26 Şubat 2010

Schalke 04 - Borussia Dortmund: 2-1



Schalke derbinin galibi oldu. Belki de Türkiye'de Galatasaray-Fenerbahce derbisine en yakin olani budur. Nefret,siddet öylesine fazla ki futbola cok yer kalmiyor bu durumda.. Nuri Sahin'in penaltidan attigi gole kadar olan bölüm Galatasaray-Fenerbahce derbisi gibi gecti. Sürekli durmalar, taraftarlarin hedefe aldigi oyuncuya yüklenmeler ve hatta seyircilerin alman taraftarlarinin aksine mac boyunca hic susmamalari.. Her sey bizim derbilere benziyordu zira icerisine nefret giriyor, baski cok fazla oluyor ve bu gazla sahaya cikan oyuncularin Ingiltere ya da Ispanyadaki olusan ortamda oldugu gibi futbol oynamasi cok zor.. Bizim derbilerimizde neden futbol oynanmiyor sorusunun bence en önemli cevabi bu soruyu soran basinin da olusumunda pay sahibi oldugu baski kosullarinda aranmalidir.. Fenerbahce derbisine göre daha az baskinin oldugu Besiktas maclarinda neden daha cok futbol konusulur ? Sebebini futbolcularda, teknik adamlarda filan aramayin.. Nedeni o baski, o heyecan, adrenalin, önemi bir futbol macindan öteye tasinilan karsilasma filan diye gider.. Birisinde futbol varsa digerinde her hamlede hissettiginiz adrenalin var, cosku, baski, heyecan.. ikisi birden olmuyor genelde ve birisini secip digerini de artik "neden yok" diye dile getirmeyeceksiniz.. (maca gelecegim bugün insallah) Schalke-Dortmund maclarinda baski, heyecan, stres gün gectikce fazlalasiyor.. Haliyle sürekli duran, sahanin icerisindeki futbolcularin ölümüne mücadele edip futbolu cok az oynadiklari bizim cok iyi tanidigimiz baska bir futbol ortaya cikiyor..


Iki takimin teknik direktörleri arasinda cok ciddi bir fark var. Magath misal yanlis yapan takimin yildizina karsi otoriter tavri ile baski kurar iken Klopp iyimser bir sekilde yaklasarak oyuncusunu sahiplenmek ister.. Son döneme iyice artan Greusskreutz ve Neuer davasinda teknik adamlarin bu oyunculara yaklasimi oldukca farkliydi.. Arkadasca ve otoriterce yaklasim farki saha icerisinde de kendisini yer yer hissettirir.. Misal bundan üc yil önce Dortmund Magath'i almak istedi lakin bu klubün en güclü ismi konumundaki Watzke ile Magath "güc" konusunda anlasamadi ve Wolfsburg'a gitti. Bugün Klopp'un hemen üzerinde sportif direktör Zorc var, onun da üzerinde Watzke lakin Schalke'de bu iki ismin yerinde sadece Magath var ki birakin futbolu klubün yönetimin dahi icerisindedir bugün.. Birisi korku salar, digeri futbolcularina güven vererek verim almaya cabalar.. Tüm bunlarin sahadaki yasimasi da cok farkli degil.



Dortmund bes yildir Schalke'de birakin galip gelmeyi gol yüzü görmüyor.. Sahin, 631 dakika sonra Gelsenkirchen'de Dortmund adina gol atmayi basardi bugün. Maca Dortmund daha iyi basladi. Barrios'un yoklugunda Nelson Valdez'in olmasini avantaja cevirmeyi en azindan ilk yari basardi. 4-4-2 görünümünde her iki takiim da birbirlerine saldirir iken ileride konumlanan Valdez-Zidane'in Kuranyi-Edu ikilisine karsi daha fazla ortasahayla bütünlesip mücadele etmeleri hem Schalke'nin oyununu bozdu ve ayni zamanda Nuri Sahin'in uzun toplariyla kontrada Schalke'yi yakalayip pozisyon buldu.. Ki daha macin basinda sürekli isliklanan Kevin Greusskreutz o golü atabilse her sey cok baska olacakti muhtemelen.. Schalke'nin baskisi belki cok takimi sindirebilir ama 21 yas ortalamasi olan Dortmund orta sahasina eklemlenmis olan Valdez-Zidane ikilisinden daha fazla direnc göstermesi mümkün degildi bu sistemde.. Greusskreutz Dortmund tarafinin en kötüsüydü her bakimdan.. Sahadaki isliklanamyi ve baskiyi kaldiramadigi bir gercek.. Öyle kaldiramayacaksan aciklamalar yapip kendini de hedefe oturtmayacaksin demektir..



