22 Mart 2010

Bagirmadan.. Lütfen.!



Macin televizyon ekranlarindan canli yayimi esnasinda maci yorumlayan yorumcularin insanlara verdigi rahatsizlik öyle bir boyuta geldi ki; Sampiyonlar Ligi kura cekimi sonrasinda iki güzel takimin birbirleri ile eslesilmesinden duyulan sevinc bir anda o macin yayimlanmasinin hayal edilmesinin ardindan kendisini derin bir hüzne birakiveriyor artik.. Ülkedeki insanlarla iki takimin olasi muhtesem maclarinin seyredileceginin sevincini yasar iken birden karsi taraf sessizlige gömülüyor ve kulaklarinda bagira cagira Kaka'nin kucuk kardesinin Pato'nun kayincosuyla ormanda yaptiklari gezilerin ortasinda atilan calimlarin anlatiminin sonucu olusan rahatsiz edici futbol ortamininin kacinilmazligi ile basbasa kaliyor.. Bu hüznün ceyrek final eslesmelerinin hemen ardindan ülkedeki insan ile yapilan muhabbetin icerisinde hissedilmesi rahatsizligin hangi boyutta olduguna istinaden önemli bir detaydir.

Bu hayatta kacirmamaya calistigim mac serileri bellidir. Galatasaray ve Bundesliga maclari. Alman sifreli kanali SKY'in olmadigi zamanlarda yer yer Bundesligayi internetten izlemek zorunda kaliyorum ve bu esnada Sop Cast araciligiyla önüme cok cesitli mac yayinlari cikiyor. Ve bakin mac yorumculugunun önemine istinaden belirtmek isterim ki evimdeki televizyondan dahi daha net gösteren ve fakat romence/cince mac anlatiminin oldugu bir Bundesliga macini izlemektense SKY'in her bes saniyede bir durarak verildigi cok düsük cözünürlükteki bir baska yerden almanlarin yorumladigi maci seyretmeyi tercih ediyorum. Keza Romence-Cince gibi anlamadigim dillerden ziyade en azindan mac yorumlarini gayet de iyi anlayabildigim ingilizce anlatimlari olan Bundesliga mac yayinlari da bir hayli fazla ve ben yine de durarak da olsa Bundesligayi bir baska yerde inatla almanlardan dinlemek icin kasiyorum.. Zira macin keyfini ekranin netligi kadar maci yorumlayanlarin olusturdugu o farkli atmosfer de veriyor..

Is bu gercekten yola cikarak size ben veya daha saglikli olani bilirkisiler bir kac tavsiye verebilir nasil olmasi gerekliligi konusunda lakin temelde bu is tavsiyeler üzerinden cok da basarili olmuyor. Ülkedeki kimi yorumcularinin ayrinti meraki da hali hazirda bu gibi tavsiyeler sonucu gerceklesmistir lakin eksik olan cok sey oldugu muhakkak ve ilk sirada "dogallik" vardir. Okay Karacan'i ve isinde iyi olanlari digerlerinden ayiran belki de en önemli özelligi gercekten bagirmadan da o mactan keyif aldigini bize hissetirebilmeleridir. Diger türlü yani formüle dayali bir futbol yorumculugunun en önemli eksikligi dogal durmamasi ve sizi sürekli rahatsiz eden bir tonlama icerisinde gerceklesmesidir. Diger türlü bilimsel bir is gibi yaklasilmasi sonucu kimi formülllerin uygulanmasinin sonrasinda bagirmalar, bilgi fetisizmi ve yapmaciklik, heyecan gösterimi esnasinda abuk subuk betimlemeler doguyor haliyle.. Belki de bu ne kadar iyi oldugu konusu tartisilmaya acilsa da misal Sabri Ugan dogal oldugu icin yine de digerlerine nazaran cok daha cekilir geliyor pek cogumuza..

Oyuncuya iliskin ayrintiyi, yorumculuk meslegi geregi degil de gercekten o an icin ihtiyac duydugu bir bilgi olmasi nedeniyle bize sunulmasi, o bilginin her saniyesi önemli o mac esnasi arasinda insanlara yedirilmesini kolaylastiriyor ve ekstradan tat katiyor mactan alinan hazza..

