4 Mayıs 2010

En Iyi 10 Bundesligist Türk (Asilli) Futbolcu.!



1- Mesut Özil (15.10.1988) Werder Bremen

Sadece Bundesliganin degil Türk asilli futbolcular arasinda Avrupanin (bana göre) en degerlisi bu sezon icin Mesut Özil. Keza Transfermarkt degeri de sanirim en yüksek futbolcu. 20 milyon euro gün itibari ile..

Bu sene toplamda 47 maca cikti Mesut Özil. 11 gol 30 asist ile tamamladi sezonu. Bundesligada ise oynadigi 30 mac icerisinde 9 gol 17 asist.. Normal kosullarda kornerlerin asist sayilmamasi gerekir ama mevzu bahis konu Özil olunca is degisiyor. Zira Özil korneri neredeyse pas niyetine gönderiyor ceza sahasina..

Sezona firtina gibi girdi. Takimina hem Avrupada hem ligde pek cok mac kazandirdi ve bu dönemde milli takima da secildi. Bir ara öyle oldu ki Almanyanin her kösesinde konusulan isim olmustu. Performansini milli takimda da devam ettirdiginden dolayi bitmek bilmedi Özil övgüleri..

Benzetme yapmayi, tam da bunun gibi demeyi de cok sevmem ama Sergen Yalcin'a en cok benzeyen oyuncudur. Oyun zekasi inanilmaz ve saha icerisinde bu zekayi pratize edebilecek yetenege sahip. Kilit acar, golün bir önceki adimidir. Marin ile belki de en büyük farki top onun ayagina geldigi vakit o sikisik durumda ekran basinda siz dahi caresiz kalabilir iken Mesut Özil mutlaka oyunu acacak bir hamle yapar iken durduk yere gol ile burun buruna geliyor takimi. Marin, sizin de görebildiginizi sahada muhtesem bir sekilde gerceklestirir iken Özil'in ne yapacagini ekran basinda kestiremiyorsunuz.. Yetenek, caprazlardan cikardigi sol ayak degil bu yüzden bu sene Löw'ün degismez onbirinde olacaktir. Böyle bir yaraticilik abartmis olmayayim ama cok az oyuncuda vardir. Nasil derler, futbola yönelik calisan bir kafa ile dünyaya gelivermis.. Gönlümün de 1 numarasidir ve sadece onun icin belki Isvicre'den sonra Almanya'yi tutabilirim Dünya Kupasinda..

Hakkinda tonlarca yazi oldugundan daha fazla ayrintiya da gerek yoktur..



2 -Nuri Sahin (05.09.1988) Borussia Dortmund.

"Nuri Sahin, 18 yasalti dünyanin en büyük yetenegidir" Arsene Wenger.

Kendisi hakkinda ne zaman bir makale yazilsa hemen bu yukaridaki söz ile baslanir. Bu sezon Türkiye Milli takiminin en büyük kazanci Nuri Sahin'in gösterdigi performanstir. Ekol yaratmak isteyen bir milli takimin bu ugurda en buyuk yardimcisi olmaya aday bir futbolcudur. Özellikle Galatasaray'in böyle bir oyuncuya ihtiyaci olmasi nedeniyle hep biraz icim giderek maclarini izlemisimdir.. Özil'in oyun tarzini daha cok begenmeme ragmen ne zaman Nuri Sahin'i görsem icim bi tuhaf olur, kiskanclik sarar her bi yanimizi.. Insanlarin bazen futbolu nasil izledigini merak etmiyor da degilim. Galatasaray bugün itibari ile ne Mesut Özil'e ne de Hamit Altintop'a acil ihtiyac duyuyor.. Her ikisi de inanilmaz faydali olacak olsa da bugün Rijkaard'in özlemini cektigi tek türk asilli futbolcu Nuri Sahin'dir.

Jürgen Klopp ile beraber yeniden dogdu demek cok yanlis olmaz. Bu sezon toplamda 37 maca cikti ve 6 gol 9 asist.. Lakin burada yaniltici bir durum söz konusu, Sahin bu istatistiklerden cok daha fazlasi. Bundesliganin en fazla gollük pas atan oyuncusu konumundadir . (103) Barrios her ne kadar iyi bir performans gösterip cok gol atmis olsa da kacirdiklari daha fazladir. Özellikle maske ile ciktigi ilk macta yaptigi Xavivari asistler görülmeye degerdir zira benim onda eksik gördügüm, yer yer Klopp'un onun bu eksikliginden dolayi mücadele gücü cok fazla olmayan kucuk macar adam Hajnal'i öldürücü paslari nedeniyle oyuna alma nedenidir. Yaratici, bitirici derin gollük paslar.. Bu konuda da kendisini gelistirdigini görüyoruz, gelecegi cok ama gercekten de cok parlak konumda bir oyuncudur.

