24 Şubat 2011

İlkay Gündoğan: Tehdit ediliyorum.!



Kore maçının spikerinin anlattığı hikayedir ve İlkay seçimini Almanya'dan yana kullanmıştır. Frankfurt maçı öncesi burada yaratılan spekülasyonlar sonrası alman spikerinin sorduğu soru karşısında İlkay seçimi üzerine net bir şekilde açıklık getirdi. Almanya..

İlkay Facebook hesabını kapatmak durumunda kaldı zira kendisini tehdit edenler bir hayli fazla olmuş. Dahası sokakta yürürken kimileri ona "Hain" diyerek sataşmış. Sayfasını kapatan İlkay artık sokakta tedirgin bir şekilde dolaşıyorum diyor..

Olmaması gerekir ve bu nasıl engellenir bilmiyorum. Mesut Özil meselesi ile beraber tepkiler daha görünür kılınmaya başlanıldı. Mehmet Ekici Türkiye'yi seçiyor ve İlkay da Almanya'yı. Buna artık alışmamız gerekir zira İlkay'ın, Mesut'un, Mehmet'in ve hatta Hamit'in çocuklarının seçiminin yüzde doksanı Almanya olacak.. Zaman burada aleyhimize işliyor bu açıdan..

Schalke'ki Julian Draxler'in aksine o tahsiline önem veriyor. Martın ortasında sınavları var ve oraya hazırlanıyor. Biraz rahat bırakalım ve insanların nerede oynayacağı ya da kendisini nasıl hissettiği konusunu da kendisine..

Hayal kırıklığı yaşayanları anlayışla karşılar iken onu tehdit edip sokakta hain diyerek zor durumda bırakan kütüklere de seslenelim:

Bu şekilde davrandığın vakit o insan daha fazla mı sevecek ülkeyi ? Korkutarak bu memlekti sevdirebilir misin? Memleketin yüz karası olarak bizi utandırmaktan çekinmeyen şapşal.. Bırak artık bu geyikleri..

18 yorum:

D.A dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adem dedi ki...

Borges ben de sendeki bu toptan kabullenmişliği çözemiyorum. %90'ının tercihi almanya olacak. Neden olsun ki? Olmasın diye birileri uğraşıyor, birileri de sebep sonuç gözetmeden bu durumdan rahatsız ve bu rahatsızlık kimilerinde facebook milliyetçiliği şeklinde tezahür ederken, kimilerini çözüm arayışına, çözümün bir parçası olmaya itiyor.

"Onlar artık Alman." muhabbetiniyse hiç çözemedim, çözemem. Hep söyledim yine söylüyorum: Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar hâlen ve nasıl ki Türk değilse, Ermenî, Rum, Kürtse, onlar da hep Türk kalacaklar. Bu "onlar zaten Almanlaşıyor" söylemi Almanya devletinin resmî söylemi gibi geliyor bana. Almanlar yeterince söylüyor bunları zaten.

Borges dedi ki...

Adem: Ben burada yaşıyorum belki ondandır. Elbette mücadele ederek Mehmet Ekici'de olduğu gibi kimi kazanımlar elde edilecektir ama bugün beş ise yarın bire düşecek. Bu insanlar daha fazla insanın Almanya'yı seçmesine alışmak durumundadır. Bu şekilde tehditler ve yaşamını zora sokan durumlar yaşanmamalıdır. Bunun için " alışın" diyorum.

Sen babası Türkiye'de doğmuş çocuğu çevirmeye çalışıyorsun ama ileride babası da ALmanya'da doğmuşları çevireceksin, haksız mıyım ki ?

Adem dedi ki...

