6 Şubat 2010

Kayserispor - Galatasaray : 0-0



Cok büyük heveslerle donandik ,kusandik maci bekledik ve oldukca kötü bir mac seyrettik.

Bu macin ilk yarisinin analizini yapmak gibi bir niyetim yok. Körler sagirlar birbirlerini agirlar seklinde gecen bir 45 dakika.. Burayi okuyan sen, ben ve benim kardesi alip orta sahada top cevirsek cok daha verimli daha da kötüsü daha iyi organize olabilirdik kesinlikle. Mehmet Topal-Mustafa Sarp- Elano. Birbirleri ile ilisigi olmayan üc insan.. En önemlisi uyumsuzluk. Bu takimin su an icin uzaktan bakildiginda ilk dikkati ceken özelligi birbirleri ile kesinlikle uyumsuz olmasi. Orta üclünün tuhafliginin yani sira özellikle Ugur Ucar ve Keita, Caner-Dos Santos uyumsuzlugu inanilmaz..

Dedim ki Servet gibi Topal'in da kaybettigi toplari kenara not edeyim. Demez olaydim.. macin bir bölümünü kacirdim zira elim kaleme gidip gelir gelmez topal yine top kaybetti, onu yazayim derken yine ve yine ve yine.. Ikinci yari biraz hem kendisini hem takimi toparlamis olsa da bunun altinda yatan daha iyi oynamalari ya da daha dogru bir sekilde topu kullan masi degil rakibin kendisini hem kirmizi karttan dolayi hem de tuhaf bir baskidan geri cekmesi.
Mac icerisinde aksakliklarin hepsini dile getirmeye calissak sabaha bitmez bu yazi. Keza Ugur Ucar-Keita ikilisi o kadar uyumsuz, o kadar sorunluydu ki mac icerisinde her seye ragmen sizi kurtaracak olan bölge de silinip gitti..

Dos Santos cok daha erken oyundan cikmaliydi. Onun kendisine olan güveni gitti ve mac boyunca aldigi topu arkadasina vermenin disinda hicbir sey yapamadi. Ben buradan o oyuncunun hicbir sekilde o mac icerisinde verimli olamayacagini görebiliyor iken yakindan daha da anlasilir olmasi gerekirdi. Calim dahi denemiyor bile zira dedigimiz gibi kosullar ile barisik olamadi.. Belki de hicbir zaman olamayacak bir görüntü cizdi. O bize böyle geldi ve Rijkaard ile sonu nasil olacak hep beraber görecegiz ama bugün pek cok kisinin umudunu kirmistir.

Oldukca kötü bir dönem. Denizli-Antalya-Kayserispor maclari. cok fazla problem olsa da temeli orta üclüye dayaniyor. Orta üclünün verimsizliginin ise birden fazla nedeni var belki ama yeni bir oyuncunun alinamayacagi ve sitemin degismeyecegi gerceginin yaninda sürekli beraber oynayarak, orta sahada mümkün mertebe rotasyona basvurmadan bir uyum saglanmasi verilebilecek tek cözüm önerisi.

Sistem 4-3-3 lakin gelen-giden ve eksilenlerin esiginde saha icerisinde sürekli farkli oyun düzenleri mevcut oluyor haliyle. Sarp-Topal ikilisinin önünde ve fakat baglantisiz bir sekilde duran, yarim on numara pozisyonundaki Elano.. Kenarlarda Dos Santos-Keita.. Gelin görün ki mesele bu oyuncularin ne yaptiklari degil, topun bu oyunculara ulasabilmesi en önemli sorunu olusturuyordu. Diger acidan bu acik oyuncularin bireysel yeteneginden ziyade ic oyuncular ve beklerle yapilan kombinasyonlar sonucu ataklar gelisecekti.. Ilk yarida hatirlayin Sabri-Keita-Baris ya da Arda-Kewell-Ayhan filan.. Ve fakat topun oraya gelmesi inanin bana 38 dakika sürdü. Galatasaray yanlislikla yakaladigi pozisyon haric ilk yarinin ilk 40 dakikasinin ugrasisi sadece topu hucum bölgesine tasimak. Simdi durum bu oldugu vakit forvetsizlikten yakinmanin bir anlami yok.. Mesele Arda,Baros-Nonda degil pas özürlülerin cogalmasi ve degisen bekler ile artan uyumsuzluk orani ile isin daha da kötülesmesi. Zira topun iki sekilde cikis noktasi mevcut.. Orta üclü ve beklerin ileriyi görmesi. Her ikisi de iflas edince futbol niyetine öyle baktik bir seylere iste.. Sagolsun Nell bazen tek basina ileriye cikip biraz bizi rahatlatti ki iyi bir seyler söyleyebilecegimiz sahadaki Emre Güngör ile beraber iki futbolcudan birisidir.. Bakin su durumu biraz daha acayim hatta:

