14 Eylül 2010

Avrupa Futbolu ve Türk Basını.!



Gelecek ay Four Four Two dergisi için bir inceleme yazısı için araştırma yapar iken önüme çıkan çok şeyi okuyorum.. Ve bazen insan inanamıyor.. Mesut Özil'in Real Madrid'e gidişi ve bizden böyle bir transfer gerçekleşebilir mi sorusu Türk basınına zamanında sorulmuş ve alınan cevaplar tuhaf geldi bana..

Bu kadar uzak mı basın liginin dışındaki futbola ?

Bakın iki tanesini şuraya alayım:

ALTAN TANRIKULU: (Hürriyet Gazetesi Spor Yazarı)

Mesut Özil'in en büyük şansı dünya kupası arefesinde Alman milli takımın kaptanı Michael Ballack'ın sakatlanmasıydı. Eğer sakatlanmasaydı, Mesut kupaya giderdi ama gittiğine de pişman olurdu. Çünkü yedek otururdu. O zaman Real Madrid ve transferini konuşmazdık. Aslında bunu çok da abartmamak gerekiyor. Çünkü Elvir Baliç gibi bir futbolcu Fenerbahçe gibi bir takımdan Real Madrid'e gitmedi mi?...

LEVENT TÜZEMEN (Sabah Gazetesi Spor Yazarı)

Mesut'un Alman milli takımını seçtiği için Real Madrid gibi bir takıma gittiğine inanmıyorum. Tabi ki o da bir neden olabilir ama dünya kupası öncesi Michael Ballack sakatlanmasaydı, şimdi kimse Mesut'tan bahsetmeyecekti. Ayrıca bizim ligimiz çok kaliteli ve buradan dünyanın en iyi kulüplerine gidecek futbolcular mutlaka olacaktır.

..............


Siz nerede yaşıyorsunuz yahu ? Ballack ile Özil'in birbirleri ile ilişkisi yok.. Tüm Almanya ve bazen de Dünya basını Ballack sonrası oynayacak olan oyuncu için onlarca tartışma yaşadı.. Bir kez olsun Mesut'un ismi geçti mi ? Mesut defansif orta saha mı ? Khedira neden oynadı ? Ballack-Özil arasında nasıl bir bağ var ? Ballack sakat olmadığı vakit Mesut yedek mi kaldı yoksa Khedira mı kadroya alınmadı ?

Ballack ile Özil'in oynamasının yakın-uzak alakası yok yahu.. İnsanları yanlış bilgilendiriyorsunuz ve konuyu da çarpıtıyorsunuz.

Mesut Özil de herhangi bir yıldız futbolcu değil ki ? Ülkede milyon kez tartışıldı.. Üzerinde duruldu vesaire.. Bize gelsin mi gelmesin mi ihtiyaç var mı ?

Daha önceden de yazmıştım. Konu Mesut Özil, programın içerisindeki yorumcu hayatında hiç izlememiş.. Ama tartışılıyordu hiçizlemeyengiller tarafından.. Sonra da cahil futbol izleyicisi bik bik..

Sen adamı yanlış bilgi ile yanlış bir şekilde yönlendiriyorsun.. Olan bitenden haberin yok ama sanırsın her şeyin nedenini algılamış da toplumu aydınlatıyor.. Töbe töbe..

16 yorum:

Unknown dedi ki...

çok iyi.. buyüzden haber sitelerinden çok futblogları okuyoruz.

Trevor Belmnod dedi ki...

güzel bir yazı olmuş bunu bende bir çok forumda, haber sitesinde görmüştüm. insanlar sırf bizim milli takımı seçmedi diye aşağılamaya çalışıyor "bana göre". yada kimi kesim sırf ailesinin kökeni buraya dayanıyor diye fazladan yüceltiyor. çok merak ediyorum bu sadece bizde mi var, yoksa benzer durumda ki polonyalılar falan da yapıyor mu bunu.

Hayalmeyal dedi ki...