Çevirmek doğru kelime mi bilmiyorum ama Almanya, Türkiye'deki azınlıkların haklarının don kişotluğunu yaptığının %1'i kadar özgür bırakırsa bu insanları, asimile olmayacaklardır ve 5 kuşak sonra bile Türkiye'yi seçmeleri pek de şaşırtıcı olmayacaktır bence. Unutmamak lâzım ki Almanya'dan Türkiye'ye tersi bir göç dalgası da ihtimaller dahilinde. Ve Hatta Alman hükumeti bir zamanlar önünü almak için uğraştığı bu insanların geri dönüşünü engellemeye çalışıyor şimdilerde, çalışacak.


O insanlar henüz 50 senedir orada. 50 sene yahu. 1200 senedir burada olan Ermenilere Atatürk "herkes Türktür" deyince faşist oluyordu, Alparslan Türkeş dalga konusu oluyordu fakat şu Gurbetçi futbolcular için, Atatürk'e faşist diyen, milliyetçilerle dalga geçen aynı insanlar "Onlar Alman" diyor artık ve bu akîlane bir biçimde kabul görebiliyor.
Senden bağımsız söylüyorum bunu, elbette bir zümreyi hedef alıyor.

Osman dedi ki...

@Adem,

nasil ki Lefter Türkiye icin oynadi, ama 6/7 Eylül olaylarinda evi basildi, ne kadar "bizden" olsa da, hep onun Rum oldugunu bilsek de, ayni o sekilde Mesutlar, Ilkaylar vs. toplumsal olarak ne kadar Türk kalacaklarsa da, yine de "is icabi" Almanya icin oynayacaktir.

Ben arada bir fark göremiyorum.

hakancelep dedi ki...

Abi sen de şunu biliyorsun ki ne kadar Türk geleneklerinin dışında yaşasalar da tam olarak "Alman" da olamaz bu çocuklar. Augsburg'da işler nasıl yürür tam olarak bilemiyorum ama mesela Berlin, Dortmund ve Stuttgart hakkında net fikirlerim ve görüşlerim var. Buralarda Türkler Alman yaşantısına uyum sağlamadılar hiç bir zaman. Almanlar, Türklere göre bakış açılarını ve yaşam tarzlarını değiştirdiler. Konunun tam içinden görünmese de bu durumla alakalı.

Kimi çocuklar daha duygusaldır, kimi daha profesyonel. Bu McManaman ve Owen'ın Liverpool'dan kupa kazanmak için gidip, Gerrard ve Carra'nın kalmasına benzer aslında.

İlkay konusunda ise olmuşunu verimli bir şekilde değerlendiremezken (Nuri Şahin), potansiyeli olana hayıflanmak bana komik geliyor. Bugün Nuri'yi Arsenal'e koysan çatır çatır oynar ama Milli Takım'da değerlendiremiyoruz. Güncel sorunumuz bence takımı Nuri'nin etrafında şekillendirip, Nuri'den tam verim almak olmalı. Hiddink'te sahada ipleri tıpkı Klopp gibi Nuri'ye bırakmaktan bahsediyor. Açıkcası, dert ettiğim İlkay'ın neden Almanya'yı seçtiği değil, takımın Nuri'ye nasıl uyum sağlayacağıdır.

Bugün 5 kişi geliyorsa yarın 1 kişi gelecek sözüne ise katılamıyorum. Liverpool örneğindeki gibi duygusal olanlar hep Ayyıldızı seçecektir, profesyonel olanlar Almanya formasını.

Osman dedi ki...

@hakancelep,

valla dediklerin dogru, ancak söyle bir boyut da var. mesut özil bu kadar basarili bir futbolcu olmasaydi, alman milleti onu "kaniksar" miydi? Kabul gördügün yere uyum saglarsin. Almanlar Mesut'u kabul ettiler. Cünkü cocuk simdiye kadar hic Almanlari rahatsiz edecek bir konuya isaret etmedi. Tikir tikir futbol oynadi, agdali ve kendisine ögretilen kaliplar icinde entgegrasyondan bahsetti, kimse rahatsiz olmadi.

