6 Mayıs 2012

Mesut az daha Barça forması giyiyordu


Bugün bile derim hep. Mesut Özil barça için biçilmiş kaftandır. Barça futboluna uygun olsun diye sanki dünyaya gelmiş, o kadar uygun ve o kadar doğru transferdi ki. Peki kim bunu engelleyen? Bugün tartışmasız dünyanın en "başarılı" teknik direktörü Pep Guardiola... Marca'nın haberine göre Mesut Barça yetkilisi Romand Pond ile buluşmuş, etmiş işi de bitirmiş. Pep "O çok utangaç ve bize uymaz" diyerek engel çıkarmış zira Pep de daha çok sevdiği ve o dönem çok istediği Fabreagas transferine engel çıkarmasın diye bu transferi veto etmiş. Oysa hem daha ucuz ve hem de Fabreagas'dan daha çok Barça futboluna uygundur.

 Ayağında bir saniye bile fazla top tutmayan, sürekli doğru yere ve boş alanı gözetleyen Mesut için Barça daha mı iyi bir seçenek olurdu burası tartışılır. Zira Mourinho'nun Mesut üzerindeki katkısı inanılmaz, sahaya doping almış gibi çıkıyor. Madrid'in bir maçında yaptığı deparları Mesut Almanya'da bir sezonda ancak yapardı. Bu kadar güçlü olmadığı gibi bu kadar dirençli de değildi. Barça'da kalsaydı Mesut muhtemelen daha teknik daha inceci olurdu ama bu denli güçlü kalamazdı. Barça dışında da sırıtırdı. En azından Löw ve Almanya için Madrid tercihi daha doğru gibi duruyor. Lakin insan yine de böyle bir futbolcunun görülememiş olmasına inanamıyor.

Van Gaal'ın Lucio'yu istemeyişi, Guardiola'nın Mesut'a engel oluşu çok beğendiğim bu antrenörlerin bana göre "çok büyük hataları" olarak kalacaktır. Mourinho'da henüz bir "bug" bulamadım ama çalışmalarım devam ediyor..

7 yorum:

melampyge dedi ki...

Mesut'un oynadığı pozisyon için Barça'nın formasyonunda bir yer yok bana kalırsa. Biraz da Fabregas için kullanılan baklavalı 3-4-3'ün ileri kısmında oynayabilir ama bu sezon geri dönüş yapacaklarını düşündüğüm klasik 4-3-3'lerinde Mesut'un oynayabileceği bir pozisyon yok. Iniesta'nın first function midfielder rolünü oynayabilmek için tıpkı Fabregas gibi çok daha sabırsız, doğrudan ve dikine oynamaya meyilli bir oyuncu; kanatlarda da Guardiola sezon başında oyunu genişletebilecek, gerçek kanat karakterli oyuncu aradığından Giuseppe Rossi'dense Alexis Sanchez'i transfer etmek istediğini söylemişti, Mesut da bu stereotipe uyan bir oyuncu değil.

Borges dedi ki...

melampyge: Öncelikle Mesut nasıl bir oyuncuya dönüşürdü, bunu düşünmek gerekir. Öğrenmeye meyilli ve çalışkan yapısı ile Mesut'un ben Madrid'deki halini asla tasavvur edemezdim. Ekşi sözlüğe 4-5 yıl önce yazdıklarıma bakarak onu nasıl tarif ettiğime bakın ama bugün geldiği noktaya..

İkincisi aynı şekilde fabreagas'ın bugünkü dönüşümünü buraya gelmeden hayal edebilecek tek bir insanoğlunu düşünemem. Sahte 9'dan kenar forvetten defansif orta sahaya kadar her pozisyonun adamı oldu.

Mesut ise öndeki dörtlünün ya da üçlünün her bölgesinde oynar. Messi'nin gol atamaz versiyonu olabilir ya da Xavi'leşebilirdi de.. Tek sorun önde oynayan Barça'Lı oyunculara göre golcülüğünün kısır olması. Ama Guardiola onu dönüştürebilirdi zira yetenek ve zeka karışımı.La Masia'nın öğrenci alırken dikkat ettiği kriterlerin hepsine sahip. pas pas pas'a da uygun.

Bugün misal chelsea'ye elendi. zamanıdna aynı şekilde kapanan İnter'e v.s. Daha iyi bir "boşluk bulucu" istemez miydi Barça?

Bence ona uygun pozisyon olmasa dahi yaratılabilirdi zira temelde uyuşuyorlar.

melampyge dedi ki...

Fabregas da yakın zamanda Barcelona'daki rolünün ne olduğunu tam olarak kendisinin de bilmediğinden bahsediyordu aslında :).

Sezon başında 3-4-3'te Arsenal'da oynadığına benzer bir rolde hatlar arasında oynadı; 4-3-3 çıkılan maçlarda da Messi kanatlara kaydırılarak Fabregas false 9'a geçti, ki bu düzende Messi'nin etkinliği azalıyordu. Geriye dönüp baktığımızda Fabregas'ın bu sezon boyunca en başarılı olduğu pozisyonun bu olduğundan bahsedebiliriz, attığı gollerin tamamını bu dönemde attı sanıyorum.

