3 Mayıs 2010

Degismezgiller.!



Topmöller zamanina gitmek gerek.. Ballack'li, Yildiray'li Leverkusen'in bugünün Bayern Münih'i gibi üc kupanin finaline kalip da hicbirisini alamamasini hatirlayalim.. Üstelik Sampiyonluk konusunda öyle güzel bir avantaja sahipti ki sadece son üc haftada tek bir galibiyet almasi onlari sampiyon yapacakti, olmadi, olamadi ve olacak gibi de degil.. Son ceyrek cöküsleri artik futbolun disinda bir yerde aranilmasi gerekiyor.. Klubün kimligine islemistir. Hali hazirda "daimi ikinci" gibi bir sifata sahipler.. Tüm bu olan biteni de futbolla filan aciklayamiyoruz maalasef..

Klup son üc yildir ve neden Skibbe'ci oldugumun da cevabi olan süreyi de icerisine katip alti yildir Bundesliganin en iyi topunu oynayan takimlarin basinda gelir. Iki yil önce Labadia ile ilk devrenin yildizi olur iken Hoffenheim'a liderligi son anda kaptiriyordu, bu sene hem Lider bitirdi ve ayni zamanda 24 hafta yenilgisiz bir sekilde götürdü ligi.. Gelin görün ki herkesin tahmin ettigi gerceklesti ve son ceyrekte öyle bir cöküs yasadi ki Sampiyonluk hesabi yapar iken Sampiyonlar Ligine gitmeleri bile mümkün olmadi.. Lig biraz daha uzun sürseydi Avrupa Kupasina katilim dahi zora girecekti..

Neden ? Bilmiyorum ama psikopata bagladilar yeminle.. Degismez bir Bundesliga gercegidir Bayer Leverkusen'in son ceyrek cöküsleri..



Cok önceleri Christian Gross hakkinda derin bir analiz yapmistim ama yazi bir kazaya kurban gitti ve o kadar emegin bosa gitmesine sinirlenip bir daha da bu konuyu burada hic islemedim. Kendisini kanitlamis güzel bir teknik adamdir.. Basel'de efsane olmus durumdadir.. Özellikle futbolcu iliskileri konusunda cok iyi oldugu söylenir hep.. Su an icin Stuttgart takimiyla ciktigi 21 macta 2,19 mac basina cikardigi puan ki bu senenin en iyisi demektir ve bunu devam ettirmeniz cok da mümkün degildir lakin devamettirilmisi de mevcut. Basel ile ciktigi son bes yilin maclarinda mac basina aldigi puan 2,03.

Bu sene Barcelona iki inter karsilasmasinda da futbol olarak bariz bir eziklik yasamamis, sonuc acisindan daha cok karsi taraf istedigini almistir. Futbol acisindan ciddi anlamda karsi tarafin üstünlügünü Stuttgart eslesmesinin ilk macinda yasamistir Barcelona.. Gross'un takimi Barca'yi dagitmistir resmen ilk yarida.. Sonuca gidememisler ve beraberlik golüyle de her sey ucup gitmistir ama futbol olarak ezmistir. O dönemde de bugün de inanilmaz formda bir Stuttgart..

Ilk yari küme düsme potasina giren Stuttgart bu teknik adam ile hali hazirda 2010 yilinin en iyisi olabilecek seriyi yakalamistir. ikinci yarinin lideri Stuttgart'dir..

Ama be kardesim, bu kac yildir böyle bilir misiniz ki?

Babbel gecen sene ayni sekilde küme düsme potasindan Stuttgart'i Sampiyonlar Ligine ucurmustu.. Magath ayni seyi keza yapmisti. Daum buradan klubü alip ucurmus, sampiyon yapmisti vesaire..

Seneye Stuttgart yeniden cöküse gecip yeniden dirilirse buna sasirmayacagimiz gibi bunun sonuclarindan "futbol" cikaranlar da oldukca sasiracaklardir olup bitene.. Baska bir sey bu, degismezgiller.. Lanet, kader gibi metafizik konulara dalmaniz gerekir saglam bir aciklama icin..



Nürnberg.. Ligin asansör takimi. Bir kere de bir kac yil filan kalin yahu geldiginiz vakit ? Yok.. Düsecekler hemen. Henüz düsmüs degiller ama bunun ötesine de Bundesliganin Bayern Münih sonrasi en cok sampiyon olmus takimi gecemiyor bir türlü.. Olur ya bu sene son macta pacayi kurtarirsa seneye bilin ki ikinci Bundesligada.. Neden ? Bilmiyorum, halici baskanlari da birakti gitti.. "Lanet" gibi bir sey bu sanirim.. Bir de bu sehrin bir cadde ile ayrildigi minik kasabasi konumundaki Fürth'ün ikinci bundesliga serüveni var ki o kader,lanet disinda bir aciklama barindirdigi icin baska bir zamana diyoruz..

2 yorum:

Osman dedi ki...

Ah "Club"um ah... Vakti zamaninda, sanirim 1989'da olmali, ilk Bundesliga macimi sizi hic tutmamis olsam da, sizin statta izlemistim (Nürnberg-Dortmund 1-3). Memleket takimi, sempati duyuyoruz elbette. Ama su 80lerden beri geldikleri konum gercekten utanc verici.

Cevresi, taraftari,kentin futbol coskusu ve futbol gecmisini ele alirsak, aslinda Bundesliga'nin ayrilmaz bir parcasi olmali. Ama beceriksiz yönetimler iste... Ben sahsen, bu asansör kulübüne dönüsmesindeki en büyük suclu olarak Michael A Roth'u görüyorum.

Aslinda, sevgili Borges, Nürnberg ve Fürth arasindaki rekabet hakkinda o kadar dolu dolu seyler yazilir ki. Tarihi acidan bakarsak, aslinda bu rekabet Schalke-Dortmund ya da Bayern-1860 rekabetini döver.

Bir cok anekdot hatirliyorum daha, 20li senelerde misal, Alman Milli Takiminin sirf Nürnbergli ve Fürthlü oyunculardan olusmasi, ama iki takim oyunculari da ayri ayri kompartmanlarda Milli maca gitmeleri gibi...

Hey gidi Frankonya futbolu hey...

Borges dedi ki...

Osman: 1920'li yillardir bahsedilen.. Ki öyle final maclari oynamislar ki günler geceler sürmüstür desek yeridir. Nürberg-Fürth derbisi gecmisin en önemli derbisidir kesinlikle ama yillar yillar gecti üzerinden.. Ben burada bir kacini isledim aslinda..

ilerleyen zamanda yine yeniden gündeme gelir..