Mesut Özil futbolcu olmasaydi, iste senin bahsettigin uyum sorunlarini özel fotograflardan gördügümüz "tarziyla", ya da mac önce dua edisinden gördügümüz gibi dinine bagliligiyla, siradan bir Türk genci olarak bu sekilde kabul görmezdi, o "resmi olarak" bu kadar Almanlasmazdi.

Fatih Akin'a sormuslardi, niye Almanlar tarafindan Alman yönetmen olarak kabul görüyorsunuz diye, "Basarili oldugum icin" demisti. Basarili olani herkes kendi arasinda görmek ister.

O yüzden, Mesut'a göre daha az basarili olan Deniz Baris, Selim Teber Türk, Mesut, Ilkay simdilik Almandir.

aydın dedi ki...

@Adem
Elmalarla armutları karıştırma.
Almanım diyene silah zoruyla söyletmiyorlar, kendi tercihidir.

Adsız dedi ki...

Avrupaya kampa giden takım oyuncularını benle resim çekinmiyorsun yada imza vermiyorsun die dövmeye kalkan kavga edenlerin ilkay'a bunu yapmaları şaşırtmaz

Türkiye'de özellikle basının verdiği aragazla mesut'a karşı '' mesut ben almanım dedi'' büyük puntolu başlıklar atınca ne olduğunu anlamadan büyük tepkiler oldu ama futbolu çok yakinen takip edenlerin dısında kimsenin fazla da umrunda değil ilkayın ne yaptığı aslında.

Artık oyuncular milliyetçi yada hissettikleri ruhla değil kariyerleri nerelerde ilerletebilir ona göre seçim yapıyor Kayserisporda oynayan semih yada cenk tosun hangisinin roportajında okudum hatırlamıyorum ama bana alman federasyonu yetkileri bizi seçersen kariyerinde yardımcı oluruz suralara gelebilirsin Türk milli takımını seçersende buralara gelebirsin gibi vs seyler anlattı o yüzden seçimim alman milli takımı oldu demiş.Mesut, artık onlar için bir idol,bundan sonrada almanya a takımı kadrosuna girebileceklerine inanlar o tarafa diğerleri bu tarafa geçecektir.
Mevlüt Erdinçin türk milli takımda oynamam için gereken bütün evrakları konsolosluk işlemlerini kendim yaptım Türk Fedarasyonunda kordinasyon bozukluğu var demesi zaten bizim olaya ne kadar amatör ve gayri ciddi yaklaştığımızın gösterir

Türk asıllı Alman bir nesil geliyor mesutlar ilkaylar bunun sadece göstergesi

M.Cagdas dedi ki...

Tasima suyla degirmen dondurmeye calisiyoruz. Belki artik klise oldu ama gercekten de 70 milyonluk ulkeden bu seviyede futbolcu cikaramayip, sonra da butun futbol egitimini Almanya'da almis, orda buyumus, yetismis, ve en azindan futbol olarak uzerlerinde hicbir emegimizin olmadigi insanlari bizim ulkemiz icin oynasin diye yapmadigimiz sey kalmiyor, bir de kaptirirsak hayiflaniyoruz.

Uzerinde durulmasi gereken konu bu oyunculari bizim neden yetistiremedigimiz degil midir? Yanlis mi dusunuyorum? Beni damarlarinda akan kanin Turk olmasi, Alman olmasi, Brezilya'li olmasi hic ilgilendirmiyor. Beni rahatsiz eden, kendimiz emek verip yetistirmek yerine baskasinin uzerinde emegi olan insanlari devsirmeye calisip kolaya kacmamiz. Cogu seyde oldugu gibi bu konuda da uretici olmak yerine tuketici olmayi seciyoruz. Ben Turkiye'de altyapida oynayan bir oyuncu olsaydim, heralde motivasyonum buyuk olcude duserdi, dusunurdum "bu adamlar bizden umidi kesti".