Nuri Sahin her ne kadar ortalamanin üzerinde olsa da Mesuz Özil kadar oyun zekasina sahip olmayabilir. Onun kadar gollük paslari da veremeyebilir lakin arkadaslar Nuri'nin cok önemli bir avantaji vardir ve o da sudur ki: Tecrübe..

21 yasinda takimin kaptani ve orta sahanin lideri. Lider futbolcudur. Düsüsleri ve Yükselisleri 16-17 yaslarinda yasamis bir tecrübeyi geride birakir iken bir yilini disarida harcamasina ragmen bu yasta 100.bundesliga macini geride birakmistir.. Körbel'in 602 maclik rekorunu da kirmaya adaydir kendisi.. 2 yillik evli, 100 Bundesliga macini geride birakmis, cok önemli yükselis-inisleri yasamis,bir yilini yurt disinda gecirmis, her anlamda "olmus" bir orta sahadir. Bu acidan gelecegi belki de en parlak Türk futbolcusudur.



Yazin sakatligindan dolayi hazirlik kampini kaciran oyuncu devre arasi hazirligi ile kendisine tam olarak gelmistir diyebiliriz. "Ben sürekli olarak belirleyici golü atmak ya da öldürücü paslari vermek icin sinirlarimi zorluyorum" diyor.. Bu onun kalibresindeki bir oyuncu icin eksikligini cektigi tek olgudur. Hajnal'a ihtiyac duymayacak ölcüde komple bir ortasaha oyuncuyu olmaya dogru gidisini görmek daha da sevindiriyor biz sevenlerini..

Onun macini izlemediginiz zaman orta sahaya nasil liderlik ettigini göremezsiniz. Kimin nerede nasil oynamasi gerektigini ve geriden takimin ataklarini nasil kurdugunu, hepsinden önemlisi düzeni nasil sagladigini canli canli izlemezseniz göremezsiniz. Mesut Özil'in onu Barca-Madrid düzeyinde oynatacak bir oyun zekasi oldugunu kabul eder iken futbolun sadece futboldan ibaret olmadiginin cok iyi farkinda olan ben, genc yasta edindigi tecrübelerden dolayi Nuri Sahin'i aslinda bir adim daha yukarida gördügümü de belirtiyorum lakin buradaki liste sezon ici performans-genel deger-gelecek üclüsünden olustugu icin yeri "simdilik" ikinci siradadir..



3-Eren Derdiyok (12.06.1988) Bayer Leverkusen

1988 dogumlu ücüncü oyuncu. Kürt, Alevi gibi kimlikleri maalasef onun futbolunda önemli bir yer tutuyor. Isvicre Milli takimi ile Türkiye'ye golü attiklari zaman sevinmediler Hakan Yakin ile beraber.. Ardindan yapilan aciklama cok net idi: Biz Türkiye Milli takiminda oynamak istedik ama teklif gelmeyince kendimizi göstermek icin buraya Isvicre Milli takimi ile geldik diyordu.. Ben Hitzfeld nedeniyle Dünya Kupasinda Isvicre'yi tutuyorum ve haliyle o takimin en önemli isimlerinden birisi Bundesliganin bu sene parlayan yildizlari arasinda yer alan genc golcü Eren Derdiyok..

Nasil Özil'in oyun zekasi üst düzeyde ise Eren'in de kariyer planlamasi da o sekilde. Sadece Almanya'dan 3 klubün onu inatla istemesi ve hatta Hoffenheim ile Leverkusen'in arasini acacak sekilde mücadele edilmesi, Manchester City basta olmak üzere pek cok klubün listesinde olmasina ragmen "bilincli" olarak Leverkusen'i tercih ederken bunun kariyeri icin daha iyi olacak diye görüs belirtmesi oldukca önemlidir. Nuri Sahin ya da Baros da yetenektir lakin dogru bir sekilde kariyer planlamasi yapmazsaniz eger yere cakilabilirsiniz ve her zaman Diego ya da Baros gibi ikinci bir sansiniz olmayabilir...

Eren, 32 Bundesliga macinda 12 gol ve 6 asist yapmistir. Direkten dönen toplarini da buraya koysak muhtemelen Bundesliganin gol krali olacak idi. 1,91 boy, muazzam bir kafa hakimiyeti, hareketli yapisina eklemlenmis bir teknik,hiz.. Bunlarin üzerine Bundesliga tecrübesi eklediginiz vakit yakin zamanda cok daha büyük bir klubün oyuncusu olarak göreceksiniz.. Gecen senenin flas ismi Patrick Helmes'in geri dönüsünü engelleyecek bir Bundesliga performansi ortaya koymustur.

