23 Haziran 2010

Almanya-Gana: 1-0



Golü anlatmak gerek belki de her seyin disinda.. Golden önce Almanya sabirli bir sekilde top ceviriyor, saga gidiyor, sola gidiyor, olmuyor bir daha saga geliyor ve Lahm-Müller derken Mesut Özil'in önüne düsüyor. Tam bu noktada Özil önce kaleye bakiyor.. Nereye vuracagini kestirdikten sonra Podolski'nin aksine topa abanmiyor, tam istedigi yere dogru teknik-güc karisimi bir sut gönderiyor.. falsosu ve her seyi kivaminda. Muhtesem bir gol ve Almanya son onaltinin icerisinde.. Ve fakat bu gol harici sahada yok denecek kadar etkisiz bir performans gösterdi Mesut..

Gana, iyilesen Mensah ile her zamanki onbiriyle cikar iken Almanya cezali Klose yerine Cacau'yu yerlestirdi ve sorunlu tarafi sol bek Badstuber yerine de aslinda sag bek oynayan Boateng'i koydu. Lahm o bölgede cok daha iyi oynasa da defans dörtlüsünün kurgusunda cok ciddi sorunlar yaratacagi icin degisiklik sadece isimler üzerinde oldu. üclü bozulmadi, sol beke Boateng yerlesti..

Gana 4-2-3-1 oynuyor Almanya gibi. Yine yas ortalamasi Almanya milli takiminyla hemen hemen ayni. Gerideki dörtlü ve önündeki Annan hicbir sekilde ileriye cikmiyor.. Ve fakat bu takimin tüm sirri, gücü de burada basliyor. Öndeki besli- ki Boateng normal kosullarda Annan'in yaninda yer alir- hem geride ve ayni zamanda ileride oynayabilecek kadar fizikleri üst seviyede.. Her yerde bu sekilde adam fazlaligina ulasip rakibi etkisiz hale getirebiliyorlar.. En ucundaki Gyan dahil rakip topa sahip oldugu vakit defansin icerisinde oldukca aktif roller aliyorlar.. Her takimi bozabilecek konumda ki kosan, defans yapan ofansif oyunculari ayni zamanda teknik ve hucum kapasitesi de toplamda kesinlikle fena degil..

Bir büyük kusurlari var ki inanilmaz.. Özellikle Avustralya macinda cok daha ortaya cikmistir ki ne zaman sut cekeceklerini bilmiyorlar. Rakibi az kisiyle yakalamis, iki pas ile golü garanti altina almak yerine uzaktan yüzde iki sansini deniyor oyuncu. Ben teknik adam olsam bu takima sut cekme yasagi koyardim. Bundan önceki iki macta toplam 38 sut cekmis ki Arjantin'in misal 42.. Bunlarin yarisi gereksiz ve ataklari öldüren konumda gerceklesti.

Almanya ise gerginlik cok fazlaydi. Cok pozisyon verip cok fazla hata yaptilar. Birbirlerine carptirip kendi kendilerine kale önünde tehlike yaratir iken Mertesacker hayatinin belki de en kötü "Milli" macini oynadi.. Gana'nin geriye yaslanacagi düsünülerek olusturulmus planin icerisinde Khedira ilerideki dörtlüyü besleyecekti lakin önde basan Gana oldugu vakit Khediranin ileride kalmasi savunmasini gücsüzlestirdi. Schweinsteiger, Lahm,Friedrich yüzde yüzlük golleri engellediler ki Gana bu maci alabilirdi de..

Özil-Podolski-Müller-Cacau gibi defansif özellikleri cok fazla olmayan oyunculardan kurulu bu takim oyunu Arjantin gibi ileride oynamak, oyunu önde kurmak zorundadir..

Schweinsteiger,Lahm, Podolski ve Arne Friedrich.. Bu oyuncular milli olma sayilarina göre dogru orantida performans gösterdi ve digerleri diken üstünde, gergin ve oldukca yetersiz idi. Ben ve izleyen herkes o gerginligi hissetti ve kesinlikle Ballack su konumda aranmisitir sonuctan bagimsiz konusmak gerekirse eger..

Arne Friedrich, Schweinsteiger ve Lahm'in üstün oyunu nedeniyle mac tutulmus ve Özil'in güzel vurusu sonucu galibiyet gelmistir belki ama diger iki mactan da kötü bir oyun ortaya koymustur Almanya.. Grubun sonuncusu olacak dedigim Gana oldukca iyi bir performans ortaya koymustur.

Öndeki insan kalabaligi icerisinde top mutlak suretle bir ganaliya carpar iken kaleciyi de düsündügünüz vakit uzaktan sutlar bu isin en kolay cözümüydü. Cok fazla denemediler ve fakat sonucta yine de bir uzaktan sut bu oyunu cözmüstür.

