11 Kasım 2011

Bundesligist Hırvatlar!



1- Mario Mandzukic

Yeni Dzeko olarak alındı takıma. Burada iyi başlamadı geçen sene ama yine de takımı o zor süreçte kümede tutan adam Mandzukic idi. Bu sezona ise müthiş başladı ve 12 maçta 7 golü var. Normal koşullarda en tehlikelisi olan Petric sakat olduğundan gün itibari ile dikkat edilmesi gereken isim buradan Mario Mandzukic.. Peki neye? Kafasına.. Adam inanılmaz kafa golleri atıyor Almanya'da. Geçmişinde bu kadar çok kafa golü attığını düşünmüyorum ama 1.86 boyu ve güçlü fiziği ile burada durdurulması çok zor. Dahası ayak içi plasesi ile sanki abanıyor kaleye. Ceza sahasının her yerinden teknik diyebileceğimiz çok sert vuruşları var doksana giden.. Sürekli içeriye koşular gerçekleştirir ve bu konuda çok becerikli olmasa da yine de atıyor bir şekilde.. Merkezden defansı bile içeriye kaçırsan tehlike yaratır zaten. Mandzukic'e vurdurmamaktansa kenarları iyi bir şekilde savunup ortaları engellemek çok daha mantıklı bir savunmadır. Srna orta ya da Rakitic serbest vuruş Mandzukic kafa olmasın mümkünse.

Oynar mı ?

Hırvatistan'ı yakından takip ettim uzunca bir süre ama bugünkü formasyonunu bilebilmek çok zor. Onlara en uygun sistem olan 4-4-2 mi yoksa bugünün doğrusu 4-2-3-1 mi inanın bilmiyorum.Mandzukic oynayacak bu kesin gibi.. 4-2-3-1 olursa ön üçlünün sağında/solunda yer alabilir zira Eduardo'dan vazgeçmesi mümkün değil son maçlardaki performansı sonrası. Ben her ne kadar Mandzukic-Olic ikilisinin bize daha ters etki yaratacağını düşünsem de. İster merkez forvet ister ön sağ ya da ön merkez. Bu adam yüksek ihtimal oynayacak ve elbette gerek Srna gerekse de Rakitic'in ortaları, serbest vuruşlarında Eduardo ile beraber kitlenmesi gereken oyuncudur.


2- Josip Simunic

Kolay değil Bundesligada 15 yıla yakın bir zaman dilimi oynamak ve 31 yaşında 7 milyon gibi bir bonservis ile iç transfer gerçekleştirmesi.. Berlin'den Hoffenheim'a gidişi pahalı oldu ama orada yaşadığı sorunlardan dolayı verimli olamadı Hamburg'da uzun süren sakatlığında olduğu gibi.. dolayısla Simunic demek 9 yıl oynadığı Hertha Berlin!

Deneyimli bir oyuncu her şeyden önce. Burada kendisini kanıtlamış ender defans oyuncularından. Hırsı,mücadelesi ve oyunu güzel açabilen ve teknik.. Sizce bir defans oyuncusu ne kadar teknik olabilir? şunu izleyelim hep beraber..


33 yaşında olması defans açısından daha çok olumlu bir özelliği olarak algılanabilir. Yer yer tekniğine güvenip riskli işler de yapmıyor değil ama bu maçta böyle basit hata yapmasını umsam da gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Velhasıl benim canımı Mandzukic'in kafası kadar bu oyuncunun da tecrübesi, kalitesi sıkıyor fena halde..Hırvatistan defansının elde kalan tek güzelliği..

Oynar mı?

Şu an geri dörtlünün garanti yeri olan tek adam. Yanında Corluka oynayabilir ya da Schildenfield lakin Simunic bu defansın şefi olacak.


3- İvo İlicevic

Eğer bugün İlicevic Bayern München oyuncusu değilse bu K'lautern başkanı Stefan Kuntz'un onun yerine oynatacak oyuncuyu transfer edememesi nedeniyledir. Bayern ister K'lautern'deki İlicevic'i ve oyuncu da oraya gitmeyi.. Kuntz bizzat yerine alacağı oyuncularla yapılan mailleşmeyi dahi gösterir, transfer zamanının bitmesine iki gün kala.. Başaramaz ve İlicevic de gidemez. Sonrasında da işte Elia'nın yerine 4 milyona(bence ucuz) Hamburg'a..

Çok tehlikeli ve hesaplanılamaz bir yanı var bu adamın. Robbenvari driplingleri vardır ve içeriye dalıp ters ayakla attığı golleri.. Her iki ayağını da aynı ölçüde tehlikeli bir şekilde kullanması, sprinter özelliği ve içeriye kat edebilmesi, şutları, golcülüğü inanılmaz. Eksi puanı ise bu adamın maçın içerisinde bizim Melo gibi kontrolünü kaybedip rövanş faullere girişmesi. Braunschweig maçında 3 işte K'lautern ile çıktığı son maçta 4 maç ceza alacak kırmızıları yemesi. Olur da Bilic oynatırsa üzerine oynanılabilir bu açıdan baktığımızda..

