12 Şubat 2010

Laf Agizdan Bir Kere Cikti.!



Dragoslav Stepanovic gecmisin önemli futbolcularindan.. Futbolcu iken de Frankfurt takiminda oynamis ve Frankfurt'un ne kadar alt takimi varsa hepsinde antrenörlük yapmistir. Aslinda bir basarisi olmamasina ragmen Baskanla arasindaki güzel iliskiden dolayi takimin basina getirildi. O dönemi iyi bilirim zira Möller'den dolayi Frankfurt takiminin taraftariydik. 1991 senesinde oldukca sürpriz bir sekilde basa oynadi takim. Son macinda küme düsen Rostock'u yenebilseydi aslinda Daum degil de o sampiyon olacakti zira cok da güzel futbol oynatiyordu Frankfurt'a. Futbolculariyla iliskisi arkadas gibi olan her teknik adamin yasadigini yasayarak bir süre sonra cöküse dogru yol aldi ve takimdan ayrilmak durumunda kaldi. Sonrasinda Leverkusen filan diye gitti ki Ispanya'ya kadar onu besledi bu basarisi.. Lakin Frankfurt deneyimi haric cok da kayda deger bir is cikaramamistir. Ama iste güzel adamdi.. Kliselere karsi savas acmisti. Basinin tipik sorularina cok kötü esprilerle cevap veriyordu ama gülüyorduk.. Yeni sözlesmeniz nasil görünüyor diye soruldugunda A4 kagidin üzerinde iyi gibi absürd cevaplar veriyordu.. Onlardan bir tanesi de söyledir ki gerzekce bir espri ama teknik adamin basina verdigi cevap olarak bakildigi vakit bir sekilde gülüyoruz, ediyoruz..

- Herr Stepanovic, Gelecek hafta size neler getirecek ?

Stepanovic: Pazartesi, sali, carsamba, persembe,cum..



99'un trajik sampiyonlar ligi finalindeMario Basler'in Manchester United'a attigi bu frikigi bilirsiniz.. Ki bu adamin bir özelligi de kornerden direkt gol atmasi.. Öyle kavis verirdi topa.. ki Bremen'de iken bir sezonda üc gol atmistir kornerden.. Mario Basler yetenek abidesi bir insanogludur. Ülkedeki karsiligi Sergen Yalcin, Dünyadaki ise Romario'dur. Bu adamlar biraz disiplinli olup is ahlakina sahip olsalardi bugün yaptigi kariyerin cok cok üzerine cikabilirlerdi.. Romario Barca hayatinda bes antrenmanin besine de gelmisligi yoktur, Basler ondan da beterdir.. Berti Vogts, Kapstadt'a gidiste milli takima gelmeyen Basler icin söyle demistir misal: Bu ucakta sigara icilmiyor haliyle Basler bu yolculugu yapamaz.! Icki, sigara, kavga, dövüs.. Ne ararsan vardi bu adamda.. Regensburg'da pizzacidaki kavgasindan sonra Hoeness tabiri caiz ise bikmis ve kovmustur Basler'i. Sunu da demistir: bugüne kadar gizledigimiz ve haliyle görmezden geldigimiz Basler vakkalarini yazsak tarih olur.. Öyle bir adamdi. Antrenmanlara da gelmezdi filan..

Sorunlu oyuncularin basini ceker. her sey vardi onda ama yine de sevilirdi ve diger sevilmeyen Loddar hakkinda sonunda sunu söylemistir:

"Eger loddar bu sekilde devam ederse jubilesi icin Bayern Münih ile karsilasacak Alman Milli takiminda sahaya cikacak onbir oyuncuyu bir araya getiremez.."

Genelde antrenmansizlik ya da sigara icmesinden dolayi doksan dakikayi cikaramazdi. Degistirilmese dahi son ceyrekte onu pek göremezdiniz.. Basin o dönemki tartismayi göz önünde alarak soruyor:

-Son dönemde oyuncularin gereginden fazla calistirildigina inaniyor musunuz ?

Ben de degil. Ben sadece 70 dakika oynuyorum hatta..

"Her zaman söyledim, kimin oynadigi beni zerre ilgilendirmiyor, önemli olan benim oynuyor olmam.."



