31 Mayıs 2010

Kahrolsun Devlet Terörü.!



Türk solu Denizlerle, Yusuflarla ve onlarin tarihiyle Filistine her daim yakin durmus, yaninda olmustur. Tanka karsi tas atan cocugun elinden tutmustur. Bugün sadece "dini seciminden" dolayi kendisiyle özdeslestirip kibirinden, hakarete ugramis kimliginden dolayi bagiranlarin aksine devlet terörü karsisinda insanin, gücsüzün, mazlumun, bir halkin yaninda olmuslardir. Deniz de Yusuf da pek coklari gibi Filistin Kurtulus Örgütüne katilip El Fetih kamplarinda egitim görüp Israil'e karsi filistinlilerle beraber savasmistir. Biz biraz da bunlarla büyüdük..

Ben, Borges.. Hicbir dine inanmiyorum. Herkesin kabul/iman etmesi gereken bir dogru varsa dünyadaki her insana ayni mesafede durmasi gerekir, diger türlü cografi kosullara göre olusmus olani insanlara dikte edilemeyecegini, evrensellik kazanamayacagini düsünürüm. Aklimin belki size göre yanlis da olsa calismasi sonucu olan durum budur. Aklim, Aklin böyle bir sonuc dogurmayacagina kanaat getirmistir. Hicbir insani su dinden oldugu icin kendime yakin görüp digerleriyle arasina ayrimcilik sokmam. Insan insandir. IHH gibi sadece belirli bir dine mensup insanlarin yardima muhtac olacagi gibi bir ayrimciligi da gütmem, onun oldugu yerde tek basina "yardimin" da olamayacagini da bilirim ben.. Ama sonuc ne olursa olsun savunmasiz bir gemiye bir ülkenin topyekün saldirmasindan ziyade o cesaretin oldugu yerde benim kanim donuyor, aklim basimdan gidiyor.. Sadece bu saldiri dahi Filistinlilerin caresizlikten canini acitmak icin son kozlari olarak intihar bombalarini kullanacak seviyeye nasil geldigini belki birileri anlamistir artik..

Insanlara üzülüyorsunuz, elinde caki ile bir devletin donanmasina karsi koyuslarini akliniza getirip isyan ediyorsunuz, deliriyorsunuz da bazen.. Ve fakat..

..akabinde ülkemin icerisinde gelisen yahudi düsmanligini görünce, o Hitler'i kutsayan zihniyetin bir insana aciyabilmesini düsünemiyorum ben. Olsa olsa kendisi ile ölen insanlarin dini kimliginden dolayi özdeslestirip kibirinden dolayi savas cigirtkanligi yapmasi olarak algiliyorum. Istedigi daha fazla acili insan olmasin degil, hakarete ugrayan benligi karsi saldiriyla dinginlessin, rahata, huzura ersin, onlara böyle baskaldiran cezasini ceksindir ve bu da Israil kadar midemi bulandiriyor. En azindan birisine tüm dünya öfke kusar iken bu gibi zihniyetler de bu öfkeden kendi irkciligini, savaskanbengilini, kibirini ve insansizligini gizliyor.. Abilerinden ögrenmis olsa gerek, yardim/insanlik maskesi altinda her türlü ayrimcilik, öküzlük makbul.. Hitlere kutsarken onun yolundan gidenlerin Solingende yaktiklari Türkleri de unutmasinlar. Bugün kutsadiklari zihniyet basa gelse milyon tane müslümana neler yapacagini ögrenmek icin lanetledikleri yahudilerin tarihine bir göz atmalari yeter.

Israil gücü ile eziyor, gücü ile insanlarin canini acitiyor, tasa karsi roketlerle karsilik veriyor. Bir digerinin caniligi, caresizliginden ileri gelir. Edilgenlik icerisinde yapilmis her türlü katliam mesru degildir ama cikis noktasi da ana gücün, zorbanin temsilcisi konumunda olan Israil devletidir. Ben ister kürtlerin haklarinin korunmasi adina isterse de Filistinliler gibi caresizlikten olsun bombayla, pusuyla, tüfekle, hinlikle tüm bunlarin sorumlusu olmayan sivil halka zarar verme eylemini hicbir sekilde tasvip etmiyorum ama mesele neyi tasvip edip etmedigimizden ziyade bunun nasil sonlandirilmasi gerektigidir. Bu yüzden meselenin özü "güclülerin" tavrindadir her zaman..

