5 Ocak 2011

Sorunlu Futbolcular.!



Bülent Timurlenk yazmış ve biz okuyalım zira olabilecek en kısa ve en net bir şekilde
Galatasaray'ın içeriği budur. Bir Başka Galatasaray

Bu güzel yazıyı linkledim ki genel görüntü hakkında ne düşündüğüm konusunda bir fikir versin size ve fakat tüm bunlardan bağımsız şu koşullar içerisinde şunu diyebilirim: Fena bir transfer değil..

Çok değil bir kaç yıl önce Beşiktaş ve Fenerbahçe bu futbolcunun başında kavga ediyordu. Sorun çıktığı vakit Fransa ligine gidip altı ay içerisinde iki de gol atabilecek yeteneği mevcut. Aykut Kocaman ne kadar sorunlu olursa olsun bu futbolcudan bu kadar kolay neden vazgeçmiştir bunu da merak ediyorum..

Disiplinsizliği midir sadece sorun ?

Diyelim ki Kazım ilkonbiri zorlayabilecek bir oyuncu olsun. Kimi kesecek Aykut Kocaman'ın takımında ? Bizzat kendisinin titiz incelemeleri sonucu transfer edilen Dia ve Stoch dahi kadroya girmekte zorlanır iken kenarın hangi birisini Kazım'a verebilir merkezde Semih'e dahi yer açılamamış iken ? Kazım'ın da formda olduğunu düşünürseniz Dia ve Stoch'un süresi ne kadar azalır ve toplamda denge ?

Ya Kazım oynar ya da başarısız transfer gerçeği..

Elbette partileri, kırmızıları sorun yaratmıştır ama biraz da kadro dengesi açısından Aykut Kocaman'ın elini de rahatlatmıştır aslında. Oynamayan ve oynamayacak olan bir yıldızın sürekli o takımın içerisinde sorun yaşatması olağan..

Oyun karakteri olarak baktığınız vakit Hagi'ye uygun. Daum'un özellikle derbide forvete çekip oynattığı vakit sadece ayağını değil fiziğini de konuşturarak Galatasaray defansına yaptığı baskı inanılmazdı. Dolayısla Hagi bu oyuncudan istediği verimi alabilir karakter sorunu araya girmezse.. Bedava alındığı da düşünüldüğünde sert bir sözleşme yaparak aslında bir 'deneme' yapılabilir ve fakat öyle bir ortamda transfer edildi ki ben dahil pek çok kiş 'bu ne lan' dedik..

Kazım yararlı olsa dahi Galatasaray takımının algılanılabilir bir kimliği olmadığının belgesi olarak taraftarların taraftarlık duygusunu zedelemiştir.

Bir başka örnek vereceğim ben size.



Jefferson Farfan.

Kuşku yok ki bu sezon Bundesligada dökülen Schalke'nin en büyük yıldızı. Nürnberg maçında da izledim, dehşet bir yetenek aslında. Magath Misimovic'i almak adına dahi bu oyuncudan vazgeçmedi. Wolfsburg istiyordu ama işte satılamaz etiketine sahipti.. Öyle de güzel bir yarım devre oynadı ve bugün Antalya'ya tüm takımdan ayrı geliyor..

Güney Amerikalı ya geç gelecek..

Yani disiplinsiz.. yani Magath'ın otoritesini sarsacak kadar.. Peru'da basına demeç vermiş: Beni isteyen klupler var ve ben gitmek istiyorum ki bunlardan birisi de Schalke'nin Şampiyonlar Ligindeki rakibi Valencia.. Bu başarılı olduğu dönemde dile getirilen "gitmek istiyorum" kelamını gereğinden fazla otoriter olup korku yoluyla oyuncudan olağandışı performans alan teknik adamların uzun ömürlü olamayacağını belirten Kahn felsefesiyle birleştirmek gerekir ama başka bir yazıya kalsın..

Farfan'ın bu cehennem ortamında varolan özgüvenin arkasında yatan bu teklifler. Yalnız şu an Schalke takımının içerisi kaynıyor zira her bi skimde onca ceza yiyen futbolcular Farfan'ın da aynı şekilde cezalandırılmasını istiyor. Magath oyuncusuna ekstra idmanlar eşliğinde döşeyecek ağırlık toplarını da bu kesmez.. Satsa bir türlü satmasa başka.. Sezon başı olsa Magath yine keserdi cezayı ama önünde Şampiyonlar Ligi maçları var.. Ne yapacağını bilemiyor. Oysa onun onda biri kadar sorun çıkaran oyuncuların takımla ilişiğini düşünmeden kesti.. A2'ye gönderdi, onu yaptı bunu yaptı...

Peki şimdi ne yapar Magath? Hala satılamaz maalasef..

