24 Şubat 2010

Walter Frosch..!



Bir oyuncunun gecmisinde St.Pauli klubü oldugu zaman onu arastirmanizi tavsiye ederim size zira alisik olmadiginiz farkli futbolcu tipolojileri ile karsilasmaniz mümkündür. 1950 dogumlu Walter Frosch futbolseverlerin dikkatini "futboluyla" cekememis, 1974-79 zamani birinci ve ikinci Bundesligada top kosturmus ortalama futboluyla efsane olmus bir defans oyuncusudur. En önemli özelligi günde 3 paket sigara icerek profesyonel futbol yasamini sürdürmüs olmasidir. Kaiserslautern klubünde de bir hayli zaman geciren Frosch'u özellikle St.pauliler sahiplenmis, klubün efsaneleri arasina sokmustur zira oradaki taraftar profilinin gerek efsane anlayisi gerekse de futbola/yasama bakisi biraz baskadir.. Kanser nedeniyle 5 kez ameliyat olan Frosch bugün sigarayi birakmak zorunda kalmistir.. "Bir sigaraya en güzel kadini tercih ederim" sözüyle ona olan özlemini dile getirir iken 1990 yilinda St.Pauli'nin emektar kalecisinin jubile macinin devre arasinda verdigi röportaja bakarak ne kadar dogru söyledigini ya da günde gercekten kendisinin dedigi gibi 3 paket sigara icip icmedigini görebilirsiniz sanirim...



(Video: Hakemin övgü sözlerinin disinda corabinin altinda zulalanmis sigara paketi soruluyor.. oyuna sonradan girdigi icin yanina almak zorunda oldugunu belirtiyor sevgili Walter Frsoch.. O kisa degistirilesiye kadar olan sürde dahi sigarasiz yapamadigini cikarabiliriz buradan..)

ilk hocasi Kaiserslautern takiminda Bayern Münih ve Alman milli takimini da calistiracak olan Erich Ribbeck Frosch icin söyle demistir: "Eger Frosch ayik ise üst seviyede futbol oynayabilir" Bu beyanatiyla onun futboluna ve alkol bagimliligina da dikkati ceker iken anlatilan o cok bilindik hikayeye göre durum pek öyle degil.Cok önemli Schalke maci öncesi Frosch yunanlarla bir iki bira cakmaya bara gider.. Ki St.Pauliler'in pankartlarina tasidigi efsane olmus beyanati da zaten sudur "Benim en büyük rakibim barlardir". Yunan barinda bir iki bira derken gelenler , gidenler olur ve Frosch gecenin ücünde kendisini 10 Litre bira ugruna 400 metrelik yarisin icerisinde bulmustur. Elbette kazanan ve o gün hepsini icen odur lakin ertesi gün mac öncesi kipkirmizi gözlerle Ribbeck'in karsisina uykusuz ve sarhos bir sekilde cikan sevgili Frosch gözlerinin kirmiziligini konjonktivit nedeniyle oldugunu öne sürererek durumu idare eder.. Ribbeck onu her seye ragmen kadroya dahil eder. Macta ise dönemin milli futbolcusu golcü Erwin Kremers'i savunmak durumunda kalir ve bunu sorunsuz bir sekilde yaparak Ribbeck'i ve herkesi oldukca sasirtir. Breitner'in da herkesi icirip maca cikardigi zaman herkesin sahada sürünürken bir tek Breitner'in ayik olup bes yildizli bir performans gösterdigi söylenirdi hep..



Ikinci Bundesligada 1976/77 sezonunda St.Pauli formasi altinda 37 macta 27 sari kart görerek Alman Fedarasyonun her dört(bugün bes) sari kart gören oyuncunun bir mac oynamama cezasini getirmesine neden olmustur. Icki-Sigara nedeniyle futbolu bir yere kadar oynayabilen Frosch yine de Derwall tarafindan Alman B milli takimina secilmis ve fakat buna sevgili Frosch'un verdigi red cevabi da unutulmazdir kesinlikle..

"Bir Walter Frosch ancak A milli takimina ya da Dünyanin en iyileri arasina secilebilir"

6 yorum:

aykan dedi ki...

birisi de şu röportajı çevirse tam olacak. sevgiler.

Borges dedi ki...

Aykan: Cevirilebilecek cok bir sey yok aslinda. Hakem gelip uzun zamandir Frosch'u tanidigini söyleyip iyi bir futbolcu oldugundan bahseder iken röportaj yapan adam haliyle corabinin icerisindeki sigara paketini soruyor.. Oyuna sonradan girdigini ve yedek klubesinde iken yanina aldigini söylüyor.. Macin icerisinde corabinin icinde dahi sigara paketi tasiyan bir adam iste Walter Frosch..

outlaw dedi ki...

bu yaziyi okuduktan hemen sonra, bir altta oli kahn'in yüzünü görmek kabus oldu yalniz...

Adsız dedi ki...

hocam "Bir sigaraya en güzel kadini tercih ederim" değil de "Bir sigarayı en güzel kadına tercih ederim" olacak diye düşünüyorum.

Borges dedi ki...

tarik: Haklisin, öyle olmasi gerekir ve asli ya da tam tercümesi de bu degil. Kadindan ziyade kadinla beraber olmaya tercih ederim gibi bir durum da .. Gelince düzeltme yaparim sanirim, tskler.

varol döken dedi ki...

sesiyle fikriyle yaptıklarıyla çizgi roman karakteri gibi adammış...

neden bizim futbolumuz da tarih kitapları gibi sıkıcı sorusunun cevabı işte...

bizde sorsan herkes içkim yok sigaram yok... önemli olan onların olmaması değil önemli olan cesaretin olmaması...

ah be birazcık yeteneğim olsaydı futbola ne beyanatlar verirdim her hafta sonu o mikrofona:)