19 Aralık 2009

Galatasaray - Genclerbirligi : 1-0




Ve sonunda Galatasaray Lider.!

Ya ben Serdar Kulbilge'den baslamak isterim. Hic unutmam zira Kocaelispor'da oynar iken de ayni sekilde zaman gecirmek icin inanilmaz absürdlükler yapan bir kaleciydi. Bu tamamen onun oyun anlayisinin icerisine yerlemis bir taktik sanirim.. Cok ilginc bir kaleci oldugunu söylemek gerek.. Her mac icerisinde bunu deniyor ve nedeni daha cok psikoloji bilim dalini ilgilendiren bir mesele zira herhangi bir mantigi yok yaptigi sacmaliklarin.. Ama bu ilk degil, bunu hatirlatmak isterim ,sürekli böyledir.

Takimda kimi degisiklikler yapilmak zorunda kalindi. Balta, stoper'e gecti. sag bek Ugur Ucar olur iken sol bek de Caner Erkin. Caner, hucum acisindan umut vaad eder oyun oynasa da olgunlasamamis futbolu nedeniyle takima cok ciddi sorunlar cikartiyor. Genclerbirligi ilk yari boyunca gol pozisyonu üretemese dahi geldigi kanat hep Caner'in oldugu bölgeden idi. Savunma zaafiyeti bir soru isareti olustursa dahi hucumdaki hareketliligi nedeniyle üzerinde durulmasi gereken oyuncu oldugunu dusunuyorum. Yine de bu kadar savunma zaafiyetini tek basina olusturmasi cok ciddi bir sorun. Mesele hucum bölgesinde cok sik yer aldigindan dolayi geriye gelememe degil yerlesim hatasi, adam kacirma ve ofsayt taktigini bozma gibi temel defansif hatalar yapmasidir.. Sol acik mi sol bek mi buna kendi icerisinde bir karar verip o yönde ilerlemesi gerekir.

Takim ilk yari boyunca neredeyse pozisyon vermeden üst üste Kewell ile pozisyonlar buldu. Ben her seye ragmen cok ciddi bir orta saha problemi oldugunun altini cizmek isterim. Galatasarayin atak oynadigi, pozisyon vermedigi bir yari boyunca yanlis paslarin adedi nedir, ögrenmek isterim. Bu kadar cok pas hatasi normal degil.. Top kanatlara tasindigi vakit özellikle Keita ile takim cok önemli ataklar gelistirebiliyor lakin buraya gelesiye kadar olan sürec mercek altina alindiginda hem Elano'nun neden o bölgede topla bulusamadigi ve ayni zamanda onun yerine topla bulusan pas özürlü defansif orta sahalarin varligi tartisma konusu yapilmali ve üzerinde durulmalidir. Sorununuz nedir ? Silah zoruyla Elano'ya oynuyorlar ki bir pozisyonda Topal bilmem kacinci yanlis pasi sonucu olusan güvensizlik nedeniyle oynadi ki yan yanaydi her ikisi de.. O bir acik bulamadi ama Elano gayet sakin bir sekilde öndeki oyuncuyu gördü, pozisyon aut olsa dahi bu ayrinti orada kimin oyunu kurmak zorunda oldugu ya da insiyatifi kimin almasi gerektigine iliskin cok net bir cevap idi anlayana.. Yeter yahu.. Oynayin ve kurtulun.. Bir saga bakiyorsunuz, bir sola bakiyorsunuz ki top hala önünüzdeyse -ihtimal yüzde 50- iki adim ötenize ancak iletebiliyorsunuz.. Birakin isbilene..

Caner hamlesi defansin ahenkini bozmustur ki rotasyona sürekli basvuran teknik adamlarin özellikle bu bölgedeki degisimler sonucu kacinilmaz problemidir. Genclerbirligi 55 dakika boyunca varlik gösteremedikten sonra bu hatalar sonucu kendisine geldi. Üst üste yerlesim hatalari sonucu öyle pozisyonlar kacirdi ki kenardaki teknik adam cildirmakta sonuna kadar hakliydi. Bu bocalama döneminde sans Galatasarayin yanindaydi belki ama macin geneline baktiginizda elde ettigi galibiyeti sonuna kadar haketmisti. Sorun su ki gol Baros olmadan cok da kolay degil ve defans dörtlüsündeki degisiklikler, kademe ve pozisyon hatalarini doguruyor ki bunun disinda bir üstünlügü de olmamistir rakibin..

