25 Haziran 2010

1986.!



1986 Meksika Dünya Kupasi ceyrek final karsilasmasinda Brezilya-Fransa penaltilara kalir. Yannick Stopyra(25) deneyimsiz olmasina ragmen tecrübelilerden bir bes kisi cikmayinca ilk penaltiyi atmak icin topun basina gecer. Hikayesi ilginc filan degil ben daha cok resim icin bunu aldim. Bu bir panenka penaltisidir. Hep kaleci tarafindan bu penaltinin görünümünü merak etmisimdir.. Siklikla kendimi kalecilerin yerine koyar, penalti atislarinda nasil bir yol izlerdim diye düsünürüm hep..

Burada Brezilya karsisinda turu gecen Fransa yari finalde Almanya'ya elenir ve aslinda 1982'de de bu sefer penaltilarla yine Almanya'ya yari finalde elenmisti. O zaman penalti atislarinda Schumacher'in taktigi fena degildi. Hep sag koseye atladi.. Birinden birisi mutlaka sag koseye atacak, düsündügünüz zaman mantikli degil midir ? Dünya üzerinde kac penalti atislarinda top sürekli ayni koseye gitmistir ? Sürekli bir köseye atladiginiz zaman minumum bir tane penalti kurtarma olasiliginiz ya da köseyi tutturma ihtimaliniz oldukca yüksek..

76 Avrupa Sampiyonasi finalinde Uli Hoeness'in topu daglara taslara diktigi vakit ilk defa Panenka topu kalecinin herhangi bir köseye atlama ihtimaline karsi ortaya atarak farkli bir yol kesfetti. Bunun üzerine yayginlasan panenka penaltilarini da hesap ettiginizde topa bakarak bir yere ucmak ya da üzerinize geleni yakalamak ise bugünlerde en mantikli buldugum kaleci durusudur.. Yine de en zor is bana göre kaleciliktir.. Gerd Müller'in sözüne katilirim. Ben dahi sutu cektigimde nereye gidecegini bilmiyorum, kaleci nasil bilebilir ki diyordu.. Zor is bu meslek.. Penaltiyi kurtarmak. atmaktan cok daha zordur diyerek kapatiyoruz konumuzu.

3 yorum:

barış dedi ki...

taffarel hep topa bakıp atlardı, hep doğru köşeydi onun gittiği ama kurtardığı çok nadirdir çünkü topu izleyecem diye hep geç kalırdı.

Borges dedi ki...

baris: kötüydü ama o dahi Hollanda'yi kupadan etti ki penaltilarda.)

varol döken dedi ki...

goygoecha derim başka da bir şey demem... penaltıyı önce gözleriyle kurtarıyordu adam... 90'da hiç ters köşeye yatmadığını biliyor musun borges?