Simdi klasik olmus bir duelloya sahitlik edecegiz.. Almanya-Ingiltere.. Nerden baksan heyecan verici, keyifli ve öncesi-sonrasi ile bütün bir sekilde baktiginizda Dünya Kupasinin en keyifli , en özel parcasi tekrardan sahneye koyuluyor.. Simdiden heyecanlandim ben.!

17 yorum:

Pan Monroe dedi ki...

ilk yorum benden olsun. 1996 daki maçta Möller'in penaltı sonrası sevincini unutamam. Almanya'ya şu anda aynı sempatiyle bakamıyorum malesef. Her ne kadar grup maçları sonunda performans olarak İngiltere'nin oldukça önünde ve derli toplu bir görüntü sergilemiş olsa da, "fark yaratma" konusunda tek bir Mesut'un eline bakmaları (üstelik kötü oynarken) bu soğukluğu körüklüyo. Özellikle 4-5 sene önce schweinsteiger'den müthiş bir çıkış bekliyordum. Çok iyi bir oyuncu oldu ama benim beklediğim anlamda bir adam olmadı.


Öte yandan kağıt üzerinde çok daha karakterli duran İngiltere de şaşırtıcı. Nerdeyse bütünüyle kaptanlardan kurulu olmalarına rağmen ciddi bir konsantrasyon sorunları var. Yine de bu eşleşme onları motive edecektir. Bana göre çok da keyifli bir maç olmayacak. Ben bu maçta yine bir penaltı festivali izleyeceğimizi tahmin ediyorum.

Borges dedi ki...

Pan Monroe: bu macta birisi digerini cabuk bir sekilde elemezse mac icerisinde, fark olusmazsa (cok zor bir ihtimal) ne olduguna bakilmaksizin cok keyifli geciecektir. ya da ben cok keyif alacagim kesinlikle.

Almanya bugün iyi oynamadi. Sorunlari cok fazla ve Schweinsteiger'in durumu belirsiz.. Sunu söylemeliyim ki bu macta Schweinsteiger'i begenmediysen bir baska yerde kesinlikle begenmezsin. Bana göre bugün cok iyi bir mac cikarmistir, ben macin adami onu secerdim..

Eksik olmasi dogal. bu takim sadece genc degil misal Mertesacker, podolski schweini filan yetmisi buldu milli mac sayisinda. Ve faakt Özil daha onu bulmamistir, Müller besi bulmamistir, Cacau onu anca gecmistir, Neuer besi bulmadi.. Boateng keza.. Yani bu tecrübesizlik de var.

Löw bu baslattigini bitirmesi icin kalmasi gerekiyor diyorlar, elenseydi dahi o kalacakti diye görüs belirttiler. bu takimi bir dahaki turnuvalarda görmek gerekir..

Pan Monroe dedi ki...

ben schweinsteiger'i beğenmedim demedim, benim beklediğim adam olmadı dedim. Bu da performansıyla değil, oyun yapısıyla ilgili bi durum, bu maça ait birşey değil.

Sorun bence sadece tecrübesiz olmaları değil. Almanya her halükarda zaten iyi bir takım. Ama evrensel anlamda sempati duyulacak gerçek bir yıldızı yok. Takımına lokomotif olacak bir Möller, Klinssman, hatta Bierhoff'u yok. Dünya kupasının da huyu kurusun, çağının şartları ne olursa, yıldızsız taşımıyor o turnuvayı..

Bence Almanya maçından mutlak keyif alacağın tamamen senin taraf olmanla alakalı bir durum dostum :)

Borges dedi ki...

Pan Monroe: Tarafim ama Almanya-USA böyle keyif vermezdi kesinlikle.

Yani nereye gidersen git Dünya Kupasi tarihi bu iki takimin cekismelerine, olmayna gollerle kazanilan finallerine, iki sifirdan üc ikiye gelisleri ile doludur.

Birbirleri ile dalga gecen, hazirlik maci dahi oyasalar kazananin kupa kazanmis gibi sevinmesi, hata yapanin affedilmemesi söz konusudur.

Arjantin-Brezilya oynasa taraf olmasam da keyif alirim gibi..

Borges dedi ki...

Schweinsteiger ise daha "iyi" olmsutur Van Gaal syesinde. Kenarda oynamayi kimse istemez genelde. Bire bir de cok cok kuvvetli degilsen.. Dar alanda daha az sorumluluk ile.. Ortada ise oynamak büyük oyuncu olmak demektir.

Mourinho istiyormus, simdilik Madrid dedikodulari. Sakatligi sorun cikarmaz da bu sekilde oynarsa bu dedikodular artar.