Kewell muthesem oynadi yine.. Öyle bir gol atti ki ofsayt nedeniyle sayilmasa dahi insan bir daha bir daha seyredesi geliyor.. Keita ile beraber macin en iyilerindendi süphesiz.. Keita hucum gücü demektir. Keita yoktan yere pozisyon üretmenin adidir.. Golün bir önceki adimidir ve ben sahsen istikrarsiz ya da formsuz görüslerine katilmiyorum zira kötü oynadigi maci hatirlamiyorum ama cok buyuk hata yapmistir Fenerbahce macinda, bu baska.

Bunun disinda takimin sahada macin basindan itibaren macin son dakikalariymiscasina panik halinde ataga cikmasi da henüz oturmayan sistemin ve bu sistemi icsellestirememis oyuncu fazlaligina isarettir. Hemen hepsinin de kaynagi orta üclünün gerek insiyatifi eline alamayan-aldirilamayan Elano gerekse de Topal-Sarp'in hucum konusunda aktif rol alamayacak ölcüde yetersiz kalislari.. Bu ayni zamanda savunma acisindan da olusan zaafiyetin de sorumlusudur zira siz atak yapmaniz gereken yerde yanlis pas nedeniyle atak yiyorsunuz ki olacak is degil bu kadar pas hatasi.. Tüm bu hatalarin esliginde Balta'nin stoperdeki cikislarini, pas isabetini ve hatta oyuncunun kosu yoluna attigi güzel toplari da takdir ettik.. Beklentisizlikten olusan bir memnuniyet hali olsa gerek..

Genclerbiligini ise begendim ben. Harbuzi'nin oyun aklini sevdim mesela.. Kendilerine güvenerek oynamalarini ve futbolu oynatmama üzerine degil de oynamak istegiyle süslendirmeleri takdir edilmesi gerekir. Seyir zevki veren maclara sahne oluyor onlar sahada yer aldiklari vakit.. Doll bu takim ve bu lig icin bir nimettir, üzerinde durulmasi gerekir lakin öyle bir hava var ki her an ya baskan "cek git" diyecek ya da Doll "ben gidiyorum yeter be" diyecek gibi.. Bu adam bu takimin basinda iki sene durabilsin, Genclerbirligi belirli bir konuma ulasacaktir kesinlikle..

Ve.. Futbolu bilmeyen Rijkaard ile Galatasaray Avrupa Liginde Lider, Türkiye Liginde de Lider olmustur, gerisi de simdilik ayrintidan ibaret..
Son olarak;

Heriiiiiii heriiiii kiwillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll heri.. Heri kiwilllllllllllllllllllllllllllllllllll.!!!

20 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Ben Serdar Külbilge ile ilgili olarak zihinsel bir problemi sorgulardım şahsen. Yoksa bir kaleci maçın 7.dakikasında rakip oyuncu bassın da topu öyle elime alayım yerden diye ceza sahasında beklemez. O kadar da değil yani.

Bence takımın pas çalışması lazım. Attıkları pasın şiddetini ayarlamaktan aciz oluyorlar bazen. Bir de Servet şu özgüvenden bir kurtulsa artık rahat, anlamsız paslar, driblingler yapmasa.

Bir sözüm de kaleci için. 2007 yılındaki Porto-Beşiktaş maçını getirdi aklıma bu akşam. Ceza sahasında rakip forvet golü atarken Rüştü hiç oralı olmayıp eller havada hakeme bakıyordu nitekim çok rahat bir golü atmıştı adam. Leo da bu maçın etkisi altında kalmış olmalı ki aynı hareketi denemek istedi, ama rakip atamadı. Direkten dönen 1 pozisyon, ofsayt taktiğini yanlış yapmaktan kaynaklanan 2 pozisyon var. Üçünde de bakıyor kaleci. Neden uçmuyorsun, topu kurtarmak gibi bir amacın yok mu? Seni pozisyonları iyi süz diye mi koyuyorlar oraya?

Orkun'u bile arar olduk artık. Amele goller yiyordu ama en azından atlıyordu topu kurtarmak için, bir çabası vardı. Adam çabalıyor ama olmuyor diyorduk. Bu çabalamıyor da, sadece izliyor. Bu adama rağmen lider oluyorsak Mondragon'la falan nerelerde olurduk kim bilir.

bonaventure dedi ki...

iyi de o kadroyla hıncalda şampiyon yapar
:)

sembolist dedi ki...

borges ellerine sağlık..
Topal-sarp'ın Elanoyla ısralı bi şeklde oynamamasını tek bişey bağlıyorum,rezalet..
sence teknik ekip bu rezaleti görmüyor mu?
iki elni havaya kaldrıp pas istemek için yırtınan Elanoyu gördükçe içim parçalanıyor..
Arda'ya da hiç yakıştıramıyorum..