Fitili atesleyip atesleyip, aksiyonlarin sahibi olarak reaksiyonlari kendinize neden yapip istedigini aldiginiz sürece hep siz kazanacaksiniz, bizim acilarimiz bile sizin zaferinize giden yolda türkü olacak, biliyorum ama bazen sadece üzülüyorum artik, lanet ediyorum. Tüm bu olagelen durumun icerisinde Devlet Terörünü iyi algilayip kendi ülkenize de ayna olmasini diler iken birileri sizden habersiz bir sekilde bir yerlere bomba atip katliam yaptigi zaman nasil ki onu siz yapmis olmuyorsaniz Israil devletinin yaptigini da israilliler ya da tüm dünyadaki Yahudiler onaylamiyordur.

Tepkisiz kalmayin ama bu tepkiye yahuhilerin de ortak olabilecegi sekilde söylem gelistirin. Susmayin ama digerlerine de kara calmayin, yasamini karartmayin. Hedef bellidir, genisletmeyin halkayi. Ve ne olur insanlara bakar iken irkini,dinini önplana getirip deger vermeyin. Kim bilir, hayat bu.. Belki bir gün benim gibi yasaminizin geri kalanini Türk ve Müslüman olmayan bir kesim ile gecirmek zorunda kalabilirsiniz.. O zaman azinlik olarak disarida kendi ülkenizin engelleyemediginiz ve kabul etmediginiz her türlü eyleminden sorumlu tutulmanin acisini ve ötekilerin vicdanina kalan yasaminizin icerisinde insanin kimliginde yazanlardan ziyade vicdaninin ne kadar önemli oldugunu anlamak durumunda kalabilirsiniz.. Insansiniz, yasamadan da empati kurup dogruyu-yanlisi görebilirsiniz.. Hala inaniyorum ben bir seylere..

36 yorum:

geloraptor dedi ki...

Sabahtan beri aklımdan geçip kaleme dökmek istediklerimi, dökebileceğimden çok daha güzel bir şekilde yazıya döktüğün için en başta bireysel olarak çok teşekkür ediyorum.

Gorki dedi ki...

Çok güzel bir yazı elinize sağlık Borges..

outlaw dedi ki...

basindan sonuna imzalarim bu yaziyi...

Volkan dedi ki...

bugün olanların özeti şudur:

"hamas terör örgütüne yardım etmeye çalışanlar israilli askerlerin vatansever çabaları ile bertaraf edilmiştir. "

milliyetçilik böyle şeydir, yukardaki cümlede geçen özel isimleri değiştirip olayları kendimize ve başkalarına yontabiliriz. çok uzağa gitmeye gerek yok, israil yerine türkiye, hamas yerine pkk yazın.

milliyetçiliğin olduğu yerde insanlık, insan onuru yoktur. piyonlar vardır, savaşta kaybedilince sayı olan, yeri gelince şehit, yeri gelince "leş" sayılan. bakın şimdi ülkede bir çakma hümanizm rüzgarı esecek, apartmandaki komşusunu farklı dinden, ya da farklı cinsel tercihten dolayı istemeyen, ilk fırsatta evinden kovdurmaya çalışanlar, bir anda insanlıktan, onurdan, dinden ve vicdandan bahsedecekler.

ben bu olayda sessiz kalmayı ve taraf tutmamayı tercih ediyorum. ne hamas ne israil.... ayrıca enayiliklerinden dolayı ölenlere de ne yazık ki hiç sempati beslemiyorum çünkü nazarımda tetiği çeken ile, namluya kafasını uzatan arasında fark yoktur: birisi mazlumluğun, diğeri de zalimliğin gücüne ihtiyaç duymaktadır.

Lee Van Cleef dedi ki...

Sarkinin adini soylersen cok sevirim, bu arada kalemine saglik.

Borges dedi ki...

Volkan: Orada saf yardim etme duygusuyla hareket etmis insanlar da vardi. Dengesiz güc kulanimi, vahset söz konusu. Isterse esir alabilir, bir süre tutuklu bir sekilde tutabilirdi, bu tek kelimeyle terör, vahset. Ve o duygulari taniriz icimizden biraz.. o sekilde oraya gidip sonu bu olan insana ben üzülüyorum, düsündükce de ..

Halkin ikiyüzlülügü ve o isine geldiginde terör dedigine "anlam" katan kibirli yüzü konusunda sonuna kadar..

