6 Haziran 2011

Xavi Röportajı.!



Bild'e konuşmuş.. Kabaca eve hızlı bir şekilde çevirdim zira en azından internet sayfasındaki çok uzun değil. Orijinaline de bakarım bugün..


Franz Beckenbauer için Barcelona bir Dünya harikası. Bu size neler hissettiriyor ?

Xavi: Böyle cümleleri böyle büyük bir isimden duymak beni gururlandırıyor. Böyle muhteşem bir futbolcu olan isim bunları dile getirdiğinde tüylerim ürperiyor. Bu işimizi iyi yaptığımızın bir göstergesi.

Beckenbauer haklı mı ?

Xavi: Kesin olan şu ki bizim şu anda yaptığımızı çok az insan başarabilir. Futbol hakkında konuşurken bir tane daha Barcelona bulmamız mümkün değil. Biz iyi oynar,kupaları kazanır ve spektakular bir show sunarsak bu zirve futbolunun referansı olduğumuzu gösterir.

Bu Barcelona tüm zamanların en iyi takımı mıdır ?

Xavi: Tarihte çok iyi takımlar vardı. Pele’li Brezilya, Cruyff’lü Ajax, Sacchi’nin Milan’ı. Lakin son 20 yılın en iyi takımı Barcelona.

Bunun sırrı nedir ?

Xavi: Tevazu, Saygı,Çalışmak ve Futbol Sevgisi.

Son beş yılda Dünya Kupasının Sahibi Avrupa Şampiyonu 3 kez lig Şampiyonu ve yine yeniden Şampiyonlar Ligi’nin sahibi bir oyuncu kendisini nasıl motive edebilir ?

Xavi: Oynadığın her finali belki de bu hayatta oynayabileceğin son final olduğunu düşünerek.. Louis Aragones 2008 Avrupa Şampiyonası finalinde Almanya’ya karşı maç öncesi ‘Final oynanmaz final kazanılır..’ demişti.

Antrenörünüz Pep Guardiola neden bu kadar çok başarılı ?

Xavi: O çok zeki, çok fazla futbol aşığı, çok çalışkan ve çok barçavari.

Bir başka kulupte de başarılı olabilir miydi ?

Xavi: O çok harika bir teknik direktör. Onun burada mükemmel bir çevresi var. Bir başka yerde bu koşullara sahip olmadan başarılı olması çok kolay değil ama ben ona güvenirdim.Umarım her zaman bizde kalır. Daha iyisi yok. Mutlaka kalmalıdır. Teknik direktör olmazsa da sportif direktör ya da kulubün başkanı olarak..

Messi olmasaydı nasıl bir Barça olurdu ?

Xavi: Messi tüm zamanların en iyi futbolcusu. O Pele’den Maradona’dan ya da Cruyff’dan bile daha iyi. Onu öyle korumalıyız ki soğuk algınlığı bile yaşamamalıdır. O bizim için belirleyici olandır. Onsuz bugün olduğumuz konumda olamazdık..



Teknik direktörümüz Löw bu kadar başarılı olmanıza rağmen bu kadar ‘normal’ kalabilmenize şaşırıyor. Neden havalanmıyorsunuz hiç ?

Xavi: Çünkü ben bu şekilde yetiştirildim. Terbiyeli olmak, insanlara saygı duymak ve kibirli olmamak.. Ego sahanın içerisine aittir. Evde öğrendiklerim La Massia’da yoğunlaştırıldı ama önemli olan insan kaybedebilmeli ve aynı zamanda kazanabilmelidir de.

Mesut Özil hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Xavi: O harika bir futbolcu. Real Madrid’in bazen futbol oynamaması üzücü. Onun futbolunu zedeliyor.

Siz Dünya Kupasında Almanya’ya ve Manuel Neuer’e karşı oynadınız. Bayern onunla kadrosunu ne ölçüde geliştirdi ?

Xavi: Bayern en az Almanya’nın en iyi kalecisine sahip olmalı. Neuer ile muhteşem bir oyuncu kazandı: O genç, güçlü ve onun çok iyi bir geleceği var.

İspanya ve Barcelona’yı ilerleyen süreç içerisinde önemli finallerde kim durdurabilir ?

Xavi: Barselona’da biz dünyanın en iyi takımına sahibiz. Milli takımda ise işler biraz karışık çünkü birbirimizi çok fazla göremiyoruz. Burada biraz beklemeliyiz.. Barselonada ise sürekli ileriye doğru gidilir. Real Madrid bize hayatı zorlaştıran takımlardan birisiydi ama futbol oynayarak değil oyunumuzu bozmak isteyerek.. Manchester bana Madrid’den bin kez daha sempatik geliyor. Bu ikisinin karşılaşmasının sonucunun ne olacağını görmek isterdim.

Mourinho sizin için bir motivasyon unsuru muydu ?

Xavi: Eve o bizi daha da güçlü yaptı. Onun tarzı ve söylemleri bizi uyuklamaktan alıkoydu ve sürekli gaz vermemizi sağladı.