Adsız dedi ki...

Stay with us Harry demekten başka bişey gelmiyor içimden

Gol sevinci de 10 numara

http://www.youtube.com/watch?v=LO9lDUUJaKo

tolga dedi ki...

serdarın bir benzeri hatta davranışlarıyla ikizi antalyanın kalesindeki çakma barthez ömer.
oymadığı takım hem de deplasmanda öne geçerse bilin ki ömer o maçta en az 3 sakatlık geçirir

Robaggio dedi ki...

Aynen söylediğiniz gibi Serdar Kulbilge'nin bu huyu doğuştan geliyor olsa gerek 10 aylık doğmuş olabilir örneğin :)
ayrıca bu zaman geçirmeler esnasında kendi taraftarından gelen tepkiler de bir işe yaramıyor, geçtiğimiz yıl onu da tecrübe etmiştik...

Sinan Yılmaz dedi ki...

Hocam Topal ve Sarp ayrı bir yetersizlikte. Savunmada bütün topları Servet'in kullanması, hem de uzun kullanması. Sene başından beri ekseriyetle maç başı 10-15 tane uzun top atıp topu rakibe vermesi.

Sana da çok tuhaf gelmiyor mu. Hem de yanında Hakan var.

Bilmiyor mu yani çok güçlü olmasına rağmen Türkiye liglerinin belki gelmiş geçmiş en kazma stoperi olduğunu.
Herkes işini yapsa.

Böyle bir saçmalık yok. Sene başından beri Galatasaray en zayıf halkası, en çok pas hatası yapan oyuncusu bu Servet.

Galatasaray oyun kurucusu Servet.
İnanılır gibi değil.

PENALTY dedi ki...

Elano'ya ısrarla nedenini anlamadığım bir şekilde Arda'nın başını çektiği Topal,Sarp ve çok zorda kalmadıkça Uğur'un da eşlik ettiği bir grup pas atmamakta direniyor. Goldeki pozisyon tam önümde oldu ve eğer Arda orda yine sıkışmasa vuruş için kendine çok iyi pozisyon almış Elano'ya pas atmayacaktı ki pas gecikince Elano'nun şut pozisyonu Gençlerli futbolcular basınca bozuldu ve o da araya (Keita'ya) çok ince bıraktı ve pozisyon golle sonuçlandı.

Bana geçen sene Lincoln'e yapılanları hatırlatıyor bu durum ki umarım bunu yönetim bir şekilde çözer.

Unknown dedi ki...

maç fazlasıyla lider old unutmussun galiba

serdar dedi ki...

Şu "içselleştiremediler" lafına bayıldım. Altına imza atmak istiyorum. Yalnız değilim!

Türkiye'de sapkın bir bakış açısı var: Orta sahada defansif ve mücadeleci adamlar olsun bol bol, rakibi durdururlar. Pozisyon vermeyiz. Defansın suçu değildir pozisyon vermek. Orta saha mücadele etmez, o yüzdendir. O yüzden orta sahada Ayhan-Topal-Sarp üçlüsü varken pozisyon verilmez ama Arda ya da Elano olursa pozisyon verilir.

Oysa şu an Avrupa'nın devlerinde oynanan muhteşem takımlar top kullanarak savunma yapar. Top sizdeyse pozisyon yemezsiniz. Bu yüzden Xavi'nin yanında Iniesta vardır, Xabi Alonso, Fabregas gibi oyuncular Gattuso'dan çok daha pahalıdır.

Bu ezberi içselleştiremiyor Galatasaray'lı oyuncular. Geri çekilirsek oyunu tutarız diye düşünüyorlar. Siz Yunanistan Milli Takımı değilsiniz ki! 10 kişi savunma yaparak maç mı kazandınız? Lucescu'dan beri oyunu 2-0'da savunma yaparak tutan bir Galatasaray kadrosu görmedik.

Rijkaard bunun farkında bence ama o da biliyor, maç içinde bağırıp çağrılarak çözülecek bir sorun değil bu. Bir kaç ay daha bu ezberi oynayacaksınız. Yedire yedire bir futbol karakteri haline gelecek. Sahada ne diziliş olduğunun bir önemi yok. Bir sistem anlayışı bu.

Burak Beşinci dedi ki...

Geç keşfettiğim bir blog oldu çok beğendim yazınızı eski arşivlerinizede göz atacağımı söylemeliyim.

