21 Haziran 2010

Sili - Isvicre: 1-0.!



Kötü mac oldu ve dahasi benim icin kötü bir sekilde bitti.

Sili, hali hazirda turnuvada seyrettigim en güclü takimlarin basinda geliyor. Bu acidan Ispanya-Sili maci oldukca keyifli gececektir. Hareketli, teknik ve basindaki teknik adam Bielsa'nin siradisi ve tahmin edilemez taktiksel varyasyonlari sonucu Sili takimi keyifli bir futbol oynuyor. 3-3-1-3 gibi dizilim ile sahada yer almalarina karsilik orta üclünün iki kenarinda oynayan oyuncularin geriye yardim ve ileride olusturulan kombinasyonlara katilim konusunda basardiklari takdire sayan.. Özellikle ilk macta göz dolduran Vidal bir yana 21 yasindaki forvetleri Alexis Sanchez son derece cekici ve güzel futboluyla göz doldurmustu ki bu macta da performansi yeterince iyiydi.

Isvicre ise bir savunma takimi. Dünya Kupalarinda 550 dakika olan üst üste gol yememe rekorunu 10 kisi kalmalarina ragmen italyanin elinden alip bes dakika daha gelistirdiler.

Takimin kaptani olan Frei, iyilesince bana göre hazir olmamasina ragmen sahada yer aldi. Bu dogru bir tercih degildi.. Macta kaldigi süre boyunca özellikle fiziki acidan yetersiz bir görüntü cizdi. Eren, ilkonbir baslasaydi cok daha yararli olurdu. Behrami'nin gelmesi ise cok ama cok önemliydi zira defansif acidan görevini layigiyla yapar iken ileride hucuma destek verecek kadar oyun zekasi, teknigi olan güzel bir oyuncuduydu.

Ve fakat hakem haksiz bir sekilde oyundan atti Behrami'yi.

Sili oyunu domine etti. Kirmizi kart öncesi Silinin baskin oyunu olsa da ciddi pozisyonu sadece Vidal'in uzaktan cikardigi bir suta eklemlenmis ikinci bir sut.. Sili, galibiyet golünü atasiya kadar rakibin bireysel hatalarindan dogan önemli pozisyonlari bulsa da Isvicre alan savunmasini muhtesem bir sekilde yapti. Sahada yaptigi tek ve güzel olan da sadece buydu. Spycher'in yoklugunda oraya sonradan eklemlenen Ziegler Isvicre'nin aslinda zayif karnidir. Yer yer ortadan da kenardan da hep Ziegler'in bölgesinden delik acma cabasina girdi ki Isvicre'nin buradan yedigi pozisyonlar oldukca fazlaydi.

Isvicre, Ispanya karsisinda güzel savunma yapti, Sili Honduras karsisinda keyifli hücümlar gerceklestirdi. Güzel savunma ve iyi hücümlarin catismasinda kirmizi kart sonrasi olusan dengesizlik durumunda Hitzfeld'in takimi pek cok pozisyon verdi rakibine.. Temelde bireysel hatalardan kaynaklanan bu pozisyonlar gerek kaleci Benaglio'nun üstün performansi gerekse de Silili oyuncularin beceriksizligi sonucu degerlendirilemedi. Nihayetinde milimetrik de olsa ofsayt olan bir pozisyon sonucu Sili kendisine cok önemli üc puani getirecek golü atmayi basarmistir.

Löw, Klose yerine Cacau'yu oyuna almayi düsündü ama gerceklestiremedi. Hitzfeld ise hazir olmayan, ayakta dahi zor duran Frei'yi dinlendirip belki macin sonlarina dogru oyuna sokmayi da keza göze alamadi.. 11-11 giden macin icerisinde rakip takimi durdurdugu andan itibaren dogru cikislari gerceklestiremedi. Burada Frei, Mourinho'nun takiminin Sneijder'i rolünü almasi gerekirdi.. Zira geride defansi oldukca sert ve güzel olan Gökhan Inler'in oyunu acma esnasinda yaraticiliktan yoksun olmasi Isvicre'nin ileriye dogru kazandigi toplari iletememesine neden oluyor. Tam Frei var derken kirmizi ve oyuncu degisikligi ile Ispanya karsisindaki Isvicre'ye geri dönmek zorunda kaldilar..

