20 Mayıs 2012

Bayerngiller



Drogba büyük oyuncudur, her açıdan. Bunu bir kenara koyalım.

Robben'e yükleniyor insanlar. Küçük düşünmektir bu. O penaltı atışı esnasında Bayern adına o topu eline almaya cesaret edebilecek bir başka karakter var mıydı? Penaltıyı atması düşünülen Schweinsgteiger, Robben'in kaleye şutu nasıl çektiğini göremedi bile zira sırtı Neuer'e dönük bir şekilde bekledi.

Dortmund ile oynanılan şampiyonluk maçında penaltı kaçırmış, son saniyede de yüzde yüzlük golü atamamış Robben o travmanın ardından Madrid ve kupa finalindeki Dortmund karşılaşmasında penaltıyı yeniden kullanmak üzere topun başına geçip başarılı olmuştu.

Burada olamadı ve her şey bu mudur yani?

Robben olmasa 2010'da Bayern Münih ne şampiyon olabilirdi ne de Şampiyonlar Ligi'nde final oynayabilirdi. Biraz hafıza yetecektir.. O Sorumluluğu alabilme cesaretini gösteren herkesi severim ben. Madara olma ihtimalini göze alanlar, bu ihtimale hiç bulaşmayacak sinik karakterlerin her daim üzerindedir..



O topu eline almak böylesine bir çöküş ihtimalini de göze almaktır, cesaret ister. Robben'de bu fazlasıyla var. Başarılı olup olmamasından önce ele alınan konu bu olması gerekir. Bir kaleci belki de Bayern tarihinin en önemli maçlarının birisi olabilecek yerde penaltı çekecek beş futbolcudan birisi oluyorsa orada ciddi anlamda baskıyı kaldırabilecek futbolcu sayısının azlığı sorunu vardır. Robben'in gücü azalmıştı, bir başkası gelip "ben kullanacağım" deseydi verirdi ama inanın kimse buna cesaret edemedi..



Her ne kadar yediği golde ben hatası var desem de o bu gecenin bir başka kahramanı, Bayern Münih'in gelecekte kupa kaldıracağının da garantisi olmuş bir kalecidir. Hayatında hiçbir maçta penaltı kullanmamış Neuer, final maçında Toni Kroos, Anatoli Timoschuk gibi isimler dururken topun başına geçip penaltı atıyorsa diyecek hiçbir şey yok. O penaltıyı kurtardı, penaltıyı gole çecirdi ve bugün "Kahraman" olarak anılması için geriye kalan sadece Olic ve Schweinsteiger'in penaltıları gole çevirmesiydi.. Bu iki penaltı gol olsa bugün her şey çok başkaydı. Benim için değişmez usta, Neuer büyük kaleci olduğu gibi karakteri de sağlam bir oyuncu. Sıklıkla burada belirtildiği gibi finalleri bu oyuncular aldırır..



Ben gördüklerimi değerlendirir, geleceğe yönelik sıklıkla tahminlerde bulunurum. Yüzden fazla genç yetenek ve onlarca teknik direktör hakkında atıp tuttum. Sadece yetenekleri değil karakter incelemeleri de olmuştur. Kimilerinde on ikiden vurduk kimilerinde de çuvalladık zira gelişimin ne yönde olacağını kestirmek o kadar kolay değil.

Lakin Schweinsteiger "Daha bi lider karakterli oyuncu" derken Lahm'a haksızlık yapmışısız. Madrid & Chelsea maçlarının en iyi oyuncusudur. Sadece burada değil maç kaçırmadan geçirdiği sezonların içerisinde neredeyse sıfır hatayla oynuyor. Bu bölgede benim izlediğim oyuncular arasında dünyada daha iyisi "bence" yok. Madrid'de penaltı kaçırmasına rağmen topun başına yine o geçti. Oyunun içerisinde her hareketi zekiceydi. Ona olan güveni ben pek çok kulübün içerisinde oynayan oyunculardan herhangi birisine duyamadım.. Ribery ile beraber Bayern'in iyileri arasındaydı..



Hakkında hep olumlu cümleler kurduk ama kaçan kupanın bir başka sorumlusu gecenin belki de Bayern adına en kötüsü olan Mario Gomez. O golü kaçırması değil o gol anında elinin ayağının titremesini yadırgıyorum daha çok.. Maalasef 34 yaşındaki senin en iyi futbol yaşında senden bir adım daha önde..



Meslee buradan ayağa kalkıp 2001'de olduğu gibi o hırsı kupaya çevirmektir.

Lan ne şansız takım aga diyor insan. Manchester'i 99'da sahada ezdi ve şans eseri o top girmedi kalenin içerisine ve uzatma dakikalarında iki korner iki gol ile kupayı verdi. Chelsea desen yine aynı ve sonucunda kimileri de Almanlar doksan dakika sonunda kazanan filan diyorlar. Yok abi, bu takım oynuyor diğerleri kupayı kazanıyor aslında..

