3 Temmuz 2011

Utanç.!



Yazı yazacağım yapamıyorum. Bir türlü sakinleşemiyorum.

Bu mudur inclelemeniz gereken? Ufak bir tahrik sonucu İNSAN YAKACAK psikoloji bitti sıra buna mı geldi? Alevlerin içerisinde insanlar yanar iken zevkle onları seyreden insanların kendisi sorun değil de onları taş atmayla sloganla gaza getirmeleri mi çok büyük sorun? Hasta mısınız siz? Gerçekten basit bir slogan sonrası gaza gelip onlarca insanı cayır cayır yakan insan tipolojisi sizi hiç korkutmuyor mu? Yahu bana on tane slogan da atsanız bunu yapamam ve bu yapılmamalıdır diyemiyor musunuz? İncelemeniz gereken ortaya koymanız gereken bu mudur gerçekten?

Birileri -diyelim ki- tahrik etti. Bu yine de korkutucu değil midir? Bu zihniyetin olduğu herhangi bir yere gidip iki sloganla insan toplayıp insan yakabileceğiniz gerçeği sizi hiç korkutmuyor mu? Yahu hadi bir bölge böyle.. Koca koca okumuş gazete çıkaran insanlarsınız 20 yıl sonra dahi hiç mi utanmıyorsunuz? Var mı sizin farkınız bu katliamı gerçekleştiren insanlardan? 1990'lı yıllarda insan yakıldı bu ülkede hala algılamakta zorlanıyor musunuz?

Bu zihniyeti biz şimdi kabul ettik mi? Basit bir gaze getiriş ile rahatlıkla canlı canlı insan yakabilmek normal de bunu kaşımak mı asıl sorun? Vereceğiniz mesaj bir şeyleri kaşımayın mıdır yoksa ufacık bir gaza gelme sonrası insan yakacak kadar içerisinde vahşet barındıran halka mı sahip olduğumuz gerçeğinin içeriğinin acılığı mı olmalıdır?

Birileri bunu planlı yapsa dahi gerçekten bakın gerçekten samimiyetle soruyorum basit bir slogan iki taş atmakla insan yakılmasını büyük bir iştahla gerçekleştiren insanlar sizi bu hayatta korkutmuyor mu arkadaşım? Nasıl insanlarsınız siz böyle? İdeoloji siyaset din parti yandaşlık yalakalık adına bu yapılır mı? İnsan değil misiniz siz yahu?

Yıllar önce barmen Oğuz Atak öldürüldü bu ülkede. Sırtındaki dövmenin TGRT'de haber yapılması sonrası.. Siz mi tahrik ettiniz sırtında 'Allah' dövmesi var diye haber yaparak? Suçlu siz misiniz? Bunu 'o şekilde' haber yapmak mı ASIL sorun yoksa ufak bir sorunda adam öldürmeyi, insan yakmayı içeride yaşatan zihniyet midir?

Her kim ki bu vahşetin içeriğini 'aslında şöyle komplo oldu' diye yorumlar bilin ki o insan kimi koşullar gerçekleşirse içerisinde gizli bir cani barındırıyordur. Sadece gaza ne zaman getirileceği söz konusudur..

Ülkeye döneceğim yarın bi zaman ve ben utanmayı geçtim korkuyorum..

3 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Çok güzel bir yazı. Basit bir gaza getirilişle ,basit bir kandırmaca ile ,basit bir dedikodu ile basit bir komplo ile insanlar Maraşda çorumda katledilebiliyor sivasda insanlar yakılabiliyor. Asıl sorgulanması gereken budur.

Ortaçağda İnsanlar Cadı diyerekten yakılıyordu bizlerde başka bahanelerle yakıyoruz. Hiç sorgulamadan Bunlar gerçekten cadı olup olmadığını sorgulamadan. Diyelimki cadı genede onları yakmaya hakkımız varmı.

Hz. İsanın bir sözü vardır. İlk Taşı içinizden Günahsız olan atsın.

tuncaycanpolat dedi ki...

Kirli bir senaryo yeniden oynanmak istendi.Olayları gün boyunca canlı izledim. Grup gelip polis barikatının orda durup etkinlik konuşmalarını yapmaya başladı. Bir anda polis gaz sıkmaya başladı ,amaç çok açıktı ordaki halkı ganyana getirip kendi üstlerine saldırtmak ve burada olay çıkarıp hatta birkaç kişiyide kim vurduya getirip bu kalabalığı seneye Sivas'a sokmamak bakınız siz öbür sene gittiniz polise saldırdınız olay çıktı ve neler oldu artık buraya anma izni veremeyiz.

Neden bunu yapıyor devlet; Sivas olaylarının yıl dönümü aktif şekilde işleyen tek kitlesel muhalefet ve Sivas olayları herzaman bu zihniyeti açıtmaya devam edecek onlar bu acıdan kaçmak istiyorlar çünkü Sivas zanlılarını birbir belediyelere soktular çok ağır olanları yurt dışına kaçırdılar hatta katiller lehinde avukatlık yapan kişileri bakan yaptılar .

18Yıldır yapılan anma etkinliklerinde kimsenin bile burnu kanamamış ,yüzbinler gelip anma etkinliklerini yapıp gitmiş neden 18 yıl sonra polis Madımağın önüne barikat kurar çünkü yukkarıda söylediğim gibi gayeleri çok açıktı ve bunu artık heryerde yapmaya çalışacaklar suç unsuru yaratıp insanları sindirmeye çalışacaklar.

18yıl önce bu yapılanlar olmasaydı ve her sene Sivas'ta bu etkinlikler yapılsaydı şimdi Sivas bu ülkenin kültür başkenti haline gelmişti ve oraya gelecek turistin hadi hesabı olmayacaktı .Katlecidi zihniyet kendi dumanında boğulacak .

adophis dedi ki...

Devrim bence de cok guzel bir yazi olmus ideali anlatan. Ama biliyorsun ki, kendi turunden birini parmakliklar arkasina koyup iskence ederek cezalandirmak sadece insan turune ozgu bir davranis. Bunu yapilan davranisi legalize etmek icin yazmiyorum, ama bu durum medeniyette ne kadar ilerlersek ilerleyelim bu ideali tutturamayacakmisiz gibi bir karamsarliga itiyor beni. Hatta cok klise olacak ama Dr. Zimbardo'nun insanin kendini cekreleyen sartlar karsisindaki psikolojisindeki degisimi inceleyen deneyi bu durumu anlayabilmek icin carpici sonuclar gosteriyor aslinda. Onceden de soyledigim gibi dediklerine sonuna kadar katiliyorum ve ayni korkuyu paylasiyorum, bu ve benzeri sebeplerden ben de dogdugum yere donmekten korkuyorum, ama turumuze ozgu kodlar sebebiyle ideal yasam formunu tutturmamiz biraz uzun surecek, ve biz goremeyiz:)