29 Kasım 2010

Hagi ve Galatasaray.!



Birazdan kendi çapımda küçük bir analiz yapacağım ama her şeyden önce tek iyi bir maçı dahi olmayan Ali Turan'ı geçmiş maçların incelenmesi sonucu kadroya inatla yerleştirilmek istenmesinin açıklaması yoktur. Ne yönetim ne başka bir şey. Tek.. tek iyi bir maçı dahi olmayan ve her daim bek pozisyonunda kötü oynamış bir oyuncuyu üstelik bölgesinin en iyilerinden birisi Sabri'yi göbeğe çekerek oynatılmasını ben futbol dünyasında iki yıl ağır hapse mahkum edecek büyük bir suç olarak görüyorum.. Bunu bana kimse açıklayamaz, saçmalıktır.. Ben Misimoviç yanlışına dahi Hagi hatrına bir 'bahane' bulurum da bunu açıklayamam, işbilmemezliktir bu başka bir şey değil.. Hagi'nin birazdan üzerinde duracağım tüm haklı gerekçelerinden bağımsız derbiyi kendisi 'de' kaybetmiştir..

..lakin ayrıntıların dışında altı lig maçında bir galibiyet, iki beraberlik ve üç mağlubiyetin sorumlusu ise tek başına 'Hagi' olamaz ve onu bugün ne kadar eleştirebiliriz, bunun üzerinde düşünmek gerekir. Sizler gibi 'Hagi ne yapsa yeridir, o hep en iyisidir' demem, şimdiden bunun farkında olun.. Oyuncu Hagi'nin yeri tartışılmaz ama bugün mesele teknik adamlığıdır.

Rijkaard 4-3-3 oynatma sevdasındaydı. Bu sistem içerisinde misal Barça da aynı şekilde iki tane iyi merkez forveti kadrosunda barındıramaz. Misal Ruud Van Nistelrooy'u alsaydı Baros'un arkasında yedek bekletecekti. Bu Rijkaard ile beraber terk ettiğimiz sistem içerisinde daha çok dış forvet konumuna uygun Pino'lar, Kewell'lar olur. Villa'lar, Pedro'lar, Messi'ler olur. Merkez forvet ceza alır, sakatlanırsa bu sistem içerisinde kenarda oynayan takımın merkez forvetine yerleşir ve çok da büyük sorun olmaz zira ortalara kafalar değil bilinçli set hucumlarını tamamlayıcısı olur daha çok..

Hagi, kendi takımını kurmadı ve Rijkaard'ın bir yıldır üzerinde durduğu futbola neredeyse ters orantıda bir felsefesi olduğundan dolayı fizik kondisyon ve zamanında çok sevdiği Hakan Şükürvari bir dokuz numara elinde olmadığından çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu onun suçu değil daha çok tam da bu zamanda takımın başına geçmek durumunda kalmasının bir sıkıntısı..

Mücadeleye dayalı topa hakim olma felsefesinin ortaya çıkaracağı hücumlar kaba anlamda karambole gelişecektir ve bitirici bir son vuruşçunun önemi de bir hayli fazladır. Rijkaard'dan miras kalan 'tek' merkez forvetin de sakat olması, Batdal'ın da bu anlamda kullanılamaması ya da kaos futboluna yardımcı olan Pino'nun tercih edilmesi kısırlığın ana nedenidir zira pozisyon bulmaktan ziyade bitiricilik asıl sorundur Galatasaray takımının son altı maçının içeriğinde..

Beşiktaş maçında kendi hatası sonucu yenik duruma düşse dahi baskılı oynadığı zamanda ceza sahası içi forveti olsaydı bugün çok da iyi oynamayan Beşiktaş'ı yenebilirdi.. İkinci yarıda Schuster müdahalesinin hakkını versem de maçı ilk yarıda Galatasaray çevirirdi.. Ali Turan ve çeşitli hatalar kesinlikle vardır ama bizim gibi Galatasaray'ı maç maç Romanya'dan takip edememiş ve yanlış öngörüler, iki-üç idman sonucu verilen yanlış kararlar olasıdır.. Misimoviç'e de bahaneyi siz bulun, takımı ateşlendirmek, kazanma hırsı geyiklerine filan da girebilirsiniz...