Oynar mı?

İhtimali zayıf. Belki Srna'yı sağ beke çekerse (corluka sola ya da tandeme geçer) sağ kanada yerleştirilebilir geçmişinde sağ bek yapmışlığı da hatırlanır, defansif bir strateji benimsenir. Etinden sütünden değil defansından faydalanılır ya da sprintlerinden.. ama böyle olsa bile Olic gelir ondan önce oraya..


4- İvica Olic

Bilmiyorum tanımlamaya gerek var mı bu energizer tavşanını? Pili bitmiyor bu adamın. Doksan dakika basıyor, ön alanın hemen her yerine.. Her yerden her an girip golü atabilir oluşu kadar savunmanın oyun kurmasını da bozabilecek konumda. Misal yine uzaktan şutlarının tehlike yarattığını ekstra belirtmeme gerek var mıdır? Bunun dışında uzun zamandır oynamıyor ve çok ağır sakatlıklar geçirdi. Dolayısla formsuz olması beklenilebilir ama ayağından ziyade fizik olarak yıpratıcı ve bıktırıcı bir oyun tarzı var. Maç bitesiye kadar Olic koşturacak ve golü arayacaktır. Savunmanın eğer oynarsa ekstra dikkat etmesi gerekir her an sağından solundan arkadan önden gelip topu kaptığı gibi gole gidebilir. Zor bir oyuncu ama şükür ki Bayern'de uzun zamandır oynamıyor, bunun bir etkisi olmalı.. umuyorum.

oynar mı?

Bu takımın defansı ne kadar sorunluysa hücumu da o kadar formda. Eduardo son maçlarda attığı goller nedeniyle ilk onbire yerini garantilemiş gibi gözüküyor oysa Türkiye maçının stratejisi adına Olic Wolfsburg'lu Mandzukic ile beraber ileri ikilide yer almalı. Hatta Mandzukic ya da Eduardo tek forvet başlayıp Olic sağ önde.. Bu en doğrusudur bana göre elbette.


5 - İvan Perisic

Dortmund'un bu sene Brugge'dan aldığı tehlikeli orta saha. Ön alan oyuncusu filan ama bildiğin golcü bu aslında. Mandzukic kadar kafasını çalıştırır. Defans bu adamın çok iyi bir kafacı ve fırsatcı olduğunun bilincinde oynamalıdır.Şutları da muazzam.. İlk onbir başlamayabilir ama işler Bilic'in istediği gibi gitmezse İlicevic ile beraber oyuna sokacağı iki oyuncudan birisidir. Bugün olmazsa istediği skoru evinde alacağı zaman Perisic ile başlayabilir.. Diyebileceğim tek şey formda bir oyuncu ve kesinlikle ceza sahası içerisinde dikkat edilmelidir. Şampiyonlar Liginde Arsenal'e attığı o müthiş golü hatırlıyorsunuz..

Oynar mı?

İçimden bir ses ilk onbir başlayacak diyor. Sola koyabileceği çok fazla adam yok. Sorun şu ki Corluka değil de Pranjic bek oynarsa Perisic ile beraber o sol kanadın savunması düşer. Bu riski Bilic'in alacağını düşünmüyorum ama yine de kuvvetli bir ihtimal. Corluka'yı sola atıp(adam her yerde oynar) önüne Perisic mümkün..


6 İvan Rakitic

On numara olarak geldi, Mesut Özil'in Schalke'den gitme nedeni. Fena da başlamadı ve burasını sevdi de aslında ama evine hırsız girince Almanya'da kalamadı, psikologlar da kurtaramadı, psikolojisi bozuldu ve İspanya'ya gitti.

Hülasa pirlolaştırıldı burada. Schweinsteiger modasına uydu ve bir adım geriye gidip bugünkü Toni Kroos gibi defansif orta sahaya kaydırıldı. Tekniği güzel, pasları iyi ve mücadelenin dozajını da arttırınca merkez orta saha olarak Modric'e de eşlik ediyor Bilic'in takımında. Teknik adamın vazgeçemediği oyuncu kategorisindedir.

Muhteşem bir gelişim göstermemişse eğer durdurulabilir bir oyuncudur. Sadece Rakitic değil Modric ve Perisic'i de içeren bu orta saha dozunda bir sertlikle kesinlikle iş yapmaz hale getirilebilir. Türkiye'nin burada şansı var..

Oynar mı?

Yüzde doksan oynayacak gibi. Modric'i de düşündüğümüzde yanına sigorta babından Vukojevic kaçınılmaz gibi. Modric-Rakitic-Vukojevic üçlüsü ihtimal. Rakitic sola kayar sağa da Srna geçer veiileride Mandzukic ve Eduardo aslında beklenilen on bir gibi duruyor. Geri dörtlünün belirsizliği,sakatları ve önde pek çok oyuncunun formda olması çok fazla on biri mümkün kılıyor.