Lakin

..bilgi önemlidir. Benim Bundesliga üzerinde edindigim pek cok bilgi canli mac izleme esnasinda maci yorumlayan insanlardan bana ulasmistir. Topun auta ciktigi ve tekrardan oyuna sokulacagi o SIKICI, gecirilmesi zorunlu bes on saniyenin icerisine sikistirilarak gayet sessiz bir tonda akici bir sekilde verilir genelde.. Ayrintilar üzerinde durmaniz, bize bunlari sunmak icin ekstra bir caba gösterip bilgi edinmek üzere ugrasisinizi takdir ediyorum lakin bu cabanin yarisini da bu bilgiyi izleyenlere nasil güzel bir sekilde macin tadini kacirmadan sunarimin üzerinde durmaniz gerekir. Isi bu kadar formüle dayandirip bilimsel yaklasmanizdan ziyade icinizden geldigi gibi maci anlatmaniz ve edinilen bilgilerin dogaclama bir sekilde o an geregi ortaya cikmasi icin futbol konusunda kendinizi gelistirmelisiniz.. Futbola vakit ayirmalisiniz cunku bu sizin isiniz, bu isten para kazaniyorsunuz.. Manchester macini sunuyorsaniz eger orada oynayan futbolcularin kayin validesinin hangi isle mesgul oldugu gibi hazirdan bilgilere konup mac anlatmanizdan ziyade o takimin gelmisi ve gecmisi ile ilgilenin, taktikleri, oyunculari ile bir bütün seklinde üzerinde emek harcayin ve göreceksiniz bu bilgilerle donatildiktan sonra dogaclama bir sekilde maci sundugunuz takdirde hepsi tam yerine oturacaktir.. Sizinle "cok güzel anlatiyor maci" dedigimiz adamlarin arasindaki en önemli fark hayatinizin icerisinde olaylara, kavgalara degil futbolun kendisine ayirdiginiz sürelerin farkliligidir.. Daha baska sekilde anlatmak gerekirse; Alakasiz bir zaman diliminde Pato'nun kayinvalidesinin hangi isle mesgul oldugu o mac ile alakasiz bir ayrintidir lakin Henry'nin kenarda oynamamak icin teknik adamiyla atistigi sirada yasadigi diyaloglar pek ala önemli olabilir o an da.. Keza hircinligini sahada gördügünüz bir futbolcunun buna neden olan gecmisinde yasanilmis futbol disi bir bilgi oldukca anlamli durabilir iken driplinge kalkan Messi'nin sevgilisinin kayincosunun ne is yaptigi o mac icerisinde havada kalir.. Komik olur, yapmacik durur.. Bunu görmek neden bu kadar zor olur, anlamam hic. Bir daha tekrar etmekte fayda vardir: Sundugunuz maclari lütfen evde tek basiniza bir daha seyredin.. Anlayacaksiniz bizleri..

Sesin yükseltilmesi bir heyecan belirtisidir. Inanin hemen hepsi ayni sonuca cikar. Sizin mactan aldiginiz heyecanin sizi izleyenlere hissettirilmesi. Izleyicinin o an atilan calim, cekilen suttan aldigi hazzi sizin de yasamaniz.. Bu cok önemlidir ve fakat bu ayni zamanda tüm mac boyunca yapmacikli bir tonda bagirip cagirmanizi gerektirmiyor.. Özellikle mac taktigi, oyuncular ve cok önemsediginiz ayrintilari izleyiciye verir iken bagirmadan ,sessiz ve sakin bir tonda ve tam da o topun sahada olmadigi zamanlarda yapilmasi zaruridir.. Konusur gibi mac anlatabildiginiz vakit güzel bir calimin sonrasinda yükselen ses tonunuz ancak renk olabilir.. Cok iyi hatirliyorum Fenerbahce-Rennes macinda oyuncunun bir salin icerisinde dogumuna iliskin ayrinti öyle bir veriliyordu ki.. Sanirsiniz yan odada yangin cikmis da spiker tüm ülkeye bu olayi canli canli aktariyor.. sesini kistim televizyonun.. Insan sanki kaleci ile karsi karsiya kalacak bir driplingi sunar gibi basit bir bilgi paylasimi esnasinda neden bagirip cagirir yahu ?

Ben sizlerin yerine bir baskasi gelsin diye itirazda bulunmuyorum sadece futbolun kendisine ayirdiginiz vakti fazlalastirdiginiz müddetce anlatiminiz da dogallasacak ve her sey yerli yerine oturtacaktir. Surada arkadasimla Barcelona-Arsenal, Bayern-Man U eslesmesinin heyecanini bile yasatmadiniz, o kadar korkunc olabiliyorsunuz cogu zaman..

Lig TV süphe yok ki bu konuda kendisini gelistirmek icin adim atiyor. Cabalarini takdir ediyorum. Gecmise oranla bir mesafe kat ettikleri gercek. Hem Lig Tv hem de Sampiyonlar Ligi icin olmazsa olmaz, cok önemli olan su detayi bir daha hatirlatmak istiyorum: Bizler, aman taraftar ne der demeden, aman bu Türk takimi ayrimi yapmadan her pozisyonda her faul, her ofsayt, her tartismali hakem kararinda hicbir sekilde büyük-kücük, Türk-Yabanci ayrimi yapmadan topu Erman'a, eski hakem yorumcularina atmadan nesnel bir sekilde degerlendirmenizi bekliyoruz..Alman Televizyon yorumculari Bayern Fiorentina macinda Bayern'in attigi gol sonrasi acik acik ofsayt golü diye milyon kez söyleyebiliyor, gazeteleri öyle kucuk filan degil hayvani boyutta bir baslik atabiliyor golün gecersizligine, hakemin rezaletine iliskin.. Bizler de o seviyeye gelecegiz süphesiz ama siz biraz erken getirin.. Lig TV en azindan gecmise göre mac yorumculugu üzerinde calisiyor ve yavas yavas kendisini ileriye dogru götürüyor ve o bölge yani Türkiye Süper Ligi cok daha tehlikeli. Nesnel olundugu vakit tonla tartisma cikaracaktir ama atesin olmadigi yabanci iki takimin sirf futbol keyfi üzerine seyredildigi bir ortamda bagirip cagirmaya gerek yok arkadaslar.. Lütfen. Keyif alin, almazsaniz bunu görebiliyoruz, bagirarak kapatamiyorsunuz.. Bu yüzden macin öncesinde ciddi bir calisma yapin ve elbette calismadan kastimiz eskiden oldugu gibi Eksi Sözlük'e gelip on dakikalik bir tarama sonucu abuk subuk ayrintilar pesinde kosmayi demiyoruz..

Maca göre bilgi pesinde kosmayin, maclari sunan bir adam olarak futbolun kendisinin pesinden kosun. Tek ve en büyük sorunnuz budur sizin..

Hiç yorum yok: