7 Kasım 2009

Lattek'in Mavi Kazagi.!



1987/88 döneminde Köln'ün sportif direktörü olur Lattek.. Ilk hafta macinda Köln Kaiserslautern ile oynar iken Lattek bu resimde gördügünüz mavi kazagi üzerine gecirir ve mac 1-1 berabere biter.. Der ki Lattek, Köln yenilesiye kadar ben bu kazak ile gelecegim maclara.. Aslinda bir cok insanda vardir bu davranis bicimi. Lakin Lattek gibi kariyeri inanilmaz basarilarla dolu olan bir adamin böyle düsünmesi ilginc geldi.. Ne var ki tuttu mu tutuyor bu totemler ve Köln arkadaslar tam 14 hafta yenilmiyor.. 14 hafta Lattek bu mavi kazagiyla maclara geliyor. Aslinda benim de var böyle totemlerim.. Ne zaman geceleri böyle cok kahve icsem uyuyamayacagima inanirim.. Sonra ne zaman sinav öncesi vur patlasin cal oynasin yapsam kesin o sinavi gecemem filan.. Lan acaba dogru olmasin sakin diye ona yakin sinav öncesi bunu denemisimdir.. bizim totemler böyle de Gary Lineker abininkiler de söyle seylermis:
Mac öncesi isinirken gol atmazmis kalelere zira bosa harcamak istemezmis gollerini. Sayiyla "gol" veriyorlar sanki mac basina gibi.. Sonra devre arasi eger gol atamamissa mutlaka formasini degistirirmis, ola ki devre bitmeden gol atmis, ancak o zaman üzerindeki formayla maca devam edermis.. Uzun süre gol atamadigi vakit kadinlarin bunalima girdiginde yaptigi gibi kuaföre gidermis.. Lineker'in basarisi ortadayken bi düsünmek gerek..



Simdi Bordo'nun basinda olan Hakan Sükür'lü inter takiminda da oynayan sevgili Blanc misal Barthez'in kelini öpermis maca cikmadan önce.. Arjantin teknik direktörü Carlos Bilardo sürekli ayni kravati takti 86 Meksiko'daki ilk mactan taaa ki 90 finalinde Almanya'ya kaybedesiye kadar.. Bu zihniyet dönemin Arjantini düsünürsek aslinda ne yaparsa yapsin üst üste oynadigi basarili maclar sonrasinda mac öncesi herhangi bir eylemini varolan basarisina eklemleyecek, basarisinin bir nedeni sayacakti bir sekilde.. Öyle de oldu.. Misal 86 Meksiko dünya kupasindaki ilk macta oyuncusundan dis macunu istemis ve bu eylemde nedendir bilmem bir keramet görmüs olacak ki finale kadar devam ettirmis.. Tanri'nin elinin ardinda yatan aslinda oyuncudan alinan dis macunlarinin gücüdür bir bakima.. Arjantin yendikce garibim her seferinde birinden dismacunu dilenmek zorunda kalmis.. Buraya kadar olanini bir nebze olsun anliyorum. Basari öncesi yapilmis herhangi bir eylemi basarinin nedeni olarak görüyorlar. Cok calismak, antrenman etmek, düzenli bir sekilde yasamak oldugu gibi mactan önce yapilmis herhangi baska bir eylem de o basarinin nedeni olabilir pekala.. Ve fakat altmisli yillarda ingiliz milli takiminin oyuncusu Nobby Stiler her mac öncesi zeytinyagi ile ellerini ,vucudunu ovarmis.. Gerci adamlar tarihlerindeki tek dünya kupasini da bu dönemde bu oyuncuyla aldilar lakin nasil aklina geldi böyle bir eylem ? Lan lan lan buldum ben.. eger zeytin yagiyla bi yerleri ovarsam kesin basarili oluruz, isin sirri olin de iki kere rafine mi dedi ne yapti bilemedim.. Nasil gelir insan o noktaya ?

Dikkat ederseniz biraz soguk yaklasiyorum bu totem olayina.. Zira bu totemci grubu ben cok sevmem. Bir Galatasaray macinda rakip takim cok tehlikeli bir sekilde atak gerceklestirdigi esnada pek de tanismadigim yilisik herifin teki heyecandan deyim yerindeyse resmen beni dövdü.. Hayir hayir diye gözlerini kapatip bana gecirdi dumbuzlari.. Vurdu, kirdi bakamadi ve maalasef o atak gol olmadi.. Maalasef diyorum zira adamin totemi ceza sahasina giren her atakta tekme tokat bana girmek oldu.. Adam rakip her ceza alaninda girmeye basladiginda üzerime cullaniyor ,totem yapiyorum diyor.. Sadece tehlikeli akinlarda olsa neyse bizim ceza sahasina her gelme girisimlerinde bana girisiyor.. Bir oldu bir sey demedim, iki oldu macin heyecanindan hissetmedim dumbuzlarini ki daracik yerde on bes kisiyiz ayni anda ayaklariyla dahi bana vuruyor.. Maci da hatirlamiyorum ama penalti oldugu bir pozisyonda artik maci filan biraktim ben sana da totemine de diyerekten.. Tanimadigim insanin durduk yere kirkyillik ahbabmiscasina muhabbet etmesinden bile hazzetmeyen bana sen her atakta totem adina gecir.. Sonra neden sinirleniyorsun..

Her pozisyonda "bak bak kesin simdi su olacak "diye cümle kurup mac izleyeni bir de totemcileri sevmem.. bu ikisi genelde ayni grubun üyeleridir..

3 yorum:

alengir dedi ki...

Benimde var bunlara benzer bit totemin,Fenerbahçe maçlarında rakip tehlikeli geldiği zaman kulaklarımı kapatıyorum tamamen,olası bir gol sesini duymamak için,çoğunlukla işede yarıyor,hele son oynadığımız Kayseri maçı düşünülürse:)

Can dedi ki...

Bizde vodoo yapardık kendi çapımızda. Babam ressam-heykeltraş. Evde çamurdan küçük adamlar yaptık. Bende rakip kimse en iyi oyuncularının isimlerini yazardım arkasına adamların. Ellerini ayaklarını bağlardık adamların. Sonra da dolaba kapatırdık. İlk yaptığımız Chelsea maçında 5 yesekte sonraki her maçta adamların basireti bağlandı. Ne adamlar ne goller kaçırdı. Misal Arif'in gol attığı dakikaya kadar sağdan soldan atak yapan deli goller kaçıran Mallorca, bizi dava etme hakkına sahip bize göre...

Borges dedi ki...

alengir;))) Benim de su tarifledigim gruba üye oldugum zaman dilimi coktur, özellikle gecmiste cok daha fazlaydi..

Can;)) O saglam bir eylemmis yahu ;)