Four Four Two'nun Nisan 2008 sayısında Barca futbol akademisi incelemesi mevcut orada güzel söyleşiler var özellikle o günlerde Barca B takımında görev alan Josep Guardiola'nın pas futbolu,boş alana kaçma,Cruyf'un onlara neler öğrettikleri konusunda açıklamaları var.

http://fcbarcelonaturkiye.com/index.php/camp-nou/la-masia.html

Cruyf'un onlara herşeyi öğrettiğini söylüyor birde şunu söylüyor.Cruyf sadece özel yetenekleri olan oyuncuları oynatırdı.

Özel yeteneklerde sadece hucum oyuncularında olur en azından bugün savunma oyuncusu konumunda bile olsa alt yapılarda hucum oyuncu olarak görev alıp sonradan devşirme ile savunma ve orta sahalara kayan oyuncuların yapabileceği birşeydir.Franck Rijkaard'ın sistemini oturtamamış ve ileride de oturtamamasının ana sebebi bu olacaktır.Bazı şeyler öğretilemez doğumla var olur.

Bugünün Galatasaray'ınde alt yapılarda hucum oyuncusu olarak görev alıp sonradan savunmaya yönelen oyuncu sayısı Sabri dışında yok benim bildiğim en azından.

Hucum oyuncularının sadece hucum bölgesinde olmasından dolayı takım içinde bölümmeler yol açıyor.Ne bileyim Sabri'nin dışında savunmada bir tane daha hucumu bilen savunmacı olsa ve +artı+ bir bir hucumcu ortasaha veya Sabri tek kalacaksaksa önünde yer alan üç orta saha oyuncusuda hucumu bilen orta sahalardan oluşşsa(Okan,Suat,Emre) bu kopuklar yaşanmaz diye düşünüyorum.

Bu kopukluğun bir dez avantajıda şu oluyor zaman zaman Keita,Arda,Kewell gibi oyuncular sürekli geriye gelip top almak zorunda kaldıklarından yakaladıkları pozisyonların finalini yapmakta zorlanıyorlar.

Transfer dönemi yaklaşıyor, ama alt yapıda,n ama transferle bu takıma ortalama üç oyuncu transferi yapılamazsa veya yapılıpta tutmazsa işimizin çok zor olacağı kanısındayım.

Sevgi ve saygılarımla

Borges dedi ki...

Erdem Arakus: Ben ki kolay kolay bir insani yargilamam ki franco konusunda hala umut tasiyan olarak katiliyorum yine de yazdiklariniza. Söyle dusunurum ki ben buradan o güvensizligi hissediyorsam oyuncular arkalarina nasil bakiyor ? O güven oturmadikca hem Franco hem de oyuncular tuhaflasacaktir zamanla..

Bonaventure: Yillar önce yazmistim ben klise hincal söylemleri diye. GS'nin iki kadrosu vardir birisi birinci iki.. ayni geyik yillardir sürüyor ve birileri bizimle feci dalga geciyor ;)

Sembolist: Katiliyorum ama bir de söyle dusunuyorum. Elano nerede geziniyaor saha icerisindee ? Bu da etkili midir cok cok az topla bulusmasinda.. ? Bir de elbette bahsedilen durum..

Tayfun: Sagolsin ben de o video yu ariyordum, birazdan bakacagim :)

Ender Tolga: bahsettiginizden Meleke de bahsetmis yazinizda.. Ki onunla da bu yüzden cikmis kavgalari hatirliyorum ben. Ilginc kaleciler..

Robagio: Sanirim siz köfezlisinz ki blogunuzdan anlasiliyor. Nick olmasa da Top Cambazina asinayiz az cok. Siz de böyle diyorsaniz ;)

Extensor: Servet de biraz hakli ama. Zira önüne verdiginde top geri geliyordsa, öndekilerin durumu ortadaysa o kucuk acilimlari ben bile yaparim diye cesaretleniyor ama yine dün cok fazla hatali pas verdi. Lakin sansliydi takim zira Gencler GS'dan daha cok hata yapti. Bu acidan zararini görmediler ama ilerisi icin cok ciddi bir sorun.

PENALTY: Ben gecen sene de bunu iddia ederdim ki cok daha net idi özellikle o malum HAmburg maci sonrasi yapilanlar.. Ama orada herkes genelde takima hak verirdi sorun lincoln idi. burada sorun nedir bunu bilmiyoruz.. Ya da kabul edelim, Sükür'den beri bu cemaatcilik kültürü olmustur ve bazen UEFA kupasini kazandirir takima bazen de Jardelleri filan yer iste.. Nerden baktigina bagli degisir tanimlar..

aliveli:dogrudur ya da simdilik bir günlügüne lider diyelim.

Borges dedi ki...

Serdar: Surasi cok dogrudur. Zaman icerisinde calisilarak ve mac yaparak cözülecek bir sorundur. Her gecen zaman, her oynanilan oyun biraz daha iyiye dogru bir gidistir.