Oynadigi takimin yani Leverkusen'in ilerisinde(Orta saha-forvet-acik) oynayan her oyuncu golcüdür. Barnetta,Kiessling,Kroos.. haliyle Eren tipik bir 4-4-2 ya da 4-5-1 icerisinde cok daha fazla gol atabilecek bir yapiya sahiptir aslinda.. Lakin artik futbol degisiyor. Almanya dahi taktik kelimesi ile barismak durumunda kalmistir, dolayisla fiziksel yetenegin gelisiminin yani sira taktiksel anlamda da futbolcular büyük liglerin büyük takimlarina gitmeden önce kendilerini gelistirmek zorundalar.. Bu acidan cok faydali bir tecrübeye sahip olan Derdiyok'un Dünya Kupasi sonrasi farkli yerde görebiliriz.. olmazsa en fazla bir yili daha vardir..



4- Hamit Altintop (08.12.1982) Bayern Münih

Ben de diyorum bu adami neden seviyorum ? E benim gibi Yay Burcu. Erkek,Kadin farketmez, Yay burcu insanlari baska severim ve Hamit en akilli Türk asilli ya da bildigin Türk futbolcular listesini yapsam bir numaraya yerlestirecegim ilk adamdir. Röportaj okumaya benim gibi bayiliyorsaniz ici dolu cümlelerin sahibi olan bu adamdan cikanlara kulak verin. Cok zeki, cok iyi ve gercek anlamda profesyonel bir oyuncudur.

Lakin sunu önemle belirtirim ki (uzun tartismalar yasandigi icin) Hamit Galatasarayin ihtiyaci olan iki yönlü orta saha oyuncusu degildir. Böyle bir transfer gerceklesirse mutlaka ki cok faydali olacak ve ben cok sevinecegimdir ve fakat merkez orta saha rolünü sahiplenecek hiza ve dagitici pasör rolüne cok da uygun degildir. (Sadece Nuri Sahin)Ki zaten böyle olmadigi icin Van Bommel'in yanindaki bosluga o degil de Schweinsteiger yerlesmis, Sampiyonlar Liginde ne kadar basarili bir iki mac cikarsa da sezonun geneli onun icin cok da iyi gecmemistir..

Bundesliganin Bayern harici her klubünde her zaman oynayabilecek iken burada isler biraz sansa kaldi. Misal Hitzfeld döneminde sag kenarda Schweinsteiger ile girdigi rekabetin kazanani olmus ve iki kupali sezonun en önemli oyuncularindan birisi olarak Avrupa Sampiyonasina katilim gösterip performansini orada da sürdürmüstü.. Lakin bugün Ribery-Robben ikilisini geride birakmasi imkansiza yakin iken merkez orta saha rolü ise bu seviyede yapabilecek konumda degil.. Yavasligi, merkez oynayacak gözlere ve dagitici rolüne olan uzakligi buna engel.

Bu sezon sonradan girmeler, cikmalar dahil 14 Bundesliga macinda forma giymis ve sadece 1 asist yapabilmistir. Bunun yani sira Sampiyonlar ligi maclarinda ise üst düzey bir performans göstermis, yüksek ithimal final macinda da Ribery yerine forma giyerek Sampiyonlar Ligi finalinde forma giyen Yildiray'in ardindan ikinci Türk futbolcusu olacaktir. Bayern onun sözlesmesini uzatacaktir(düsünüyorum) ve yine son iyi sözlesmesi olacagi icin elinde bonservisi olmasinin avantajini da kullanarak farkli bir takima gitmesi olasidir.

"ben olsaydim" sadece parayi düsünerek hareket edecek olsak önce Bundesliganin bir baska takimina ya da Atletico'ya gider, yillik ücretin yaninda iyi bir imza parasi alirdim. Akabinde de Türkiye'ye gelir son "iyi" sözlesmeyi yapardim.. Lakin Hamit ne yapar, kariyerini düsünüp Bayernde kalir mi gider mi bilmiyoruz, bekliyoruz..



5- Tunay Torun (21.04.1990) Hamburg

Onu aslinda kesfeden klüp St.Pauli'dir. 10 yil boyunca burada forma giymis, Bolton,Liverpool gibi takimlarin teklifini reddedip kariyeri icin daha dogru oldugunu düsündügü klup olan Hamburg'u en sonunda kabul etmistir ve aslinda onun keyfi St.Pauli'de oldukca yerindeydi..

"St. Pauli sadece bir kulüp değil, bir semt, bir aile gibidir. Orada herkes arkadaştır. Mesela oyuncular dışarıda gezerken herkesle selamlaşır, herkes onları sever ve iyi davranır. Ayrıca St. Pauli'de yabancı oyunculara çok iyi davranılır. Mesela Almanya'da genel olarak çoğu kulüp yabancılarla çalışmak istemez, zor olur diye uğraşmaktan kaçınır ve Almanlara öncelik tanır. Ama St. Pauli farklıdır. Türkler olsun, Afrikalılar olsun, tüm yabancıları kucaklar St. Pauli. "

Tunay Torun'u Türkiye Galatasaray-Hamburg eslesmesi sonrasi tanidi. Hali hazirda Martin Jol'un altyapidan A takima cikardigi oyuncu eslesmenin ikinci macinda oyuna girecekti, hocasi öyle söylemisti lakin Jol macin heyecanindan onu oyuna almayi unutur..