Keita her ne kadar kötü bir ikinci yari cikarsa da yine de ekstra isler yapti sahada. Kirmizi kart gördürmesi filan degil adam gecmesi ve ileriye dogru yönelmesi. Ve fakat Ugur ucar olmasi gereken yerde mac boyunca olmadigi icin karambole orta yuvarlamak durumunda kaldi.. Hali hazirda Santos tarafinin hicbir sekilde islemedigi bir yerde takimin tek umuduydu. BU ilk yarida da sik sik basimiza geldi.. Kewell tarafi isledi, Keita Sabri isledi, bir sekilde idare edildi. Bugün beklerin hicbir sekilde oyunda olmamasi bu kadar kötü oyunun bir baska nedenidir. Forvetlik bir oyun olmadi her seyden öte. Belki geriye cekilen Kayserisporun izin vermesi sonucu -altini cizelim, izin vermesi- acilan bosluk icerisinde ileriye kolay bir sekilde giden Galatasarayin son on bes dakikasi neden forvet yoktu tartismasi icin uygundur ama macin geneli adina konusursak sorun cok daha baskadir, forvete gelesiye kadar topun oraya iletilme sorunu..

Orta üclünün sorunu ortada iken buna bir de beklerin oyuna katilamayisi, uyumsuzlugu gibi bir baska sorun eklendi Sabri ve Balta'nin sakatliklari sonrasi.. Dolayisla bu takimin sorunu su an icin ne kaleci ne defans ne de forvetinde adam olmamasi. Orta üclü ve bekler ile beraber besli orta sahasinin gereginden fazla rotasyona da sokulmasiyla olusan uyumsuzluk, beceriksizlik, eksiklik ve yetersizlik.. Elbette bir kademe sonrasi Dos Santos'un uyumsuzlugu, Keita'nin cocukluklari diye devam eder ki ben cok yoruldum artik..

Kayserispor Skibbe'nin gecen sene Galatasaraya oynattigi sistemin bir benzerini oynamaya calisti. Saiodou'nun önüne Eren-Cangele-Emreciksin üclüsü ve en önde de Makakula.. Cok daha iyi olmaliydilar ama Galatasary kötü, Kayserispor ondan da kötü bir sekilde devam etti.. Cangele cok güzel bir sekilde sag tarafi felc eder iken normal kosullar altinda Makakula'nin öndeki üclünün kalan ikilisi tarafindan tamamlanilmak durumundaydi lakin her orta yapilisinda siki markaj altinda kalan Makakula güzel baslayan ataklari sonuc alamadan sonlandirmis oldu. Daha iyi bir Kayserispor bekliyordum isin acikcasi..

Baglanti kopuklugu, orta saha sefinin berbat gününde olmasi, yeni transferlerin oturmamasi, sakatliklar, sakatliklar... Her seye ragmen bu kadar kötü futbol olmamasi gerekirdi.. Bir puana sevinmeliyiz zira bunu dahi hakettigimiz tartisilir bir futbol oynadik..

*Cok yorgun, cok da moralsiz olmamdan dolayi yorumlari cevaplayabilecegimi en azindan bugün sanmiyorum. Ona göre yorum birakin arkadaslar..

5 yorum:

TA dedi ki...

skibbenin galatasarayı nerde rijkaardın galatasarayı nerde? takım futbol olarak ileri gideceğine geri gitti.geçen sene skorlar bazen istenen seviyede olmasada her maç görsel şölen veriyordu takım.bu sene o uçtu.

Oylum Tanış dedi ki...

Borges, aklımdaki soruları sen de sormuşsun havaya.)