Ilginc bir adamdi Mehmet Scholl.. Ne cok sevildigine iliskin artik cok da bir sey demek istemiyorum. Son olarak sunu derim ki Münihliler arasinda Kahn'i bile yer Mehmet Scholl.. Tuhaf bir ilgi-alaka var bu adama karsi. Basarisiz dahi olsa mutlaka bir kereligine de olsa denenecektir teknik adam olarak.. Bayernlilerin rüyasi Mehmet Scholl'ün teknik adam ya da baskan olmasi. Gecen okudugum Beckenbauer röportajinda olasi Van Gaal kovulmasi esnasinda basa Scholl gecer mi onun üzerine yarim sayfa konusuyordu.. Ne yaptigi degil Bayern icin ne ifade ettigi cok önemli sanirim Simdi size akilda kalan bir kac Scholl güzellikleri..

-Nelerden korkarsiniz ?

Savas ve Oliver Kahn.!

-Neden 7 numara ?

Cunku o yasta sigarayi biraktigim icin..

"Hicbir zaman golf oynamayi düsünmüyorum. Birincisi ben golfü spor olarak görmüyorum ve ikincisi düzenli bir sex hayatim zaten var.!" ( Topu delige sokma olayini biraz baska türlü anlamis gibi)

-Hayalinizdeki meslek ?

Futbolcu karisi.!

Bir daha dünyaya gelseydiniz ne olmak isterdiniz ?

Uli Hoeness'in köpegi.!



"hoca sürekli mücadele icerisinde olmamiz gerektigini ve gerektiginde rakibi isiran bir oyun anlayisina sahip olmamizi istedi. Ben de iste Herrlich'i isirdim"

Son saniyede gol atmak icin rakip ceza alanina gidip orada da kornerden gelen ortaya cift yumrukla dalarak gol atmisligi mevcut. Arkasindan haliyle ikinci sariyi görüp kirmizi kart. Effenberg'in ilk defa kirmizi kart görmemiz esnasinda gülme krizine girdim dedigi olay sonrasi da aciklamasi oldukca mantikliydi.!

"Ne zamandan beri ceza sahasi icerisinde kalecilerin ellerini kullanmasi yasak ?"



Takimi Nürnberg, Kaiserslautern karsisinda maca cikar. Dönemin formda golcüsü Halil Altintop'un basina da Thomas Paulus'u diker. Halil o macta iki gol attiktan sonra..

"Paulus sözde Altintop'un yanindan ayrilmayacakti. Halil'in yaklasik 6o metre civarinda Paulus'u gören oldu mu ? Ben de görmedim, belki tuvalate gitmistir.."

Dogu Almanya'dan gelmedir ve söyle bir sey de söylemistir..

"Ben 1990 yilina kadar para icin degil sosyalizm icin calistim.

Bir gün St.Pauli deplasmanina sürpriz bir sekilde 3 bin taraftar gider..

"cok güzel, 3 bin kisi deplasmana geldi ama bunlardan 2 bin tanesi Reeperbahn (ünlü sex caddesi) icin gelmistir kesinlikle..



Hennes Weisweiler yetmisli yillarinda iki efsane teknik adamdan birisidir.. Dönemin Lattek ile beraber efsane adamlarindandir.. Gladbach'i bölgesel ligden birinci Bundesligaya ilk yilinda cikarip Bayern ile ezeli bir rekabete sokar.. Sampiyonluklar filan derken Gladbach efsanesinin yaraticisidir. Heynckes,Netzer, Vogts gibi isimleri futbol piyasasina sunan adamdir.. Sürekli takim icerisinden Alman futbol tarihine damgasini vuracak yetenekler cikarir.. Onlardan birisi de Günter Netzer'dir. Netzer biraz bencil, kendisine oynayan sik bir on numaradir. Bu kendisine oynama ve ayaginda topu tutma olayini abartinca Hennes'in ofsayt tanimi da bir hayli degisiyor tabi... Ofsayt nedirin Hennes'cesi söyledir..

"Ofsayt dediginiz sey Arscloch'un(Netzer ) topu gec oynamasinin bir baska sekilde ifade edilmesidir."