Grupta herkesin hala cikma sansi mevcut. Isvicre, Honduras'i iki farkli skorla yenerse diger macin skoruna bakmadan turu gecerler. 1 farkli skora ulasirsa burada Ispanya'nin da Sili'yi bir farkla yenmesi durumunda isler iyice karisacaktir. zira bu durumda Ispanya,Sili ve Isvicre 6 puana sahip iken Ispanya-Honduras macinin skorunu bilmedigimiz icin en azindan Sili ve Isvicre'nin Averajlari da esitlenecektir. Gol fazlaligina bakilacagi noktada kimin kimi hangi skorla gectigi oldukca önem kazanacaktir.. velhasil Isvicre, iki farkli galibiyet sonucu gruptan cikar.!

13 yorum:

voodoo girl dedi ki...

kesin bin kişi yazacak da maç 1-0 bitmedi mi ya?

Unknown dedi ki...

Güzel yorum olmus, tesekkürler. Baslik galiba yanlis olmus Sili - Isvicre: 1-0 olmasi lazim.

Borges dedi ki...

Rasim ve voodoo girl: Valla haklisiniz da gönlüm el vermedi o skoru yazmaya :))

Kafa mi kalmis ki.. düzelttim hemen.

TA dedi ki...

şili çıksın isviçre çıkacağına. en güzel olanı isviçre şili beraber çıksınlar.

TA dedi ki...

isviçre defans takımıda maçın ikinci yarısında verdiği pozisyonlar ne öyle.hadi 10 kişi kaldın hücum edemedin defansa ne demeli.şili ikinci yarı isviçreyi dağıttı adeta.çok güzel takım olmuş bu şili.benim en beğendiğim tarzda oynuyorlar.dikine hızlı hücum+pres+ve iyi defans.

Borges dedi ki...

TA: Eger macin özeti gelirse, genis bir özeti pozisyonlari inceleyelim Pozsiyonlarin hepsi bireysel hatadir. Zayif tarafi defansi degil defans oyuncularidir takimin. Senderos yok, Spycher yok..

ispanya karsisinda verilen bir pozisyon var, bence hata budur. Cunku yerlesim hatasidir. Bu da bireysel hatadan kaynaklansa da takim savunmasina dair ciddi bir kusurdur. Burada daha cok bireysel hatalardan verilmistir pozisyonlar.

Dagitsin yahu, 10 kisi 1 saat oynadi bu takim. Sili turnuvanin en baba takimlarindandir..

admin dedi ki...

Borges, kötü maç oldu demişsin ama ben özellikle maçın ikinci yarısından büyük keyif aldım. Şili farka gidebilirdi keza İsviçre 89'da durumu 1-1 yapabilirdi; heyecanlı bir maç oldu yani. Bilemiyorum tabii, Hitzfeld kenarda üzülürken sen de maçtan zevk alamamışsındır belki ama bence hiç de kötü bir maç değildi :)

Borges dedi ki...

Gökhan: Benim icin Almanya,Isvicre,Arjantin maclarinin hepsi heyecan icerisinde gecer, o cok baska. Ama Hakem cok fazla düdük caldi, Isvicre biraz sert oynadi ve duragan bir mac oldu.. Bir de sonuc:)

baha dedi ki...

Şili konusunda tamamen katılıyorum. elemelerde diğer takımlara zindan etmişlerdi orayı ama kupada yapamazlar diyordum, yanılttılar.

Unknown dedi ki...

Bu hakem İsviçre için büyük şanssızlık oldu. Kırmızı kartın dışında bakarsak adam omuz omuza mücadelelerde güçlü gelenin galip çıkanın aleyhine faul çaldı. İsviçre gibi fizik gücüne dayalı bir takımı bu çok olumsuz etkiler.

İsviçreli oyuncular -Benaglio hariç- çok kötüydüler. Grichting'le von Bergen Suazo'dan havatopu alamadılar ilk yarı.İkinci yarı Ziegler'in Grichting'in ve Gökhan'ın kaybettiği toplar İsviçre kalesinde pozisyon oldu. Golü yiyene kadar başka pozisyon vermediler. Takım disiplini ve organizasyonu iyiydi.

