21 Ocak 2010

Jo da Geldi..!




Moskova döneminde yakindan takip ederdik kendisini. Ben daha cok Vagner Love'u tutar begenirdim. Nedendir bilmem bu kapi gibi golcü Love bir türlü istedigi cikisi yakalayamadi lakin Jo Premiere Lig'e kapagi inanilmaz bir rakama atti. Mevzubahis konu Manchester City ve ben bu takimin transferde döndürdügü rakamlari hicbir zaman anlayamadim. Belki jo bizim göremedigimiz bir yetenekte idi lakin gözümün önünde tas catlasa 8 milyon dahi veremeyecegim bir adama tutup da 19,5 milyon euro verince artik karar kesindi: Futbolcularin degerlerini belirleme konusunda bilinmeyen bir seyler vardi bu klupte.. Belki Hughes'in ilk transferi olmasi nedeniyle cok fazla üzerinde durmus ya da güc gösterisi filan felan.. Cok iyi ve bu lige ekstra deger katacak nitelikte lakin o bonservisi edecek konumda degildi.. Velhasil Jo da De Jong gibi ederinden iki belki de üc kati fazla olan paraya transfer oldu.. Hamburg klubü az daha Man City aniti dikecekti neredeyse.. Durduk yere zengin olup ciktilar ki hala bugün bile anlamislar degil olan biteni.. Biz Jo güzeline dönersek eger..

..uzaktan cektigi etkili sutlar ve aslinda yeteneginden ziyade onu akilli bir sekilde islemesi benim izledigim adamin en önemli artisiydi. Güclü bir sol ayagi var ve akilli bir oyuncu. Bu acidan sisteme uyum saglayabilecek bir oyun zekasi barindiriyor. Bilinmeyen bir futbolcu da degil zaten..

Avrupada ne yaparsa yapsin her seyden önemlisi bu lige nasil uyum saglayip bir performans gösterecegi cok da tahmin edilebilir oldugunu düsünmüyorum. Sadece oyuncunun karakteri ve diger oyuncularla olan iletisimi dahi basli basina performansi birinci dereceden etkileyen unsur. Rusya Ligi tercürbesi olmasi ona biraz avantaj saglamasi bir yana teknik adamin onu kullanma sekli ve takimin oyun sistemine olan uygunlugu da keza diger önemli detaylar..

Transferin uygunlugu ya da nasil yapildigi konusu ise önemli bir ayrintidir. Bu yönetim kendi icerisinden bir futbol akli cikaramamistir. Rijkaard öncesi teknik adamlar ile Rijkaard arasi en buyuk fark, teknik adam otoritesi/futbol akli üzerinde anlasilmis olmasidir. Dolayisla normal kosullar altinda Avrupada oynayabilecek bir oyuncu pesinde kosturulur iken Rijkaard oyun sisteminde rotasyonun önemi dogrultusunda cok da yanlis olmayan bir sekilde Avrupada oynayamayabilir sikki da isaretlenmis oldu. Bu temelde cok da yanlis degildir zira..

Nonda nasil ki Baros'un tamamlayicisi olarak yeterli/gerekli performansi göstermis ise ayni sekilde Jo'nun da alternatifi olacaktir. Galatasaray sezon basindan beri öndeki oyuncularini sürekli rotasyona sokuyor. Jo'nun Türkiye Ligi ve Kupasi maclarinda oynamasi sonucu saglam bir Nonda performansi Avrupa icin yeterli olabilir. Jo, Nonda'ya bagli sekilde bu is yürümezin bir baska alternatifidir. Nonda'yi az ve verimli bir sekilde en azindan Avrupa Ligi maclarinda oynatabilme lüksüne sahip kilmistir. Bu da bence yeter. Avrupa Ligi dedigimiz sey en iyi oyuncuyu ona göre alsaniz dahi iki mac sonunda bitebilir bir rüyadir ama diger acidan Sampiyonlar Ligi bileti, minumum 15 milyon euro para kazanci ve Sampiyonluk gibi etkenler.. Sunu da ömrü billah anlamadim gitti be arkadas.. Simdi sen bu ligi ilk ikide bitiremezsen senin Avrupa hayalin nedir ki ? Lig Sampiyonlugu ve Sampiyonlar Ligi iliskisinden bihaber sacma sapan yorumlari görüyorum ve üzülüyorum sahsen ben bu akil almaz yorumlara..