Lee Van Cleef: Amel Mathlouthi - Naci En Palestina'dir. Yasmin Levy'nindir sarki ama böyle de güzel cevrilmistir. Sözlerine de kulak vermenizi isterim elbette..

Osman dedi ki...

Borges,
bugün Facebook'ta gördüklerim cok vahimdi. Bu sene Abiturunu yapmis genc, Hitler resmini post ediyor, ve hitlerin bir gün bütün yahudiler ölmeli blablabla... lafina atifta bulunarak "benim icin o gün, bugündür" diyor. benim ikazima da "lanetli irk blabla" diye cevap yaziyor...

Bu cocuk 19 yasinda, Almanya'da dogup büyümüs, ama belli ki Mölln/Solingen travmasini yasamamis, o yanik izini de yüreginde tasimiyor.

Bu ülkede lise seviseyinde egitim gören gencler bile böyle sacmaliyor iken, Türkiye'deki yakinlarimin da bu tarz postlarla bu günü iyice ziyan etmesini kaldiramiyorum, su an cidden etrafimdaki bu reaksyionist cehaletten ötürü sinirden köpürüyorum.

yazidan dolayi da ayrica eline saglik, Borges!

Alper dedi ki...

@ volkan
Teröristle vatanseveri, şehitle leşi ayırt edememek için sadece milliyetsiz olmak değil başka erdemlerden de yoksun olmak lazım gelir sanırım.

GiesmrailS dedi ki...

volkan
basit futbolda bile taraf olabiliyorsak.
insan hayatinin sozkonusu oldugu yerde de taraf olmaliyiz.
(eger soracak olursaniz bende hamas tarafinda degilim)
fakat nedense hamas ve israili ayni kefeye, ayni olcutlere, ayni kategoriye sokacak bir karsilastirma da yapmam

eli silah tutan herkesin allah belasini versin

A dedi ki...

Facebook'da bazı arkadaşlarım iran'ın verdiği "vururuz!" tepkisi övüyorlardı, bizimkilerin medya maymunu olduğundan, ses çıkaramadığından bahsedip. O anda yazıyı okumaya başladım, hakikaten mükemmel bir yazı olmuş.. Eline, yüreğine sağlık..

Naçizane şu soruyu sormak istiyorum, Hamas'dan İsrail'den bize ne? Biz niye kendimize görev biçiyoruz anlamış değilim.. Yoksa biz de ortadoğunun jandarması mı olacağız :)

aksilaz dedi ki...

@Volkan
"milliyetçiliğin olduğu yerde insanlık, insan onuru yoktur. piyonlar vardır, savaşta kaybedilince sayı olan, yeri gelince şehit, yeri gelince "leş" sayılan. bakın şimdi ülkede bir çakma hümanizm rüzgarı esecek, apartmandaki komşusunu farklı dinden, ya da farklı cinsel tercihten dolayı istemeyen, ilk fırsatta evinden kovdurmaya çalışanlar, bir anda insanlıktan, onurdan, dinden ve vicdandan bahsedecekler. "

ne kadar kolay genelleme yapabiliyorsun bravo. tüm milliyetçi insanları aynı kefeye koyabiliyorsun. Bu da başka bir faşistlik.
Ayrıca senin için dün "ŞEHİT" olan askerlerimizle dağlarda yaşayan teröristlerin ölüleri aynı kefede sanırım. İkiside insan dimi?

bahtiyar dedi ki...

israil'in yıllardır sürdürdüğü devlet teröründen de, karşıtlarının hitler övgüsünden de ayrı ayrı tiksindim. bunlar yüzünden insanlığa inancımı kaybedicem birgün. israil filistinlileri katleder, resmen açık hava hapishanesine çevirir gazze'yi. bizimkiler hitler'in ruhuna helva dağıtır, köpekler ve yahudiler giremez diye yazılar asar. yok aslında birbirlerinden farkları ama...

Borges dedi ki...

Alper: Söyle örnek vereyim ben sana.

Sen birilerinin "les" dediginin, birilerinin yeri geldiginde okul, coluk, cocuk demeden öldürdügüne "kahraman" diyorsun, onlar "les" diyorlar.

Senin "les" dedigin diger tarafin vatanseveri, hayatindan vazgeceni. Ne saniyorsun, saka yoluyla insan hayatini mi aliyorlar ?

Yani bu kavramlar sana göre, ona göre ve digerine göre diye de degisir.

Eylem acisindan sadece eylem acisinda n bakarsan sen "les" dedigine ayni eylemi karsi tarafta gerceklestirene "kahraman" diyorsun.