Rijkaard'a göre hazırlık kampı yapıldı ve onun sistemine göre transferler gerçekleşti. Hagi sezonun büyük bir kısmında takımın başında olacak olsa da tam anlamıyla kendisini ortaya ancak yeni sezonda koyabilecektir. Devre arası hamleleriyle bir nebze kendi ortamını yaratacak olsa da işi bugün çok zor.. Onun istediği ve sonucu alacak olan forvet eksikliği dahi bu kötü tabloda onun teknik adam yanlışlarından daha fazla rol oynamıştır. 'Teknik adamımızın arkasındayız' deyip de sezonun hemen başında onu görevden aldığınız zaman her şekilde bunu yaşayacaksınız..

Rijkaard, bu ülkenin yapısına çok uygun olmayan bir felsefeyi getirmek istedi, olmadı. Hagi ise en iyi zamanlarını dahi bu ülkede geçirdiğinden buradan bağımsız bir futbolu denemeyecektir ama kendisinin oyunculuğunun dışında ne olduğunu da hep beraber göreceğiz.. Şimdilik çok fazla hata yaptığını kabul edelim ve zamanla umarım olur çünkü an itibari ile 'koca' Galatasaray'ın başka şansı yoktur.. Yönetim de değişse en doğrusu Hagi ile sezonu sonlandırmaktır..

12 yorum:

Kurt dedi ki...

Musa çağıran musa çağıran musa çağıran.

her sene bizi aynı adamlara mahkum ediyorlar. hocalar değişiyor mahkum olunan adamlar değişmiyor; ayhan: 10 senedir takımda. bıraksın artık...

barış; feldkamp getirdi onun üstünden kaç tane hoca geçti ben daha bu adamı oynatabileni görmedim. bi tane faydalı iş yaptığını maç çevirdiğini kazandırdığını görmedim. fm tabiriyle bir kere bile man of the match olamadı bu adam. neden hala burda?

ali turan: yahu rijkaard bir hagi iki. dediğin gibi hepsini izledim maçların bi tane vasatın üstü performansı bile yok. yok ulan adam rezalet bi topçu...

bıktım artık aynı adamların başarısız olmasından aynı külüstürleri izlemekten. genç adam alıyorlar 2 maç oynatmadan kiralıyorlar. musayı izlemek istiyorum ben çağları izlemek istiyorum emreyi istiyorum. çok umut beslenen cem sultan daha hagi varken genç takımdaydı. büyümedi mi hala nerde bu adam? baros sakat pino yerlerde batdal iş yapmaz, cem sultan nerde? 15 kişiden takım çıkarıyorlar yeter artık...

Koray Özdemir dedi ki...

Bence Hagi için devre arasından sonra konuşmak daha mantıklı. Bu kadar kısa sürede hiçbir şey olmaz ki... Takımın striker'ı yok, Kewell'dan başka son vuruşu iyi oyuncu yok ileride. Beşiktaş'a çıkan 11 bu sezon sanırım 2 gol atmıştı (Pino 1, Servet 1). Sorun sadece Hagi'de değil. Kadro yapılanmasında. Bu yapılanma hiçbir hocaya uymaz.

Bir de sen çok sevindin Misimovic transferine, çok öneriyordun. Açık ara yanlış bir transfer Misimovic'in gelmesi bence. Rijkaard'ın sistemini ciddi anlamda zorlayacak bir oyuncu çünkü Misimovic. Galatasaray'ın öncelikli ihtiyaçları arasında yer almayan bir oyuncuydu. Hagi'nin kadro dışı bırakmasından ve performansından bağımsız söylüyorum. Arkasında dikine oynayacak oyuncular yoksa kolayca işlevsizleşen bir futbolcu Misimovic. Bizde de öyle oldu. Bizim ilk önce dikine oynayabilecek bir stoper ve iki ortasahasına ihtiyacımız var.

Bu tabloda Hagi en son eleştirilecek adamdır. Beklemek gerek üzerine konuşmak için.

Borges dedi ki...

Koray Özdemir: Elano olmadığında kart cezalısı olduğında o bölgeye koyacak oyuncumuz var mı ki? Antaltaspor maçında izledim ve hgayet de iyiydi.. Onca futbolcunun arasında çöpe atılacak adam değil..

Hagi de çok fazla hata yaptı. Yeni başilayan bir teknik adamın kafadan motivasyon artısı olur ki üc dört maç alır.. Hagi bunu Fenerbahce macında harcadı ve Ali Turan'lardan değişikliklere kadar çok hata yaptı sadece hata yapabilir bir konumdadır cunku bizim kadar dahi takımı tanımıyor şu an..