Hagi Mismovic'e cezayı kesti zira kendisinin ondan yararlanamayacağının farkındaydı. Aynı sertliği her maç gol atıp onun mesleğinde daha uzun süre kalmasını sağlayacak oyuncuya yapabilir mi ? Magath dahi şıp diye kesebilir mi Farfan'a cezasını ? Kesemez. Akıllıysa oynatır satar ya da o şekilde kabul edip verim alır..

Ancak futbol aklını geçtim önünü görecek zekadan yoksun GS yönetimi onu Lincoln'e yapıp üç ay daha beklemeden takımı cezalandırır oyuncuyla beraber.. Son kirli dönemin en verimli yabancılarından olan Keita'ya yapılır üç beş kuruş adına.. Ancak onu Hagi Misimovic'e yapar ve değerini düşürüp onca parayı çar çur eder. Magath da olsa Ferguson ya da Hitzfeld ya da Mourinho da olsa.. Oynayan oyuncusuna kimse çomak sokamaz ve yer yer böyle idare de ederler..

Kazım iyi transfer. En azından disiplinsizliği net bir şekilde ortada olan bir oyuncu aldık. Bahanemiz hazır. Belki bakarsın dinsizin hakkından imansız gelir. Belki bizim oyuncuların gerçek bir parti boy'a ihtiyacı vardır zira bilirsiniz ne Keita'nın bir partisini gördük ne de Lincoln'un.. Sahteleriyle ömür çürüttük; Kazım gelsin de şenlendirsin ortamı.. Aynı zamanda bozacağı bir takım yok ki korkumuz neden ? Tüm takım Kazım sonrası düşüşe geçse şu yarıdan daha kötü bir performans gösteremeyiz ki ?

Bakarsın tutar.. Tutmazsa kaybedecek bir şeyimiz kaldı mı ki bu veryansın ediliyor ?

5 yorum:

Kamil Güğüm dedi ki...

Ellerine sağlık Borges, merakımı giderdiğin için sağol :)

Ben de şunu düşünüyorum Kazım konusunda. Galatasaray'ın kolej takımı havası tamamen bitmiş durumda gibi bir hava yarattı bu transfer taraftarlar arasında. Yani artık altyapıdan adam takıma gelmeyecekmiş, en çok arkadaşlık ortamıyla övünülen Galatasaray artık bu özelliği yitirmiş, bundan sonra hiçbir şey normale dönmeyecekmiş gibi konuşuyor insanlar. Ben de kısmen katılıyorum.

Sen büyük bir camiaysan ve bir kültüre sahipsen şöyle yapabilirsin abi; Kazım diye disiplinsiz bir adamı alırsın. Ki Kazım maç içinde hakeme bakarken bile küçümser gibi bakar, böyle enteresan bir tiptir. Sen bu Kazım'ı -hem de iyi- oynatırsın, bir de üstüne eğitirsin. Hep şımarıklığından dem vurulan adam için "Çok şımarıktı, Galatasaray'a geldi düzeldi." dedirtirsin. Kazım transfer edildiğinde burulan taraftarlar takımın gücü karşısında eski karamsarlıktan kurtulabilirler.

Bir de artık Tanju'nun kanarya olduğu dönemlerde değiliz ki. Son yıllarda milyarlarca "Ben profesyonel bir futbolcuyum" transferi oldu 3, 4, 5 ve 98 büyükler arasında.

Not: Keşke bunu kendi bloguma yazsaymışım, çok uzattım kusura bakmayın :))

Muratonovic dedi ki...

bence tutar.. herkes elestiriyor ama Kazim Galatasaray'da basarili olma ihtimali yuksek.. o zaman bu kadar elestirenler de tribunde kazim kazim diye bagirirlar..

Koray Özdemir dedi ki...

Bu transfer Hiddink ve Terim'in referansları sonrasında yapılıyor. Bu veri önemli bence.

Bir de Kazım'ın seks partisi olayı için Bild tekzip yayınlamıştı. Kaldı ki parti yapsa da kimse karışamaz buna.

Bence çok mantıklı bir transfer. Ama altında imzası bulunan isim daha çok Aykut Kocaman, dediğin gibi. Çok kötü bir teknik direktör açıkça..

Sade dedi ki...

veryansın kazım'a mı ki borges? ben, yönetimin dengesizliklerine diye düşünüyordum...

Borges dedi ki...

Sade: Kazım üzerinden yapılan tüm yorumlar 'haklı' dır. Açıklamalarını da uzun uzun yapmadım ama yapmam gerekirdi belki. Disiplinsiz diye pek çok oyuncuyu gönderip/harcayıp disiplinsiz oyuncu almaları ya da Serdar Özkan,Gökhan Zan gibi kapıya konulanlara üşüşmemiz.

Ama bir noktada Kazım artık sadece futbolcu olarak da değerlendirilmelidir zira bu takımın acil başarıya da ihtiyacı vardır.