31 Ağustos 2011

Eduardo Gonçalves de Oliveira.!


Kısaca: Edu.. Beşiktaş transfer etmiş.

Peter Neururer Bundesligada Bochum'un başında iken Edu'yu transfer eder "savunmasına". Almanya'ya stoper olarak gelir Edu.. Bildiğin fiyasko transferdi aslında. Neururer ona her top geldiğinde tüm takım gol yeme tehlikesini derinden hissediyordu der.. Sene 2004.. O sene biraz Edu'nun da katkısıyla ligden düşerler ama bu oyuncunun kariyerinin en kötü günü UEFA kupasından Standart Luttich'e elendiği zaman dilimidir. Bu görüntüler unutulmaz zira işte bu golde yere kapaklanan stoper Edu takımını son dakikada yaptığı büyük hatayla yakar, günah keçisi olur..



Artık sabır taşmıştır bu tarafta. İnatçıdır, dinamiktir, seridir, kafası çok çok iyidir ama savunması çok kötü bir futbolcu. İkinci lige düştüğünde Peter Neururer daha fazla takımın başını yakmaması için onu kalenin en uzağına yerleştirir.. Forvete.. Bir dönüşüm geçirir.

İkinci ligde 33 maçta 12 gol atar. Takımın en golcüsü ve en çok forma giyen oyuncusu olur iken düştüğü sene tekrardan çıkar Bochum birinci Bundesligaya.. Edu'nun defansı düşürmüştür ama golleri de çıkarmıştır da diyebiliriz. Marcel Koller birinci Bundesligada forvete Gekas'ı transfer edince o da gitmek ister. Mainz'e transferi gerçekleşir artık bir "forvet" olarak..

İlk maçında Mainz adına golünü atar ama bu ilk ve tek golü olur takımda. Burada da dikiş tutturamaz. Altı ay sonra 2006 yılında Güney Kore takımı Suwon Samsung Bluewings'e gider.. 2008'de bu takımla şampiyon olur ve Bochum'da olduğu gibi burada da taraftarın sevdiği,güvendiği isim olur. İsteklidir, hırslı ve mücadeleci. 73 maçta 26 gol..

Ocak 2010'da da hepimizin bildiği Magath'ın o kelepir oyuncularından bir yenisi daha diyerek Schalke'ye transferi gerçekleşir. Ali Karimi'leri, Kiristiyaslar'ı düşündüğümüzde Edu yine candır bunların arasında. Doğrusunu söylemek gerekirse beklentinin çok üzerinde katkı yapmıştır. Bugün Beşiktaş'a gelişi ile hemen hemen aynı şekilde yarım yamalak da olsa katkı sağlasın diye gerçekleşmiş ve fakat bence o fazlasını vermiştir burada..

Kadronun direkt elemanı olamaz ama hem Kuranyi hem de Huntelaar zamanında mutlaka kadroyu zorlar, arada sırada girer ve katkı her daim sağlamıştır. Hiçbir forvet aslında Edu'nun oyuna girmesinme engel olamamış, sadece sürekli onbir oyuncusu olmasının önüne geçilmiş ya da Edu'nun Schalke'de ederi de zaten budur..

Şampiyonlar Ligi çeyrek finali İnter deplasmanında takımının aldığı 5-2'lik skor bir yana kendisinin bu maç içerisinde attığı iki güzel gol onun kariyerinin zirvesidir. Brezilya ikinci liginden stoper olarak Bundesligaya transfer olup forvet olarak performans gösterip hem Mainz hem de Schalke tarafından transfer edilecek başarıyı göstermiş ilginç bir karakterdir.

Seri, dinamik, tekniği fena olmayan ve kafası oldukça iyi çalışan güçlü,presçi güzel bir "yedek" forvettir. Pek çokları stoper geçmişinden dolayı defansı daha iyi çözebildiğinin de üzerinde durur.. Beşiktaş'ın kadrosuna şu konumda duracak buradan başka bir oyuncu yoktur zaten.. ben sadece forvet olarak değil kenarlarda yer yer Edu'nun dışforvet olarak da kullanılacağını düşünüyorum Querasma ve Simao'nun yokluğunda.. Bu role daha uygundur aslında.. Maalasef onun kaderi olsa gerek gittiği her yerin üçüncü ya da dördüncü forveti olmuştur amma velakin Raul da olsa Ronaldo da olsa bir şekilde formayı ara sıra da olsa hep sırtına geçirmeyi başarmıştır.

Beşiktaş geçici bir çözüm adına Edu'yu transfer etti. Değerlendirmesi bu yönde olması gerekir ve akıllıca bir hamledir. Bir sezonu Edu ile geçirmek durumunda kalsaydınız muhtelemelen başka şeyler yazılabilirdi ama benim gördüğüm kadarıyla bu hedefe uygun bir transferdir. Bu adam Şampiyonlar Ligi yarı final maçında dahi forma giyip kulubüne katkı yapabildiyse sakatlıklar, kart cezaları durumunda Beşiktaş'a hayli hayli..

