10 Şubat 2011

Hagi Üzerine.!



Ergenlikte tanımadan etmeden ve sadece bir bakışına tav olduğunuz hatuna uzun metrajlı yirmi film uzunluğunda olan hayallerimizi verdik.. Şimdi tanımanın çok çok ötesine geçsek de öyle değil..

Galatasaraylıyım. Simovic-Hakan Şükür ve Hagi'yi başka severim. Misal Arda Turan bunlara nasip kısmet olan sevginin ellide birine bile denk düşmedi gönlümde. Nedeni de Arda Turan'ın şahsiyeti değil benim hayata ve futbola bakışımın değişmesi, yaşın da otuzu geçmesi.. Bugünden sonra ne bir kadını ne de bir futbolcuyu öyle çıkarsız, masum ve aşkın da üzerinde bir tutkuyla sevmem çok zor..

isterdim ama.

Şimdi yeni bir genç çıksa tam da Galatasaray'ın içerisinden ve muhteşem oynayıp Şampiyonlar Ligini aldırsa dahi yukarıda saydığım isimlerin sevgisine yaklaşamaz. Oyuncularla ilgisi yok bu daha çok kaybolan masumiyetiniz gibi bir şey.. Hayata, futbola ve elbette futbolcuya artık bakışınız olduça başka..

Bu saatten sonra da herhangi bir futbolcunun doğum gününü filan kutlamam mesela.. Kewell 35'ine basmış.. Eee ? Senin için belki kötü ya da acı ama benim gerçeğim bu. Bana ne Mesut Özil ya da Lincoln'un doğum gününden filan.. Ola ki zamansız kaybedilmiş bir insandır işte o zaman belki hatırasının yaşatılması adına doğum gününden attığı golün beşinci yıl dönümüne kadar işleyebilirim bir ihtimal..

Dahası Galatasaray'ın başına kim geçerse geçsin eylemleri mercek altına alınacaktır. A ya da B olduğu için her eylemine iyi veya kötüyü daha eylemeden koymuyoruz. Yoksa burası sıkıcı olur zaten.. Skibbe'nin defansif kurgu konusunda sıkıntı yaşattığından Arda Turan'ı gerilettiğine kadar pek çok eleştirisi olmuştur. Bülent Korkmaz'ı heyecanla karşılamış ve fakat eylemleri ve oynattığı futbol nedeniyle sıkı sıkıya eleştirilmiştir. Rijkaard'a keza.. Rijkaard ve bir kaç isim haksızlığa uğradığını düşündüğümüzden dolayı belki biraz az eleştirilmiştir. Bu da doğrudur.

Ve fakat arkadaş.. Ben bundan sonra sahadaki her Hagi eylemine kıçımdan bahane uydurup güzellik döşeyemem.

Misimovic'i diyelim ki o mu astı ? Aslında karaktersizdi Misi ve takımı önemsemiyordu da doğru yaptı da.. Geçiniz bunları. 7,5 milyon bonservis ve kendisine 2 milyon yıllık. 10 milyon avroyu sen o şekilde yönetimden habersiz yapamazsın.. Yaptırılmamalıdır ve işin içeriği başkaysa o zaman başka konuşuruz o içeriğe sahip olduğumuzda..

Anlamadığım bir kaç bir şey daha var..

Hagi Galatasaray'ın değeri de taa Monaco'lardan UEFA kupasına kadar uzanan Bülent Korkmaz değil midir ? Hakan Şükür değil midir ? Her birine tonla küfür edilmedi mi ? Misal çok sevdiğimiz Rijkaard aslında bir Galatasaray değeri midir ?

Ateştenden gömleği giydi. Şimdi şu konumun üzerine beş maç üst üste kaybetsin ne Hagi kalır ne de değer.. En azından teknik adamlığı bırakasıya kadar.!