Bunun dışında şu an GS'ı özel bir teknik adam performansı kurtarabilir.. Bekleyelim ve görelim.

Unknown dedi ki...

HAGİ DEN İŞ ÇIKMAZ YENİLGİLER DEVAM EDİYOR
HADİ HAYIRLISI

4numara dedi ki...

hagi-rijkaard felsefesi arasındaki açı, üçgenin iç açılarının toplamından daha fazla. hal böyleyken senelik felsefe değiştiren takımda başarı nasıl beklenebilir. aynı sene içinde skibbe-bülent korkmaz nasıl olabilir. aynı sene içinde rijkaard-hagi nasıl olabilir. bunu görmek için ulema olmaya gerek mi var. bu planlamayı nasıl yapamaz koskoca yönetimler. hiç mi futbol izlemezler. gerçi izlerler ama başka gözle. stoper izlemeye gidip sol bek beğenirler. türk insanında planlama sabrı yoktur. bir işi planlayıp uygulamaya koyup sonucunu beklemez. buna sabredemez. direk hamleyi yapar sonucu alır. rezil de olur vezir de. kafa yapısı budur. sadece futbolda değil her alanda aynı aksaklık, aynı programsızlık plansızlık. barcelona'ya hayran kalırlar neden biz böyle oynamıyoruz diye sorarlar. altyapıyı sallamazlar. 3 ayda total futbol beklerler. bilmezler ki o oyuncular en az 10 yıldır bir aradalar. offf çenem açıldı yine. neyse.

tolga dedi ki...

Genç futbolcuların takıma kazandırılmasının tam zamanı bence. 22-23 yaşındaki futbolcuları genç, tecrübesiz ve hazır değil gibi nedenlerle ilk 11'e almamanın sebebini anlamıyorum. Yeri geldiğinde 17-18 yaşındaki futbolcular da A takımda oynamalı. Eğer oynayamıyorsa bu adamların A2 takımında da işi yoktur...

Sade dedi ki...

İlk olarak şu satırları inanarak mı yazdığını ögrenmek istiyorum : "Rijkaard'a göre hazırlık kampı yapıldı ve onun sistemine göre transferler gerçekleşti."

Taraftar olarak galatasarayın bu hale düşmesinin sebebini Yönetimin yapmış olduğu hatalar olduğuna inanıyorum.

Yönetim, futbolcuları yönetemedi. futbol şubesini de anlık refleksler ile yönetmeye gayret etti. Amatörce...

Kaptanlık olayı olsun, Arda Turan'ın Metin Oktay kademesine yerleştirilme çalışmaları olsun, göze hoşgelen boş transferler olsun, yönetimin kendi içinde tek ses olmaması olsun, futbol takımının bir karakterinin olmasına gayret edememek vizyonsuzluğu olsun,... olsun da olsun. Aklıma daha birçok şey geliyor... Hepsini zaten yakın zamanda yaşadık, hep beraber...

Bu kadar kısa vadeli çözümler üreten, vizyonsuz bir yönetim görmedim.

Burada başkanın dik bir duruş sergileyerek devrim niteliğinde bir hareket yapması gerekiyor. Fakat uzun süredir böyle bir duruşu segilemesi gereken noktalarda hep günü kurtaran çözümler bulunduğu için artık bu konuda pek ümidim yok. Ancak devrimsel bir icraat gerçekleştirilmezse başkan ve yönetim daha büyük yara alacaklar.

Ne olabilir bu devreimsel hareket?

Çürük elmalardan önce kurtulup kendisine yeni bir futbol şubesi kadrosu kurmalı. Bu kadro futbol ile ilgilenebilecek kadar donanımlı olmalıdır.

Bu kişiler kaostan çok, Teknik direktörün ve futbolcunun tüm ihtiyaçlarını karşılamalı ve futbolcunun sahaya kafasının rahat çıkmasını sağlayacak bir sistem oturtmalıdırlar.

Scout sistemi kurulmaya çalışıldı üstünde ısrar edilmeli, daha fazla bütçe ayırılmalı ve dahası -enaz- 10 yıllık alt yapı projeleri ile desteklenmeli.

gibi birçok öneride bulunulabiliriz. Yada yok biz de nerde böyle olmaz kompleksi yapıyorsak direk son yıllarda işe yarayan üstün sistemleri karbon kopyalayabilirz. Bunun için birkaç ingiltere yada ispanya ziyareti yeterli olabilir.