Tardini Büfe'den de aynı şeyi istedim. Şimdi sistem 4-3-3. Her neyse. Geri dörtlü ve ileri üçlü şeklen belli. Balta-Güngör(Çetin)-Neill-Sarıoğlu. Kewell(Caner)-Baros(Jo)-Keita(Santos-aynı zamanda joker santos.))

Bu şartlar altında stabil orta sahamız nedir abicim bizim? Ve bu orta üçlüde Arda2nın konumu nedir, Elano açılımı nedir? Çok merak etmekteyim, pek merak etmekteyim...

onur dedi ki...

1) Elano: Tavşan boku gibi ne kokar ne bulaşır...Bonservisine 8 milyon € verilen adamın hali içler acısı! Aslında bir duvar pası yapacak diye bu adam yılda 2 milyon € civarında para kazanıyor ise bizler yanalım halimize 100 bin €'luk adam bile olamadık diye!

2) Dos santos: Aydın'a laf eden diller kurusun düşsün valla! Tamam kafa topuna çık, omuz omuza şarj et filan demiyoruz ama insan bir kez olsun adam eksiltir kanatta yahu! hani hızlı, teknik, çalımcı idi bu adam? 30 kilo ağır Hasan Şaş bile daha hızlı oynuyordu bundan! Ah Aydın ah, bilemedik değerini!

3) Keita: Çok seviyorum keratayı ama bu kadar dallamanın arasında bir de bu motive olmayıp sallayınca maçı hiç çekilmiyor!

serdar dedi ki...

Beni en çok şaşırtan, Servet'in yokluğunda Makakula'nın defansı hallaç pamuğu gibi atacağından korkmuşken Servet'e en çok Cangele'de ihtiyaç duymamız oldu. Adam her topu halısaha maçı gibi girerek kullandı. Neyse ki Kayseri o kadar da kalabalık hücum yapmadı önceki rakipler gibi. Yoksa ilk yarı bilet kesilirdi muhtemelen.

Takım top yapmaya çalışıyor. Başardığında da güven geliyor ama Caner Arda Gio ve Keita inatla birbirlerine pas vermediler uygun pozisyonlarda. Belli bir dakikaya kadar bütün toplar içeri sallandı. Elano'nun Emre'yi pozisyona sokması gibi varyasyonlar daha önce denenmiş olsaydı net pozisyonlar bulunabilirdi kesinlikle. Zaten iki kez merkezden zorladılar, birinde Arda, birinde Emre net pozisyon buldu. Bu forvetsiz yapı böyle tecrubesiz bir defans kurgusuna karşı ancak böyle gol bulabilirdi.

Topal'ın çok top kaybı yaptığına ben de katılıyorum. Fakat alternatifi formsuz Ayhan gibi yana ve geriye değil de ileriye oynamasını daha olumlu buldum. Rijkaard, 4-3-3'ün Yaya Toure'sini Mehmet Topal yapmak istiyor bence. Genç bir oyuncu ve yeteneği var, olabilir. Yalnızca formsuzluğu sorun.

Caner'in bek olmasını ben de çok istiyorum ama şu kriz anlarında bunu denemekten vazgeçmeliyiz sanırım. Balta'nın bir an önce dönmesi gerekiyor.

Zeminin çok çok kötü olması ve hakemin kırmızı kartı ve sonrasındaki Cangele'nin penaltı pozisyonunu kaldıramaması da önemli etmenler oldu. 3-4 sakatlanma oldu, en iyi ihtimalle 30'ar saniyeden 2 dakika eder. Kalecinin sakatlanması sadece iki dakikaydı. 6 oyuncu değişikliği ve kırmızı kartı da hesaba katarsak 3 dakika uzatma çok insafsızdı.

Bu koşullarda 0-0 iyi sonuç bence.

mirmak dedi ki...

orta sahamızı yararak geçen adam kimdi öyle?hatırlayan var mı?
sadece ilerde arda müdahale etmek istedi sonra da kalemizin önüne kadar dribling ile gelen kimdi öyle?yoksa orta sahamız yok muydu?

ciddi olmak gerekirse, orta saha bazen basmıyor.press yok.elano iyi has adam ama birazda oynasa.Sarp2ın yerine Topalın yanına Elano daha iyi gibi.
4-2-1-3 yerine 4-1-2-3 daha efektif olacak ama forvet yok:(