Bayern Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı her takımdan daha üstün bir futbol ortaya koymuştur. Bu Serie A'dan Napoli, Premier Lig şampiyonu Manchester City ya da La Liga şampiyonu Real Madrid olsa da durum değişmemiştir. Futbol olarak diğer liglerin en büyüklerine kök söktürmüş, daha iyi olduğunu kanıtlayarak bu noktaya gelmiş. 120 dakika berabere kalıp penaltılar sonucu da "ikinci" olsa da gönlümüzün bu sezon birincisidir. Zira Barça hariç şu an bu ekipten daha iyisi yok. Madrid bana göre daha iyi diyordum ama iki karşılaşma içerisinde oynanılan toplam 210 dakikada Bayern "daha iyi" olduğunu bana ve diğerlerine göstermiştir.

Tüm Almanya başta başkan Höness olmak üzere Bayernlilere şunu diyor ve sonuna kadar da doğru:

"Siz bunu hak etmediniz.."

..ama futbol da bu.

11 yorum:

No:7 dedi ki...

Neuer ve Lahm hakkında yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum ama Robbenin bence takımdan artıkın ayrılması lazım. Neden, çünkü takım oyuncusu değil ve çok bencil. Abartıldığı kadar da yetenekli değil bence.
İnsan Lahm'ı bir kere bile kullanmazmı arkadaş, adam tüm bindirmelerinden topu alamadan dönüyor. İlla sola doğru kaleye paralel gidip şut çekecek. Saymadım ama en az on kere denemişdir, birinde bile başarılı olamadı. Lahm da büyük adam, bir kere bile tepki vermiyor ki bire birde robben kadar etkili. Ayrıca her duran topun başına geçermi insan, korner, faul, penaltı hepsinin başında roben beyimiz. Kendisini takımın üstünde gören birisi insan bence. Takım da robbene ciddi güveniyor galiba orta saha ribery den çok robbeni topla buluşturuyor. Ribery daha az top aldığı için etkinliği düşdü ki bence ribery robbenden çok daha kaliteli çizgiye inebiliyor, içeri girebiliyor, en önemlisi bencil değil.

Robben bire bir de ve duran toplarda bence eskisi gibi etkili değil. Serbest vuruşlar çok kötü, ortalar etkisiz, birebirde de rakibini nadiren oyundan düşürebiliyor.

Penaltı konusunda, hakikaten cesaret eden yok galiba takımda penaltı atmaya. Neuer topun başına geliyorsa krossa felan yazık. Tabi cesaret etmek güzelde bu kadar kötü vurulmaz ki topa arkadaş bayernin 10 numarasını almış adamsın sen. Robben gönderilmeli yerine takım oyuncusu bir sağ kanat alınmalı yada shakiride oynayabilir, çünkü lahm gibi bir cevher var orada. Hatta Müller de oynar ki milli takımda gayet iyi oynadı. Yeterki Lahm ile anlaşabilecek birisi olsun.

Bayernin en büyük sorunu ise yaratıcı bir oyuncunun olmaması. Ne Schweni nede diğerleri bir Mesut Özil değil. Mücadeleleri tamam mükemmel ama hücum adına topu kanatlara atmakdan başka bişey yapamıyorlar bu tip adamların yanında yaratıcı bir on numara olmadan olmuyor malesef. Bu yüzden Bayern, Realin Barcanın gerisinde.

Orta ikilinin önüne yani gomezin arkasında mesut, mata, modric, silva, aguero, sneijder, götze gibi bir beyin bulurlarsa, ozaman Bayern=Real olur (tabi jose varken Real motivasyonla yine önde:))

Dün maçın başında bayernliydim, robben den okadar tiksindim ki chelsea nin kazanmasını istedim. Hak ederekde kazandığını düşünüyorum açıkcası.

aks111 dedi ki...

"Mesele buradan ayağa kalkıp 2001'de olduğu gibi o hırsı kupaya çevirmektir yeğen." olsa bu cümle daha iyi olur :).(ramiz karaeski stayla).

Borges dedi ki...

No:7

Eğer bu karşılaşma için bir Robben analizi ise evet doğrudur. Lakin Robben 2010 yılının kahramanıdır. Kupada attığı bilmem kaç metrelik depar DFB kupasını getirmiş. Fiorentina, Mancheser maçlarındaki golü de finali. O dönem alınan iki kupada hakkı herkesten fazlaydı. Oliç ile beraber o dönemin en başarılı iki ismiydi. Bu sezon da Lahm sağa geçince yine iyi oynamaya başlamıştı ama penaltı kaçırması ve bu maç içerisinde gösterdiği performans çok da iyi değildi. 28 yaşında. Daha iyi kimi getirebiilir bayern? Kalmalıdır, çok net.


Mesut Özil'i kaçırdılar bence büyük bir fırsatı harcadı. "çuk" diye otururdu merkeze ama işte hayat bu, önceden kestireceksin.

Nuri eğer Dortmund çıkışlı olmasaydı kesinlikle Bayern'İn teklifini kabul eder ve her ikisi de çıkış yapardı ama işte..

