6 Ocak 2010

Meira & Toprak.!



Lafi cok fazla dolandirmadan söyleyecegim. Gecen sene yapilmis en büyük hata Meira'nin satilisidir. Bilmem kac milyon euro kar degil üc kati klup zarar etmistir. Sadece ve sadece Kewell'in Hamburg macinda yaptigi defans hatasini ya da Semih'in göz göre göre vurdurttugu kafalara/son saniye golerine bakarak bunu anlayabilirsiniz.. Yetmediyse eger bu adamin onda birisi bile etmeyecek adamlarin pesinden bugün klubün kosturmasi yeterince aciklayicidir bana göre. Ben bugünü isin icerisine hic katmiyorum. Satildigi vakit" iyi para bu belki de satilmalidir" diye görüs belirtmisligimi dahi burada öne cikarabilirsiniz.. Sonucu degistirmiyor. Bu sene,su zaman degil.. Gecen sene Galatasaray takimi hem Skibbe'yi zamansiz kovmasi hem de Meira'nin satilma karari nedeniyle cuvallamistir.. Tersi de olabilirdi ama olmadi. Bülent Korkmaz rakiplerinin onca puan kaybetmesine ragmen lig sonuncularina filan yenildi, defansi olmayan Galatasaray Kewell'i stopere cekme rezilliklerinden genc bir adama gereginden fazla yük bindirmelere kadar türlü türlü sacmalik yasadi.. Sampiyonlar Ligi bileti ve UEFA finali gecen senenin kosullarinda cok cok imkan dahilindeydi.. Oyuncularin basarisizliklarindan ziyade bariz bicimde yönetimin sacmalamalarindan dolayi bu konuma gelmistir. Bitti. Tartismasiz bir gercektir bana göre bu..

Cok yazdim, cok cizdim bes kere bin kere daha üzerinden gecmeyi düsünüyorum. Mesele teknik adam degil arkadasim. Mesele oyuncunun ismi de degil. Neyi alirsaniz alin ona göre cizilmis bir yolun ve o insanin basarili olabilecegi kosullari hazirlamaktir mesele.. Siz Lincoln ya da Elano'nun ya da x oyuncunun size "kendiliginden" Kewell misali uymasini bekliyorsunuz.. Feldkamp'indan Skibbesine kadar.. Neyi alirsaniz alin ona göre bir yol cizebilecek konumda degilseniz ya ipleri o insanlarin eline birakirsiniz ya da isiniz allaha kalmis demektir.. tühh lincoln cürük cikti.. tühh elano bize uymadi diye gecinip gidersiniz bir baska yerde eski bir tanidik sizin "tüh" dediginzden hem verim alip hem de milyon eurolara premiere lige pazarlayabiliyorken.. Bir baska yerde "cürük cikti" dediginiz gecen izledigim almanyaya gelmis gecmis en güzel on brezilyali listesinde basa oynar iken.. alti yil orada yükselirken düsüsü de ne tesadüftür ki size denk gelir..

Yilmaz Vurali dahi iyi bir sekilde kullanin en iyi teknik adamin anlamsiz kosullar ile bogustugu bir ortamdan cok daha verimli olur. Tüm tarihin icerisinde varolan teknik adamlarinin basaramadigini yeni teknik adam olmus Guardiola nasil basariyor ? Mesele futbolcunun ismi de degil yegen.. Mesele elindekinden verim alabilme becerisidir. Yönetimdir.. Bu yüzden futbolu yöneten kisidir aslen basarinin mimari. Kimi klupler hemen her seyi teknik adama birakir, birincil dereceden sorumlu tutarlar, dogrudur. Kimileri sportif direktöre birakir keza basarisizligin ya da basarinin yine en önemli unsurudurlar zira onlar teknik adami belirlemenin disinda o insanlarin ve futbolcularin basarili olmalarini saglayan kosullarin hazirlayicilaridirlar.. Aykut filan hikaye.. ben hayatimda görmedim bu kadar sesi az cikan bir sportif direktör. Buraya gelin bakin bakalim eski Hoeness, Allofs, Dieter Hoeness neler neler yapmislar, ne kadar göz önünde olup ne kadar söz sahibidirler.. Neleri belirlemislerdir ? Budur zaten mesele.. Iyi bir sportrif dirketörünüz varsa,futbolu iyi yöneten bir adaminiz varsa eger dunya klubu olabilirsiniz Höeness ya da Allofs ya da Assauer gibi.. yoksa böyle devam eder..