Ben de biliyorum ki bu seviyede oyuncular yetistirmek icin egitim sistemizi bastan asagi degistirmemiz gerek, ama buna odaklanmak yerine Almanya'dan ithal edersek, bir de ola ki bu formul tutarda bir kac basari elde edersek, altyapilarimizi toptan unutmayacak miyiz?

Bir de su varki yarin FIFA kurallari degistirse, deseki artik oyuncular sadece altyapisilarini aldiklari ulke icin oynayabilecekler (belki uzak bir ihtimal ama), o zaman ne yapacagiz merak ediyorum.

Adam dedi ki...

Almanya'yı seçmemeleri saçma olur bence. Milli takımda Almanya veya başka bir ülkede yetişmiş oyuncular görmek istemiyorum şahsen.
Ermeni olabilir, Rum olabilir, Kürt olabilir, Çerkes olabilir... Bu ülkede doğmuş, yetişmiş olduktan sonra milliyeti mühim değildir bana göre. Hepsi bizdendir.

selaminko dedi ki...

babacım ne tartışıyorsunuz. Adam kendisini ne görürse odur. Türkse Türk Almansa Alman. Benim gözümde Mesut Türk kökenli alman futbolcudur tıpkı podolskinin polonya kökenli Alman olması gibi. Tehdit ederekte ülkeyi sevdiremezsin nefret ettirirsin.O adam ancak tek bir şekilde pişman olur ama o durum bu tehdir mevzusu değil.

Adsız dedi ki...

Eger ben FIFA ya da UEFA olsam gercekten bu baska ulkede dogup buyumus, her seyden once egitimini orada almis birisinin gidip de baska bir ulke adina oynamasina izin vermezdim! Verdiginde iste boyle sonuclar doguyor. Is bir anda kan, irk meselesine geliyor. Bakmayin siz, ABD bile Rossi Italya milli takimini secince bu karari biraz tuhaf karsilamisti, anlasilir bulamamisti Amerikalilar (hep bir imali imali konusuyorlardi Rossi'nin bahsi gecince kendi milli takimlarinin maclarinda). Surasi kesin ki gurbetci dedigimiz oyuncularin bilhassa 90'larda Turk futbolunun gelisimine cok buyuk katki sagladilar, ama is bir noktaya geldi ki tam bir 'şark kurnazi' gibi davranir olduk, kendi alt yapilarimizin olmasi neredeyse federasyonun (ve de UEFA'nin) dayatmasi yuzunden varolur oldu. O kadar kurnazdik ki elin adaminin kucuklugunde tespit edip uzun yillar emek verip yetistirdigi oyuncuyu vatan-millet-sakarya edebiyati ile kapisinda yatip kalkmaya, onu cocuk gibi kandirmaya calisir olduk. Mesela ben bugun gazetelerde cikan Cenk Tosun'un Turkiye icin oynamaya karar verdigi hakkindaki haberi sevincle karsilayan yurdum insanindan utanir oldum; biraz elinizi vicdaniniza koysaniz halbuki Almanya'nin butun yas takimlarinda oynamis, butun egitimini orada almis daha gencecik bir cocugun son bir aydir resmen bir 'mobbing' ile Turk milli takini secmeye zorlanmasina uzulebilirdiniz mesela. Hangi muhabir roportaj yaparsa yapsin bu cocukla, ilk sorduklari hangi milli takim, ikinci sorduklari neden Galatasaray degil? Cocuk burada en az bir iki yil daha oldugunu bildigi icin belki de tek basina oturup "Almanya!" diye karar veremedi. 75 Milyon nufuslu bir ulke ve son Kore macinda forvet oynamak zorunda kalan Kazim! Tabi bu noktaya gelir sonunda; Milli takimda forvete ihtiyacimiz var, yuklen cocuga de mi?