Benim temelde yaklasimim ise transfer konusunda orta sahaya öncelik taninmasidir aslinda. Galatasaray dogru bir sekilde oynayabildigi vakit forvet konusunda Arda'dan dahi verim alabilecek konumdadir . Dogru bir sekilde oynayabilmesinin en önemli sorunu da orta üclünün ileriye bakan tarafinin eksik olmasidir. Emre Colak ya buraya adapte edilecektir ya da yeni bir transfer aslinda sarttir. Aradaki köprü islemez ise Nell de Jo da birbirlerinden kopuk bir sekilde oynayacaktir. Bu artik belirginlesmis ve herkesin ezberledigi bir sorundur..

Aslina bakarsaniz tam bir Rijkaard mantigi islemistir bu transferde. Onun icin inaninirim ki Nonda ile Jo arasinda cok derin farklar yoktur sadece birisinin tek basina götüremeyecegi gibi bir ihtimali düsünmüstür. Yani herhangi birisinin b beklenmedik bir sakatligi tüm planlari alt üst edebilir ihtimalidir ki bilse, Nonda sakatlanmayacak.. Kesinlikle bu bölgeye transfer dahi yapmazdi.. Avrupada oynayamaz olusunun temelinde saglam Nonda ve ileri dörtlünün kotarabildigi forvete güveni olmasidir baska acidan..

Oyuncunun tipik brezilyali olmasi ve sorunlu kisiligi filan bütünün parcalaridir. Senin takiminin basinda Rijkaard var. Misal bakmayin siz performans sorunu yasadigi vakit cikan Ronaldinho dedikodularina.. Ronaldinho Fransa macerasindan beri seks partileri ve disiplinsizlikleri ile bilinir futbol aleminde ama Rijkaard'in elinde dünyanin en iyisi oldu. Romario en iyi zamaninda haftanin bes günü antrenmana geldigini cok az insan görmüstür filan.. Mesele oyuncudan verim almaktir ve öyle veya böyle bilmem kac milyon euro olan oyuncuyu alabilyorsaniz, bu fiyata bu ligden bu yasta bir oyuncu koparabiliyorsaniz onun ülkesinden gec gelip 4 maclik cezaya carpritilmasi nedeniyledir. Baska türlü Gökhan Ünal'a olmadi Sercan'a 12 milyon euro bayilacaksiniz.. Ama simdi iki cay parasina önemli bir zaman diliminde kadronuzda önemli bir isim bulunuyor, birakin 4 gün gec gelsin.. Yilda da üc kere yapsin bunu, gittigi yer Arda gibi Ayhan gibi 45 dakika sonra ulasacagi sicak evi istanbul da degil bir günü yollarca gecirecek sekilde bir baska kita, ülke.. 365 günün 10 günü sizden az calisti diye siktir boktan calisma ahlakindan filan bahsetmeyin, pasa pasa kabul edin.. Yapamiyorsaniz iletisime gecip adam edin, edemiyorsaniz transfer etmeyin. Jo mu gelip size "Beni alin yoksa intihar ederim" dedi.. Aldiginizda zaten 4 maclik cezaya carptirilmis halde yeni müsterisini bekler sekildeydi, bunu unutmayin.. Göz göre göre bir oyuncuyu aliyorsunuz ve göz göre göre bazi hatalari daha onu almadan kabul ediyorsunuz demektir.. Rijkaard'in izni dahilinde bunun yapildigini varsayarak bu gibi detaylarin cok da sorun olmayacagini düsünüyorum..

Lakin bu transfere Galatasaraylilar kadar bir baska kurum daha cok sevinmistir diye dusunuyorum. Sizce kimdir ?

Milliyet Spor Servisi..

Yeminle diyorum daha simdiden kalip seklinde Jo haberlerini hazirlamislardir. Milliyet Spor Servisinin icerisinde hafiften bir kutlama, bayram havalari esmistir. "Jo 34 saniye gec kaldi", "Arda jo'ya sinirlendi.. " "Jo Elano Alemllere akti" filan diye gider daha.. Sizin ben kimin yazdigi, yorumladigi belli olmayan o internet sitenize koydugunuz resmi bol icerigi olmayan dandik haberlerinizi emi.. Yine kaytaracaksiniz, yine haber bulamadiginizda simdiden yazmaya basladiginiz kalip haberleri ortaya sereceksiniz.. Bol bol Jo'lu haberler size, arasaniz bundan iyisini bulamazdiniz..

Hayirli olsun, ben acaip sevindim sahsen.. nedeni ortada, güzel bir oyuncu iki mac da olsa oynasa yeter benim icin, heyecani yeter yahu.. güzel, cok güzel transfer.

25 yorum:

TA dedi ki...

nondan ve barostan daha iyi golcü olduğu kesin.hatta ikisini yanyana getirsen bir jo etmezler.son vuruşları oldukça iyi.m.city de forvet bolluğunda kayboldu.yanlış takıma gitmişti bence.doğru takımı şimdi buldu:)

Borges dedi ki...