7 Daniel Pranjic

Van Gaal'den Bayern'e kalan hatıra. Yer yer defansif orta saha olarak müthiş maçlar çıkarmış olan teknik ve ofansif sol bek. Çalımcı, ortacı ve gole yönelik adımları artı değer olsa da defansı iyi değil. Eğer Pranjic oynarsa gerek maç eksiği gerekse de defansının sorunlu olması nedeniyle buraya yüklenmekte fayda vardır. Onun dikeni de yapacağı bindirmelerle soldan hücumun daha çeşitli olmasını sağlamasıdır.

Oynar mı ?

Corluka'yı sola geçirip Vida'yı sağa atabilir Bilic.. Böyle olursa şansı çok olmaz ama bu da bir ihtimal. Doğrusu ise solda Pranjic ya da Pamic sağda Corluka.. Srna da elbette sağ bek için alternatifler arasında ama ben onu sağ açık olarak kullanacağını düşünüyorum. Böylece sağ kenar orijini bek olan iki savunma oyuncusu ile kısmen kilitlenmiş olacak.. Arda kenarı olarak Bilic'in baktığını düşünürsek Corluka'da sorun çıkmazsa Srna ile beraber sahaya sürme ihtimali yüksek.. Şu an sol bek için Corluka harici iki ihtimal var: Pamic ya da Pranjic..


8- Mato Jajalo

Henüz milli bile olmadı. Bilic bu oyuncuyu göremeyebilir ama şunu söylemeliyim ki Köln'de bu sene çıkış yakaladı. Merkez orta saha. Modric ve Rakitic'in cılız kalıp diğerlerin kalas kaldığı yerde dengeyi sağlayabilir ama böylesine önemli bir maçta oynatılacağını sanmıyorum. Yine de Solbakken'in bu sene parlattığı Jajalo defansif olduğu kadar ofansif yönü de olan orta karar bir orta saha olarak aklınızda yer etsin.


9 - Gordon Schildenfeld

Hemen hepiniz gayet iyi tanıyorsunuz ama ikinci ligde yenilgisiz Frankfurt'un her (14) maçında oynadı. İkinci Bundesliga kalitesi çok kötü değil ama Frankfurt'un dominant oyunu nedeniyle bu veri pek bir şeyi kanıtlamaz. Ben daha çok Simunic liderliğindeki tandemin çok da kötü olacağını düşünmüyorum. Hırvatların en büyük problemi.. Corluka tam anlamıyla hazır mı? Hazırsa hali hazırda bizim tanıdığımız zamanda olduğu gibi stoper de oynayabilir.. O zaman sol bek kim olacak? Keza Corluka öyle bir oyuncu ki rahatlıkla sağ ya da sol bek olmadı stoper de oynayabilir. Simunic'in yanında kim oynar, Srna sağ bek olursa önünde kim? Böyle böyle bilinmezler ordusu. Vida'nın tercih edileceğini düşünmüyorum her şeye rağmen.. Benim tahmini onbirim şöyledir.



(4-4-2) Kaleci: Pletikosa

Sağ bek: Corluka Stoperler: Schildenfeld,Simunic Sol bek: Pamic (Pranjic)

Sağ kenar: Srna Merkez Modric -Vukojevic Sol kenar Rakitic(Böyle bile başlasa Manzukic sola kayar beşli orta saha olur bu)

Forvet-Forvet arkası: Eduardo-Mandzukic..

Diğer ihtimaller: Olic,Perisic(Rakitic yerine),İlicevic,Vida bir şekilde kadroda yer bulabilir.

Ben olsam.. Tek merkez forvet Eduardo'nun arkasına sağ kenar Olic merkez Modric sol kenar Mandzukic şeklinde bir üçlü dizerim. Ofansif bir görüntü olsa da Olic-Mandzukic presinden faydalanır, Modric'i serbest bırakırım. Arkasına Rakitic ile beraber Vukojevic'i alırım. Geri dörtlüyü ise Srna-Corluka-Simunic-Pamic(ya da Pranjic) yaparım. Bir ihtimal Pamic formsuzsa Corluka'yı buraya çeker Gordon'u da stopere alırım. Ama bu güzel 4-2-3-1 bizim işimizi zorlaştırır.. Zaten Hırvatistan ve biz ancak uzaktan uzaktan...



İdealkadro.com'a teşekkür

2 yorum:

tomates dedi ki...

Gene 10 numara bir analiz Hep derim en derin futbol bloglarda konuşuluyor diye...…İşte görsel dizilişler ; Bu Bilic in muhtemel kadrosu …

http://idealkadro.com/kupon/575/devrimderkiblogspotcom-dan-borges-e-gore-Bilic-in-hirvat-takimi

Bu da Borges in en optimum Hırvatistan kadrosu ve dizlişi…

http://idealkadro.com/kupon/576/devrimderkiblogspotcom-borges-e-ideal-Hirvatistan

Bence bu maçta gol olmaz....

raul #7 dedi ki...

Ivica Olic ve Mario Mandzukic le çıkacaklar. inşallah gol yemeden tamamlarız