Torun, St.Pauli'de forvet arkasi oynuyordu ve sadece son yilinda forvet oynayip kendisinden bir yas büyük olan oyuncularin arasinda 20 gol atmayi basarir. Labbadia onu Marcus Berg'e ragmen sürekli ilkonbirin icerisine yerlestirip bu sene beklentinin cok ötesinde bir performansin olusmasinda önemli rol oynadi. Uzaktan cektigi sutlar bir yana kalenin uzaginda da oynayabilmesi, forvetarkasi kimligini forvet pozisyonunda sürekli kullanmasi onu genc yasinda gelecek vaad eden Türk asilli bundesligist futbolcular arasinda bes numaraya yerlestirmistir.

Nuri Sahin ve Hamit Altintop ile beraber Türkiye milli takimini secen Tunay Torun'in milli takim hikayesi de oldukca ilginc. Bir sekilde kesfedilip alt yaslarda pek cok kez forma giyiyor ve fakat sonra unutuluyor bir sekilde. 1 yil ses seda cikmiyor derken bu sirada Alman yetkililer devreye giriyor.. Iste tam da bu sirada Hami Mandirali'nin telefonu geliyor.. Torun, kalbinin sesini dinleyip Türk Milli Takimini seciyor.. Ancak yumurta kapiya dayandiginda ve elbette bir baskasi onu almaya calistiginda akillanan milli takim yetkilileri artik kalbinin sesini cinleyen oyuncu bulamayacaklardir maalasef.. Torun nezdinde bu isler icin calisacak profesyonel bir ekibin olmasi gerektigini bir daha hatirlatmak gerekir.. Gec kalmis telefonlara "evet" demeyecek nesilden faydalanmak gerekir zira bir Eren'li,Serdar Tasci'li, Mesut Özil'li milli takim icin harcanacak diger rakamlar ortadadir..

Tunay Torun, bu sene 19 Bundesliga macinda forma giyip 2 gol 2 asist yapmayi basarmistir. Büyük bir oyuncu olmasi icin gerekli yetenege sahip olan futbolcu eger dogru bir sekilde kariyerini planlayabilirse -Misal bir sene kiralik olarak sürekli oynayacagi bir klube gitmesi- gelecegin en önemli futbolcularindan birisi olacaktir..



6- Serdar Tasci (24.04.1987) VfB Stuttgart

Türk Milli takiminin en cok ihtiyaci olan gurbetci futbolcu Serdar Tasci'dir. Mesut Özil'e dahi Serdar kadar üzülmedim. Üstelik Özil kendi kariyerini düsündügü vakit "dogru" secim yaptigini kabul edersek Serdar icin de Almanya Milli takim tercihi bir o kadar yanlistir. Türk Milli takimina ne kadar uygun bir yapisi varsa Almanya Milli takimi icin üstün yetegine ragmen "siradan" bir futbolcudur. Mertesacker ömür boyu iki stoper mevkisinden birisini dolduracaktir, tartismasiz.. Yanindaki isim icin ise pek cok aday var iken Serdar Tasci'nin forma giymesi ancak o cok bahsedilen Milan,Juventus transferlerinin gerceklesmesi gerekir ki o zaman dahi yine de süpheli olacaktir.. Oysa bu sekilde oyun kuran, mücadele eden bir defans oyuncusu Türkiye Milli takiminin vazgecilmezi olabilirdi..

Normal kosullarda yetenek olarak baktiginiz vakit Mesut,Nuri,Hamit klasindadir.. Ve fakat bu sene gösterdigi performans ile degerini düsürmüstür. Her seye ragmen italyan devleri onunla ilgileniyor ve fakat Stuttgart'in Babbel sonrasi yeni yapilanmasinda elinden kaptanliginin alinmasini da kaldiramayan oyuncunun yetenegi konsunda süphem olmasa da büyük takimlari kaldirabilecek mental olgunlugundan süphelerim var.. bu acidan Nuri Sahin'in bes adim gerisindedir ve bu iyi bir kariyer icin o kadar önemlidir ki Tunay Torun'dan bile sonra anilacaktir ilerleyen yillarda..

Bu sezon 26 Bundesliga,6 Sampiyonlar Ligi maci oynamis olan oyuncu 3 gol 1 de asist yapmistir. 9 sari kart görür iken henüz kirmizisi yoktur..



7- Halil Altintop (08.12.1982) Eintracht Frankfurt.

Halil de Yay Burcu ama biraz baska, demek ki is sadece burcta degilmis.