Lattek gecenlerde 75.Dogum gününü kutladi ve Maradona zamanindan da güzel anektodlarda senlendirdi "doppelpass" programini.. Lattek, bu ülkenin yetistirdigi en basarili teknik adamlarindan süphesiz.. Rahmetli Hennes ile saglam bir rekabet ortami yaratilmistir hem klupler düzeyinde hem de teknik adam olarak.. Ve fakat Maradona onu pek begenememistir zira hakkinda söyle demistir:

"Lattek ne yapacagini cok da iyi bilmiyor. Her sabah erkenden kalkiyor, iki birayi cakiyor sonra da kostur anam kostur bizi.."



Werner Lorant kendi kitabi icin söyle demistir

"Icerisinde bilgilerin pek cogu dogrudur.!"

bir kac yalan da araya kattim demenin bir baska yolu olsa gerek.!



"Keske imkanim olsa da Dortmund klubünü de Hollanda ligine transfer edebilsem. En azindan bir kac puanim garanti olmus olurdu."

Hamburg sonrasi PSV'ye gecis yapar iken.. Almanyada Dortmund ile 12 kez karsilasip da tek bir maglubiyet yüzü görmeyen Huub Stevens..



Ahahaha.. Sadece Loddar'dan olusan özlü sözler hazirlasaydim seksen iki post atarak ancak bitebilirdi. Bunun disinda artik öyle oldu ki en absürd sey bile ondan duyuldugu vakit absürdlügünü yitiriyor, gayet olagan geliyor. Ne gülebiliyorsunuz ne de tuhaf buluyorsunuz.. Sahadaki oyuncularina "doksan dakika boyunca bir sonraki rakibinizi düsünmelisiniz" diyen bir adamdan neyi beklersiniz ki ? Trapattoni ile ikisinin Almanyada yaptigi gaflari toplasak alti sezonluk bir komedi dizisinin senaryosu elinizde olur.. Pek cogu dil ile ilintili oldugu icin ceviride cok da anlasilmaz ama anlasildigi kadariyla..


"Benim Wener Lorant ile bir sorunum yok, beraber bir bira icebiliriz ya da sakiz cigneyebiliriz" (beraber sakiz cignemek ne lan ?!)"

"Bir loddarin kendisinden ücüncü tekil sahis olarak bahsetmesine gerek yoktur " (basin toplantisinda neden kendisinden sürekli olarak ücüncü tekil sahis olarak bahsettigi sorusuna verdigi cevap )

Alman kadin basketbol milli takimina yönelik:

"Hey kizlar.. bizim siyahlarinki en uzunudur" (allah seni bildigi gibi yapsin e mi.!)

"Beni her kim taniyor ve her kim benimle konusmussa cok iyi bilir ki bir loddar ingilizceyi alti hafta bilemedin dört hafta icerisinde röportaj verecek seviyede ögrenir"

Ve ögreniyor loddar...

"I hope, we have a little bit lucky" (New York'daki ilk basin toplantisindan )


"I look not back, I look in front" ( Fatih Terim'le dalga gecer iken iki kere düsünün keza Trapottoni de fena degildir bu konuda)

"I´m a german record-player " (Burada Alman milli takiminin en cok formasini giyerek rekor kirmis oyuncusum demeye calisiyor (Rekordnationalspieler )

"Hakem olmak kesinlikle gelecek planlarimin icerisinde yoktur. (Aktiv futbol kariyeriniz sonrasi ne gibi planlariniz var sorusuna verdigi cevap )

"Bazen ben cok konusuyorum.." ( Ha sunu bileydin.. Ömrü hayatinda kurdugu tek anlamli cümlesidir..)

*ikinci ve hatta ücüncü bölümü de olacaktir haliyle..

3 yorum:

Adam dedi ki...

En keyifle okuduğum, yer yer gülmekten karnıma ağrılar girmesine sebep olan post olmuş.
Ellerine sağlık diyorum ve devamını bekliyorum :)

yusufgs dedi ki...

yha bende cok guldum.Heleki "I´m a german record-player" kismina :D :D

Borges dedi ki...

Ben de diyordum bir tek ben mi bunlari tuhaf/komiuk/ilginc buluyorum;)