Yine de Ilkay'in (ki kendisini bir suredir takip ederim Ekici ile beraber) kalkip da "kendimi daha cok Alman hissediyorum, o yuzden Almanya!" demesini de kusura bakmasin ama anlayamam. Mesut'un Dunya Kupasi boyunca bizzat Almanlar tarafindan sivesi nedeniyle dalga gecildigi bir toplumda boyle ucuz 'yaranma' cumlelerine gerek yok kanimca - ben futbolcu olsam, anam beni Turklerin Orta Asya'da ilk ortaya ciktiklari Karanlik daglar, tanri daglari arasindaki o gizemli bolgede dogurmus olsa, deseler "Almanya mi? Turkiye mi?" "deli misin?" diye sorar, uzerime o siyah-beyaz formayi geciriverirdim aninda. Akil var mantik var: bir yanda kirk yilin basinda Avrupa ve Dunya sampiyonasina giden, dunya da popularitesi 2002 yilindan once neredeyse sifir olan bir Turk milli takimi, diger yanda butun dunyanin takip ettigi, Messi'li Arjantin'e gule oynaya 4 gol atan, uc kez dunya sampiyonu olmus, Avrupa sampiyonlugu unvani bulunan Almanya... Sonucta Turkiye ile Slovakya arasinda bir tercih yapmadi ki Ilkay? Ama dedigim gibi, evde tavsan kani cay demlenen, babanin yayila yayila gobegini kasiyip tv basinda uyuklaya kaldigi, annenin en bi gusel tarhana corbasi pisirip el isleri, orgulerle ile hasir nesir oldugu bir ortamda buyuyen, kara kasli kara gozlu birisinin gelip de "kendimi daha cok alman hissediyorum" demesi absurdur... Yemezler. Ama bak belki bilardodan daha cok hoslaniyordur Ilkay? Bilardo mu, Almanlik mi Ilkay? Dogru soyle, hangisi daha guzel?

Borges dedi ki...

Galatasaray Analiz: Özellikle İlkay'ın demeçlerine baktığımda bir ikilem var ortada. Duruma göre değişebilir konumu mevcut. Hangi ülkenin ona nasıl değer biçtiğine göre farklılaşabilir diyordu çokca kez. Almanya demişti çok önceleri ama kesin değil diye de eklerdi her zaman..

Burada kişinin kendisini nasıl hissettiği bir yana hangi takımın avantajlı olduğu durumu var şüphesiz. Ama misal bana ya da sana ya da diğerine sorsanız çok avantajlı da olsa Almanya diyemezdik. Neden bu insanlar diyebiliyor, burası da önemli. Diyebilmek de bir meseledir derim ben.

Mesut belki Türkçe küfür ediyor ama nasıl Türkçe konuşuyor görebildiniz mi ? Benim burada tanıdığım kimi Alaman Türkleri merhaba demekten bile aciz.. Ama ana dilleri Almanca. Türkiye'de başbakan kim derseniz tuhaf bakar, pek çoğu başkenti istanbul olduğunu sanır ve fakat bilirler ki Berlindir burada gibi.

Kabaca genellenemez. Annesi ve babasına göre değişiyor kimlikleri, aidiyetleri. yetiştiği ortam önemli. Kimi küçük Türkiye'lerde büyüyor kimisinin çevresinde annesi babası dahil Türkçe konuşan yok.. Türk var ama Türkçe konuşan yok..

Ben Tolga Ciğerci ile konuştum. Röportaj yapacaktım eğer soruları anlayabilseydi.. Kim Alman ? Kim Türk burası çok karışık. Kara kaşı gözü de belirlemiyor maalasef.

Mesut'un içeriği Alman.. Mehmet ve İlkay ona göre daha Türk. Tunay da keza aralarında Nuri ile gördüğüm en aklı başında olanı gibi duruyor. Hepsi aslında birbirlerinden farklı..

Celal Abbas dedi ki...