Mesut Özil`i bilmem, giden gitmiştir. Ama Nuri Şahin`in hala ilk 11 de oynamaması beni acayip derecede uyuz etmekte. Adamı Türk Milli takımını tercih ettiğine pişman edeceğiz.

BG dedi ki...

Konuyla tam alakasi yok ama Altan Tanrikulu'nun muthis Ozil-Ballack yorumu/analizi akil hocasi oldugu Aykut Kocaman'a empoze ettigi Alex sorunu vasitasiyla Fenerbahce'nin bugun geldigi durumun hicte supriz olmadigini gosteriyor.

Borges dedi ki...

BG: Konuyla alakası var. Mesut Özil'e bakışı dahi itiraz ettiği On numara bölgesinde oynuyor oluşu ve Alex ile ilintili.

Aykut Kocaman'ın akıl hocası mıdır bilemem ama bu kafanın verdiği aklın gideceği yolun uzunluğu bellidir.

Manuel Calavera dedi ki...

Altan Tanrikulu'nu ciddiye alan var mi hala? Kendisinin yillar once FIFA'nin "stop racism" felsefesini "yarismaciliga hayir" olarak yaldir yaldir analiz yaptigi bir yazisini gordukten sonra ben ciddiye alamiyorum.

Unknown dedi ki...

Nuri Şahin çoktan pişman olmuştur bence. Hele Mesut'u gördükçe..

Yakup Sabri İNANKUR dedi ki...

Bence Türk Futbolu hakkında da yeterli "bilgiye" haiz değiller.Zira Schuster'in "İyi ki Ballack yok.Ballack sakatlanmasaydı Schweinsteiger bu kadar kendisini gösteremezdi. Schweinsteiger'in, Ballack'ın arkasında sıraya girmesi gerekecekti" şeklinde Türk Spor basınının her tarafında çıkan bir röportajından da haberleri yok. Ama nedense genel spor kamuoyunda Özil'e karşı bir antipati var. Bunu da milliyetçilik üzerinden yürütmeye çalışıyorlar. Ortaya böyle saçma yorumlar çıkıyor.

Borges dedi ki...

Yakup Sabri İNANKUR: Şunu ekleyelim hemen. Ballack ile Schweinsteiger normal koşullarda orta ikili olacaktı ama Ballack şef rolünde ve Schweinsteiger ise onun biraz önünde. Ballack sakatlanınca Schweinsteiger bir adım geriye onun yerine geçti ve şefliği ele aldı. Schuster'in üzerinde durduğu bu.

Schweinsteiger yerine de Khedira geldi.

Bunların Mesut ile yakın uzak alakası da yok.

Altan Tanrıkulu'nun derdi milliyetçilikten öte on numara oynayan oyuncular.. Alex,Mesut v.s..

Muratonovic dedi ki...

Avrupa'ya giden oncu futbolcularin durumu cok onemli.. Eger zamaninda Balic basarili olmus olsaydi, ya da Hakan Sukur, Emre, Okan, Arif vs, "Turkiye'den iyi topcu cikar" imaji olcakti ve bugunde iyi paralara Avrupa'ya futbolcu satabilecektir.. Ama onculer (ve bugun hala, Tuncay, M.Topal) basarili olamadigi icin yenileri iyi paraya satamiyoruz..

2008'de yari final oynarken Semih, Arda gibi yildizlara kimse talip olmadi. Bugun hala Arda'ya 10m Euro veren cikmiyor, oysa Arda Hirvat olsa bugun 25m Euro'ya gitmisti en az. Neden Hirvatistan, Belcika, Portekiz, Cek Cumh. gibi bir suru ulke yuksek paralara futbolcu satabiliyorlar, cunku onlarin gecmisi Avrupa'da basarili olmus futbolcularla dolu.. Bu kadar basit..