Öncelikle sunu söyleyelim, büyük klubün bir oyuncusu olamaz ve ayni zamanda da Avrupa büyük liglerinin orta sira takimlarinin da büyük futbolcusu rahatlikla olabilir.

Schalke ya da daha dogru ifade edersek Magath ile anlasamamasinin nedeni biraz yüklenmeye karsi durmasi biraz da aldigi yüksek ücret.. Basarili dahi olsa Magath Halil'i gönderecekti.

Magath'in bir tarzi var. Kosullari, futbolculari ve her sey ona uyumlu olmak durumunda lakin bu demek degildir ki onun yönetimi altinda basarisiz olan oyuncular kötüdür.? Cok bariz bir örnegi mevcut: Ailton.. Magath onu yokeder iken Schaaf ondan Bundesliga krali yapti ve hatta Sampiyonlugun en önemli oyuncusu olmustur. Su kesin ki Halil ve Magath ikilisi cok da uyumlu degil ve buna mukabil Skibbe ile de bir o kadar güzel birliktelik sagladi..

Hamit-Halil ikizleri zeki insanlar, futbol zekalari da oldukca iyi. Sadece bu üst düzey futbol zekalarinin karsiligi olan üst üst düzey yetenege sahip degiller. Forvet mevkisinde oynuyorsaniz üst düzey kluplerde tutunmaniz orta saha-defansa göre cok daha zordur.

Haliyle Halil Altintop, Bundesliganin ilk altisina oynayan orta siranin biraz üzerine cikmis bir klubün cok güzel bir futbolcusu olabilir iken seviyesi de toplamda siralamasi da burasidir.



8- Ömer Toprak (21.07.1989) SC Freiburg

Ikinci Bundesligada muhtesem bir sezon gecirir ve tüm büyük kluplerin gözdesi konumunda iken o talihsiz kaza ile beraber kariyerini dahi sonlandirma tehlikesi ile karsi karsiya kaldi. Ömer Toprak, Galatasaray'in, Milli Takimin olmazsa olmaz ihtiyaci olabilecek futbol anlayisina ve yetenegine sahip güzel bir stoperdir.

Her iki ayagini da ayni sekilde kullanabilen, geriden oyun kurmanin ötesinde kafa hakimiyeti muazzam olup önemli kafa golleri de atabilen güzel bir defans oyuncusudur. Önceleri Türk Milli takim ile oynar iken sonradan Almanya'ya dogru gecis yapmistir ve kaza sonrasi milli takim sonrasi belirsizligini koruyor.. Oguz Cetin'in kendisini izlemesi hosuna gitmistir ama teklif bekliyor. Hemen söyleyeyim: Kim kendisinin gercek degerini ona iletisim icerisinde gösterir, o ülkenin formasini giyer Ömer Toprak.. Ve ben Ömer'lerin,Ilkay'larin, Mesut'larin, Nuri'lerin oldugu yerde nasil Baris Özbek bulup da getiriliyor, bir türlü anlamiyorum. Bu oyuncuyu gecen sene alsaydiniz bir bu sene sonu ise en fazla 3 milyon verirsiniz ki Wolfsburg hali hazirda onu almak icin bekliyor sezon sonunu..

Sakatlik sonrasi tam olarak kendisine gelememis lakin zamanla daha da iyi olmaya baslamistir. Eger o sakatligi yasamamis olsaydi yetenek ve kariyer acisindan Milan-Juventus'a gitti gidecek olan Serdar Tasci'nin da üzerindeydi benim gönlümde.. Lakin simdilik sirasi da mevkisi de budur.



9- Ilkay Gündogan (24.10.1990) FC.Nürnberg

Yaklasik iki yil bes ay önce blogda ismini gecirmistik biz onun.. Ilkay yetenekli bir oyuncu iken bu sene seyrettigim ilk dönem Nürnberg maclarinda benim sansima onu sahada göremedim. Lakin Decking ile beraber ilkonbirin degismez oyuncusu olmustur. Ilk devre boyunca sadece alti macta ilkonbir yüzü gören Ilkay zamanla takima uyum saglamis, performansini ise mactan maca güzellestirmistir.

Babasi onun egitimine daha fazla önem veriyor ve Nürnberg ile ancak okulunda sorun cikarmadan ilerleyecek kosullara sahip olmasi karsiligi anlasmasini yapmistir. Futbol onun babasina göre her an ve saniye seni emekli edebilir iken egitim onun yasam boyu elinde tutacagi meslegi ona bahsedecektir. Hem Abiturunu yapiyor ve ayni zamanda da futbolunu oynuyor. 1990 dogumlu, müthis bir sol ayagi var. O henüz potansiyelini tam olarak ortaya koyamiyor, bunu görüyorum ben ve fakat bir zaman sonra kesinlikle cok iyi yere gelecektir.. U20 Alman milli takim oyuncusu oldugunu düsünürsek kacirilan yildizlardan bir tanesi daha olacaktir..

