24 Haziran 2010

Bu da mi Gol degil.?!



Berlin'de..Münih'te.. Hamburg'da.. Frankfurt'ta.. Almanyanin her kösesinde, her santimetrekaresinde.. Her üc insanin ikisinde..



bir korku vardi.. Mac baslar baslamaz bugüne kadar hic yasamadigi bir basarisizligi tatma riski dogdu. Tarihlerinde ilk defa Dünya Kupasi gruplarindan cikamama gibi bir durum kapilarindaydi..



Gana tehlikeli akinlar gelistiriyor, yüzde yüzlük golleri kaciriyordu. TV basinda, Sokakta orda burda maci seyreden herkes onlara göre cok daha az taraf olan benim gibi tedirginlik icerisindeydi..



Yenilecek tek gol her seyin sonu olabilirdi ve herkes bunun farkindaydi. Tam bu zamanda..



ismiyle,cismiyle bir Almanci-Türk her seyi degistirdi..



Bir kisiyi, bir kesimi degil.. Almanyanin tamamini ayaga kaldirdi, sevincten yukari ziplatti. Bunu burada yasayan gurbetcinin cocugu yapti.

Yillar yili zamaninda saglanilan isgücünün disinda elle tutulur bir basari ortaya koyamamazligin acisini bizzat ben cok cektim. Benim Annem, Babam 34 yildir burada yasiyor. Dört kardesim burada dogup büyüdüler.. En son Halami hastaneye götürdügümde geldigi köyde dahi okula gitmemis insanin burada Almanca bilmemesi üzerine baslayan tartismada akli-selim, egitimli dedigimiz siniftan insanlarla yani doktorlarla dahi bu konu yine tartisildi. Sonunda hep oraya geliyorlar..

Ne verdiler bize ? Huzuru bozmanin, düzene comak sokmanin disinda ne kattilar bize ? Bir dönem destek aldik ama bunu fazlasiyla geri ödemedik mi Herr Borges ?

Hep bunlarla muhattap olduk.. Cevaplarimiz coktu ama algisi kit bireyin dahi algilayabilecegi gözle görünür kanitimiz pek yoktu.

Sagolsun Mesut Özil.. Bir daha buradaki gurbetcilerin bu ülkeye katkisi konusunda konusurken hepimizin eline saglam, somut bir kanit sundu. Siradan fasizmin bir nebze olsun azalmasi konusunda onun oradaki varligi ve arttigi bu golün önemi büyük. Artik buradaki Gurbetciler "biraz daha rahat" huzur bulacaklardir bu cocugun sayesinde..

"BILD der ki..

"Türke (21) schießt Deutschland ins Achtelfinale"

16 yorum:

ASVALTTAICENLER dedi ki...

amerikada calistigim isyerinde futbolla alakasiz arkadaslarimla almanya macini izliyoruz, 8 numarali cocuk topa vurmadan once ben ayaga kalkiyorum, top filelere gidince ziplaYIP 1.90 LIK BOYUMUN AVANTAJIYLA TAVANI TOKATLIYORUM, he is turkish nationality diye herkese yetisiyorum, patronu cagiriyoruz... bu gol gurbettekilerin golu olsun..

outlaw dedi ki...

orada sadece "mesut" yerine "türke" yazdığı sürece yine gol değil borges...

mute dedi ki...

Yani, Mesut Ozil sayesinde, egitimli doktorlarla tartisirken isi espriye vurma, "eheh ama bakin Mesut da bize Gana macini kazandirmisti" deme olanagi dogdu.

E peki, o da guzel :)

Antidoto dedi ki...

Bu çocuk Almanya adına yaptığı her hareketle, güzellikle, golle buradaki nefreti artırıyor oysa ki. Her gün daha fazla küfür yiyor, daha büyük bir nefretin hedefi haline geliyor. Orada Almanları sevindiren bir Türk, burada Türkleri iğrendiren bir Almana dönüşüyor.
Olası bir başarısızlıkta da ne Alman ne de Türk olabildiği için ortada kalıveriyor 50 yıldır orada yaşayan "Alamancı Türkler" gibi elbette.

Borges dedi ki...

Mute: Ya iste Einstein de bir formül buldu, iki üc harfi yan yana getirdi diye zeki diye geciyor.

Birakalim kücümsemeyi, carpitmayi. 90 milyon insandan milyon tane lisansli futbolcudan 23 kisi gelir buraya. Onlardan 11 ve onlardan birisi seni yenilgiden kurtarir. Gol olmasa dahi bizim icin degisen bir sey yoktur ve fakat alt kesimin dahi algilayabilecegi ölcüde bir "katki" dan bahsediyoruz, günlük fasizmin bir nebze olsun azalmasindan.. Gana'ya gol atmasi degil 70 kusur yillik Dünya Kupasinda hic olmadigi kadar basarisiz olmamasi adina yaptigi katki diyelim.

outlaw: Her yerde Mesut yaziyor. Türk,Kürt,Alman,Italyan. Nefret ederim ben. Beni hic ilgilendirmiyor normal kosullarda kimin hangi milletten oldugu. Ve fakat burada Bild gibi kimi doyurdugu belli olan gazetenin kitlenin algilayabilecegi sekilde yazmasi güzel.