Borges dedi ki...

Burak Besinci: Ben bir alt postta Hypia konusunda onun üzerinde durdum. Madem yok, bir baska cözüm misal orta sahadan defans cikarmak.. Pas yapan defans bulmak icin.. Ya da ofansif orta sahayi defansif orta sahaya kaydirmak..

Pozisyon bilgisi, yerlesim konusu ve hatta defans yapma dahi bir oyuncuya kazandirilabilir iken dediginiz gibi hucum konusunda "yetenek" sonrandan üretilmiyor maalasef.. Mantikli olani belki de hucumculari defansa yerlestirip geri kalanini müsaitse eger egitmek..

Transfer kesinlikle gereklidir ama hangi bölge olacagi, önceligi nedir orasi yine muammadirl. Ben dikine oynayabilen bir defansif orta saha der gecerim. hatta önüne dogru bir sekilde oynayabilen diye de beklentiyi daha da asagiya cekebilirim ama su kesin ki eldeki defansif orta sahalar cok fazla ve bu yüzden stoper ya da hic transfer olmamasi ihtimal dahilindedir..

shenem dedi ki...

gençlerbirliğinin oyununu ben de beğendim.bu maçta extra heyecanlandım ben olur olmaz ayaklandım,hop oturup hop kalktım.aldık maçı sonunda üstümden sanki tonlarca ağırlık gitti.
..ve,Kewell gitmesinn!!!çok ağlicam çaresizce

benden bu kadar dedi ki...

@bonaventure

abi o nasıl bir yorum ya. yerlerde değilim veya sabahtan beri ona gülmüyorum ama baya komik abi :D

barış dedi ki...

bir ara galatasaray için ekşibeşiktaş gibi bir blog düşüncesinden bahsetmiştin. ne oldu o?

Borges dedi ki...

Baris: post yazmak disinda her seyi hazirlamistik aslinda ama du bakalim diyoruz.)

barış dedi ki...

valla süper olur derim.

Cem Kalay dedi ki...

Öncelikle şunu söyleyeyim tüm yorumları okuyamadım, göz ucuyla baktım, belki paylaşacağım konuyu başkası söylemiş olabilir onun için gereksız rahatsız ettiysem özür dilerim. Zamanım kısıtlı olduğu için direkt kendi yorumuma geçeyim dedim.

Ben Elano'ya pas atılmamasının nedenini Ayhan Akaman'a bağlıyorum. Hakan Şükür ve tayfasının devamı Ayhan'dır kesinlikle. Fenerbahçe maçında Elano'ya 'fuck of' demesi başımıza iş açarmı diye düşünüp durduk ve maalesefki Pao maçından bu yana Elano'ya uygun pozisyonlarda pas atılmıyor. Ama ben umutluyum Elano'dan. Ne olursa olsun bu takıma kabul ettirecek kendini, sahadaki oyun karakteri bunun göstergesi. Başkası Elano'nun yerinde olsa küfür eder çıkar gider, ama o inatla pozisyonların içine giriyor kıçını yırtarcasına pas istiyor. Elano sağlam bir karaktere sahip bunu hissediyorum ben ve gün gelecek takımın ' oyun ' lideri o olacak.

Takımın lideri demşişken kaptan Arda gün geçtikçe tip olarak Hakan Şükür'ü andırıyor, oyun olarak Hasan Şaş'a benziyor. Asık surat, bencillik, birşeyler ispatlama çabası.. Arda birşeyler ispatlama evresini çoktan geçirdi artık ondan beklediğimiz üzerine koyması, basit oynaması. İllah topu alıp 5 kişi arasına dalmasına gerek yok. Kaptanlık hakkında kime danışıyor bilmiyorum ama biran önce kendini toparlamalı. Eskiden sahadaki sempatik tavırlarıyla kendini hayran bırakırdı bizlere fakat şimdi git artık avrupaya der olduk maalesef. Akıl aldığı kişileri değiştirmelidir Arda, yönetim bu büyük sorunluluğu ona vermiştir ve onun yardımcısı olmalıdır bu konularda.. Yoksa kaybedeceğiz Arda'yı.

Takımın genel durumunu özetlemişsiniz zaten ben sadece kafamda kalan bu takıntıları size danışmak istedim. Rüyama bile grdi yahu..
Rüyamda önemli bir avrupa maçı var Elano uzaktan çakmış seviniyor biz çıldırıyoruz sevinçten tarafrarlar olarak, kimse yanına gelmiyor tebrik için Elano'nun, rüyamda bile küfür ettirdiler bi uyandım üzerim açık kalmış :)