Bayern macinda yaptigi asist unutulmazdir kesinlikle..



10 - Burak Kaplan (01-02.1990) Bayer Leverkusen

(Aslinda bu sira Deniz Naki'nin.. lakin onu cokca kez isleyecegimiz icin bu isim daha uygun)

Ilk Bundesliga macinda golle tanisti. Ikincisinde ise Hannover karsisinda ilkonbir cikti: Bir gol ve bir asist yapti ki görmelisiniz.. Teknigi, iki ayagini kullaniyor olusu, Bir Marin boyunda olup Özil beynine sahip görüntüsü inanilmazdi. Kendisine güveni olan ve ayagi beyni ile uyumlu, gelecegi olan bir adamdir Burak Kaplan.. Tahmin yapmak durumunda kalsam Ilkay ve Burak'in Deniz Naki'den daha iyi bir gelecege sahip oldugunu söyleyebilirim. Bu iki solak, kaybolmaya ve yildiz olmaya ayni mesafedeler..

Henüz milli takim kararini vermemis olan Burak Kaplan umalim ki tercihini bu taraftan yana kullansin..

Göze Batanlar:

Mahir Saglik: 18.01.1983 dogumlu oyuncu. Paderborn'da kiralik.. Ücüncü ligin gol krali olarak birinci lige Magath'in Wolfsburg'una geldi. Ücüncü lige sigmadi, biriciye de yetmedi ve fakat ikinci Bundesliga tam da ona göre. 26 macta 15 gol atti Paderborn takiminda- ki bazilari görülmeye degerdir kesinlikle.. Anadolu klupleri neden bu oyuncuyu almaz, anlamam hic. Kesinlikle Denizlispor,Eskisehir, Kayserispor gibi kluplerde is yapar.

Halil Savran: (20 Haziran 1985) 3.Ligdeki Dinamo Dresden'in kaptani. Yeni kurulan 3.Ligin ilk golünü atan oyuncudur ayni zamanda. Oberliga'da 27 macta attigi 29 gol ile dikkatleri cekmisti üzerine ki üzerinde durulmasi gereken bir oyuncudur aslinda.. Tam bir cezasahasi ici golcüsüdür. Ben olsam üc-bes kurusa bu oyuncuyu denerdim misal..

Tolgay Ali Arslan: (16.08.1990)2 mac ilk 11, 3 mac sonradan oyuna girerek 5 Bundesliga maci yapti. 1 de kirmizi sigdirdi buraya.. Tolgay Ali Arslan, Tunay gibi forvet arkasi oynuyor lakin Tunay Torun gibi forvete dönüsemedi ve Labbadia'nin cift önliberolu 4-4-2'sinde kendisine yer bulamadi. Dortmund genc takiminda ofansif orta saha olarak gol krali olmustu, büyük yetenek olarak geldi ve fakat henüz kendisini gösterebilmis degil. Tasidigi potansiyel oldukca yüksek ama simdilik "gelecegi" degil "Potansiyeli" olan oyuncu konumunda..

(daha aklima gelen olursa ekleyecegim )

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Hastasıyım böyle listelerin, bir çırpıda okuyorum bunları. Gerçi bi aralar dolgu malzemesi olarak "son on yılın şu'su bu'su" yapanlara biraz kızmıştım ama böyle liste yapan ciğerimi yesin. Müthiş olmuş abi, eline sağlık.

Bu arada ben de "neden Borges'i de Hamit'i de bu kadar çok seviyorum" sorusuna cevap aldım bu yazının başlarında, ikisi de benim gibi Yay burcuymuş.

İlker Yılmaz dedi ki...

bayern münih II'de Mehmet Ekici var. sanırım banko oynuyor. Sence a takıma geçebilecek bir oyuncu mu? Medyada hakkında ne düşünüyor?

CaRtMaNtR dedi ki...

Ne diyeyim mükemmel olmuş valla şu yazıyı milli takım yetkililerine okutmak lazım aslında

dchetin dedi ki...

Tam da Deniz Naki (St. Pauli ile bu yıl 2. Bundesliga'da yer almış olsa da) nerelerde acaba diyordum, 10. sırayı bir anlamda paylaştırmışsın.

Önümüzdeki sene Hamburg dolaylarında güzel maçlar olacağa benziyor .)

Borges dedi ki...

Chao Grey: Sen de mi yaysin ? Zaten tahmin etmeliydik aslinda ehehehe ;))

Massimo: Mehmet Ekici yetenek ve bu sene devre arasi Contento,Alaba ile beraber A takimina katildi. Ben cok güveniyorum ona lakin burada daha cok Bundesliga icerisinde resmi olarak forma giymislere yer verdik. Ekici gibi bakildiginda cok oyuncu cikarabiirim ben.. Yoksa büyük yetenek, umutluyum ben ondan cok..