Great White dedi ki...

Mesut' un golü "sayesinde" Almanya ABD ile değil İngiltere ile eşleşti..

Yani olaya bu minvalden bakarsak, olası bir İngiltere mağlubiyeti neonazi tayfanın eline koz verebilir!

Borges dedi ki...

Great White: Dogrudur, Nazi dedigin irkci kesimin akli bundan fazla calismaz.

Olabilir.

aksilaz dedi ki...

Tebrikler Mesut.
Yürüyedur !!!

aşkın dedi ki...

Onlara verilecek cevap bellidir:
''Dün yediğin hurmalar..''
Özellikle eğitimsiz insanları seç, ki köle gibi çalıştırabilesin, sonra da ''bunlar niye böyle'' ha?
Benim amcam hala emekli olamadı mesela, yaş altmışı geçti geçecek.
O snob doktorları çok değil bir hafta Ssk'da çalıştıracaksın, artık dili problem etmeyi bırak Sınır Tanımayan Doktorlar'a katılıp Afrika yolunu tutarlar.

outlaw dedi ki...

great white,

neonaziler acisindan mesut'la (ya da cacau, boateng, khedira'yla') gelen basari almanlar'in basarisi degildir. dolayisiyla alman sampiyon olup, mesut da final macinda hat trick yapsa dahi istemeyeceklerdir.

borges,

bild cok adi, irkci, yoksul düsmani vs. bir gazete olabilir, ama bunun yaninda bircok zaman bild baska bir sürü insanin da düsündügü, ama political correctness nedeniyle söyleyemedigi seyleri densizligi sayesinde söylemesiyle de öne cikar. bild "türke" yazar, süddeutsche "mesut". ama mesut zaten "türke"dir insanlarin gözünde.

derdim "aci vatan almanya" geyigi yapmak degil, zira o kadar da aglanacak bir durum yok, türkiye'de rus ya da romen olmaya bin kere tercih ederim almanya'da türk olmayi.

ama bazi seyleri insan kendi hayatindan da biliyor. sicip sivadigimda "türk oldugum icin", bir basariyla öne ciktigimda "türk olmama ragmen" oldugu bircok kez hissettirildi. eminim ki sen de taniyorsundur bu duyguyu.

Great White dedi ki...

Sadece küçük bir ironi yapmıştım ama tam ifade edememişim demek ki..

outlaw dedi ki...

"almanya'da türk olmak" hakkinda yazmistim...

http://gueneslipazartesiler.blogspot.com/2010/02/ben-turk-oldum.html

ASVALTTAICENLER dedi ki...

bir arkadas mesut goller attikca turkiyede ona olan nefret buyuyor demis, lutfen genelleme yapmiyalim, o mesut goller attikca ben kendim atmis kadar sevinicem, turkiyede mesutu sevenler nefret edenlerden fazladir diye umuyorum, inaniyorum

Adsız dedi ki...

Podolskiye türkçe öğretmiş.Her zaman abi her zaman diyordu Podolski trt nin mesut roportajında.
Nufusumuzu nufuza çevirmeye adım olur belki mesut un yaptıkları

Unknown dedi ki...

@outlaw

Bir cirpida yazini okudum. Hislerime tercüman olmussun diyebilirim.

Herkes Naziler'den sikayet ederken asil beni korkutan irkciligin Almanlar'in bilinc altinda oldugunu anladim. Isci Sinifi, orta sinif, ciftci, vs. pek fark etmiyor. Bana özellikle kadinlarin irkciligi daha cok koyuyor tabi. Hepimizin basina geldi ya da gelecektir.

Daha gecen cuma süper bir aksam gecirdigim kiz, kafayi bulduktan sonra "Mein Mitbewohner hat mir gesagt, unser Haus muß arisch bleiben" dedi. Bu yasadigim en taze örnek. Bu tarz provoke edici cümleler bilincli bicimde Türkleri kendi toplumlarindan uzak tutmak, araya mesafe koymak icin ediliyor.

Yalniz herkes de ayni degil. Almanlar'in Türkler'den korkmalari icin bir cok neden olmasina ragmen, bana kucak acan Alman dostlarim da var. Bu iliskileri kurmak ve beslemekse cok zaman aliyor.

@Borges

Mesut'un Almanya adina oynamasini ve cok basarili olmasini hep istedim. Basarili olmasi cok ama cok önemli. Onun basarisi iki halki birbirine kesinlikle yakinlastiracaktir. Türkiye'de insanlarin Mesut hakkinda ne düsündügü acikcasi bu saatten sonra hic önemli degil. O tercihini yapti ve Almanya'da yasayan bir Türk olarak ben bu tercihten son derece memnunum. Almanya basarili Türk örneklere ac ve muhtac. Bu halklar artik yakinlasmali.

varol döken dedi ki...

gol kaçırdıktan sonra amuğa koyim diyen adamı severim arkadaş...

mesut+1

from istanbul, türkei:)