Forvet icerisinde yetenek sorunundan ziyade personel eksikliginden dogan bir transferdir söylenilmek istenen.. Bence de cok iyi bir oyuncu, yeteneginden ve kalitesinden kimsenin süphesi yoktur sanirim ve fakat verimi ne olur, görecegiz. Asi tutarsa kalir, olmazsa gider ve maddi kayip da yasanmaz. toplamda güzel bir transfer hamlesidir.

TA dedi ki...

şu anda m.city de 5 iyi forvet var.tevez-s.cruz-adebayor-robinho-belamy
bunların 2si ilk 11 de oynuyor yada 3ü. sezon sonu istatistiklerine bakacağız ve 3ü başarısız oldumu diyeceğiz.bu yanlış mantık olur.jo da bu gereksiz forvet bolluğunda kendini gösteremedi diye düşünüyorum.
türk futbolu sertliğinide unutmamak lazım bu arada.nice yıldız bu sertlikte kaybolmuştur.

Erdem Karakuş dedi ki...

Burada heyecan verici olan şey benim açımdan oyuncunun yaşıdır. Misal Keita'da, Baros'da, kısmen Elano'da düşüşte olan oyunculardı ve yaşları 28'e dayanmıştı transfer olduklarında. Jo ile birlikte daha 23 yaşını doldurmamış bir adam gelmiş oluyor. Bu da bundan sonraki transferler hakkında bir fikir verebilir.

Elano-Jo, Kewell-Neil gibi birbiriyle iletişimi iyi olan yabancılar oldu takımda. Bir de çoğunun Premier Lig'den olması aralarındaki ilişki ve takıma uyum açısından çok olumlu. Bunun tersi de olur inşallah yaz ayıyla birlikte, Arda'yı göndeririz biz o taraflara.

Unknown dedi ki...

Topa iyi vuruyor kereta :D Hoşgeldi sefa geldi yiğidim :D

Schumy dedi ki...

Yazı gerçekten güzel olmuş Borges. Ortasaha için Thomas Hitzlsperger hakkında ne düşünüyorsun ? Sene sonunda da sözleşmesi bitiyor hem...

Borges dedi ki...

Schumye: Thomas Hitlsperger hakkinda burada detayli aciklama ve sonunda benim de iki cümlem yer alir. burasi gayet iyi analiz etmis. Lakin ben alinmasinin cok da kolay olmadigini düsünüyorum ama Jo geliyorsa o neden gelmesin ki ?:)

http://sportifcumleler.blogspot.com/2010/01/thomas-hitzlsperger.html

sembolist dedi ki...

Borges,içimi rahtalattın bu yazınla.yine de merak ettğim şye,orta sahanın ortasındaki kısırlık-hantallık olduğu aşikar iken,neden ısrarla oraya oyuncu alınmaz?

Borges dedi ki...

sembolist: ben o bölgeye de oyuncu alinacagini düsünüyorum lakin arada söyle bir fark var.

Digerini(orta saha) performansa bagli olarak cözebilirsin ve fakat olasi bir nonda sakatliginda bariz bir personel eksikligi doguyor. Kewell,Keita ya da Arda forvet oynamak durumunda kalacaktir. bu daha önemli ve acil bir sorun gibi duruyor.. En kötü Emre Colak ya da iyi bir Ayhan Performansi orasinin acigini bir nebze olsun kapatir ya da Elano'nun tek basina bugüne kadar gösterdiginin cok daha fazlasini göstererek..

Baros'un dönüsünün uzamasi sonrasi aciliyet kismi degismistir, oyuncu performansi degil oyuncu eksikligi söz konusu. Bu sistemde merkez forvet konumunun önemi bir yana sayisinin da sistem geregi cok fazla olamamasi.. Zira birisi oynar digeri yedek bekler ücüncüyü de kaldirmaz idi. Simdi birisi gitti, digerinin pek cok sorunu var ve sakatlik ihtimali nedeniyle sorun burada daha büyük oldu..

Anoz dedi ki...

borges, haldun üstünel londradan daha dönmedi diye medya bunu dos santos transferine bagliyor. Hernekadar Dos Santos transferini bize ne kadar katki sagliyacagini cikaramasamda, güclü bir yabanci defansif oyuncuyu alsak bile, yine linderothla birlikte ya nonda yada baros gitmesi, "mola" vermesi lazim. Jo alinirken Nondanin gönderilmesi aklima yatmiyor, hani bir santrforlu olmaz. NTV de barosun bu konuda sözlesmesine kisa bir ara verilecegi sonradan yeniden sözlesme imza asamasina gelecegini bir opsiyon olarak tahmin etmislerdi. Sen bu konuda ne düsünüyorsun?

