30 Kasım 2010

Barcelona - Real Madrid : 5-0



Öncelikle şunun altını çizelim. Geçen sene Guardiola ile Mourinho grup maçlarında karşı karşıya gelmiştir. Her iki maçı da doksan dakika izledik.. İnter evinde Barça ile golsüz berabere kalır iken mahkum bir top oynamıştı, aynen bugünkü gibi.. Xavi-İniesta'lı Barça kendi evinde aynı futbolunu devam ettirir iken Mourinho'nun interine iki gol atıyordu aynı zamanda.. Bir beraberlik ve bir galibiyet ile grup maçları sona erer iken yüzde yetmişe varan bir top hakimiyeti söz konusuydu..

Ve fakat yarı final ilk maçında inter kendi evinde üstelik geriye de çekilmeden, katenaçyo ile yakın uzak ilişki kurmadan Barça'yı 3-1 oynayarak yener iken çok önemli bir eksik de söz konusuydu: Andreas İniesta...

Xavi-İniesta'lı Barça henüz Mourinho dahi kimse tarafından durdurulamamıştır. Bu insan üstü varlıklar 2008 Avrupa Şampiyonasından 2010 Dünya Kupasına kadar bir sezonda alınabilecek ne kadar kupa varsa hepsini alıp daha iyisi olamayacak şekilde tarihe imzasını çakmışlardır.. Robot kurup en iyi futbolu oynatsanız dahi şansınız aslında çok fazla yok zira bunu aslında hayal etmek bile başlı başına bir başarı..

Real Madrid'in bu sezon bütün maçlarını seyrettim. Kısa zamanda çok iyi takım kurdu Mourinho ve Guardiola'nın aksine takımına çok yeni.. Daha Mesut-Di Maria-Ronaldo kaç maç oynadılar ki beraber ? Bu yeni takımın bu kadar ezbere oynayabilen takım karşısında beş metrekareye yığılıp fiziksel olarak golü imkansız kılmadıkça şansları zaten çok yoktu..

Madrid dönemin formda ve iyi takımı ve Barça'lığı filan bir kenara bırakın.. Barcelona tüm takımların dışında bir kimliğe sahip, kısaca çok fazla 'Özel' bir takım. Üstelik Mourinho'nun taktiği gibi misal bir diğeri tarafından kolayca kopya edilemez. Taklit etmek isteyen şimdi başlarsa minumum yirmi yılı var aynısından ben de oynayayım demeye..

Tüm bunların skorla filan ilgisi de inanın yok. Misal çeyrek finalde tutar Rubin Kazan'a elenirler fikrim değişmez. Van Gaal gibi düşünüyorum ben ve o geçen sene inter finali öncesi şunu demişti:

Kim bu finali yenerse yensin, Avrupa'nın en iyi ikinci takımı olacaktır zira birincisi bellidir: Barcelona...

Maç bitti, üzüldüm.. Madrid'i yendiği için değil öyle güzel oynuyorlardı ki bittiğine çocuk gibi üzüldüm.. Bu takım her zaman bu şekilde konsantre olup zirveye yakın durmuyor, 6-2'lik maçta da aynı şeyleri hissetmiştim ki ben o maçı hala daha golün olmadığı topun dolaşımının olduğu dakikaları izler izler dururum, o denli başka..

Kısaca Madrid'e de haksızlık yapılmasın, Barça bugün kategori dışıdır. Sadece La Liga'da değil dünya futbolunda elli yıl sonra dahi herkes bu takımı konuşacaktır. Öyle özel bir yere ait olacak.. Çağının içerisinde bilinmeyen bir zamandan gelmiş insan üstü bir güce sahip yaratık gibi duruyorlar..

İşin doğrusunu söylemek gerekirse benim hayal gücüm daha iyisini kurgulayamıyor.

Sergio Ramos'u Pique'ye basın toplantısında 'Burada ispanyolca konuşulur' diye çıkışından bu yana sevmem zaten. İtici gelir bana böyle tipler.. Christiano Ronaldo dahi daha şirin gelir. Bugün Messi'ye sert faulünü biraz olsun yanlışlıkla Diarra müdahalesi engellemiştir yoksa uzun süre sahalardan uzak kalabilirdi. Puyol'a yaptığı bir yana tavrı, tarzı mide bulandırıcı. Altta onu çıldırtan nedenlerden birisinin de katalan mevzusu olduğunu bilirim. Bu gece iyi uyusun, Puyol kırmızıyı gördürmüştür Xavi diklenmiştir zira akıllı'dır bu bücürler..

Madrid, barça'nın bana göre kategori dışı kaldığı yerde dünyanın en iyisi olabilir ve olacaktır da zamanla zira en iyi futbolcuları, teknik adamı alırlar.. Ama ezeli rakibi öyle bir şey gerçekleştirmiş ki tüm dünyanın en iyi oyuncularını ve teknik adamını toplasan da kar etmiyor..

