5 Haziran 2011

André Schürrle.!



Almanya'da pek çok genç yetenek yetişiyor. Bu senenin en iyi çıkış yapan genç oyuncusu Götze ya da 15 milyon bonservisine verilen Reus v.s.. Çok fazla ama ben iddia ederim ki aralarında milli takıma girecek ve sürekli yükselecek olan oyuncu André Schürrle'dir. Misal 'yetenek' açısından belki Burak Kaplan daha iyidir ama birisi dünya çapına doğru gidecek iken diğeri beşinci ligde dahi oynayabilir..

Neden ?

Mesut Özil'in dünya çapında yeteneği var ama Madrid'e götüren ya da orada da başarılı olmasını sağlayan asli unsur yeteneği değil. Khedira da ilk onbire girebildi. Nuri Şahin bugün yaptıklarını iki yıl öncesi yapamıyordu ve hala daha dünya çapında bir yetenek olduğunu söyleyemeyiz ama geleceği yine çok parlak.. Hamit şu kısıtlı yeteneği ile dünya devine transfer olmayı başarmıştır.

Neden ?

Disiplin. Tutku. Futbol hedefi belirlemek ve ona uygun yaşam sürmek.

Artık günümüz futbolunda yeteneği sınırlı olanın dahi şansı var iken tembellerin, hedefsizlerin, futbolu ikinci plana atanların şansı hiç yok. Bu Messi ve Christiano Ronaldo'da da böyledir. Messi'nin en sevdiği elbisesi eşofmanları iken Ronaldo gittiği her takımın en çalışkan oyuncusu olmayı başarmıştır.

Schürrle yeteneklilerin bir üst aşamaya geçişini bu şekilde anlatıyor. Pek çoğu yurtlardan gelmedir diyor ve zaten orada yaşayarak fedakarlıklara başlıyorsunuz diye anlatıyor. 16 yaşında diskolara giriş izni çıkıyor ama ben maçlardan öncesi hep buradan kaçındım zira başka türlü performansım düşerdi diye de ekliyor.. neden düşmesin ki ?

Bu adam maç içerisinde 600 metreyi 24 km/h hızla koşuyor ve maç başına 13 km koşarak golleri kovalıyor. Bu onun yeteneği değil futbol tutkusunun bir işaretidir. Dolayısla bu çocuk kendisinden daha yeteneklileri futbol tutkusu ile geride bırakıyor.

Eskiden genç oyuncuların geleceği ile ilgili arkadaşlarımla çok fazla tartışırdım. Son 6-7 yılda yüze yakın genç yeteneği takip etmeye çalıştım ve bugün görebildiğim sonuçlardan çıkarılan aşağı yukarı budur. Oyuncunun futbola uygun karakteri var mıdır yok mudur ? En basitinden Sergen Yalçın yetenek konusunda 134 tane Hakan Şükür eder ama burada insanlar Hakan'ı tanır ve onlara Sergen'i biz tanıtırız..

3 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Karakterden gerisi Yalan. Disiplin ,Futbol Oynama İsteği ,Akılcılıkla Kendini Geliştirmek için Devamlı Kafa Yorması Bunlarıda Karaktere katıyorum.

Teke tek maçta skoru belirleyen yetenekdir.

Takımlardaki oyuncu sayısını 1 kişiden birden fazla kişiye çıkartırsak skoru yetenekden çok akılcılık ve taktik zeka daha fazla belirlemeye başlar.

uzun soluklu bir yarışta yada uzun vadede başarıyı , devamlı başarıyı karakter belirler.

Artık takımlarımız yatıırm yapacakları oyuncu bakarken bu kriterlere baksınlar. Sadece Batuhan gibi fiziği olana değil yada sırf hızlı yada süper çalım atana değil. bunlarda karakter yoksa boşa zaman ve para kaybıdır.

admin dedi ki...

selam borges. nadir çiftçi olur da a takım seviyesinde türkiye milli takımını seçerse, ne gibi bir katkı yapabilir bize? biraz tanıtabilir misin kendisini?

hali hazırda u-19 milli takımımızda oynuyor.

Borges dedi ki...

ZH: izlemediğim için bilmiyorum. Hollanda'dan Portsmouth'a geçiş yaptı sanırım. BU sene ne yaptı Championship'te bakmak gerekir.