postumu burda bitiriyorum! Of be bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya kalkisiyorsun ya, oda beni bitiriyor!

Unknown dedi ki...

ne türkiyeymis kardesim böl böl bitmedi amip gibi mübarek.

bajar nezaman geliyor zürihe biraz da zürih bölünsün

varol döken dedi ki...

bir ayrımcılık yapılacaksa bağlaçları ve soru eklerini doğru yazabilenler ve yazamayanlar arasında yapalım!

bu arada şarkıyı dünden beri aralıksız dinliyorum, müzik her zaman en güzel cevap...

Kalten dedi ki...

Milleti yaklastiran dil midir, din midir, ya da 64 yil once Borges'in yasadigi ulkede intihar eden bir biyiklinin iddia ettigi gibi sac rengi/ten rengi midir bilmem ama sunu bilirim: Her millette tartisilmasi imkansiz insanlar var.

Oyle adamlar var ki ne anlatsan bos, oyle sacma argumanlarla gelirler ki gozunun icine bakarsin adamin, varsa bile yapacagin argumandan, soyleyecegin laftan vazgecersin.

Kizmanin da manasi yok, o adamin ailesinde dogsam-buyusem belki ben de oyle olurdum dersin, affedersin.

Misal Amerika'da bir Cumhuriyetciler var, birtanesi orada okula giden bana "Simdi Turkiye'yle Amerika arasinda savas ciksa sen Amerikan ordusunu desteklemez misin? Cunku biz ozgur ulkeyiz!" demisti.

Ne diyim ki ben bu adama, ne anlatayim. Her yerde var iste.

Aslinda "Her ne kadar sizinle ayni dili konusuyor olsam da yakinlik kuramiyorum" diyip grotesk bir iddia ile olay mahallini terkedebilirdim.

Aklima gelmemis, dammit.

Gand dedi ki...

sözler çok anlamlı ve güzelmiş.
kürtçe'nin serbest bırakılması ile birlikte herkes tarafından ulaşılabilir kürtçe eserlerinin çeşitlilik kazanacağı bekleniyordu zaten.

tüm bu kavganın ortasında milliyetçi olmayan, her şeye rağmen BARIŞ diyen birilerinin olduğunu hatırlamak çok iyi geliyor.

paylaştığın ve hatırlattığın için teşekkürler Borges.

Borges dedi ki...

Gand: Bir sekilde yerine ulasip paylasildiginin farkindaligidir güzel olan..

Kinyas dedi ki...

boş işlerle ilgilenmemek lazım.
bunun yerine her kültürün güzelliklerinden bir parça tatmak lazım.
mesela tirşik diye bişi yemiştim. aklım çıkmıştı.
murat diye bir arkadaşım var. başi diyorum görünce, nasıl seviniyor.
o deyyus da bana kaydan ketesun deyür. ehue.
bu tip şeylerden millette parçalanmaz, ülkede bölünmez. sıkma kendini bu kadar T.C. inandığın şeyleri savunmak güzel olabilir, ama bu kadar da körü körüne savunmamak lazım. gün gelir devran döner. zaman geçer. inandıklarına sen de inanmazsın.
olsun ama inandıklarını böle yazman güzel birşey. zaman geçtikçe üzerine daha fazla koyman dileğiyle, sağlıcakla.

Pan Monroe dedi ki...

nothing @ all

ben kardeşliği dil'in bitirdiğini düşünüyorum. Keşke insanlar hiç konuşmasa lan. Keşke bütün bu kodlanmış alfabelerin bir anlamı da olmasa, ses olarak kalsa. o zaman fonetiği de daha fiyakalı durur.

Adamın biri almış sazını,hiçbir ulusun sahip çıkamayacağı, sadece doğadaki seslerin diliyle bir şarkı yapmış. Bence gamlar ve usüller gayet yeterli, dert anlatmak için. Ama adam üstüne bizim "dil" dediğimiz şeyle sözleri de okuyunca, adamın derdi olmaktan çıkıyor bu, bu bloğa yorum yapanın derdi oluyor. Olaydaki en gerzek taraf da bu.

" 5/4 lük yugoslavya parçalaması (şaman ölçeğinde)" diye müzikal bir usül yok. Ben notalarla bir insanın anasına avradına bile küfür edebileceğinize inanıyorum ama somut bir açılımı olmadığı için anladığınla kalırsın sadece. Müziği rahat bırakın usta, hani yalvarırım gerekirse.

Unknown dedi ki...

Kurt olmak bir suc degil bizde zamaninda az cekmedik ama biz intikamda almayiz bize kursun sıkanin biz mesazrina cicek atariz kurt turk laz arap mumin veya muşrik biz hepimiz hz ademin ogluyuz veya kiziyiz bu uc gunluk dunyada birbirimizle iy gecinelim cunku obur dunyada bize sorulacak bir cok soru ve osorulara verilecekte bircok cevab vardir seni sevioruz borges iyki varsin ve hepde ol sen bzm dilimizlen konustun o sarkida helal olsun belki bu dunyada goremeyecem sni ama hep arkandayiz bn vandan kendine iy bak borges iyki varsin herhebi

Unknown dedi ki...

Cok dogru kardesim gecmis nasil olsa gecmis bnce insanlar gecmisi gelcekte kiyaslamamak icin simdi dusunup iy yasamalari gerek veya inadina yasatmak gerek