Durum bu.. Maçın özeti nedir ki ? Barcelona ve 'Diğeri'. Aynı senaryo, benzer goller, aynı şeyler hep.. uyumun gücünün yeşerttiği yeteneklerin ağlattığı çocuklar... Hepsi de tek tek ele aldığında iyi futbolcu, teknik adam ama mesele karşı tarafın futbolu... Buna karşı..

'Yapacak hiçbir şey yok'

Geriye yaslanıp on metrekareye toplaşıp artık o dar alanda yapılabilecekleri Hiddink gibi sınırlayarak bir şeyleri başarabilirsiniz ama toplamda o görüntü değişmedikçe daha iyisi bugün yok diyorum ben..

12 yorum:

Muratonovic dedi ki...

S.Ramos'a haksizlik etmissiniz biraz.. Barca'nin futbolu artik iyi olmanin da otesinde asagilayici bir hal aldi. Kotu anlamda soylemiyorum, Real'li oyuncularin dogal olarak zoruna gitti bu kadar aciz kalmak, alisik degiller.. o yuzden basta Ronaldo ve Ramos olmak uzere error verdiler.. durum bu, yoksa Ramos bilincli yapmadi o hareketleri..

dt.ibo dedi ki...

ben de üzüldüm maç bitince. hatta Villa çıkmasaydı da 6 olsaydı keşke falan dedim, hazır yakalamışken.
Ufak bir düzeltme, hakem daha Ramos Puyol'u tokatlamadan kırmızı kartı çıkarmıştı cebinden. Kırmızıyı direk Messi'ye hareketinden gördü Ramos. Puyol'a yaptığından dolayı cezası artabilir belki onu bilemem.

Borges dedi ki...

Muratanovic: Geçen kardeşim diyordu ki dünyanın en iyi sol beki Ramos'tur. Doğru yanlış önemsiz, bu kategoride olan bir adamın futbolunu tartışmıyorum ama ben yine de Marcelo'yu daha çok beğenirim ya da Bale'i filan..

Da adamı da sevmem. Herkesin aksine türşü soytarılıkları olsa da Christiano Ronaldo'yu severim ama bunu sevmem..

Dün suç teşkil edecek bir hakaret söz konusuydu.. Guardiola beş derbide kaybetmedi..

Dt.ibo: Ceza ne gelecek bekliyorum ben..

Unknown dedi ki...

Barcelona yine öyle bir futbol oynadı ki 5-0 bile süpriz kategorisinden çıktı. Mourinho maç öncesi süreçte belki de en sakin beyanatlarını verdi. Ama buna rağmen dün Barca'nın en az Real Madrid kadar Mourinho'ya karşıda motive olduğunu düşünüyorum. Barcelona modeli yaklaşık 3 senedir her ortamda alınmadık kupa bırakmadı. Bu süreçte biraz olsun kendine kafa tutabilen ve durdurabilen Mourinho'yu da kendi modelinin en iyilerinden birini ortaya koyarak mat etti. Şu dönemde Barcelona modelini durduracak bir sistem yok. Barcelona'yı bir de Thomas Tuchel'e karşı görmeyi de çok isterdim şu dönemde.

Hasan Şeker dedi ki...

Dünkü maçta Barça'nın üstünlüğü ve Real'in acizliği adamları delirtmiş olsa da ne Sergio Ramos ne de C.Ronaldo'nun yaptığı davranışları açıklamaz. Ne kalitelerine ne de kendilerine yakıştı. O kalitede bir oyuncunun yapmaması gereken ne varsa yaptılar maç sonunda. Barça'nın iyi oynayarak yeneceğini zaten biliyorduk, gerek Xavi Iniesta uyumu olsun, gerek bazen aşırıya da kaçsa Messi olsun, gerekse dünyanın belki de en iyi defans 4lüsünün bir arada olması bize direk söylüyordu sonucun böyle olacağını. Barcelona'nın olmadığı bir dünyada Real'in en iyi takım olacağına katılıyorum diyemem, yine en iyilerden biri olarak kalır. ama asla en iyi takım olamazlar. Çünkü öncelikle takım olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamaları gerekiyor. Kenarda koşan 4 oyuncu varken Ronaldo'nun 40 metreden vurmaması gerekiyor. Bunun gibi şeyleri listelesek baya uzar gider o liste. Ama bu bile daha tam olarak oturmadıklarını gösteriyorlar. Belki kalitesine yakışan çekişmeyi ikinci maçta gösterirler. Aradan geçecek zamanda da hatalarını anlarlar. Saygılarımla.

Mitya dedi ki...

