18 Mayıs 2012

Bundesliga vs Premier Lig




Avrupa'nın en önemli iki ligi. Şampiyonlar Ligi'nde yarın akşam karşı karşıya geliyor. Genelde bana "neden Bundesliga" diye soruyorlar. Bilinçli bir seçim değildi aslında. Takım tutar gibi bir şey bu lige olan ilgi zira ailem Almanya'da yaşıyor ve yazları oraya her yıl ziyaret etmem sonucu takip edip bağımlısı olduk. Sekiz yıl da bu ülkede yaşayınca ilgi kaçınılmaz oluyor. Lakin nesi hoşuna gidiyor diyorsanız eğer Premier Lig'den bana göre en önemli farkını size söylerim; Kulüplerle taraftar ilişkisi daha doğal ve daha gerçek.

Burada herhangi bir zengin bir kulubün yüzde 49'undan fazlasını alamaz. Bu yasalarla da korunan bir "taraftar" hakkıdır. Diğer açıdan statların güzelliği, taraftarların maçlara akın etmesi ve oyun olarak farklılıklar olsa da üst seviyede futbol oynanması ise benzerlikleri.. Bundesliga'nın taraftarla kurduğu ilişki çok daha güzel, çok daha keyifli ve gerçek..

Premier Lig'in artısı dünya çapında daha bilinir ve değeri daha fazla olmasıdır. Yapılan bir araştırmaya göre senede 750 bin turist İngiltere'ye gelip bir stadyunda maç izliyor. Her gelen asgari 900 avro bırakıyor. Bu lig ciddi anlamda ülkenin turistik açıdan ziyaret edilmesini dahi sağlıyor. Diğer bir yandan sürekli olarak zenginlerin kulüpleri alıp şirkete dönüştürmesi taraftarların "taraftar" olma ücretini de günden güne fazlalaştırıyor.


Umsatz: Gelir.. TV-Vermarktung: Televizyon gelirleri Werbung/Sponsoring: Reklam/Sponsor Schulden: Borç.. Spielergehaelter: Oyuncu maaşları Zuschauerschitt: Maçlara gelen ortalama seyirci

Gelirler arasında 700 milyonluk bir fark var. Bu açık günden güne kapanıyor. İki önemli ligin Premier adına farkı daha çok yıldızı içerisinde barındırmasıdır. işte bunun temel nedeni de TV gelirlerinde dünyanın en iyisi olması. Bundesliganın neredeyse 3 katı televizyon gelirine sahip Premier Lig. Almanya da bu açıdan her yıl daha iyiye doğru gitse de Premier Lig'e göre oldukça kötü durumda olmasıdır. Lakin 2013-2017 yılları arasındaki televizyono geliri Bundesliga 2.5 milyar avro. Bu da sezon başına 628 milyon avro yapar. Bugünden yüzde 50 daha fazla olacak demektir. Böylesi bir gelişim Avrupa'nın bir başka ülkesinde yok.

Bugün için konuşursak eğer Premier Lig'in orta sıra takımı Almanya'nın devi Bayern Münih kadar transfer harcaması yapabiliyor. Bremen-Hamburg-Schalke-Dortmund gibi takımlar Bayern'in arkasından ikinci büyük olma iddiasını taşısa da İngiltere'deki alt liglerin takımlarından bile daha az harcama yapıyor. Bu da toplamda "olmuş yılduz oyuncuyu" Bundesligadan uzak tutuyor.. Dahası Almanlar borcu sevmez ve kulüpleri doğru bir ekonomik yapılandırma içerisinde olması için sert kanunlarıyla yönlendirir. Bu açıdan ele alırsanız sanırım dünyanın en sağlıklı ekonomilerine sahip kulüpler buradadır. Bu da borçlar konusunda iki lig arasında uçurumun oluşmasına neden oluyor. Premier Lig'in borçlarının Bundesliga'dan yedi kat fazla olduğunun altını çizelim. Serie A'da durum daha vahim.

Liglerin değeri nedir bilemeyiz belki ama reklam gelirlerinde Premier ile başa baş gidiyor. Yıldız oyuncuların fazlalılığı doğrultusunda oyuncu maaşları arasındaki derin fark da şaşırtıcı olmasa gerek. Lakin taraftarı statlara çekme konusunda Bundesliga daha iyi. Özellikle ingilizler bu konuyu sıklıkla gündeme getiriyorlar. Statların içerisinde ayakta maçı izlemekten bira içmeye ve ucuz bilete kadar Bundesligaya ait pek çok ayrıntı Premier Lig taraftarlarının rüyasını süslüyor. Üstelik İngiliz taraftar günden güne yaşlanıyor. Manchester'in kombine sahiplerinin ortalaması 50 yaş. Dünyada maçların içerisinde yer alan taraftar sayısı konusunda en iyisi Bundesliga. Sadece Amerika Futbol Ligi daha iyi ortalamaya sahip..

Son olarak yarın akşam karşılaşacak olan iki kulubün bilançosunu verelim



Mitglieder: Üye sayısı Umsatz: Gelir nationale Meistertitel: Kendi liginde şampiyonluk sayısı Siege Champions-League und EC Landesmeister: Şampiyonlar Ligi ve Şampiyon Kulüpler Kupası kazanmışlığı Endspiel-Teilnahmen: Final sayısı Zuschauerschnitt(ligde): Maçlarına gelen ortalama taraftar sayısı offizielle Fanclups: Resmi fan kulüp sayısı

2 yorum:

raul #7 dedi ki...

ilk cümle hariç yazınızı beğeniyle okudum. bayern beşlicek gibi duruyor ama final bu tabi sonucu kestirmek güç.

Devil dedi ki...

abi normalde premier lig manyağıyım. millet barça, real maçlarını izlerken ben premier lig alt sıralardaki takımların maçlarını izlemeyi tercih ederim. ama yaklaşık 2-3 senedir sizin blogu takip ediyorum ve ciddi ciddi bundesliga'ya aşık olmaya başladım sayenizde :D