27 Mart 2011

Teknik Adam Katkısı Nedir?



Dün izledim bu maçı zira ilginç geldi bana.

Bir yanda tüm dünyaya kendisini kanıtlamış, Dortmund ve Bayern München ile olabilecek bütün kupaları toplamış, iki farklı takımla Şampiyonlar Ligini kazanan üç hocadan birisi olan Hitzfeld durur iken diğer tarafta teknik adam olarak neredeyse gittiği her yerde çuvallamış, içeride ikinci Bundesliga için dahi düşünülmeyen ve fakat dışarıda futbolculuğunun getirisi ile çeşitli kulup ve milli takımların başına geçen Loddar..

Teknik adamlar her şeyi belirleyebilseydi 32-0 maç İsviçre'nin lehine bitmeliydi ama öyle olmadı.

Bulgaristan baskılı başladı ve fakat sonradan beraberliğe razı bir şekilde İsviçre'yi kalesinde bekledi, golü yemeden maçı bitirerek Hitzfeld'e bir darbe vurmayı başardı.

Mourinho belki gittiği her kulupte başarılı olan isim olarak öne çıkıyor ama siz de hak verirsiniz ki Porto sonrası Chelsea, İnter ve Real Madrid'in bir özelliği varsa istediği her oyuncuyu alabilecek güce sahip her ligin transfer manyağı kulupler olmasıdır. O yine her yerde başarılı olurdu ama bu kadar fazla olmasının bir nedeni de budur.

Teknik adam ancak özellikle ulusal takımın başında etkisi bellidir ve ancak bir yere kadar müdahale edebilir.

3 yorum:

İlker Yılmaz dedi ki...

son cümleyi tam anlayamadım.

mourinho'nun porto'ya neden geldiği bellidir. porto'dan chelsea'ye neden gittiği bellidir. yani sonuçta birşeyleri ispatladı da gitti.

sanırım milli takım çalıştırmak, kulüp takımı çalıştırmaktan daha çok meziyet gerektirir demek istedin.

Borges dedi ki...

massimo: Şöyle bir şey sonuç: Kulubün futbol dışı kısmını da yönetebilirsen köklü değişiklik yaparsın ve uzun süreçte mutlaka "teknik adam" artısı ile başarı kazanabilirsin belki.. Yani kuluplerde başarı teknik adam çok yönlü doğru işler olursa teknik adama bağlı da olabilir.

Lakin ulusal takımda dünyanın en iyisi de olsa koşullara bağlı bir başarı.. Yani o duruma göre bir başarı sağlayabilir ama turnuvalara katılım dahi gösteremeyebilir. Başka etkenler var. Ellerindeki oyuncuların verimli olması milli takım hocasından çok kuluplerdeki durumuna bağlıdır gibi..

Mourinho, futbolun Barçasıdır;)

seanpenn dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=nCX3ALsIIOs
lothar ı görmüşken yeni rastladığım bu video yu paylaşayım dedim. bu kadar sayko hareketlere maruz kalacak ne yapmışsa garibim.