Cartmantr: iki tane oyuncu cikarmak icin tonla para harcanir, hazir oyunculara uzaktam icin birazcicik profesyonel yaklasimdan uzak dururlar ki anlamam hic..

Dchetin: Hem ben Burak Kaplan'in cok özel bir oyuncu olduguna inandigim icin ve daha önceden de ismini hic gecirmedigimden dolayi burada yer alsin dedim ve ayni zamanda Deniz Naki iki post asagida var ve daha St.Pauli oynadikca biz Deniz Naki postlarini siklikla atacagiz..

Erdem Karakuş dedi ki...

Borges St.Pauli'de Deniz Herber adında bir futbolcu oynuyormuş. Sen orayı daha bir dikkatli takip ettiğin için gözüne çarpmıştır mutlaka, nasıl bir oyuncudur bu arkadaş?

Borges dedi ki...

Erdem Karakus: Deniz büyük yetenek ki saniirm UEFA'nin o turnuva icin belirledigi 10 yetenek arasina da giren tek türk oyuncusu. Burak Kaplan gibi biraz, o yasta o güven ve o durus normal degil. Cok büyk oyuncu karakteri var ama beklemek gerekir. Misal önlibero oynuyor ama golcü ve ofansif yetenekleri dolayisla biraz daha ileriye tasiyacaktir oyununu..

bir top 20 yapsak bile sigmaz, cok var yetenek-- Ama bunu benim degil Türk Milli takiminin yetkilileri yapmasi gerekir sanirim.Herber simdilik bizde ama biraz gündeme gelsin Almanya olabilir, bilinmez.

Seneye 1.Bundesligada görebiliriz.. umuyorum.

muyek dedi ki...

Selim Teber ve Umit Korkmazda var ama gerci cok goze batmadilar bu sezon , umit daha yeni yeni toparlaniyor . Yildirayi cok merak ediyorum acaba Almanyaya geri donup Bundesliganin tozunu tekrar attircak mi ?

Sade dedi ki...

çok değerli bir liste ellerine sağlık...

Osman dedi ki...

Eline saglik, Borges.
Su cümleye cok güldüm: "Ve ben Ömer'lerin,Ilkay'larin, Mesut'larin, Nuri'lerin oldugu yerde nasil Baris Özbek bulup da getiriliyor, bir türlü anlamiyorum."

Malesef Tunay Torun'un gecen hafta dizindeki capraz baglari koptu, ve kendisi bu sakatliktan dolayi 5-6 ay forma giyemeyecek, cok üzülüyor insan bu habere elbette.

"Büyük isimler" Altintoplar, Sahin, Özil, Tasci'yi bir kenara birakirsak, geri kalanlar arasinda en cok göze batanlar arasinda Tunay var elbette. Ilkay ikinci devrenin basinda, Burak da son haftalarda adindan bahsettirdi.

Önümüzdeki sezon icin Yasin Öztekin'in neler yapacagini merak ediyorum Dortmund'ta. Süphesiz, profesyonel olmaya yetenegi var, ancak bu nerede gerceklesecek, bekleyecegiz.

Mehmet Ekici'nin sansi, Van Gaal'in hocasi olmasi, kendisi genc yeteneklere daima sans verir. Ama belki Mehmet'in cekcegi zorluk, oynadigi pozisyonda Bayern'de cok güclü alternatiflerin olmasi. Belki Kroos gibi onu da iyi bir takima kiralasalar, kendi kariyeri acisindan fena bir adim olmaz.

Son olarak da önümüzdeki yil Deniz Naki'nin neler yapacagi merak konusu olacaktir.

Muyek'in bahsettigi "Baba" adam Selim Teber'e de selam edelim, ve kendisine Yildiray'dan artik bir sey beklememesi gerektigini belirteyim. Bence Yildiray artik futbolu kafasinda bitirdi, bunu gösteren de Stuttgart'ta hayatinin anlasmasini yaptiktan sonra, oynamadan milyonlari alarak durmasidir bence.

Borges dedi ki...

Osman: Cok seye katilirim da Yildiray bilincli olarak yatti pek dogru degil gibi. Berlin de oynar iken saaktligi cok buyuk sorundu. Stuttgart da ise ayyuka cikti. Sunu unutmamak gerekir, Leverkusen döneminde Sampiyonlar Liginde muhtesem bir performans sergiler iken o dönemin istatistiklerinde en cok faul yapilan oyuncu konumundaydi. Ben onun topu cok iyi saklamasindan dolayi sürekli faule maruz kalmasindan kronik sakatliginin olustugunu dusunuyorum..