Şampiyonlar Ligi kupasını neden Abidal havaya kaldırdı ?

Xavi: Puyol az oynadığı için bana teklif etti ama ben istemedim. Sonrasında o kupayı Abi’nin kaldırmasını teklif etti. Abidal üç ay önce kanseri yendi ve biz onun bu zaferine olan saygımızı göstermek istedik. Çok güzel bir jestti bu. Bu nasıl bir takım olduğumuzu gösterir.

Meslektaşınız Pique’nin Shakira ile beraber olmasını nasıl buluyorsunuz ?

Xavi: O bizim bereketimiz.(Segen) Birincisi onun konserlerine bedava giriyoruz.. ikincisi de her kutlamamızda yanımızda olarak zaferimizi tarifsiz bir güzellikte kutlamamızı sağlıyor.

21 yorum:

Beyzade dedi ki...

Xavi amiyane tabirle goy goy yapmış biraz. 1.si Messi'nin Maradona'dan iyi olması için önce bir dünya kupası alması lazım. 2.side Napoli gibi bir takıma gidip 2 şampiyonluk hadi geçtim bir şampiyonluk alacak, o takımla gol krallığı yaşayacak. 2.side Mesut yorumunda Real Madrid'in bazen futbol oynamadığını söylemiş. Bu sene son 4 el clasico da top oynamadı Real. Lİgde 102 gol atmış bir takımı futbol oynamadığı yorumu hala daha içinde Real kompleksini gösteriyor ki çok doğal. Xavi uzun yıllardır Barça'da. Barça da yaşadığı şampiyonluklar kadar Real'in kinide gördü çünkü

Borges dedi ki...

Beyzade: Real Madrid bu sene top oynadı bu kesin. Sanırım Xavi'nin Madrid değerlendirmesi sadece kendileriyle olan müsabakaların baz alınması sonucu gerçekleşmiştir yoksa Madrid oldukça ofansif bir futbol ortaya koymuştur bu sene..

Tüm zamanların en iyisi ile ilintili değerlendirmelerde alınan kriterler değişiyor. Bu tartışma hiç bitmez.

Messsi'siz Barça sorusuna aslında Xavi 'İspanya milli takımı' diyerek cevap da verebilirdi ama burada takımdaşlık ruhuna aykırı gelebilecek söylemlerden uzak durulmuş. Herkes bir başkasını öne çıkarma peşinde. BU kupayı kaldırma anında da ortada sanırım.

barkod dedi ki...

Teknik direktörümüz Löw bu kadar başarılı olmanıza rağmen bu kadar ‘normal’ kalabilmenize şaşırıyor. Neden havalanmıyorsunuz hiç ?

Xavi: Çünkü ben bu şekilde yetiştirildim. Terbiyeli olmak, insanlara saygı duymak ve kibirli olmamak.. Ego sahanın içerisine aittir. Evde öğrendiklerim La Massia’da yoğunlaştırıldı ama önemli olan insan kaybedebilmeli ve aynı zamanda kazanabilmelidir de.

.(nokta)

sceamgid dedi ki...

illa kendi kafamizdaki kurgulara göre mi yorumlamamiz lazim adamın dediklerini,adam boyle dusunmus olamaz goygoy yapmistir?
yok messinin dunya kupasi almasi lazimmis,yok napoli gibi takimi sampiyon yapmasi lazimmis,maradonada barcelonayi sampiyon yapsaydi demiyor kimse,pelede 1000 gol baraji koydu en iyi olmak icin,biride cikip der en iyi olmasi icin 1500 gol atmasi lazim,digeri der en iyi olmak icin ortasahadan rovasatayla gol atmasi lazim,xavi messi en iyi diyosa kendi dusunduklerini soylemis olamaz illa goygoy yapacak,xavi bircok roportajda messinin dunyanın en iyi oyuncusu oldugunu belirtmistir.mesut icin dediklerinde kendileriyle oynanan maclarini kastettigi acik,bunu anlamak icin dahi olmaya gerek yok.

xavi messisiz barca sorusuna ispanya milli takimi diye cevap veremez,cunku son dunya kupasindaki ispanya takimi barca yerine sahaya ciksaydi ,real bu sene 6 kupayla barcanin rekorunu egale ederdi.

powerslide dedi ki...

bu adam bana antipatik geliyor.. biz mütevaziyiz adı altında biz en iyisiyiz mesajı taşıyor cümleleri..

Anıl dedi ki...

Hasta oluyorum şu Messi'nin Maradona'dan iyi olabilmesi için Dünya Kupası ve Napoli gibi bir takımı tek başına şampiyon yapması gerekiyor muhabbetine. Şaka mısınız yahu? Dünya üzerinde hangi takım tek bir oyuncuya bağlı olarak şampiyonluk kazanıyor. Maradona'nın Napoli'yi tek başına şampiyon yaptığını iddia etmek Zola'ya, Ferrara'ya ayıp etmektir. Aynı mantıkla tarihinde ilk kez şampiyon olmuş Bursaspor'un geçen sezon istatistiksel olarak en iyi oyuncusunu dünyanın en iyisi ilân edelim öyleyse.