Unknown dedi ki...

Düşüncene kalemine sağlık.

delorean dedi ki...

çok güzel yazmışsın borges,keşke ben de kelimelere böyle dökebilsem ama yerimize dökmüşsün.ben dün facebookta arkadaşların bu hitler paylaşımlarına senin de açıkladığın gibi yorum yaptım diye tepki gördüm. bu ülke gerçekten çok garip.daha dün ismet inönüyü hitlere benzetip onu eleştirenler şimdi hitlerin sözlerini beğenip alkışlıyorlar.işlerine geliyo ya

Ferhat dedi ki...

Öncelikle uzun uzadıya ne demek istediğimin bir özeti olarak:

http://www.facebook.com/video/video.php?v=387026634659&comments=

Videoyu izledikten sonra ne demek istediğimi daha iyi anlıyacaksınız.Demek istediğim şu; geçmişte zulüm gören bir topluluğun bu gün başka bir topluluğa aynı acıları reva görmesini dünya serin kanlılıkla izleyemez.İsrail kurulduğu gün onu tanıyan ilk müslüman ülke Türkiye idi.II. Dünya Savaşında zulüm gören musevilere en çok destek çıkan ve herkes sınrını kapatıp mülteci kabul etmeye çekindiğinde onlara en çok kucak açan yine bizdik.

Sadede gelirsek; Hitler Almanya'sında soykırıma uğrayan topluluk museviler değil de Filistin'li Arap'lar olsaydı ve bugün Filistin'liler değil de museviler katlediliyo, zulüm yaşıyor olsaydı yine aynı tepkiyi verirdim.

Yani benim derdim din,iman,kitap,ırk kıl,yün,tüy vs. değil.Benim derdim dünyada hakları çiğnenen ve sömürülen bir doğu toplumunun bireyi olarak bize yapılan yanlışlar karşısında egemen güçlerin gösterdiği çifte standarttır.Ve isyanım, İsrail'in her koşulda korunup kollanmasından ve onun yanlışlarını sesli olarak dile getirenlerin fanatik veya antisemitist olarak yaftalanmasındandır.

Bir düşünün; uluslar arası sularda Somalili korsanlar bir ticaret gemisine baskın yapıp personelini öldürse bugün BM ayağa kalkar ve ensesi kalın daimi üyeler çoğunluğu Türk olan bir karma ordu gönderip gemileri güvenceye alır ve hatta korsanlara savaş açardı.(ki bugün an itibari ile ticari gemiler korsan saldırılara karşı korunsun diye çoğunluğu Türkler'den oluşan karma(!) bir orduyla korunuyor Somali açıklarında.) Yani bugün ciddi bir ceza almazsa İsrail fazla şaşırmıycam ben.Batı'nın çifte standardını her daim yaşamaya devam edeceğimizi biliyorum çünkü.

Şimdi ne olacak? Amerika BM'deki daimi üyelik kozunu kullanıp "şımarık çocuğu" İsrail'i yine kolluyacaktır.İsrail bu durumdan cesaretlenerek çıkacaktır.Aynı küstahlığı arttırarak bildiğini okumaya devam edecektir.

İşin sinir bozan yanı Filistin'de yaşananları hiç bir dönem Arap dünyası umursamazken, bize ne oluyor da -hele başımzda PKK meselesi varken- başkasına ilaç olmaya kalkışıyoruz? Ayranımız yokken içmeye başkalarının sorununu çözmeye gidiyoruz.Filistin'den bize ne?

Bu arada aynı gemide İHH üyeleri dışında Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki yardımlaşma kuruluşlarının üyeleri ve çeşitli din mensubu insanlar da vardı.Hatta bir tanesi Nazi zulmünü gören bir İsrailliydi.Yani orada niyeti insanlara yardım etmek olan insanlar şiddet gördüler.

Yukarıda linkini verdiğim videodaki adam gibi bir kısım museviler de siyonizme karşı duruyorlar.Ama iktidar İsrail'de hep Siyonizmden yanadır.

Bundan sonra geçmişte ne yaptılarsa aynen devam edecekler.BM'deki İsrail'in abileri (ABD,İngiltere) Türkiye'ye; "kulağını çekeriz, bir daha yapmaz abisi" deyip göstermelik bir soruşturma yapıp yol vericekler.Herkes birer kınama yayınlayıp "Gazze Toplama Kampı" nın varlığını görmezden gelecek.NATO da aynı tavırla şımarık çocuğu daha da şımartacak.Ve biz hep ikinci sınıf insan olmaya devam edeceğiz.