Şili dikine ve hızlı hücüm ediyor, üçlü savunmanın bekleri her daim hücüumdalar. İleride teknik kapasitesi yüksek oyuncuları var. Suazo çıkıp Valdivia girdikten sonra bana 2000-02 Bayern'inin 3-4-1-2'si gibi geldi 3-3-1-3'ten çok. Bielsa haksız kırmızı kartla ve oyuncularının kötü performansıyla eli kolu bağlanmış Hitzfeld'e son darbeyi kendi ilacıyla vurdu. Bu arada Arjantin milli takımıyla Dünya Kupasında berbat futbolla gruplardan filan elenip Şili'ye şu futbolu oynatmak da ancak Bielsa gibi acayip bir adamın yapacağı iş herhalde.Ve bu maç üzerine son söz: Ah be Eren!

QuaresmA dedi ki...

İspanya Şili'yi ye-ne-cek.
İspanya - Honduras maçında İspanya'yı beğenmeyenler olacaktır elbet ama ben beğendim. Gerçek güçlerinin yarısını bile gösterdiklerini sanmıyorum ki penaltı kaçtı, çizgiden top çıkarıldı, Torres 2-3 net pozisyon kaçırdı vs. İspanya milli takım düzeyinde tamamen ayrı bir klas. Şili her ne kadar turnuvanın flaş takımlarından olsa da İspanya'ya dayanamaz.

İsviçre de motivasyonsuz Honduras'ı 2 farklı yener herhalde ve Şili'ye yazık olur bence. İspanya ile son maçı oynayacak olmak bir avantaj olabilirdi Şili için, ama İspanya'nın İsviçre'ye yenilmesi tüm o hesapları değiştirdi. Galibiyet dışında birşey düşünmeyen İspanya'ya karşı durmak büyük talihsizlik.

aks111 dedi ki...

Ben 2. yarıda bireysel hatalardan o kadar pozisyon olduğu düşünmüyorum.Bana göre isviçrenin taktiği ile alakalıydı.10 kişi kaldın direndin ama 75 te golü yedin.Tamam da neden beraberlik için geliyorsunki 10 kişisin hücuma çıkarsan topluca dönmen biraz zor olur zaten şili de ne kadar hızlı çıkıyor onuda biliyorlar.Bence orda kontrollü oyuna devam edip honduras ı yenmeye bakıcaklardı.Şili de sonradan oyuna giren paredes isimli arkadaşa teşekkür etmeleri lazım bence.yani bence 75 ten sonra 3-0 bile olabilirdi maç çünkü isviçre baya dağıldı 10 kişiyle hücuma çıkıp geri dönemediği için.

Pan Monroe dedi ki...

Bielsa ve Şili, "Vario" dediğimiz mantığın günümüzdeki tek temsilcisi. Böyle bir ofansif 3-4-3, ya da dediğin gibi daha detaylı tarifiyle 3-3-1-3 günümüzde yok. Hep söylediğimiz gibi, rakamların değil, o rakamlara hocanın nasıl bir bakış açısı getirdiğinin önemi var. Böylesi çılgın bir diziliş ve üçlü savunma- sıfır çapa anlayışında kanat beklerini bu kadar ofansif kullanabilmek her babayiğidin harcı değil.

İsviçre maçında hakem faktörünün maça doğrudan etki ettiği tartışılmaz bir gerçek. Lakin o golü atamasaydı Şili'ye çok yazık olacaktı. Umarım Şili İspanya'dan puan alır, İsviçre de Honduras'ı yener böylece adalet yerini dolaylı da olsa bulur.

İspanya-Şili maçı, skoru ne olursa olsun turnuvanın en zevkli maçı olacak bana kalırsa. Şili'nin kendi bölgesine çekilip beraberliği korumaya çalışmayacağını hepimiz biliyoruz. Ki bunu isteseler de yapamazlar zaten yapıları itibariyle. Öte yandan o kadar da güzel bir sabırsızlıkları ve top sevdaları var ki, İspanya alışık olduğumuz hazırlık paslarını nasıl bir verimlilikte kullanacak bu ön-baskı karşısında, gerçekten merakla bekliyoruz. Şili'ye 5 te atabilirler, daha 30. dakikadan Llorente'yi ısınmaya yollayıp bizi güldürebilirler de :)