Adsız dedi ki...

Artık röportajları Türkçe'ye çevirme Borges.Kendi kıytırık topçusunu, taraftar grubunu, yönetimini yere göğe sığdıramayanlar Xavi'yi beğenmiyor.

f.k.c. dedi ki...

"Tevazu,Saygı,Çalışmak ve Futbol Sevgisi"
kulüplerin altyapıdaki futbolcu adaylarına öğreteceği temel prensipler, topa iyi vurmaktan çok çok önce.

M.Cagdas dedi ki...

Arkadas bu "Messi'nin dunya kupasi almasi lazim" muhabbetini de kim cikardiysa, millet de inaniyor buna tekrar edip duruyor. Adam kendi basina mi kazanacak yani bu kupayi? Ya da Messi Arjantinli degil de atiyorum Ugandali olsaydi otomatikman silecekmiydik Messi'yi buyuk oyuncular listesinden? Ugandayi sampiyon yapmasini mi bekleyecektik?

deniz dedi ki...

Kurban olurum sana ya... Şu kutlamalardaki küçük kız gibi 'Xaviiii' diye bağırasım geliyor :)

Akkavak dedi ki...

Zaten kendisini övmesine gerek yok.Adam arkadaşlarıyla birlikte yeryüzünde kaldırmadık kupa bırakmadı.Şu bir gerçek ki bu adamlar kazandıkça sevenleri çoğaldığı gibi, nefret edenleri de çoğalıyor ve iyice zıvanadan çıkıyorlar.Xavi gibi mübarek bir adama bile laf koymaymaktan çekinmiyorlar.Aslında tüm insanlar için böyle okullar yapmak lazım.

Röportaj çevirisi için teşekkürler.

Junior dedi ki...

Bence Messi'nin dünyanın en iyisi olması için önce tek başına tır parkedebilmesi lazım. İkincisi de tüm konteyneri kendi başına doldurabilmesi lazım. Xavi goy goy yapmış.

Doğan Kelleci dedi ki...

Onu bunu bilmem de, Messi bir Survivor adası yapmadan dünyanın en iyisi olamaz kanımca.
Nihat Doğan ve Taner karşısında mücadele vermeden çabuk karar vermemek lazım.

@borges: Üstad çeviri için çok teşekkürler. Ben gibi yabancı dil fukarası adamlar için şu çeviriler nasıl makbule geçiyor anlatamam. Eksik olmayın.

Borges dedi ki...

Doğan Kelleci: Ben de bir röportaj okuma hastasıyım ve fakat ülkede bu röportajlar 'özet' şeklinde çevriliyor ve benim çok önemsediğim detaylar atlanılıyor..

Dahası üzerine söylenmedik yorumlar bırakılıyor anlamsızca.

barış dedi ki...

powerslide a katıldım biraz. Başarının sırrı tevazu, saygı vs vs imiş. Yeni mi geldi bunlar barcaya, önceden kibirliler miymiş? Ya da başarıya neden olan mı budur yoksa başarı olmadan bunlar da olur muydu? Ayrıca tevazuya sahip birinin tevazum demesi de :S

Yetenekliyiz, organizeyiz, iyi bi jenerasyon yakaladık bunun yanında saygı falan da var dese daha dürüst olurdu.

Adsız dedi ki...

Xavi denen arkadaş Maradona'yı izlememiş herhalde hayatında..

Adsız dedi ki...

@Barış
2006 kadrosu tek tek bakıldığında şimdiki kadrodan daha yetenekliydi.
Sonra ne olduğunu gördük.Tevazu derken ben bunu anladım, kişisel bir durumu belirtmeyi değil.

Sabaha Kadar Futbol dedi ki...

Oynadığın her finali belki de bu hayatta oynayabileceğin son final olduğunu düşünerek..

Pep'in onları bu sözlerle motive etmesi gerçekten çok zekice.

Celal Abbas dedi ki...

Xavi Ne dese ne yapsa illa birilerine hoş gelmeyecek birilerince beğenilmeyecektir. Bizim doğamızda var. Ben Barcanın yaptıklarını takdir ediyorum çünkü yaptıkları şeyi kimse kolay kolay yapamaz. Onları durduracak iki şey var. Birincisi kendileri yani doygunlukları eskisi kadar istekli olamamaları ikincisi ise sertlik.

Celal Abbas dedi ki...

Son Püskevit modasına uyarsak

O Kadar paralar harcanıyor futbolcularımız el üstünde tutuluyor ama Bizim Takımlarımız neden böyle oynamıyorlar oyuncularımız neden olamıyorlar biz futbol izleyicisi olarak buna hakkımız yokmu biz bunu haketmiyormuyuz.

eaglemre dedi ki...

herkes altın top'u xavi yada iniesta'dan birinin kazanmasını beklerken messi'nin kazanmasından sonra aralarının bozulabileceği yazılmıştı. ancak hem sahada hemde bu röportajda görülüyorki bu takımdakilerin arkadaşlığı öyle kolay kolay bozulacak türden bir arkadaşlık değil.