BG dedi ki...

Asil kahrolmasi gerekenler elin araplarina verdigi degerin yuzde birini kendi askerlerine vermeyen ummetcilerdir. Insallah tez zamanda bu milletin yakasindan duserler.

aprile dedi ki...

Borges, yazınız mükemmel, ayrıca yorumlara verdiğiniz yanıtlar ile halkların ikilemini mükemmel anlatmışsınız. tebrikler...

delorean dedi ki...

Üzerinden binbir türlü kahramanlık yaptıkları Facebook sitesinin kurucusu Zuckerberg'in yahudi olduğunu öğrenmek için de fazla bir araştırma yapmak gerekmiyor.

Ferhat dedi ki...

Daha önce link verdiğim video kaldırılmış.Herhalde aşırı hassas entel birileri fazla antisemitist(!) buldu.Ama neyse vimeo'dan linki buldum.

http://vimeo.com/10788855

Özetlersek; Anti-Siyonist Musevi yazar Dr. Norman Finkelstein Waterloo Üniversitesi'nde İsrail politikalarını eleştirirken bizde de sık görülen sapla samanı ayıramayan bir kaç öğrenci protestoya girişiyor.Ama profesör gereken cevabı veriyor.

Borges dedi ki...

Ferhat: Sorun su ki:

"e onun yanlışlarını sesli olarak dile getirenlerin fanatik veya antisemitist olarak yaftalanmasındandır."

Yaftalamiyoruz biz kimseyi, acik acik Hitler övgüsü, feysbuklarda gamali haclar vesaire.

Bir insanin degil milyonlarin gaz odalarinda vahsice katledilmesine üzülmeyen bir insanin da burada üzülme hakki yoktur.! Üzülürse de sorunu "insan" degil dindasligidir, bilmem nesidir baskadir..

Bunun disinda Filistin bugün "katlediliyor", Israil elindeki güc ile vahset uyguluyor. bunu sapla samani karistirmadan dillendirmektir mesele biraz da..

Empyrium dedi ki...

Ne son sekiz yılda ortaya çıkmış "süper müslümanım", ne de ayrkırı bir uç,radikal bir taraftayım.
Dün Taksime çıkmış süper müslümanları, kendi vatan evlatlarımız, canlarımız öldüğünde de sokaklarda görmek isterdik.Bir kere bile görmedik.Maşallah belediyede iyi çalışıyor 10 dakika da ses düzeni sağlıyor.1 Mayısı kutlayan kendi halkı için ne yapmış bu belediye mesela.Ama haklarını yememek lazım, o sırada pırlanta ve yeni elmas broşlarını deniyorlardır.Ne de olsa vergi yok.

Veya 30 madenci ölürken buna kader diyenlerin,inadına bir takım gemileri yola çıkarıp ölenlerin kaderini yazmalarıda futbolda ki "tez konuları"gibidir.Ama amacına ulaşmıştır bu zatı muhteremler.One minute sonrası iyi bir mecra buldular oy avcılığında.
Kimse kusura bakmasın ama bunların yaptığı hiç birşey samimi değildir gözümde.Senin ülkende ki insanlar çöpten ekmek topluyorlar, yıl 2010. Sen hala şov peşindesin.

"Büyük abinin kucağına oturmuş, küçük kardeşle kavga ediyorsun..."

Ferhat dedi ki...

Yani ben Filistin meselesinde tüm musevileri zan altında bırakacak ve "keşke Hitler olaydı da yahudilerin topunu kurutsaydı." diyecek bir insan değilim.Bunun yanında Hamas'ın şiddet politikalarını da mazur görmüyorum.PKK ne ise Hamas da odur.Ama Filistin'in davasının meşrulaşması için Hamas'dan farklı yollar izleyen Filisttin'li örgütler de var.Örneğin Yaser Arafat'ın kurduğu El-Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütü Hamas'dan farklı olarak çözümü savaşdan yana değil de diyologla ve uzlaşmayla çözme yoluna yönelmişdi.Ama Hamas tekrar iktidar oldu ve şiddetle çözüm aramaya yöneldiler.Bu bağlamda RTE'nin Hamas'a destek çıkmasını da eleştiriyorum.Bunun yanında da bir sürü sorunla uğraşan kendi ülkemin de gidip başkalarının meselesini çözme gayretini de doğru bulmuyorum.Filistin'e kol kanat gerecek son ülkelerden biridir Türkiye.Hele çevresinde bir sürü Arap ülkesi varken bizim meselemiz değil bu konu.Mısır'ın kara yoluyla Gazze'ye yardım paketlerini kendi sınırından geçirmeyeceğini söylediği yerde bizim gayretimizin pek bir anlamı yok.Mısır sınırını daha yeni açtı.Yani birilerinin Gazze için gemilerde öldürülmesi gerekti.