Muratanovic: Barcelona her zaman oynadigi futbolun bu maca diger maclardan daha da cok onem verdigi icin bir kademe uzerini oynadi. Barcelona'nin bu kadar iyi olmasinin sebebi aslinda tam da rakibi asagilanmis hissettiren bir futbol oynamasi, rakibi sahaya neden ciktigi belirsiz bir insanciklar grubuna donusturmesi degil mi? Dolayisiyla Sergio Ramos'un yaptiklarini mesrulastirmiyor - yaptigi tam anlamiyla itlik. Birak Messi'nin sahsi kariyerini ve sagligini, bugun Messi'yi seyretmek icin televizyon karsisina gecen milyonlarca insan var, ve bu insanlari bu zevkten bilerek ve isteyerek mahrum etmeye kalkmasi kabul edilemez. Mucadele edemiyorsan ayak kirmayacak, iki ay once kol kola kupa kaldirdigin takim arkadasinin suratina vumayacaksin - hazmedecek, rakibin elini sikacaksin.

joeyknish dedi ki...

...O bu değil de...4-6-0'ımız sonunda dünya futboluna armağan olmadı mı biraz?...

Yıllar yılı mesih gibi beklendiydi, yok geldi gelecek; yok bak Spalletti'nin Roma'sı oynuyor farketmedin mi, diye söylendiydi ama...

....Villa-İniesta-Messi-Xavi-Pedro sanki tek hat üzerinde oynamadı mı?...

....Safi santraforsuz, Villa sol-Pedro sağ açık...İniesta sol-Xavi sağ iç...Messi serbest...Busquets sabit..ne 4-6-0'ı...

...4-1-5-0...

Dünya futbolunun Marduk'u geldi...Futbolun dünyasına çarptı geçti..He mi?...

Levent dedi ki...

İyi de Real Madridli oyuncuların takım olmanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmesi için Barcelona gibi uzun yıllar bir arada oynamaları gerekiyor. Kaldı ki, Barcelona sadece bir arada oynayan futbolcu topluluğundan da ibaret değil, 30 yıldır kusursuz işleyen bir sistem söz konusu. İki gün önce sahada Real Madrid'in alt yapısından sadece Casillas vardı. Barcelona'dan ise 9 oyuncu alt yapıdan gelmiş durumdaydı. Zaten Real Madrid'in ilk 11'inin çoğu son iki yılda gelmiş oyuncular. Teknik direktör yeni, vs. Barcelona kadar oturmuş değiller, Barcelona'nın standardı da devreye girince sonuç normal aslında.

Şimdi geleyim, şu Ramos ve Ronaldo olayına. Baştan söyleyeyim de, sorun olmasın. İkisinin de yaptığı hareket olmaması gereken hareketlerdi, bu düzeydeki oyuncuların yapmaması gereken hareketlerdi. Ama düşünün, Ronaldo 2-0 gerideyken haliyle çabuk başlamak istiyor ve kendisinden beklenmeyecek bir efendilikle topu istiyor. Guardiola'nın o yaptığı basitlik nedir bana biri izah edebilir mi? Ronaldo'yu eleştiriyorsanız (ki Ronaldo'nun çirkefliği konusunda tartışmam bile) karşısındakini eleştirin bari de insanlar samimi olduğunuza inansınlar.

Ramos'un yaptığı Ronaldo'nunkinden çok daha beter. Yalnız oraya gelen Puyol'un, Valdes'in, Xavi'nin sevgi kelebekliği için geldiğini düşünmüyorsunuz herhalde? Puyol zaten söylemiş, "Real Madrid'de çok arkadaşımız var" diye. Yine de Ramos'un arkadaşlarıyla olan ilişkisine örnek istiyorsanız Antonio Puerta diyeyim.

Borges dedi ki...

leventpolat: Ben Christiano Ronaldo'nun pozisyonunda hatalı olanın Guardiola olduğunu ve Ronaldo'nun tavrının da çok anormal bir durum olmadığını düşünürüm ama Ramos başkadır.. Gerçi o da özür dilemiş filan.

O araya giren Diarra olmasaydı bugün özür filan da kurtarmazdı o kesin..

eser dedi ki...

herşeyi ideoloji siyah beyaz gören insanlardan hep nefret etmişimdir.. Katalanca mevuzusu dolayısıyla ramostan bu kadar nefret etmeniz normal geldi bana.. yazdıklarınız hep orta yollu salla pati şeyler. bir de ahkam kesmeleriniz yok mu...

yazık..

Borges dedi ki...

Eser: Sen şimdi burada çok mu derinlikli analiz yaptın ? Yooo kabaca kestirip attın, ahkamını kestin, sana yazık değil mi ? E senin bu saçmalığı yapabildiğin yerde bir başkasının yapma hakkı yok mudur ? Vardır. Nefret et, senin nefret etme hakkın benim de senin gibileri sallammama hakkım var..

Ah o ahkam kesmelerin, ah o her şeyi şıp diye anladım diye birşeyanlamamazlıkların yok mu.. oy oy;)

dt.ibo dedi ki...

1 maç vermişler Ramos'a. Sadece tekmesi 2 ederdi halbuki. cık cık cık