Mesut da bakma bugüne, yildizdir:)

bahtiyar dedi ki...

eğer mesut, türk milli takımında oynuyor olsa şu maçtan sonra en çok konuşulacak konu; hiç koşmadığı, mücadele etmediği olurdu sanırım. bilmiyorum belki almanya'da da benzer şeyler söyleniyordur.

Borges dedi ki...

Bahtiyar: Mesut bu golü atmasaydi ve tarihsel bir rezillik yasanip bir üst tura cikamasaydi dahi Türkiyedeki kadar acimasiz elestiriler olmazdi. Yasi genc, gelisecek, ilerleyen yilllarda sirtlayacak diye bakilirdi..

bahtiyar dedi ki...

borges; doğrudur aslında benim söylemek istediğim, mesut çok özel bir oyuncu ve bu tarz yeteneklerin takım içinde biraz tolere edilmesi gerekliliği. sonuçta çok kötü olduğu bir maçta bile bir şutla herşeyi değiştirebilecek yeteneğe sahip. tabii bizim ülkede sergen yalçın bile, futbolcuları koşmuyor diye eleştiriyor.

Pan Monroe dedi ki...

bak o tansiyonun olacağı doğru. Umarım keyifli bir maç olur.

Mesut gönlümüzün yıldızı zaten,orası başka. Ama Mesut için yapılacak en güzel tanım bence şu anda 1990'ın Baggio'suyla benzeştirmek. Biz istiyoruz ki 1994'teki Baggio olsun, penaltıyı da gole çevirip çıta yükseltsin :) O yüzden daha zamanı var. Benim de içimdeki bu Tsubasa sevdası bitmedi gitti arkadaş!

outlaw dedi ki...

"Birbirlerine carptirip kendi kendilerine kale önünde tehlike yaratir iken Mertesacker hayatinin belki de en kötü "Milli" macini oynadi.."


bütün yazidan bula bula bunu mu buldun da diyebilirsin tabii, ama merak ettim "milli"yi neden tirnak icine aldigini...

TA dedi ki...

alamanya ingiltere maçının kesin fovorisi alamanyadır.buraya yazıyorum.

alamanyanın bu maça oldukça stresli çıktığı görüldü.biraz kötü gözükmesinin nedeni birazda bu olsa gerek.elenme korkusu.

alamanyanın bu maçta olumsuz bir tarafıda özellikle ikinci yarı takım ikiye bölünmüş şekilde oynadı.defansçılar ve hücumcular.

alamanyayı geçmişte hep avantajlı kılan fizik kondüsyon dinçlik bu maçta neredeyse yerlerdeydi.inanılır gibi değil.rakımdan mı etkilendiler acaba?ingiltere maçındaki tek dezavantaj ilgilizlerin daha iyi fizik kondisyona sahip olmaları.

mesut da ilginçtir fazla koşmamasına rağmen (bana mı öyle geldi) maçın son 30 dakikasında en yorgun oyuncuydu.ingiltereye transfer olursa fizik kondisyonu çok ilerler gibi.

Schweinsteiger dediğin gibi harika bir performans sergiledi.

alamanya löw ile birlikte başka bir kimliğe adım atmış durumda.çok efektif takım alamanya.maçın başlarında gananın defansı ileriye çıkarmasından faydalanamadılar.stresten olsa gerek.

bir takımda 1 koşmayan oyuncu olması doğaldır.bunlarda özel oyuncular olur genelde.ama bu sayı 2 olursa takıma zarar verir defansif anlamda.

TA dedi ki...

@panmonroe

geçmişte alamanyanın yıldız oyuncuları vardı ama oyunları yıldız değildi.

şimdi ise yıldız oyuncuları yok(süper yıldızları yok diyelim)ama yıldız takımları var.yani düz alaman milli takımından efektif bir alamanya takımına doğru evrilmiş bir sistem.

bunun sancıları var birazda.dengeyi bu maçta tutturamadılar.defans zaaflerı çıktı.yoksa alamanyayı bu kadar defans zaafı içinde görmek imkansızdır.belki dengeyi bir ofansif oyuncu yerine bir defansif oyuncu ile kurabilirler.yada kheridayı fazla ofansif oynatmayabilir.

Borges dedi ki...

outlaw: Cunku ben bremen formasiyla yer yer kötü oyununu gördüm ama milli forma altinda ilk defa Mertesacker'i bu kadar kötü gördüm bu yüzden o ayrinti.

TA: Dogrudur, ben de farkettim ve gecen macta degil bu macta cikmasi gereken son ceyrekte Mesut idi.