Selim Teber'i ben severim, Cris ile beraber oynadigi vakit fena da degildi arkada ama Frankfurtlular pek sevemedi onu.. Bu sene fena da olmayan bir performans gösterse de öne ciktigini söyleyemeyiz gibi. Yasin'den beklentim var, Tunay da bu sene cok iyi is yapti ama Burak Kaplan bana cok cekici geliyor, cok fazla kendisine güveni, oyun akli olan.. Yakin zamanda öne cikacaktir..

Erdem Karakus'un da belirttigi Deniz'de de böyle bir kendine güven vardir mesela.. gibi.

Volkan dedi ki...

Ömer Toprakla ilgili FM yetenekleri adı altında bir yazı yazmıştım.

Kazadan sonraki maçlarını da izleme fırsatım oldu. Hala temkinki oynuyor ki bunu beklemek normal. Toplu oyunu iyi gibi geldi bana, acaba ömer toprak-serdar taşçı ikilisi milli takımda nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyorum, herhalde bu ikili bizim 10 yıllık stoper ihtiyacımız karşılardı.

Yalnız Toprak'ın Freiburg gibi düşmemeye oynayan bir takımda olması onu müthis kısıtlıyor, hem yetenek hem de kariyer anlamında. Takdir edersin ki, küme düsen bir takımdan kaleci ya da stoper almak istemez cogu takım. Yazında bahsi gecen kariyer planlamasına en cok ihtiyacı olan oyuncu o yüzden Toprak olabilir.

Ömer Toprak'ı bir de ilk 10'a, hatta ilk 5'e oynayan bir takımda görelim ondan sonra potansiyeline karar verelim derim. Fakat her şeyin ötesinde, nerdeyse öleceği bir kazadan kurtulup, hala üst düzey ligde futbol oynayan birinin mental özelliklerinin çok sağlam oldğunu düşünüyorm

Borges dedi ki...

Volkan: Gecen sene en cok transfer teklifi alan oyuncularin basinda geliyordu Ömer Toprak. Hoffenheim misal cok istemisti ve simdi de Wolfsburg onun pesinde. BIr kere kesfedildin mi gerisi gelir. Ayni zamanda U18 milli takiminda da sampiyon olmuslugu var, bu yüzden transferi cok zor olmaz. Bu kaza olmasaydi coktan transfer olmustu Leverkusen,Hoffenheim gibi takimlardan birisine.. Simdi yine de Wolfsburg'a gidebilir..

Freibur bir acidan iyi. Dutt, iyi bir taktisyendir ve onun taktiksel gelisimine yardimci olabilir.. Eger kaza onun performansinda sorun yasatmamis ise kesinlikle büyük takimlara gidecektir ve dedigim gibi hem Serdar hem de Ömer milli takim icin cok uygundu..

Kasux dedi ki...

ben hala serdara yanıyorum ya

delorean dedi ki...

Dortmund'un şu son 5 hafta şampiyonlar ligi'ne kalmak için eline gelen fırsatın haddi hesabı yoktu ama gel gör ki son hafta Freiburg'u bile yenip Leverkusen'in kazanamadığı haftada ligi 4.bitirip avrupa ligi'nde tek ön eleme oynama şansını kaçırıyolar.1 hafta daha olsa avrupa ligi şansı da yatardı.

Freiburg gibi hiçbir hedefi kalmamış takıma karşı 1-0 öne geçiyorsun sonra Freiburg 58de 2 oyuncu değiştirip 60.dakikada golü atıyor sen de öyle izliyorsun maçı.Valdez 11de zaten gol atman mucizelere ve Barrios'a kalmış.Freiburg kimmiş de böyle sen 1 dakika bile dayanamayıp basit basit goller yiyorsun.Bu şekilde bu takımın gelecek sene avrupada hiçbir şansı yok.Dortmund yönetimi de hala daha oyuncu satmadan transfer yapamayız falan diyor.Nasıl iş bu anlamıyorum ki.Hiç mi para yok bu takımda.Bir tek Lewandowski'nin adı geçiyor o alınacak büyük ihtimalle.Ama kesinlikle sağ ya da sola bir kanat oyuncu lazım.Kuba ve Grosskreutz ancak yedek olabilirler.Orta sahaya da maçı çevirebilecek bir oyuncu lazım artık yeter.Hajnal'ın ne mal olduğu bu sene ortaya çıktı.Resmen hiçbir şey yapmadı oynadığı maçlarda.Eğer Subotic'e United 15 milyon euro civarı fiyat veriyorsa kesinlikle satıp yerine oyuncu almalılar.Böyle olmaz bu iş.

Geldiğinden beri Klopp iyi işler yaptı tamam takdir ediyorum seviyorum ama şu son haftalarda gerçekten sınıfta kaldı.Freiburg bile kazanmak için hamle yapıyor da sen orda oturuyorsun.Gerçi hak veriyorum yedekten sokacak adam da yok Valdez 11de oynuyor daha ne olsun.Subotic'in geldiğinden beri attığı gol sayısı Valdez'e yakın.Biri sözde forvet biri stoper.