14 Aralık 2010

Jea-Marc Bosman.!



Yeşil Çam hikayelerini aratıyor gibi.. Onun sayesinde futbolcular bir değil iki kazanıyor bugün ve fakat Bosman bugün ne yapıyor ya da tarihe geçen değişime neden olması ona ne kazandırmış haberiniz var mıdır ?

Bugün devletin verdiği 700 avroluk bir yardım ile hayatını geçindiriyor oysa tüm futbolcular kazançlarının yüzde birini bu adama verse bu onun hakkı değil midir ? Futbol tarihinin unutulmazı olmamış mıdır ?

Yarın tam 15 yıl olacak sözleşmesi biten oyuncunun klube bonservis ödemeden transfer yapılabilmenin yolunun açılmasının ardından.. Sözleşme yenilemenin dahi artık yıllık ücretin dışında bir parası söz konusu. Keza Ballack,Deisler,Yıldıray Baştürk gibi bonservisi elinde giden oyuncuların ellerine verilen paranın miktarını da biliyoruz..

Bugün Dzeko gibi Mesut Özil de Bremen'de kalmak zorundaydı Bosman olmasaydı.. Yükselen performansına rağmen artırılmak zorunda bırakılan maaşın nedeni yine Bosman'dır. Bosman aslında futbolcuların heykelini dikmesi gereken adam olması gerekir bir bakıma..

15 Aralık 1995.. Futbolda bir anlamda devrimin tarihi. 1990 yılında Bosman'a klubü FC Lüttich varolandan daha kötü bir sözleşme imzalattırmak ister. Aylık 3500 yerine 880 euro teklif eder. Bosman bunu kabul etmez ve Fransa'nın Dünkirchen takımına gitmek ister lakin sözleşmesi biten oyuncuya klup 600 bin euro bonservis koyar.. Gideceği klup dahil hiçbir takım bunu ödemek istemez ve dava açar Bosman.. beş yıl sürecektir ve sonunda kazandığı sadece tazminat olacak ki o da bugünkü evini almaya ancak yetecek kadar.. Hakkındaki belgesellerden ve bir kaç oyuncu ve klupten yardım alsa da bunlar toplamda çok fazla değildir.

Bugün aylık devlet yardımı 700 euro ile çocuğuna bakmak durumunda kalan adam..

En güzel tanımı da kendisi yapmış: Sanki lotto'daki altı rakamı bilen ve bunu başkasına söyleyen adam gibi hissediyorum kendimi.. Öyle de oldu biraz.!

4 yorum:

Asphalt Monkey dedi ki...

Yanlis hatirlamiyorsam son zamanlara dogru futbolcunun alacagi para bonservis bedelinin asgari %20'si olacak tarzi bir kisitlama gelmisti. Yani bir futbolcuya 10 milyon bonservis belirlersen ona verecegin para asgari 2 milyon (yillik ya da 2 yillik, detaylarini unuttum) olmasi gerekiyordu. O yüzden simdiki gibi astronomik bir bonservis koyup satmiyorum arkadas dediginde futbolcuya ödeyecegin para da artiyordu.

Hatirlayan ya da isin aslini bilen varsa bir el atsin, 15 sene oldu unuttuk detaylari :)

muyek dedi ki...

bosman neden 700 eu ile geciniyor ki, futbolcuyken kenara koyup yatirim yapmamis mi bu adam veya neden hollanda futbol federasyonu veya klupler bu adama sahip cikmiyorlar acaba , en kotu antrenor olur bi yerde.

sy dedi ki...

@asphalt monkey

ben de bonservisin 20%'si yillik ucret olmak zorunda diye hatirliyorum.

@muyek

eskiden cok para kazanmiyor olabilir, zira dogru biliyorsam oynadigi takim 2. lig takimiydi.

Muratonovic dedi ki...

evet Bosman orta seviye bir futbolcu bile degildi.. Ikinci ligde felan oynuyordu..

Yalniz bu dava ilk acildiginda "hadi canim olur mu oyle sey, Ajax felan batar" diye dusunmustum.. Ki o yillarda Ajax CL sampiyonluguna oynayan ve sampiyion olan da bir takimdi.. 95 senesindeki Ajax efsane kadrosunu hatirlarsiniz, v.Der Sar, Boer kardesler, Litmanen, Davids, Overmars, Seedorf, Kluivert vs. vs.

Ama bu Bosman olayindan sonra hic bir zaman futbolculari ellerinde tutamadilar, biraz sivrilen futbolcu hemen kacti gitti.. Tek-tuk iyi futbolcular yakalamis olsalarda hicbirzaman basari getirecek jenerasyon yakalayamadi Ajax ve benzeri kulupler.. Arada Mourinho'lu Porto haric Avrupa'nin devleri arasindan siyrilip sampiyon olabilen takim oldu mu CL 'de ???

Evet, Bosman mevzuu futbolcularin isine geldi, dogrusu da budur belki.. Ama takim olarak baktigimizda buyuk ve guclu takimlarin daha cok isine geldi diyebiliriz.. Artik kucuk takimlar ellerindeki futbolculari tutamiyorlar..