Biz bazı şeyleri karıştırıyoruz. Mesut kariyeri için Futbolunu geliştirmek için Almanyayı seçmiştir. Mesutun Bir Almanmı Bir Türkmü Olduğuna Biz Karar Veremeyiz. Bu Karar Mesutundur Kendisini Bir Türk gibi hissedip Alman Milli Takımında Forma Giyebilir. yada Bir Alman gibi hissediyorda olabilir. Bu Mesutun kararıdır ve hissidir. Zorla Onu Türk yada Alman gibi hissettiremeyiz. Ne Hissettiğinide Bilemeyiz ve karışamayızda. O mantık evliliği yapmışda olabilir severek evlenmişde olabilir karar onundur biz karışamayız. Biz sadece kaçan balığa yanıp duruyoruz. Mesut başarısız olsa idi umrumuzda olmayacaktı.


Ülkemiz 70 Milyon nüfusdan bir Mesut bir İlkay çıkartamıyorsa Mesutları İlkayları kKapmak isteyenleri asıl biz eleştirmeliyiz.

Neden Bizler bir Mesut bir İlkay olamıyoruz. Neden Bize Ülkemizin Kendi Çocuklarına Yeterince imkan Sağlanıp iyi Eğitimler verilmiyor.

her zaman yaptığımız gibi İNSANLARIMIZA BALIK VERMEYELİM BALIK AVLAMASINI ÖĞRETELİM. 3 Milyonluk nüfusdan mesutları hamitleri devşirmeyelim MESUTLAR HAMİTLER YETİŞTİRELİM.

Celal Abbas dedi ki...

Ben Almanyada Doğmuş Bir Türküm. 3 Yaşında iken Babam Vatan hasreti çekince ülkemize köklü dönüş yaptık. orada bir işi vardı işçiydi bir kağıt fabrikasında bir emek veriyordu ve emeğinin karşılığında insanca yaşayabileceği çocuklarının geleceğini kurtaracağı bir para kazanıyordu. şimdi babama sorsanız bin pişman ülkemize geldiği için.


etrafımda bir çok genç bir umutla bir şekilde almanyaya kapağı atma gayretinde iken biz Mesuttan İlkaydan Ülkemizi seçmelerini istiyoruz ne için ,daha iyi bir kariyer için mi ,futbol gelişimleri içinmi hayır.


Bu tartışmaları okuduğumda dinlediğimde bazen düşünüyorum bende olabilirdim belki üzerinde konuşulan kişi. Ben Hep idealist davrandım üniversiteyi bitirdim annem babam ve akrabalarım bana oğlum almanyaya git dediler ben hep kendime güvenirdimde hayır ben ne yapacaksam ülkemde yapacağım derdim. Şu an geldiğim noktadan geriye baktığımda hep pişmanlık var. Keşke Almanya veya başka bir ülke ama yurtdışına çıksaydım diyorum pişmanım türkiyede kaldığım için. Çünkü türkşyede işler başka türlü oluyor

Çünkü bu benim geleceğim ve ben geleceğimi düşünmek zorundayım. Geriye baktığımda pişmalık duymak istemem. Eğer şu an fırsatım olsa yurtdışı imkanını kullanmak isterdim kendi kariyerim için. o ihtimal benim için iyi mi olurdu kötümü olurdu onu bilemem ancak şu anki deneyimlerim bana böyle diyor.

Türkiyede yetenekli yada zeki insan iyi bir eğitim aldığından değil kendi kendini iyi eğittiğinden yetişiyor. Türkiyede nice yetenekli zeki insnalar sırf iyi bir disiplinden eğitimden geçmediği için kayboluyorlar.

Ancak Almanyada böyle değil yeteneksiz insanlar bile iyi bir disiplinden eğitimden geçtikleri için iyi bir gelecekleri oluyor.

Feridun Bitir dedi ki...

mesut almanca bile konusamiyor dogru dürüst,gerci türkcede konusamiyor!

Almira dedi ki...

Tipsiz İlkay. İyiki seçmemişsin zaten Türk Milli Takımını. :I