Rakitic'in bu sapsalligini akli unsurlarla aciklamak mümkün degil, daha cok derbinin üzerinde yarattigi baskinin anlamsiz bir sonucu diyelim. Gerek Valdez gerekse de Greusskreutz'un kale önünde eli ayagina dolasmasi nedeniyle Klopp pasifize edebildigi Schalke karsisinda penalti harici sonuc alamamistir. Magath ikinci yari taktigi devam ettirmis ve mücadele gücü az olan Sanchez'i alip Moritz'i koymustur ve 4-4-2'si devam etmistir. Lakin basta da dedigimiz gibi orta sahasinda Bender,Kuba,Nuri Sahin kötü de olsa Greusskreutz gibi genc, dinamik oyunculari olan Dortmund'a karsi farkli seyler yapmasi gerekiyordu ve Magath bunu da yapti. Ikinci yari oyuna soktugu Moritz'i 19 dakika sonra oyundan alip Baumjohann'i yerlestirdi. Sistemi 4-2-1-3'e cevirdi. Baumjohann ilk defa ilkonbir yüzü görmüs Edu -Kuranyi-Farfan'in arkasinda saglam baski kurulmasina yol acti. 64'de gelen degisiklik 66'da beraberligi 84'de ise galibiyeti getiren gollerin, baskinin nedeni oldu.. 2-1'e ragmen Dortmund baski kuramadi.. Son vuruslarda kötü olan Valdez yerine Zidane'i oyundan cikarip ortadan delme ugruna Hajnal'i oyuna soktu Klopp.. temelde mantik dogruydu ve Hajnal'in cok iyi pasinda Valdez kaleci ile karsi karsiya kaldi lakin Fenerbahce'nin Guiza'si neyse Dortmund'un Valdez'i de bugün oydu..


Geriden oyun kurma hemen her takimin cok önemli problemi. Bu yüzden hem basan, mücadele eden ve ayni zamanda oyun kurabilen bir oyuncu inanilmaz degerli oluyor. Dortmund takiminda Nuri Sahin misal bugün oyuna sonradan giren Hajnal kadar öldürücü paslari yoktur ama mücadelesinin yaninda yer yer bu paslari da atabiliyor.. Hangisi daha degerli ? Nuri Sahin bu takimin yildizi konumunda, Hajnal forma giydigi gün sükrediyor.. Durum budur. Takimin neye ihtiyaci oldugu cok önemli. Magath, 10 numaralari parlatir iken arkasini gerek idman metodu gerekse de mücadeleye sürükleyebildigi, etki edebildigi karakteri nedeniyle önünü önceden acabiliyor.. Bunu hic yapmadan mücadele gücü düsük on numaralar takima yerlestirirseniz cok da verim almaniz pek mümkün degil.. Efendim bugünün en sacma hatasini yapan Rakitic inanilmaz güzel bir gol atarak hem hain olmaktan kurtuldu hem de gecenin kahramani oldu. Baska acidan teknigine, yetenegine ragmen onu Magath defansif orta saha olarak kulllaniyor artik.. Bazilari vardir dogustan gelen bir sut teknigine sahiptir misal Podolski.. Ne kadar kötü oynarsa oynasin sut teknigi muazzamdir.. Keza Rakitic.. Bugün hatanin disinda güzel de oynadi,Kluge'nin yaninda defansif orta saha rolünde oynadi Hannover macinda sakatlanmisti, bugün derbide Magath ona formayi tekrardan verdi. O da yaptigi hatayi muazzam bir gol atarak telafi edip macin kahramani olmustur...


Uzun yolculuk/tatil öncesi postlar, yazilar haliyle biraz uzun..

4 yorum:

Sheed dedi ki...

zidan-hajnal değişikliği eleştirilebilir, fakat ben zidan'ın da maç boyunca sahada kalmayı hak edecek bi oyun oynamaktan uzak göründüğünü düşünmekteyim.. valdez'in durumunu çok güzel bi benzetmeyle özetlemişsin, tam anlamıyla bi 'güiza sendromu' vakası.. barrios'un cezasının ruhr derbisine rastlaması klopp'un en büyük şanssızlığıydı kesinlikle, özellikle ilk yarıda oyun dortmund'un istediği gibi şekillenmişken bunu skor üstünlüğüne dönüştürememesinin öncelikli sebebi valdez idi..