Çok uzun yazdım bu konu çok önemli bir konu.Bence Türkiye yanlış yolda.İsrail her zaman büyük emperyalist kapitalist batı devletlerince korunup kollanmış bir ülke.Bizim gibi türlü sorunlarla uğraşan bir ülkenin en son uğraşması gereken şey başkalarının sorunlarıdır.Bu noktada senin ve Empyrium nikli arkadaşın fikirlerine %100 katılıyorum.RTE'nin derdi kendince bir din savaşına girmek.Kendi milletinin sorunlarını bile kadercilikle geçiştiren ve İskenderun'daki kaybettiğimiz şehitlerle ilgili tek laf dahi etmeyen islami aristokrat zümrenin kendi kan davasıdır bu yaşananlar.Eğer öyle olmasaydı gönderinde Türk bayrağı olan bir gemi için Taksimde çember sakalllı ve çarşaflılar değil normal vatandaşları görürdük.Ve Türk bayraklarının sayısı Filistin bayraklarına eşit olurdu.Bırakın sallanan tek tük Türk bayrağını o gösterilerde Suudi Arabistan bayrakları da vardı konudan ilgisiz olarak.Sanki Filistinlilerin acısını Suudiler şimdiye dek umursamışlar gibi...Kısaca Dünya'nın ensesi kalın emperyalist devletlerinin desteğini alıp daha da azacak İsrail'le bir kör döğüşüne girdik biz.Ve bunun sonucunda Filistin için hiç bir şey değişmeyecek ve bizi yine kimse umursamayacak.Aynen Michael Jackson'un bir şarkısındaki sözleri gibi "all i can say that they dont really care about us."

Ferhat dedi ki...

Benim için canı yananın kimliği önemli değil. Yani haksızlığa uğrayanın musevi,filistinli,cezayirli,ermeni,türk,kürt,tibetli,uygur,afrika kökenli,amerikan yerlisi,aborjin vs olması veya herhangibir din mensubu olması benim verdiğim tepkinin dozunu değiştirmez.Her şekilde zulmedene göstermem gereken tepkiyi gösteririm.Ve bunu facebook'ta abuk subuk ırkçılığı yücelten Hitler fotoları ile de yapmam.Bunu türlü stereotiplerle de yapmam."tüm araplar teröristtir" de demem "tüm yahudiler katildir" de demem.Çünkü genellemeler genelde yanlıştır.Musevilerin içinde İsrail'in Filistin ve Ortadoğu politikalarını eleştiren insanlar da var.Antimilitarist biri olarak sorunların silah gücüyle çözülemeyeceğine inanırım.Ben gibi düşünen İsrailliler de var.Bunların kurdukları organizasyonlar İsrail'in siyonist siyasetini engelliyecek güçte değiller ama en azından karıncanın safı belli.İşte bazılarının adı ve web siteleri:

Gush Shalom:Bu tür örgütlerin en aktif olanlarından.Web sitesi www.gush-shalom.org

Barış yanlısı bir organizasyon Jewish Voice of Peace
http://www.jewishvoiceforpeace.org/

ve antimilitarist israilli gençlerin kurduğu örgüt ki bence en cesur ve özel olan onlar:

http://www.shministim.com/

Diğer bazılar...

New Profile

İsrail’in demilitarizasyonu için çalışan antimilitarist ve feminist bir organizasyon.Grubun İngilizce versiyona da sahip web sitesi www.newprofile.org

Yesh Gvul

Grup, Martin Luther King ve Gandhi’nin izinden giden bir sivil itaatsizlik yöntemi izliyor ve askeri sistemin suistimaline karşı çıkıyor.

Grubun İngilizce versiyona da sahip web sitesi www.yesh-gvul.org

Osman dedi ki...

@Ferhat,
Gush Shalom ve Shiministim örneklerini ben de hep veririm, bu tartismada bütün yahudiler gebersin diyenlere. Erich Fried'in "Dinle Israil" siiri vardir, okumaya deger. Fried de Yahudi bir sair idi...