Gergindiler cunku önde dörtlüden ücünün milli olma sayisi Podolski'nin yarisi kadar yok.. Mesut kosmamasi gerekir ama bu mac biraz farkli gelisti, Ganalialrin en büyük silahi adam fazlaligina sahip olacak kadar cok fazla oyunun icerisinde olup kosmalari.. CIkmayan besli defansa öndekiler de sürekli eklendi.

4-4-2 ya biraz daha ayrintili anlattim. Bu oyun Löw'ün stuttgart takiminda hemen herkesin begenisini kazanan Bermuda Seytan Ücgeninin dörtgen versiyonu bir bakima. Akici ve duragan olmayan bir oyun felsefesi adina kuranyi'yi, Frings'i almayip gencleri, oynayabilecek olanlari öne cikardi ki her bakimdan en yari final oynamasi benim "futbol" adina dilegim..

Borges dedi ki...

Defans zaafiyetinin nedenlerinden "birisi" de Boateng'in aslinda sag bek oynamasidir. BU yüzden ingiltere karsisinda Lahm solda basalrsa en basindan beri dogru olan ilkonbire ulasacaktir. Lahm hicbir sekilde siritmaz ve Podolski tarafini güclendirerek oyuna denge de katar..

a-town dedi ki...

almanya-ingiltere maçı için heyecanlanmamak da ne demek, böyle bir şey mümkün mü? benim için eleme turlarında almanya-ingiltere maçı olmayan turnuva yarımdır. euro 96 dan beri hep bir şeyler eksik kalıyor. bence milli takımlar seviyesindeki en büyük maçtır almanya-ingiltere ve bundan daha büyük bir rekabet yoktur. biz böyle gördük.

2002 elemelerinde ingilizler almanya'ya 5 attıklarında savaş kazanmış gibi sevinmişlerdi. ingiltere'de son 10 yılın spor olayı olur bu maç. ama ben almanya'yı şanslı görüyorum.

TA dedi ki...

aslında maçın ilk 30 dakikası gana tam alamanyanın istediği şekilde oynadı.defansı ileri çıkardı gana.ama nedense alamanya bundan yararlanamadı.organizasyon eksikliği vardı yada stres.yoksa avurtralya maçındaki gibi defansın arkasına sarkmaları imkan dahilinde idi.

boetengin hücuma çıktığına fazla şahit olmadık.defans zaafı sanırım takımın ikiye bölünmüş olması ve fizik kondüsyon.

bence Schweinsteiger ve khedirayı daha defansif oynatıp lahmı daha hücumcu bek pozisyonuna getirebilir.bu şekilde podolskide hücumda daha fazla kalabilir.mesut bu durumda orta ikilinin önüne gelir.sağda hücumcu lahm ve muller ikilisi etkili olabilir.mesut genelde sıfıra inmiyor sol ayaklı olduğu için.içeri giriyor.kanat akınlarını fazla göremedik bundan dolayı kanımca.podolskide kanatlarda tam etkili değil.kanatsız bir alamanya var gibiydi.en azından lahm ve muller sağda hücum bakımından etkili olabilir.

TA dedi ki...

şunuda eklemek lazım.modern futbolda kanat akınları rakibi açmak için önemli bir faktördür.bundan dolayı en az bir bek takımlarda hücumcu özelliklere sahip oluyor.hücum defans dengesini sağlamak için önemli bir faktör.

brezilyada melo-silva ikilisi fazla hücuma destek vermeler ama kanattan maicon-elano çok hücuma çıkarlar.hatta diğer kanatta bastosta zaman zaman hücuma çıkar.zaten hücum özellikli bir oyuncu.bu şekilde göbekteki ikili her zaman rakibi karşılayan ve basan pozisyondalar.

yine manuda da sistem benzerdir.fletchar-carrick ikilisi çok nadir hücuma destek verirler.ama kanatlar çok iyi işler.bekler solda evra sağda bazen rafael hatta neville bile çok kez hücuma çıkıp iyi ortalar yaparlar.

bu maçta ise alamanyada göbekteki ikiliden biri (khedira) hücuma destek verdi.belki alamanyadaki kanat oyuncularının kanat oyuncusu özellikleri olmadığı içindir.özellikle sol kanat boeteng-podolski ideal kanat oyuncular değiller.hal böyle olunca hücum defans dengesinde arızalar meydana gelmiştir.bu dengenin oluşması için Schweinsteiger ve khdira yerine hücuma daha fazla destek lahm ve podolskiden gelebilir.lahmdan geldi.etkilide oldu.ama khediranın çok fazla gitmesi dengeyi defans aleyhine çok bozdu.lahmı maicon tarzında kullanırsa khdiranın fazla hücuma destek vermesine gerek kalmaz.