Kısacası, yönetim artık yanlışlarını yapacağı ekstra işlerle düzeltmeye gayret etmeli. Çözüm aranıyorsa çözüm çok ama gerçekten aranıyor mu?

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Benim de Sade'nin aklina takilan kisim aklima takildi: "Rijkaard'in sistemine gore transferler gerceklesti". Galatasaray'in sene basindaki transferinden hangisi Rijkaard'in sistemine transferdi sence?

Sonucta Galatasarayli degilim, disaridan bakiyorum olaya, merak ettim.

Borges dedi ki...

Sade,Shelbyl: Yukarıda onca satır anlattık ya.. Bir takımın 2 as iyi bir minumum yedek ve bazen de iki yedek olmak üzere 4 tane forveti olur iken Gs'Da sistem gereği biri as biri yedek iki forvet vardı. Yönetim forvet derken Rijkaard orta saha istedi.

Üstelik sen diyorsun iki yönlü.. Rijkaard on numara istedi. Barca'da nasıl Deco'yu, Ronaldinho'yu almışsa burada da bunu istedi. Van Der Vaart ilk sıradaki isimdi ikincisi Misimovic idi..

Sonuç itibari ile iyi kötü Rijkaard'a göre transfer yapıldı. Yüzde yüz olmadı, lig başladıktan sonra kötü sonuçlar sonra ancak oldu etti ama durum bu.. Hagi de şimdi o 'tek' merkez forvetn sakatlığında sorun yaşadı. Beşiktaş'a karşı devrede üç pozisyon buldu atamadı bir şekilde filan

pclion dedi ki...

Abi, Rijkaard'a göre transfer konusunda yanılıyorsun. Rijkaard'ın forvet arkasına değil (ki adam zaten orada oyuncu kullanmıyor) orta sahanın ortasına takviye istediğini ifade eden bir açıklamasını net hatırlıyorum.

10 numara açıklaması kel alaka bir şekilde Adnan Polat'a aitti. Gurbet Kupası sonrası çıkıp "Bu takıma bir 10 numara lazım" deyip duruyordu ama o takımın son eksiğiydi belki de 10 numara...

Borges dedi ki...

pclion: Abi on numara olarak görme. Artık on numara dediğin adam ön bölgenin ortasında, solunda, sağında her yerde oynayabilir. Schweinsteiger ya da Pirlo ya da Deco ya da onlarca örnek var. Rijkaard'ın listesi buydu:

Van der vaart, misimovic v.s.

Koray Özdemir dedi ki...

Biz Elano'yu, Misimovic'i konuşurken, ikisinin de bileti kesildi :)

Ama benim demek istediğim şu: Rijkaard'ın geçen sezon sonu tercihleri çok şeyin göstergesiydi. Rijkaard geçen sezon sonu stoper olarak Balta-Neill ikilisini, merkez orta saha olarak Ayhan - Topal ikilisini kullanıyordu. Bunun anlamı şu: Stopere ve merkez orta sahada arayış içimdeyim. Galatasaray bu iki bölge yerine forvet arkası olarak Misimovic'i aldı.

Elano'yla oynamak istediğinizde Elano'yu birçok bölgeye atabiliyorsunuz, ama Misimovic'i oynatmaya mecbursanız, 4-2-3-1 ya da 4-4-1-1 dışında bir sistemi oynayamayız. Günümüz futbolunda artık mobil hücumcular revaçta. Kewell, bir sağa geçiyor, bir sola, bir ortaya. Misimovic oyun içinde nasıl bir pozisyon değişikliği yapabilirdi? Kanat özellikleri yok. Sadece ceza yayı yakınlarında etkili olabilen bir futbolcu.

Yani onun etkili olabilmesi için takımın rakip yarı alanda top çevirebilmesi gerek. Bunu yapacak oyuncuları da yok Galatasaray'ın. Savunmadan ortasahaya top atacak adam yok, merkez ortasahalardan ileri top taşıyacak adam yok. Bu mevkilerde top alışverişi iyi, top hakimiyeti iyi oyuncular yoksa Misimovic zaten işlevsizleşiyor. İstediğimiz kadar 4-2-3-1 oynayalım. O 2'den ileri top gitmiyorsa Misimovic işlevisizleşiyor. O yüzden, Galatasaray'ın ilk problemi o 2'dir. Cana'nın yanına bir box to box alınmazsa, yine Misimovic için aynı sorun devam edecektir, Galtasaray'da kalırsa.