10 Şubat 2011

Adnan Polat Başarısı(zlığı).!



Bugün NTV Spor kanalından konuşmasını canlı canlı izledim.

Yıllardır dile getirdiğim sorunun ortasında kalmış aslında. Başarı mı başarısızlık mı ölçülemiyor bir türlü.. Ekonomik atılımların görmezden gelinmesi karşısında sorun yaşıyor. Şirket birleşmeleri, Riva, Stat v.s. Onca güzel iş çıkardık ve biz neden yuhalanıyoruz diyor.!

İyi de biz ne diyoruz ki aylardır burada..

Ayırın ikisini. İki farklı alan, iki farklı uzmanlık.. Sportif ve Ekonomi yönetimi.

Bir futbol kulubünün iki önemli patronu vardır başkanının yanı sıra.. Sürekli yazmaktan, söylemekten, tekrardan ben bıktım sizler gibi ama bugün dinleyin, neyin dilemmasıdır bu çığırış?

Ekonomik atılımlar neden takdir görmüyor ?

iyi de şunu da sormak durumundayız biz sevgili başkanımıza:

Ekonomik olarak Galatasaray kulubüne güzel işler yapmanızı biz neden sportif açıdan yerlerde sürünerek ödemek durumunda kalalım ? Neden Kewell stoper çıkıyor Avrupa Ligi çeyrek final maçına ? Oradaki güzel işin buraya neden dayatması olmak durumunda ?

Tersini de Adnan Polat soruyor.

Futboldaki bu ona göre "olağan" başarısızlıklar nedeniyle kulup bunca güzel işi neden yarıda bıraksın, neden istifa edelim ?

Bu da doğrudur bir bakıma.

Bizim dediğimiz gibi olsa ya.. Barça da yaşadı aynı sorunu. Dortmund ve bugün Köln'de.. Hepsi ne yaptı ?

Nerede başarısızlık varsa orasının yönetimini değiştirdi.

Diyelim ki profesyonel bir yönetim söz konusu. Başkan seçiliyor ve diyor ki: Adnan Sezgin, sportif direktör. Ekonomi dalında uzman bir insan da Galatasaray'ın ekonomisini yönetecek.. Bunların onlarca alt kolu olur ama önemli iki patron budur.

X kişisi başarılı olur iken Adnan Sezgin teknik adam seçimlerinden oyuncu seçimleri ve yönetimine kadar çuvallıyor. Diyelim ki böyle olsun. Ne yapılır ?

Ekonomik olarak güzel işler yapan X kişisi yoluna devam eder ve sen kendine yeni bir sportif direktör alırsın. Ekonomik atılımların devamını sağlar iken buradaki başarının diyetini de futbol yönetimi ödemez. Şampiyonun değil ikincinin dahi katıldığı şampiyonlar ligine dört yıldır katılamayarak kabaca 100 milyon avro zarar ediyorsun.. Yanlış oyuncu seçimlerinin bedelini de eklediğinizde geriye ne kalıyor ?

Adnan Polat bugün yaptığı konuşmanın tamamına yakını ekonomik ayrıntılar üzerineydi. Ve sonrasında ben ne yaptım bu kadar kötü diye soruyor..? İşin içerisinde futbol olmadığından dolayı yaptığı kötü herhangi bir yönetim yokmuş gibi.. Meira'nın satışı sonrası Avrupa Ligine koca Galatasaray sanki dünya çapındaki ön alan oyuncusu Kewell'i stoper olarak çıkarmamış gibi.. Kendisini başarıya koşturan oyuncusunu soyunma odasında tartaklamamış gibi.. Türkiye koşullarında hangi teknik adam nasıl başarılı olur sorusu konusunda birden fazla beceriksizlik sergilememiş gibi.. gibileri çoktur da buraya girmiyor ki ? Futbol bu deyip geçiştiriyor ve sonra Şirket, Riva,Stat..

Aha da şuraya yazıyorum. Aziz Yıldırım Aykut ile biraz önünü açtı ve ileride daha net göreceğiz bu şekilde olacaktır, kaçarınız yok ama işte olasıya kadar böyle ikilemler içersinde başarı ve başarısızlık eşiğinde sallanıp duracaksınız.. E hadi bakalım nereye kadar ?

6 yorum:

Halim dedi ki...

herifte asaglik kompleksi var. milleti deli yurduna koyarak senelerin intikamini aliyor kendince. bu adama ne desek bos. kendi hayal dunyasinda çalip-oynuyor. kume dussek "yeni stat on sampiyonluga bedeldir" der..

gs camiasi, bu herife sabrederekten itibar kaybediyor gozumde. bu sene bitti, kaybettik. gelecek sene isimiz bu sene gibi çok zor (sampiyonluk sansimiz sifir, ama belki 2-3-4 zorlariz). ama mr delnan ve otomatikman partneri mr shizghin mart 2012'ye kadar borularini otturecekse, ondan sonraki yilda çok sancili geçer. demek ki localarin uç yillik parasi bosuna harcanmamis!

Ferhat dedi ki...

