7 Mayıs 2012

"Mektup arkadaşı aranıyor"





Hayatım Futbol dergisine Salih yazmıştı Swansea City'nin Barça gibi top oynadığını.. Fazla izleme şansım olmadı zira o kadar vaktimiz yok. Premiere Lig'in ilk Galler takımı Swansea City'de hoşuma giden ayrıntı kulübün artık sahibi olan taraftarlarından John Van Zweden ve David Morgan'ın olur da bir Arap Şeyhi kulubü almak isterse onlara vereceği cevap:

"Fuck you very much"

olmasıdır.

Bir Hollandalı diğeri Galli iki adam ne alaka diyor insan. 50 bin paund'a bir kaç taraftardan ikisi olarak zamanında taraftarı olduğu kulubü iflasın eşiğinde iken almışlar. Kulübün asıl patronu Hollandalı ama David Morgan da zamanında organize olup taraftarların kulübü almasına neden olan isim. Şimdi bu kulübün değeri yaklaşık 60 milyon paund.. Ama daha da önemlisi ise bu ikisinin nasıl tanıştığı..

34 yıl önce John'un babası Fulham-Swansea City maçına götürürür ve orada kanı ısınır Swansea takımına. Hollanda'da John van Zweden ingilizcesinin çok iyi olmaması nedeniyle lisede bir uyarı alıyor. Zweden özel öğretmen tutup zayıf ingilizcesini geliştirmek yerine ingilizce yazışabileceği mektup arkadaşı aramaya karar veriyor, her şey bu şekilde başlıyor.

Nerede bunu arıyor?

O dönem dördüncü ligde oynayan Swansea City'nin stadyumda çıkarılan gazetesine ilan vererek. Nedeni ise basit. Böyle tanınmamış bir kulup ile bağlantı kurmak isteyeceklere daha fazla önem verileceğini düşünüyor.

O dönem 14 yaşında olan Galler'de yaşayan David Morgan ise stadyumda elindeki gazetede duran ilana bakıyor:

" Pen Pal Wanted" (mektup arkadaşı aranıyor)

Bu ilanı cüzdanına koyup akşama da mektubu döşüyor Hollandalı'ya. Diyor ki sadece bu insanoğlunun kim olduğunu öğrenmek için dahi bu mektubu yazmalıydım. Yani hangi insan dördüncü sınıf bir takımın stadyumlarda dağıtılan gazetesinde kendisine mektup arkadaşı arar ki? üstelik Hollanda'da yaşıyor..

Başlıyor böyle arkadaşlık. Hollandalı'yı tam anlamıyla bir Swanswa City taraftarı yapıyor, ona her hafta kulüple ilgili bir şeyler yolluyor. Eh artık kıvama gelen Hollandalı arkadaşımız ölüp gitmeden şu kulubün bir maçını canlı canlı izleyeyeim diyerek Galler'e yolculuğa da çıkıyor. Asıl aşk burada başlıyor, "ben buraya ait olmalıydım" diye de hayıflanıyor.

Artık 50 yaşında John Van Zweden ve hala daha Den Haag'da oturur ve her hafta sonu Galler'e yolculuk yapmaya, en iyi arkadaşı David Morgan'a uğramaya devam eder. Lakin artık onlar taraftar değil kulubün sahibi zira 2002 yılında batmış olan Swansea City'i satın almışlar. Başta da söylediğimiz gibi yaklaşık 60 milyon paund olan bu kulubü bir Arap Şeyhi satın almak isterse onlara vereceği cevap şimdiden hazırmış:

"Fuck you very much"

Neden? Çünkü bu kulübün sahibi taraftarlarıdır. Kulüp iflas ettiğinde David Morgan önderliğinde bir kaç taraftar bir araya gelip kulubü almak istiyorlar ama son anda birisi çark edince David kulübe bağlı mektup arkadaşını arıyor gerekli olan 50 bin paundu bulmak için. O mektup arkadaşı ise karısına bile danışmadan bankaya gidip parayı çekip arkadaşına ulaştırıyor, 2002 senesinde.
2003'de Lig One'a çıkışını kutluyor Hollandalı..

Dünyada sahibinin madden ve manen kulübün taraftarları olan belki de tek kulüp Swansea City.. ve her şey bir gazete ilanındaki mektup arkadaşlığı ile başladı.

6 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

böyle hikayeler çok güzel hikayeler , bir şeyi bir takımı değerli kılan değer vermeye değen şeyler bunlar. hikayeler önemlidir değerlidir ve güzeldir.

kafsinkaf dedi ki...

süpermiş masal gibi :)

Berkay Tetik dedi ki...

Gerçekten çok iyi bir hikaye. Belki filme bile alınabilir bu olay(Swansea üstün başarı gösterirse).

Bugra Sisman dedi ki...

http://www.mentalfutbol.com/2011/09/brendan-rodgers-swansea-menejeri.html

Borges dedi ki...

Bugra Sisman'ın analizi de okumaya değer, oldukça keyifli. Tavsiye ederim.

Bugra Sisman dedi ki...

Bu da süper bir yazı olmuş. Film izledim sanki, ellerine sağlık!