Kan kan ile degil, su ile temizlenir. Malesef, bizde cok sik görülüyor, siddete siddet ile tepki verme refleksi. Demek ki baska türlü tepkimizi vermekten aciziz.

Benim sahsi fikrim git gide su sekilde gelisiyor: Biz masum bir ülke degiliz. Güneydogu'da misal bir Kürt cocugu devlete bagli bir güc tarafindan öldürülünce, bu konuda toplum o kadar bir bakis acisina saplanmis oluyor ki, istedigi gibi tepki vermiyor, veremiyor, örtbas edilip unutuluyor olay. Ancak toplumsal vicdana bir yük olarak biniyor bu iki yüzlülügümüz. Sanki son yillarda da Filistin bir nevi sibop görevini üstlendi, bu ikilemeyi, vicdani yönden rahatsiz Türk toplumunun. Filistin sayesinde biz de "bakin, insan haklari ihlal ediliyor, katil Israil" diye bagirabilme hakkini bulduk.

Kendi memleketimizde cocuklar ve asker genclerin ölümlerine ses cikaramazken...

outlaw dedi ki...

insan bilinci ne ilginc calisiyor, milliyetcilerin insanlari ayirdigini söyleyen bir insan (volkan), ayni mesaj icinde hem milliyetcilerin hepsini aynilastirmakla suclanabiliyor (sanki milliyetciler insanlari "sehit"-"les" diye ayirmaz der gibi), hem de "sehit"leri "les"lerden ayirama "erdem"inden yoksun olmakla.

her firsatta kürtlere, escinsellere, cingenelere, solculara, yahudilere, afrikalilara (bu liste sonsuza kadar uzayabilir) kin kusan insan, israil'e tepkisiyle "insan" olmak yerine antisemitizmini tasmasiz gezdirecek parkur bulduguna seviniyordur...

varol döken dedi ki...

doğuda, en doğumuzda bir köy... bir ev, kerpiç duvarlı... iki kardeş... ikisine de aynı yoksulluk... biri ilkokula gidiyor türkçe öğreniyor, diğeri çalışıyor... bir gün köyü askerler basıyor, aileden birilerini öldürüyor, büyük abiyi alıp gidiyorlar... küçüğü dağa çıkıyor 14 yaşında, diğeri asker oluyor türk ordusunda...

abi kardeşi vuruyor bir gün o dağlarda... kefeler eşitleniyor işte o anda!

o kadar cahil o kadar kör o kadar ezbercisiniz ki...

varol döken dedi ki...

meselenin siyasi veya insani yanına yorum yapmayacağım... bu konuda kendimi açıklama ihtiyacı hissetmiyorum...

ama benim asıl insanlığımı ilgilendiren başka bir şey var...

afganlar'a özgürlük tamam, afganlar ölmesin elbet ama afgan afgan'ın özgürlüğünü istemiyorken, özgürlük dedikleri şeyi bir başkasının özgürlüğünü yok etmek için istiyorken...

ırak'tan amerika defolsun tamam, ırak özgür kalsın elbet ama ırak özgür kaldığında insanı özgür olacak mı...

gazze'ye yapılan zulümdür, yardım da insanidir ama acaba o gemidekiler özgür müdür, o kadınlar o çocuklar özgür müdür? hangi özgürlükten söz ediyorsunuz siz? sokakta filistin'e özgürlük diye bağıran adamların etekli kadınlara nasıl küfür ettiğini biliyor musunuz? ya da yarın hamas gazze'yi kurtardığında o kadınlara neler yapacağını?

umrumda değil hiçbir ideoloji din siyaset... cehaletin derinliğini aklın ipiyle ölçemez insan... ama en azından şunu yüreklice söylemeli...

siz hangi özgürlüğün peşindesiniz?

PENALTY dedi ki...

@aksilaz;

Ben, tüm milliyetçi insanları aynı kefeye koyuyorum.

Faşizmin temelidir milliyetçilik, nasıl bir mantıkla izah edilebilir haksızı sirf kendi dilinden, dininden,renginden dolayı savunabilmek.

Türk'ün milliyetçisi iyi, yahudinin kötü, Azeri'nin iyi, Ermeni'nin kötü öyle mi.

Neyse şuanda çok vaktim yok detaylı yazamayacağım ama bu mantık zaten faşizmin temeli...

Empyrium dedi ki...