Borges blogu 2 seneden fazla süredir takip ediyorum.Şöyle söyliyim.Skibbe Kocaelispor mağlubiyetiyle gönderildiği maçtan sonra daha da dikkatlice okuduğumda gördüğüm; yönetimin her türlü saçmalığını en ufak detayına kadar 'açıkça' anlatan sayılı bloglardandır Borges Blog.

Yapılan yanlışları pek çok ortalama Galatasaraylı görüp tahlil edebilecek seviyede değilken Borges cesurca ne, niçin yanlış o günden beri her benzer yazılarında pek çok örnekle anlattın.

Bu bence çok önemli.Çünkü o dönemlerde yani Polat başkanlığındaki yönetiminin ilk günlerinde herkes Kewell, Baros, Lincoln, Arda sahada coştukça arka planda yapılan yanlış hamleleri göremez durumdaydı.Hani metrobüsle Kadıköy'e final oynamaya geliyoruz filan denilebildiği ama Meira'nın üç kuruşa satıldığı, Hamburg maçında Kewell'ın stoper oynamasının bile övünülecek birşey sanıldığı kısaca herşeyin toz pembe olduğu bir dönemdi.Haldun Üstünel karşı konulamaz bir transfer sihirbazına dönüşmeye başladığı dönemdi.Skibbe veya bir başka teknik adam kovulduğunda bile ortalama Galatasaraylı şunu söyleyebiliyordu yönetimi haklı bulduğunu göstermek için; "Adamlar o kadar yıldız aldılar, ellerinden geleni yaptılar ama teknik direktör bunu kullanamadı."

Arda'ya önce kapıyı gösterip sonra basın toplantısıyla hem kaptan hem 10 numara yaptıkları dönemde pek çokları bunu alkışladı.Ardından Rijkaard döneminde yaşanan benzer saçmalıklar.

Şöyle arada sırada geçmişte yazdığın yönetim eleştirileri yazılarını sırayla okuduğumda şu izlenimi edindim.Ben bile bir taraftar olarak sırf Rijkaad'ı göndermiycem dediği için seçimde Adnan Öztürk yerine tonla yanlışına rağmen Adnan Polat'ı destekmlemiştim.Ama keşke yazılarını kronolojik sırayla tekrar okusaymışım.

Tekrar okusaydım Adnan Polat'ın NTV'de Rijkaard'la sözleşme uzatıcaz deyip bir hafta sonra Rijkaard'ı kovabilecek bir adam olduğunu önceden kestirebilirmişim.Tıpkı Bülent Korkmaz geldiğinde önümüzdeki sene de Bülent Korkmaz'la devam edicez deyip benzer tutarsızlığı yapması gibi bunu da farkedebilirdik belki.Yönetim yanlışlarını anlatan her yazını sırayla okusaydım mevcut yönetimin ne kadar tutarsız olduğunu iyice farkeder Adnan Öztürk'ü desteklerdim seçim döneminde.Senin yazıların sayesinde Adnan Polat yönetiminin karakteristiğini baya iyi anladım.Ama iş işten geçmiş oldu.Bugün Hagi'nin arkasındayız dese ertesi gün kovabilecek bir adam olduğunu biliyorum ama neye yarar.2012'ye kadar maksimum 4 teknik adamla çalışabilecek bir yönetim geçen yılın Mart'ında gitseydi herşey şimdi çok farklı olurdu.

Neyse uzattım sonuç olarak herkese tavsiyem Geret'in gönderildiği andan itibaren Borges'in yönetimle ilgili her yazısını okuyun.Okuyun ki yarın öbür gün köşeye sıkıştıklarında yine teknik adam kovma yoluna veya içi geçmiş 30'lu yaşlardaki eski yıldızları 'transfer sihirbazları' marifetiyle kulübe alma yoluna gitmesinler. Pek çokları yıldız transfer yüzünden resmin tamamını göremiyor.Tamamını görmek için Borges okuyun.

Not:Kewell içi geçmiş 30'luk yıldız tanımı dışındadır.Takıma yakışandır gerçek 10 numaradır, asıl kaptan olması gerekendir.

Borges dedi ki...

Ferhat: Eyw abi.

Reklam gibi yazı olmuş valla.

"Skibbe veya bir başka teknik adam kovulduğunda bile ortalama Galatasaraylı şunu söyleyebiliyordu yönetimi haklı bulduğunu göstermek için; "Adamlar o kadar yıldız aldılar, ellerinden geleni yaptılar ama teknik direktör bunu kullanamadı."