Borges dedi ki...

Anoz: Kafalardaki planlari cok iyi bilmiyorum ama su kesin ki Nonda gözden cikarilabilir bir adamdir. Sadece su önümüzdeki dönem itibari ile Baros'un sakatliginde degerli konuma gelmistir. Yine de Kewell-Keita-arda üclüsünden cevirme yapilabilir ya da farkli farkli seyler.. Lakin ben Dos Santos transferini cok mantikli bulmuyorum su durumda.. Daha cok iki yönlü bir orta saha gerekir diye dusunuyorum.. Nonda'nin sözlesmesi fesih edilirse Keita-Kewell-Arda-Jo dönüsümlü olarak o bölgeyi doldurur.

Aslen forver sorunu olduguna dahi inanmiyorum mesele iyi bir orta saha transferidir ama bu Dos Santos olamaz gibi gelir bana.. Gelecege yönelik bir yatirim olabilir dos santos ama bugüne iliskin daha cok iki yönlü, defansif yönü de olan bir orta saha tahmin ediyorum. Hani su basinin bir dönem dilinden düsürmedigi lampard, gerrard misali bir adam.. (cok var ya bunlardan)

Anoz dedi ki...

Tabiki bende isterim öyle bir tip ortasaha. Dos Santos transferine bende cok pozitif bakmiyorum. Ama belkide bunlara alisik olmadigimizdan kaynaklaniyordur. GS bu sezon ilk haftalarda firtina gibiydi sonra inanilmaz düsüs yasadi. Neden GS takimi Kadrosunda birbirinden degerli oyunculari tutmasin. Örnegin Elano, Arda, Kewell, Keita banko oynuyorsa, neden backup plani olarak Dos Santos, Jo falan düsünülmesin? Tabiki böyle bir projeyi gerceklestirmek icin maddi durumunuz cok iyi olmasi lazim. Ama belki biraz öyle bir planlamaya benziyor Dos Santos söylentileri... Ayni zamanda Ardanin gidebilecegini düsünüyorum bir kac ay sonra. Yinede planlarin arkasinda hem Rijkaard hem Neeskens olmasi rahatlatiyor insani: "bir bildikleri vardir" diyorum...

aşkın dedi ki...

Abi ben şunu anlayamadım.
Anlayamadığım ve klasik Galatasaraylı tepkileri ver(e)mediğim için de misal Shelbyl beni Fenerli sanmış.
Peki bunca yatırım lig için miydi?
Diyoruz ki aslolan Şampiyonlar Ligi'ne katılımdır, Uefa bizim neyimize.Şimdi kademeli düşüşü yazıp daha fazla moral bozmak istemiyorum.Aydan aya değişen hedefler ve beklentiler.
Adnan Polat ta 90lı yıllarda futbol şubesi sorumlusuyken maalesef Fenervari hamlelerde bulunurdu.Şimdi mesih oldu.Canaydın enkazından sonra geldiği için.Lukunkulardan Cristianlardan vesairelerden sonra güzel topçular getirdiği için.
Biz de kapıldık rüzgarına gidiyoruz, hayırlısı.

Borges dedi ki...

Anoz: Simdi yeni transfer ve yeni heyecan. Kimse kötü konusamaz. baska acidan herkes dusunup tasinip bir hamle yapiyor, hamlenin ne kadar anlamli oldugunu görebilmek icin sonunu beklemekte fayda var. Belki de bir kac yili düsünüp hareket ediliyor, Arda'nin gidebilme ihtimali ya da benzer durumlar.. Simdilik sevinmekten baska elime bir sey gecmiyor. Daha da önemlisi RIjkaard-Neeskens projesi olarak bakarsak pek tabi güzel seyler hepsi.. Ötesi simdilik yok.

Askin: Jo gibi bir adam geldi ve baktigin vakit aslinda elden cikan para isler yolunda gitmedigi zaman 750 bin euro'dur. Bence fena degil, güzel bir hamle. Üstünel, Polat sonunda herkesin güvendigi bir ismi takimin basina getirdi. Bundan sonraki calismalari o insanin hedefleri dogrultusunda görev adami seklindedir. Rijkaard bu klubun su an futbol akli, sisteminin kurucusu ve belirleyicisidir. Üstünel'e düsen gereken hamleleri basarili bir sekilde yapmaktir ama hamle konusunda belirleyici degildir polat da ayni sekilde.. (umuyorum böyledir) dolayisla Polat'a elestiri getirebilecek durum yok. Neden Rijkaard'i getirdi disinda..

aksilaz dedi ki...