Bu konuma göre neden "Edu" demem zira yabancı olarak bu kontenjana daha uygunu yoktur belki ama neden genç bir yeteneğinizi bu gibi durumlar için hazır etmiyorsunuz.. Sonunda Avrupa Ligi bu.. Şampiyonlar ligi olsaydı belki bu da doğru olurdu ama..

Bir ihtimal şu eleştiri de doğrudur: Neden bitirici özellikleri daha fazla olan bir oyuncu değil de Edu.? Bu soruyu sorduğum zaman ikinci forvet özelliği ya da kenarların da yedeklenmesi olarak algılıyorum bu transferi. Bu yüzden sıklıkla kenarlarda da görebiliriz zira "dağıtıcı" özelliği mevcut.

Ben her şeye rağmen derim ki: Hayırlı olsun.

Ederi nedir ki tartışması olsun..

9 yorum:

M.Cagdas dedi ki...

Merak ediyorum acaba transferi yapanlar burda senin 4-5 paragrafta yaptigin kadar oyuncunun gecmisini arastirmis midir, ya da bu kadar teknik analiz yapmis midir? Sadece Edu ozelinde degil, TR'ye gelen cogu yabanci transfer icin...

Borges dedi ki...

M.Cagdas: Bazı teknik adamlar menajeri devreden çıkarıp kendileri transfer yaparlar o zaman derinlikli analizler mümkündür ama kulubün yaptığı transferler genelde çok ama çok yüzeysel bakış açısıyla maalasef. Bu nedir ki? Yüz katı daha derine inip transfer gerçekleştirilmeli..

kafsinkaf dedi ki...

Çok güzel değerlendirme olmuş eline sağlık fakat çok ortadan olmuş be hocam.Bana mecburiyetten yapılmış,kariyersiz ve çok üst düzey bir adam değilmiş gibi geliyor yanılıyormuyum? Elimizde patlamaz umarım..

Borges dedi ki...

kafsinkaf:Usta deyim yerindeyse eğer "teknik" bir transfer hamlesidir. Düşük maliyetli hedefe yönelik kısa dönem çözümü. Çok ağır eleştiri bu transfere yapılamaz. Bana göre tamamen teknik adam hamlesidir. Ben böyle bir oyuncunun ya almeida'nın yedeği ama daha çok da sağ ve sol kenarın yedekliğini de yapabilir oluşu nedeniyle.. Zaman gösterecek ama ederi ne ki tartışması..

sadece bu gibi pozisyonlar için geleceğe hazırlayacağınız genç yetenekleriniz olması gerekir eleştirisini yapıyorum ama işte.. Maçlar başlasın daha net anlaşılır.

kafsinkaf dedi ki...

İleri uçtaki rotasyon çok şişti bence.O kadar çok birbirine benzeyen adam varki temelleri sağlam olmayan bina gibiyiz.Arkada bir kaç adam onların önünde üst üste yığılmış ne yapacağı belli olmayan oyuncular topluluğu var.Temeli sağlam olmayan bina geçen sezon olduğu gibi üstümüze yıkılmazsa iyidir.

Kartal Bafiler dedi ki...

Borges'in analizinden sonra içimde bir umut doğdu :P

Trevor Belmnod dedi ki...

vallahi çok rahatlattı bu yazı beni. herkes çok kötü yazıyordu çok iyi oldu bu :)

Borges dedi ki...

Edu çok çok çok iyi futbolcu demiyorum. Belirli bir yeteneği olan, daha bir kaç ay önce şampiyonlar ligi çeyrek finalinde iki gol atmış, "yedek kalmayı kabullenebilecek, her an hazır durumda bekleyecek" adamlardan bir tanesi.

Süper değil kötü değil, işe yarar, iş görür. Geçici bir dönemde eksikliği kapatır.

Beklentiyi düşük tutmalısınız yoksa..

Celal Abbas dedi ki...

Edunun defansının kötü olmasına gelince bence Edu defansı sevmiyormuş. istemeye istemeye defansda oynuyormuş. isteksizmiş.

Bence Edunun Defansdan nasıl forvete geçtiğini bu karar alınırken neler olduğunu neler konuşulduğunu bu karar verilirken neye göre karra verildiğide güzel bir yazı hikaye olurdu.

Edunun Futbol gelişimini ve videolardan anladığım kadarıyla kenar forvet oyunu için daha iyi bir oyuncu gibi duruyor.

Şunu bilmemiz lazım Edu gibi dinamik oyuncular yardımlaşmalı oynanırsa birbirine yakın oynanırsa verim verirler. Topu Eduya verip ona verkaça girmez yada onun beklediği pas organizasyonlarını yapmazsanız hiç verim vermez.

Zaten bu tarz oyuncular kendi ekmeğini yaratan pozisyonunu yaratan oyuncular aguerodur messidir cristiano ronaldodur. geri kalan oyuncular yardımlaşmalı oynanrlar ve yardımlaşarak takım içinde büyürler.