Ligin ilk el clasico'sunda Guardiola diğer parametreleri de optimize edecek bir formül geliştirdi: Messi'yi daha fazla oyunun içine dahil etmek ve rakip savunmacıların arasında kaybolmasını engellemek için hücum hattının en ilerisine rakip stoperleri meşgul edecek, çabuk ve bitiricilik özelliği olan bir oyuncu yerleştirip Messi'yi biraz daha geriye false 10 diyebileceğimiz bir bölgeye kaydırdı (klasik 10 numara gibi hatlar arasında topla buluşup tehlike yaratmaktan ziyade, topla ileriye doğru kat eden bir rol olduğundan ve Barcelona ruhuna daha uygun olduğu için false 10 demek mantıklı geliyor bu role). Bu şablonda, Bernabeu'daki maçta Fabregas'ın görevi klasik box-to-box pozisyonuydu.

Buna paralel Guardiola'nın elindeki oyuncu grubunun özelliklerini iyi tahlil edip hepsinin en yararlı olacağı formasyonu oluşturabilmek için çaba sarf ettiğinden bahsedebiliriz. Guardiola'nın en yaratıcı ve yenilikçi olduğu sezonu yaşadık, Barcelona'nın futbolu her yeni hamleyle evrim geçirdi, daha önce denenmeyen şeyler denendi. Bu açıdan oyunun teknik ve mental yönünde oldukça gelişmiş ve potansiyel sahibi bir oyuncu olarak, Mesut'un da tıpkı Fabregas gibi Barcelona'ya daha önce sahip olmadıkları özellikler katabilecek kapasiteye sahip biri olduğunu söyleyebilir miyiz, çok da emin değilim. Bana kalırsa Mesut Özil, sakatlık problemleri olan Iniesta'yı yedekleyip supersub olara kullanılabilir ya da bir kanatta Pedro/Cuenca gibi klasik kanat karakterli bir oyuncu oynarken, diğer tarafta -Guardiola'nın orta alana daha fazla hükmetmek istediği büyük maçlarda kullandığı- Iniesta'nın ileri üçlünün soluna geçtiği formasyonda Iniesta'dan çok daha yetkin bir iş yapabilirdi.

Farklı pozisyonlarda değerlendirilebilecek çok yönlü bir oyuncu olarak her takıma katacağı çok şey olsa da, Mesut'un şu anki Barça'da supersub'dan öte bir rol oynayabileceğini düşünmüyorum, o açıdan çok daha etkili olabileceği Real Madrid'e kendisinin hem kendisi hem de genel olarak futbol açısından en iyi opsiyon olduğunu düşünüyorum. Şayet Barça kendisini alabilecek konumda idiyse zamanında, Guardiola'nın tercih etmeme tercihini de doğru buluyorum. Nihayetinde bu sezon inovasyona yapılan aşırı yüklenme, kupaların kaybedilmesiyle sonuçlandı; zira Barcelona'nın mükemmelleştirdiği 4-3-3'ü tam randımanla oynamanın tek yolu, tarih boyunca bir daha tekrarlanmayacak mükemmellikteki Busquets-Xavi-Iniesta orta sahasının bozulmamasından geçiyor. Fabregas, Thiago gibi Barcelona DNA'sına sahip oyuncuların dahi bu rolleri hakkıyla yerine getiremedikleri düşünüldüğünde, Mesut'un onlara göre daha az şansı olduğunu düşünüyorum.

Bolca Barcelona'dan bahsetmişken, bu sezon Tito Villanova ile bir özüne dönüş yaşayacaklarını, klasik 4-3-3'lerini mümkün mertebe bozmadan oynayacaklar gibi geliyor artık. Fabregas da İspanya milli takımında olduğu gibi supersub olarak, zaman zaman da ihtiyaç olduğunda Messi'nin yerine false 9 ya da kanatlarda ileri üçlüde değerlendirilecektir.

rocker_tr dedi ki...

Kendisi Barcelona taraftarıdır Real Madrid'e gitmeden önce söylemişti çok iyi hatırlıyorum Bremen'de maç dışında yolda gördüğümdede Barcelona formasıda giymişti

erkam dedi ki...

ilk transfer haberleri çıktığından beri ben de barça için biçilmiş kaftan diye düşünmüştüm. ancak diğer taraftan mou ile çalışmak da kariyeri için çok önemliydi. en iyisi mou ile biraz çalışsın da öyle barcaya geçsin diyodum. sanırım şu an tam yeri tam zamanı :) ama şu saatten sonra çok zor tabi.

Del Piero dedi ki...

Mesut'u ben de hep Barcelona'ya yakıştırmıştım açıkçası. Dediğin gibi topu ayağında çok tutmuyor ve muazzam paslar atıyor ki bana göre attığı paslar Xavi'yi bile geçer. Mesut, Barca'da olsaydı ve uygun bir oyun şablonu bulunsaydı Messi herhalde 60-70 tane atardı bu performansla.
Bi de sakin, efendi insan. Tam Barca'lık. Real biraz daha havalı, artist, pij görünümlü oyuncular için uygun :)

Shareef dedi ki...

Özil'i Real'de izlemek (özellikle bu sene)harikaydı. Böyle bi futbolcu heryerde oynardı ki Pep hata yapmıştır. İyi ki yapmıştır. Öyle Supersub falanda olmaz.. Real'liler pij mij bunu bırakıp :D Özil'i izleyelim bence.. Şu an bana nedense bir Zidane tadı veriyor. Ve yazmaasam olmaz HALA MADRID