Twitter okurken dikkatimi çekti şimdi kimdi hatırlamıyorum ama çok güzel demiş;

"Taksim'de Suudi bayrakları sallanıyor, Filistinde Türk Bayrakları..."

999 televizyon kanalı kurup 999 gazete yayınlayarak çok muazzam propaganda malzemesidir her ölen kişi bu insanlar için. Faşizim,ırkçılık,ümmetçilik, insanların ölümü onların umrunda değil.Sıfatlardan rahatsız olmuyorlar.Eğer kamuoyu gücü azalıyorsa hemen iki üç kişi ergenekon diye gözaltına alınır, İsrail'le sözde polemik yaşanır.Bilmem kaçıncı "one minute" hadisesi olur.Yandaşlar mutlu edilir.O yandaşların bu olay sonrası nasıl bir psikolojiye sahip olacağı, ırkçılığa kayacağı tamamen gündem dışıdır bu kafalar için.Sonra deli denlien bir kişi kuyuya taş atar(deli değildir oysa bilinçlidir herşey)bu kafada ki zihniyete göre;
Hitler sempatik olur,X peygamer...

Empyrium dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

varol döken,

Hangi asker köy basmış, sivil öldürmüş, belgeleriyle koyabilir misin ?

Klişecinin ağababası sizsiniz. gel ben sana iç anadolu, karadeniz köylerini göstereyim, çocuklar ayaklarında çarıklarla 10 km yürüyorlar okula gidebilmek için, yol yok.

Bırakın bu basmakalıp sözleri, kardeş kardeşi vuruyor, falan fistan.

Kimse yemez bu halkların kardeşliği zırvalarını.

Halkların kardeşliği yok, ezilen ihanete uğrayan Türk Irkı var.

PENALTY dedi ki...

Erdem,

Eksik yazmışsın fikirlerini, ben ilave yapayım;

Türk dışında başka ırk yok...

Ha bir de belge istiyorsun ya, 17 000 tane faili meçhul var, bir kısmının hala mezarının nerde olduğu belli değil tabi haliyle belge bulmak zor oluyor biraz..

varol döken dedi ki...

ben kardeşlerden biri türk biri kürt demedim zaten...

belgelere gelince, ellerinde belgeleriyle asit kuyularındalar...

aslında çok uzatmak gereksiz, sadece şunu sor kendine, askerlik yapmışsındır, bütün bu tantana, hani milliyetçlik, yanlış yapmayan yüce ordumuz falan, gerçeğiyle yüzleştiğinde de böyle mi hissettin?

zordur gerçeklerle yüzleşmek bilirim...

kendi aklınızı ezip ihanet ediyorsunuz, ne diyebilirim ki...

sonuçta kurdun dolaşıp döneceği yer ırkçı dükkanı...

Adsız dedi ki...

Ben Yüksekova'da yaptım askerliğimi. kimin ne olduğunu çok şükür orada idrak ettik.

Milliyetçiydik giderken, döndüğümüzde Türkçü olarak döndük.

Türkler'den başka ırk var, ama bunlar Kürtler değil. Kürtlerin farsi ve ermeni bir kavim olduğunu bilmiyorsanız, boşa konuşmayalım hiç

Edebi eseri, tarihi, çakılı bir çivisi bulunmayan ırk mı olur ?

Olmaz. Efsasne yaratma lüzum yok. bu toprakların hükümdarları, Türk kanlılardır.

Borges dedi ki...

Ertem: Türk kanlilardir nedir anlat yahu sunu bana ? Senin kaninin ne oldugunu onbes soy takip mi ettin ? B sekilde cümle kuran bir insanin askerligi nasil olur bilmiyor muyuz syniyorsun ? Sen yapmadiysan haberin de yoksa ve düsüncen de buysa neyii tartisiyoruz yahu biz ?

Cocuk mu kandiriyorsun ? Beni kandirsa n ne olur, birileri kanmadiktan sonra ?

Türk kanlilarmis.. akiol bu, bakis acisi bu, zeka bu, hala daha insanli cümle kuruyor.Elbette ihanete Türkler ugrar, ona da inandirilirsin.. Sen degil sorun, senden cok olmasi, iki cümle ile, iki mars ile diger bir irkin anasini aglatacak seviyeye gelecek insanlardan cok olmasi, ajite olmaya hazir bir sekilde dogmussunz..

Türk kani, arap kani, alman kani.. Ne güzel lan böyle bu dünya:)