Jo uyumsuz, disiplinsiz lafları sıkça yazılacaktır. Bunların hiç birine kulak asmamak lazım.

Forvetinde Jo gibi bir golcü oynayacak daha ne olsun. Onu izlemenin keyfi yeter. Ayrıca transferlerde insan psikolojisi gözetiliyor artık. Kewell-Neill ve Elano-Jo isimlerinden bunu çıkarıyorum. Bu sezon lig şampiyonluğu hayati önem arz ediyor. Bunu çok biliyor yönetim ve teknik heyet.

Marat dedi ki...

Orta sahaya Hamit gelse nasıl olur?

Koray Gök dedi ki...

nondayı da gönderecekler gibi geliyor bana.

serdar dedi ki...

Neill'in tek başına yeteceğini düşünmüyorum. Elano da orta sahada daha defansif bir şekilde yerleşemezse gerideki kazmalarla ilerideki yıldızlar takımı olmaktan korkuyorum.

Türkiye liginde formanı koysan şampiyon olursun klişesini sevmiyorum ama UEFA'da oynatılamayacak birini almayı da kabullenemiyorum. Baros'un yokluğunda pragmatik bir transfer. Jo, opsiyonlu da olsa iyi oynarsa sene sonu alınabilir mi şüpheliyim.

Öte yandan 6+2 dolayısıyla defansif orta saha alıp oynatabilmek de problem olacak. Nonda'nın yedekte, Baros'un sakat olduğu durumda Jo'yu oynatabiliriz. Fakat orta sahaya alınacak bir futbolcuyu oynatmak için, Keita, Kewell ya da Elano'dan birisini kesmek gerekir ki istemezdim bunu.

Her açıdan son derece pragmatik bir hareket. Çok eleştiremiyorum ama içim de rahat değil.

Borges dedi ki...

Marat: Olsa kim hayir diyebilir ama bana sorsan daha cok Hamit degil de "nuri sahin" derim :) Bire bir uyar, süper olur ama Hamit'den daha zor onu almak.. Aslinda diger ihtimal var ama artik zor yine de birazdan postu atacagim ben.

Serdar K: Bir seyler söylemek cok kolay degil aslinda. Söyle ki:

Takimin defansif oyuncu ihtiyaci ofansif gücüne baglidir. Ayaginizda sürekli topu tuttugunuz vakit topu kapmak icin daha az enerji harcamak durumunda kalirsiniz ve sonunda.. Ona göre bir oyuncu grubu ile sahaya cikmak... Bu yüzden takimin nasil bir futbol ortaya koyup hollandalilarin o meshur topa sahip olma durumunu nasil kotardigina bagli bir defansif yönü agir olan oyuncu ihtiyaci dogacaktir..

Demem o ki bekleyip görelim ve sonunda karar verelim ne nedir diye.. Simdilik sevinmekten baska benim elimden bir sey gelmiyor :)

CaRtMaNtR dedi ki...

Tüm yorumları dikkatli okumadım o nedenle yazıldıysa kusura bakmayın. Ama yanılmıyorsam Jo, Sven Goran Ericsson ve Thaksin Shinawatra'nın ilk transferiydi diye hatırlıyorum.

Her neyse oyuncu açısından transfere bakarsak. Pivot santrofor oynayacak boya poza ve defans arasına koşu yapan santrfor şeklinde oynayacak hıza ve saha görüşüne sahip olduğuna inandığım Jo eğer kafasını futbola verirse yarım sezonda rahatlıkla 10 golden fazla atabilir.

Borges dedi ki...

Cartmantr: Erikson döneminde alindi Hughes'a kismet oldu.

Ben onu hep cakili forvetten ziyade biraz da forvet arkasi olarak konumlandirmisimdir ama dedigimiz gibi teknik adamin elinde belki de bambaska bir kimlige girecektir, bekleyip görecegiz..

sembolist dedi ki...

Boges,Canerle Jo Csk'da birlikte forma giydi diye hatrlıyorum,yanlış mı?

Borges dedi ki...

Sembolist: Caner kac mac oynadi ki cska da:)

sembolist dedi ki...

yok yok Caner forma şansı bulamadı ya da çok az buldu onu bliyorum.. sadece senin bilgine güvendğim için jo ile beraber aynı takımda oynayıp oynamadğını sormuştum.. neyse:(

Adsız dedi ki...

Milliyet Spor Servisi'ne yolladığın selamdan dolayı ayrı bir seviyoruz abi seni. Eline sağlık.