Sarp Dirican dedi ki...

Borges'in memleketlisi :) Brecht'in bir sözünü anımsadım: sen kazandın ama ben haklıydım...

Borges dedi ki...

sarp:)

No:7 dedi ki...

Robben kaliteli büyük işlerde yaptı ama bencilliği büyük maçlarda takımın önünü tıkıyor. Fiorentina maçını hatırlamıyorum, Manchestera attığı gol kalitesini gösterir ama İnter finaline dönersek yine buna yakın oynamışdı. Defansı nadiren geçip etkili olmuşdu. 28 yaş yaş bir kanat için az sayılmaz 2 yılı kalmış üst düzey oynayabilicek ki sık sık sakatlandığınıda düşünürsek takıma faydası tartışılır. Bayernde oynuyorsa bir adam ve takımın lideri olduğunu düşünüyorsa 50-60 maç rahat oynayabilmelidir ki en önemli maçlar, finaller 50. - 60. maçlar olur. Şimdi baktım bu sene 36 resmi maç oynamış.

Bayern kimi getirebilire gelirsek, ben bayernden daha iyi oyuncu araştıramam ama adamlar Di Maria yı, Valenciayı bulup güveniyorlar. Reusu daha çok verip kaçırmayabilirdi, yada Hulku alıcak parası vardır bayernin. Arkasında Lahm varsa şu finali kazanması için Ronaldo olmasada olurdu yani, onu demek istiyorum.

Arrow Cave dedi ki...

Bir Leverkusen Dejavusu 3 final 3 kupa elde var 0 önemli olan katılmak bavyera..;D

Adsız dedi ki...

Futbol böyle bir bir oyun işte. Eğer Robben Lig ve ŞL finalinde kaçırdığı iki penaltıyı gole çevirse şu an farklı yorumlar yapılıyor olacaktı. Ne kadar bencil olursa olsun[ki onun bu huyunu hiç sevmiyorum] şu an dünyanın en iyi oyuncularından biridir.

Bir tek şu finallerde son vuruşları yapabilse...Sanırım "kahraman" olmak isterken günah keçisi oluyor. Bu da onun kaderinin bir parçası. Ama Bayern2in bu kadrosu cidden bi ŞL kupasını hakkediyor.Umarım bir gün bu kadro o kupayı alır.

Not:
teknik direktörlerini değiştirmezlerse sevinirim. Çok iyi futbol oynatıyor.

yusufgs dedi ki...

Bence Robben finalin kaybedilmesinin en büyük sorumlularından biridir.Penaltıyıda kimsenin istememesinden değil, kendi atmasını istediği için kullandı.Hakem düdüğü çaldıktan sonra hemen topu eline aldı ve sektirmeye başladı.Penaltıyı kaçırdıktan sonra da maçı kurtarma isteğiyle topu 2-3 kere dağlara taşlara yolladı.Atıyorum Kroos'a al da sen at deselerdi geri çevirmezdi.

Bir de bence Bayern'in maçı kaybettiği an 3cü penaltının kullanılmasıydı.Neuer topu tam köşeye gönderdi ama orada en önemli penaltılardan biri atacak futbolcu bulunmaması Bayern'in durumunu ortaha koydu.

Mehmet Reşit dedi ki...

Bir teknik direktör, bir Hollandalı'ya, hem de final niteliğindeki maçlarda neden penaltı attırır ki? Adamın ontik bir problemi var zaten penaltıyla.

Robben, tamam, bencil bir oyuncu ama, iki finaldir rakipler tarafından çok iyi kilitleniyor, haklarını teslim etmek lazım.

Kupayı Bayern'in almasını isterdim; hem Bayern hem de genel olarak Almanlar iyi bir jenerasyon yakaladılar ve iyi futbol oynuyorlar. Hatta bu yönden bakılırsa keşke Dortmund olsaydı buralara gelen takım. Sağlık olsun. Alman futbolu hem teknik/taktik açıdan hem de mali açıdan başlattığı atılımların semeresini alıyor bir süredir. Daha da yükselecekler muhtemelen.

Chelsea'nin de, Abramovic musluğu kapattıktan sonra gidip bu kupayı kazanması ayrı bir komedi.

g7mor dedi ki...

No:7 +1.
robben, sorumluluk almaktan ziyade bencilliği ile her topun başına geçiyor. bir frikik vardı sonlara doğru, onu da kaleye vurdu. "yerine kimi alsınlar?" dışarıya bakmaya gerek yok. kroos oynar, hatta schweinsteiger daha iyi oynar onun bölgesinde, olmadı lahm bile oynar. zaten ideal kadroda robben olunca kroos yedek kalıyor çoğunlukla.
almanlar, kanat oyuncularını orta sahaya evireceğine bu günleri de düşünsünler:))
lahm dedimde adamın çabalarına yazık oldu...
abi, bizim için "küçük düşünüyorlar" demişsin ama bunları bayern yönetimi de düşünür bu transfer sezonunda bence.