Gecen sene Lincoln mevzusunu soruyor yönetici abimize muhabirin birisi.. Diyor ki Lincoln yalniz mi kaliyor arkadaslari arasinda ya da söyle mi böyle mi.. Valla en cok sakalasan, adapte olan aslinda Lincoln ve yalniz kalan sanilanin aksine Fernando Meira diye ekliyodu.. E be adam madem bunun farkindasin otur da cöz su problemi.. Bordo macinda yedigi gol gibi vakkalar daha cok bu gibi uyumsuzluklarin ciktilaridir.. Meira'nin iskasi konusulur ama onun yerine oynayip da yirmi milyon pas hatasi sonucu yedirttigi onca ataklar sonucunda yenilen goller görülmez zira bütüne bakmak bizde zordur, önündeki algilamak yeterdir, bir saniye öncesi gol olur denildigi vakit gol oluyorsa ancak gelecegi gören kahin/isbilir adam muamelesi yapilmaktadir.. Sabrimiz o kadar cunku. Görebildigimiz odur..

Costa'nin pesindeki Galatasarayi gördükce insan inanamiyor yapilan hatalara..

Dönün gecen sene bu zamanlara.. Bakin Galatasaray'a. Cok iyi degildi ama ligi nasil bitirdigi ve UEFA kupasinda aldigi yola bakarak aslinda cok cok daha iyi olup cok daha basarili olabilirdi. Öyle bir basari ki bu sonucunda teknik adami yine gönderebilirdiniz.. Öyle bir basaridan dahi yoksun kilan bir yönetim hatasidir hepsi.. Neyse ki bu sene en azindan su noktaya kadar dogru giden bir seyler var ama benim hala iceride bir yerde tedirginligim mevcuttur.. Hincal'a uyup Rijkaard'a kiyarlarsa hic sasirmam.. Feldkamp'i bir kovup bir basa getirmeden tutun da onu alip bunu göndermelere kadar aslinda güzel isim kazandirmalarinin disinda bu sene basina kadar yapilan pek cok eylemler ile cuvallamistir yönetim.. Belki Kalli'nin gidisi sonrasi Cevat Güler'e takimi birakmanin disinda bir artisi da olmamistir yönetim acisindan.. Ki o artinin sonrasinda getirdigi eksileri de saymiyoruz hani..


Meira'dan girdik Ömer Toprak'tan devam edelim.. Schumacher olma yolunda go-kart pistlerine gidince basina cok talihsiz bir kaza geldi tankin birisinin patlamasi sonucu.. Ayaklari-sirti yandi ki futbol kariyerini tehtit ediyordu.. Tekrardan geri geldi. Benim acaip umut bagladigim bir yetenektir kendisi.. Defans ama nasil ? Iki ayagini da kullanir, teknik ve kafa hakimiyeti Van Buyten kivaminda goller attiracak sekilde.. Cok büyük yetenek ve hatta Serdar Tasci'dan daha cok potansiyeli olan idi .. Simdi geri geldi ve oynuyor , cok sevindim ben sahsen.. Almanlar kapmis tabi.. Bizimkiler de bize gelmeyeni biz hic istemeyiz geyigiyle hasir nesir olsunlar daha.. Eger eski formuna dönebilirse ekstradan Galatasaray klubune mektup yazacagim ben.. baska da bir sey demiyorum.

6 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Valla bende uzun süredir bunu söylüyorum eğer böyle bir potansiyel buraya getirilecekse en uygun maliyetli olacağı zaman şu andır. Eğer sakatlığı tam olarak atlattığı ortaya çıkarsa transfer imkansıza yakın olur.

bonaventure dedi ki...

bize ali turanlar yakışır!

Adsız dedi ki...

Öyle bir ikilem yaşıyorum ki tarifi mümkün değil. Ama bunu en iyi sen anlarsın abi. Ömer'in ölümden dönüp de futbola devam etmesine şahitlik ediyoruz, çok seviniyoruz ama içimizde derinlerde bir yerde Almanlar'a kaptırmanın acısını hissediyoruz. Bu acı da o kadar yakıyor ki, insanın futbol izleyesi bile gelmiyor. Üfffff...

sicko dedi ki...

yazınızdan anladığım kadarıyla ricardo costa meira kadar iyi bir oyuncu değil. yani bize yine hüsran bize yine hasret var.

Borges dedi ki...

Sicko: Meira'dan iyi degil diyorum sadece. Transferi kesinlessin bir analizi olacaktir mutlaka..

Chao Grey: Bunlar milli takim sorumlulularin sorumsuzluklaridir. Toprak benim özel ilgi alanimin nedeniyle kesfettigim bir oyuncu degil buyuk klupler dahi pesindeydi..

hagi dedi ki...

Meira'nin satilmasiyla ilgili, o vakitler kulupte tesis calisanlarinin maaslarini odeyememe noktasina gelen bir mali kriz oldugunu ve gelen teklif de iyi olunce satildigini duymustum ben.Tabii bu daha da beter bir yonetim problemi. Sene basinda paralari sacip sezon ortasinda maddi krize giriyorsunuz.Bu sene de ayni durum olmaz insallah diyorum.

Bir de Lincoln'un takimla kaynastigini, Meira'nin yalniz kaldigini soyleyen Burak Dilmen'di sanirim.Skibbe ile beraber yollandiktan sonra soylemisti bunlari.