ben iflah olmaz bi klopp apaçisi olarak objektif bakamıyor olabilirim -baba rakitic'in golüne tepki olarak "vay be, ne taktı arkadaş" mimiği vererek bu işi nefrete dönüştüren adamların yanında yine klasını gösterdi zaten- fakat taktiksel bazda da magath'ın oyun planının daha fazla defekt barındırdığını düşünüyorum.. sen 4-4-2 yazmışsın, fakat 4-2-4'e daha yakın geliyor kanatlardaki sanchez-farfan ikilisine bakınca sistem.. rakamların çok da önemi yok, şöyle diyelim, schalke'nin son wolfsburg maçına değin süren başarılı grafiğinde orta saha genel olarak 3 tane diri adama bırakılırken (matip oluyordu üçüncü genelde sanırım), bugünse kuranyi'nin yanına edu koyulmuş ve orta saha rakitic-kluge ikilisine bırakılmıştı.. rakitic'in de az önce bahsettiğim "3 diri adam" tanımına en zor giren adam olduğunu yazıda sen de yazmışsın.. dortmund ise sezon boyu kullandığı bender-nuri ikilisiyle çok kolay elde etti orta sahayı ilk yarıda.. ama işte valdez hiç olmadı.. ikinci yarıda da orta sahayı geri kazanmalarını sağlayan adam, goller o çıktıktan sonra gelse de moritz oldu bence..

"64'de gelen degisiklik 66'da beraberligi 84'de ise galibiyeti getiren gollerin, baskinin nedeni oldu.."

son olarak da şu yukarıdaki kısma naçizane bi düzeltmem olacak.. baumjohann oyuna höwedes'in golünü getiren frikik kullanılmadan hemen önce, yani o duraklama anında girdi.. ikinci gol için etkili olmuştur o değişiklik mutlaka, zaten TRT spikerinin söylediğinin aksine performans sebepli değil taktiksel bi değişiklikti.. ancak ilk gole direkt bi etkisinin olduğunu söylemek çok doğru gelmedi bana..

TRT sebebiyle ayrıldığımız eski sevgilim bundesliga'yı biraz fazla ihmal etmiştim, ruhr derbisi iyi geldi.. yalnız grosskreutz'u da yine malum sebepten ötürü ilk kez izledim, adamım hajnal'in ölüsü bu çocuğu kesmeliymiş gibi geliyor..

saygılar..

Borges dedi ki...

Sheed: Dogrudur. Moritz'in Sanchez'e göre baski kurulmasinda cok daha etkili oldugu da kesinlikle dogrudur lakin Baumjohann girdikten sonra tam anlamiyla bir taktiksel zafer kazandigi da bana göre "dogrudur". Her iki kanadinin mücadele gücü zayif adamlar olan Schalkenin oyuncu yapisi kadar Valdez'in de deli gibi basmasi da ilki yarida Schalke'nin pasifize olmasinda payi coktur.

Cok hizli yazdim hala daha ikinci okumayi da gerceklesitrebilmis degilim zira bu gece aklimdakilerin tamamini yazmaki istiyorum zira yarindan itibaren odamda, sehrimde olmayacagim bir süre.. bu yüzden degindigin hatalardan fazlasi vardir yazida..

Valdez ne kadar Zidane'dan iyi olursa olsun bitiricilik acisindan Zidane daha iyidir. Hajnal'i aliyorsan Zidane kalmaliydi derim ben zira onun pasinda aslinda yapilamsi gerken sadece gol vurusudur..

Degisiklik bana göre taktiksel idi ama yarin daha net aciklanir her sey.

Sheed dedi ki...

moritz-baumjohann değişikliğinin maçı kazandıran hamle olduğuna katılıyorum dediğim gibi.. fakat o dakikaya kadar biraz daha net gol vuruşları yapılabilse dortmund'un en ucunda, yeterli olmayacaktı o hamle, bundan bahsettim.. yani magath bence kötü başladığı bi maçı, iyi bitirmiştir.. klopp'un elindeki kartların magath'a oranla daha zayıf olması da belki içgüdüsel olarak beni etkiliyordur fakat schalke'nin onbirindeki yanlışa oranla daha masum görüyorum ben valdez-hajnal değişikliğindeki bahse konu tercih yanlışını..

yoğun temponda vakit yaratıp uzun bi cevap yazmışsın, teşekkürler.. şimdi yeni yazılarını okumaya koyulalım biz de..

Borges dedi ki...

Sheed: Aslinda MAgath'in da elinde cok bir sey yok ,göründügü gibi degil. Edu dedigin adam Mainz'daydi koreye gitti yanilmiyorsam.. siradan.. Moritz, Scmidt filan kimdir Magath ile ögrendik.. Anlattim bunlari ben. Ama sana su konuda katiliyorum:

Ben de klopp'u cok severim, Magath'a da saygi duyarim Klopp gibi.. Ve ilk yarida Dortmund isi bitirmeliydi, forvetleri haric her sey cok dogruydu.. Her seye ragmen dortmundluyduk biraz lakin iste..

Asil tesekkür bizlerden, böyle dikkatli okuyan insanlar oldugu vakit daha detayli, dikkatli yaziyoruz biz de. Tekrardan tesekkürler sevgili Sheed.