Avrupa'li, Mesut'a da Turk olarak bakmiyor, Alman olarak bakiyor (aldigi egitim kultur vs dusunulunca oyle de sayilir) ve o yuzden aliyor.. Mesut Turk milli takiminda oynasaydi ve ayni performansi gosterseydi, Real Madrid'in gundemine bile gelmezdi.. Bu yarginin kirilmasi icin M.Topal gibi Tuncay gibi futbolcularin cok daha fazla basarili olmasi lazim.. Yakin tarihimizde Nihat ve biraz da Tugay disinda basarili olan oyuncu yok.. Mesut'a mazeret olarak ballack'i gostereceklerine biraz bunu sorgulasinlar..

Dejan dedi ki...

oyun kuran her oyuncuya forvet arkası gözüyle bakmaktan kaynaklanıyor.

Oysa bir bakalım; mesut forvet arkası yada ofansif ortasaha, gerard ve ballack tam göbekte oynayan adamlar, tugay ise onlardan da geride oynayan bir önliberoydu Premier Lig yıllarında meselâ. bunların hepsine de oyun kurucu diyebiliriz. Onlar kafaya yazmışlar; Ballack oyun kurucu, demek ki forvet arkası diye. İzlemeden, az izleyerek yorum. ezber zihniyeti.

spor yazarları hâlâ ülkemizde oyun kurucular ille forvet arkası olsun, kaleciler 2 metre ve kas yumağı olsun, defanslar 1,90'ı geçsin, kanatlar 1,70 olsun hızlı olur; gerisi yalan şablonlarına oturturuyor modern futbolu. Futbolcu değil de güzellik yarışmasına adam seçiyor sanki.

Her yazar gençliğinde izlediği futbola takılıp kalmış. az önce bir yazı okudum. Selim Soydan FB'de futbol şube sorumlusu iken Brian Steen Nielsen'i gönderten adammış, gerekçe de yeterli gol atmaması sol açık olmasına rağmen. Basit denklemler bunlar. Selim'in devrinde sol açıklar goller atarmış o da atmalı diye düşünüyor. Yan etkileri görmeden. O adamın yaptığı bindirmeleri hesaplamadan.

Basına maalesef entellektüel insanların girmesi zor oluyor, anlaşılamıyorlar. "Entel-dantel" oluyorlar bazılarına göre...

umutation! dedi ki...

diğer yorumları okumaya vaktim yoktu ama problem özil'den değil ballack'tan kaynaklanıyor bbence. çünkü bu yorumcular deco'da olduğu gibi ballack'ı da AMC sanıyorlar.

cahil oldukları konusunda ise son derece haklısın.

Unknown dedi ki...

en azindan Ballack'la Mesut'un ayni milli takimda oynadiklarini biliyorlar, bu da bir basari..

Unknown dedi ki...

Nuri konusuna gelince, Nuri hata yapmayip Alman milli takimini secmis olsaydi bugun ya Khediranin yerine Realde yada Bustquest'in yerine Barcada olurdu..

aksilaz dedi ki...

Türk spor basınınında yazan kişilerin bir çoğu belirli fikirlerle eline kalem alıyorlar. Yazacakları noktalar maçın kalitesi yada kalitesizliği ne olursan az çok belli. Çok zor bir görev olan maç analizini o kadar basite indirgemişler ki, bir maçın yazısınıda 10 bilemedin 15 dakikada bitirirler.

Yazakları konular belli zaten. Maçıda o gözle izliyorlar. Forvet arkası oynayan herkes 10 numara onlar için. O 10 numara asla koşmaz ve lükstür. Veyahut stoper oynayan bir oyuncu atağı kestiyse başarılıdır. Kaptığı topu nasıl kullandığı önemli değil. Bunun gibi bir çok ön yargı ile maçları izlerler ve yazarlar.

Bu yüzden fazla ayıplamamak gerekli bu isimleri. Bildikleri bu kadar çünkü. Kaç tanesi Avrupa liglerini izliyor çok merak ediyorum.

CaRtMaNtR dedi ki...

Ballack şu anda hangi takımda desen. Cevap olarak Chelsea diyecek adamların yorumlarını ciddiye bile almamak gerek.