Feldkamp sonrası Skibbe'den itibaren her teknik adam için o hayali kurdum ben.. On yıl Skibbe kalsa ya ? Sonra Bülent.. Ne güzel olurdu başarılı olsaydı ve 15 yıl bu takımın başında kalsaydı ? Ya da Rijkaard.. bugün bile onun saha kenarında yönettiği bir Galatasaray bana çok güzel geliyor.. Şimdi Hagi ? Hem öyle başarılı bir futbolculuk ve üzerine düşünün ki on yıllık bir teknik adam macerası. Hayali dahi titretiyor adamı, doğrusu bu..

Lakin yorumluyoruz burada biz. Her eylemi bir süzgeçten geçecektir. Hiç bunlara girişmeden önce eylemlerinden bağımsız Hagi'nin takımın başında kalıp kalmaması gerekirliliği ancak yeni sezonun birinci devresinde belirlenmesi gerekir. O zamana kadar istifa ve kovulma gibi her ihtimal absürd ve kendi bindiği dalı kesme olarak tanımlanacaktır.. Hagi bu süreyi hak ediyor..

Toplamda olduğundan farklı göstererek onun üzerinde gereksiz tartışma yaratmak; Arda Messi'den iyidir diyerek Arda'yı kötülemek gibi.. Neyse o. Hata yapıyorsa hatadır diyerek.. Ali Turan'ı oynatmadan iki gün önce burada kötülemiş iken o oynattı diye oyuncu azmine, seçimine bir övgü getirmeyeceğim. Misimovic'i yine durduk yere kestiği için "doğru yapmıştır" demeyeceğim.. Eldeki kadro yapısına baktığınız vakit olabilecek güzel hamlelerden birisi olan Neill-Cana değişimine "helal" diyebileceğimiz gibi Stancu-Culio transferleri en azından beklentinin ötesinde güzel olmuştur diyerek nokta atışı yaptığını da belirtileceği gibi.. Ne överken ne de yererken abartmadan olduğu gibi.. Çünkü biz onu Mourinho ya da Van Gaal olduğu için değil "doğum günü kutlanmadı" diye sızlanan çok başka bir insan olduğu için sevdik.. Hatalarına abuk subuk övgüler düzmek değil hatalarıyla sevmektir mesele.. Bizzat kendisinin de yer yer kabul ettiği gibi o hata yapabilir ama bugün geçmişe göre değişebilme, hatalarını tekrar etmeme güzelliğine de sahip gibi..

Geçmişi ?

Diyelim ki Barça'dan kovulsun.. Madrid'den kovulsun.. Gelip biz de başarılı olamaz mı ? UEFA kupası biraz da öyle olmadı mı ? Belki bizim için yaratılmıştır aslında.. bu umutla kavga-dövüş bir ömür beraber olmak dileğiyle..

4 yorum:

Sayhan Efe dedi ki...

Olay budur abi ya!Muhteşem bir yazı olmuş,o kadar iyi anlatmışsın ki abi benim çevremdikelere bir türlü anlatamadığımı.Klavyene sağlık.

kuzen larry dedi ki...

Bu yazı üzerine daha önce defalarca kendime söylediğim şeyi bu sefer buraya yazma ihtiyacı duydum: borges, blog aleminin bir numarasısın :)

antropoit dedi ki...

' sayhan efe; anlatamaddığın adamalr, okumuyor da. problem burada bence. Anlatırsın olmaz, oku dersin yanaşmaz. Ahmet Çakar, Erman Toroğlu ve türevlerini dinlerler. vs. ... :)
--
Yazı harika, zihnine sağlık.

Kalau dedi ki...

i love you hagi gerçekten içten söylenen bir tezahürattır. Biz bu adamı gerçekten sevdik. Bazıları onu tampon olsun diye getirse de, biz gerçekten Hagi'yi tekrar göreceğimiz için mutlu olduk. Umarım ki başarır, umarım ki herkes gider o kalır.
P.s: Söylemezsem çatlarım, Abi sen delimisin 46 yaşına girmişin doğum günümü kutlamadılar diye soru kabul etmemek ney:) Allaam yarabbim ya:) Dua et ki Hagisin:)