öyleydi.. Bugün ama o futbolun değeri anlaşılıyor. Skibbe'nin kovulmasını sağlayan performansızlık bugün üst düzey olarak geçecektir. Yıldızlar söz konusu olduğunda başarının daha çok yönetime bağlı oluşu ve kolay olmadığını bugün görebiliyoruz. Sağlıklı bir değerlendirme de ancak bu zaman..

crossover-d dedi ki...

söylenecek çok şey var ama bu kısa olacak..
başkana her imkanda sallayanları anlarım da.. araştırıp dikkatli yazan sen nasıl bu hale geldin..
basit bir cevap vermek lazım..
1-kewell ı stoper oynatan bülent korkmazın korkaklığı ve vizyonsuzluğudur.. semih yok etmiştir kendisi...
2- gitmek isteyen oyuncu gönderilir..
3- kulübün tüm gelirinin %37 si yatırımcıya giderken.. banka borçları saçma durumlara getirilmişken.. takım çok yaşlanmışken.. gidemedi bu takım şampiyonlar ligine..
4- futbolcu eskileri içerden ve dışardan başkana nefret kusup takımı sabote ederken gidemedi bu takım şampiyonlar ligine..
5- futbolcu bana güvenmeyen hoca için oynamam dediği için bu durumda takım..
6- sakatlıktan her hafta 5 kişi yokken bu duruma düştü bu takım..
7- teknik direktörü disiplin budalası olduğu için bu durumda bu takım..
8- kulübün %37 sini satıp kulübü bu duruma sokanlar, dert kalmayınca ortaya çıktı.. polat 1 yıl daha kalırsa bu ekonomik güçle bir daha başarısız olmaz.. 10 yıl kalır ve bir daha biz yönetemeyiz demekteler..

birileri bu koltuğu almak için eğer kulübü karıştırıyorsa sadece bu nedenle bile uzak olmalıdır o koltuğa..

bu kulübün geleneğinde yok erken seçim.. bırakın dokunmayın başkana.. ne olur yönetmek için seçildiği 2 yılı bitirse.. rahat bırakın..

Borges dedi ki...

Crossover-d: Ben gerekirse hak vereceğim ama sen de biraz olsun objektif bakabilecek misin ?

Meira'nın satışı hakkında Bülent korkmaz ne dedi ? Oyuncuların parası verilemiyor, satış gerçeklemek zorundaydı değil mi ? Sezon başı onca para harcayıp ortasında bu duruma gelinmesinin nedeni nedir ? Oyuncu gitmek istiyor mu ? Altı ay sonra gitmek istiyorsa sorun nedir peki ?

Skibbe'nin kovulması ve B.Korkmaz'ın seçilmesinin günahını kim ödedi ?

Lincoln'u en iyi zamanında gözü kapalı Nonda'ya alda at dediği pasın hemen ertesinde soyunma odasında döven buna izin veren, buna yeltenebilen ortamın sahibi kimdir ?

Parasızlık mı ? Son üç yılda 200 milyon avro harcandı bu takımın transferine arkadaşım. Parasızlık dediğin Canaydın zamanıdır, Gerets dönemidir. İnamatolar filan. Para var oyuncu var başarı yok neden ? Doğru seçim yok.

Her şeyi teknik direktöre neden bırakmak zorundalar ?

Eski oyuncular da bir yönetim işidir. Hakan Şükür gibi bir ismi zamansız neden karşına alıyorsun ki ? Bırak bir yıl daha kalsın o şampiyonlukta onun katkısı bir hayli fazlaydı sevsek de sevmesek de.. Lidersiz, başsız ve sorunlu bşr takım kaldı geriye.

Adnan Polat'ın niyeti iyidir buna bir şey demem lakin bizzat kendisinin de kabul etmek zorunda olduğu ve kabul ettiği gerçek şudur ki: Çuvallamıştır futbol yönetimi konusunda..

Daha da pek çok ayrıntı söz konusu. Hani Skibbe'nin yardımcılarını alması, yok efendim Adnan Sezgin'in toplantıyı Feldkamp'a söylemeyi unutması vesaire..

Benden fazla seven yoktu geldiğinde.. her bakımdan sevdiğim bir adamdı, bıraksın yine sevmeye devam edeceğim. Ya bıraksın ya da yönetimi profesyonelleştirsin. Karman çorman gitmesin.. Şirket işleri başka bir arenada kalsın..v.s

crossover-d dedi ki...

borges: senin tamamen haksız olduğunu söyleyemem ki zaten.. eğer her noktada başarılı olsaydı bu yönetim, şimdi kimse sesini çıkarıp konuşamazdı.. padişahım çok yaşalar yükselirdi..

durum tespitinde eksik olan şu bence;
yazdıkların başarısızlığın nedenlerindendir.. ama benim yazdıklarım da nedenlerdendir.. tartılaşılacak nokta paylardır.. %40-%60 yada %60-%40..

peki bu durumda neden tek suçlu Polat oluyor? neden herşey onun üstüne yıkılıyor? neden ikinci başkanı bile yüzsüz bi şekilde bunları yapıyor? neden galatasarayın %37 sini kendi çıkarlarını da içine katarak satanlar bugün biz bu işi daha iyi yaparız diyorlar? neden bu eski başkan ve yöneticiler canaydın başkanlığında kulüp yerlerdeyken sessizce kenarda oturdular? polat giderse yerine kim gelecek farkında mısın? bazı şeyleri unutmamak gerek.. bu kulüp tarihin en büyük başarısını kazanmasına rağmen 10 yıl kafasını kaldıramadı bu adamlar yüzünden.. ben yaşadım bu zamanları.. hafızası zayıf insanlar dolu bu memleket.. hatırlatmak gerek.. bu nedenle yazdım sana bu cevabı.. sen değil ama seni okuyanlar arasında unutanlar olduğu için..