23 Mayıs 2012

Olcay Şahan



Olacağı varmış deriz planlamadan gerçekleşen pek çok olayın sonunda. Olcay Şahan'ın da futbolcu olacağı varmış, zira onun futbola başlaması aslında tamamen abisinin futbola ilgisi sonucu gerçekleşti. Bugün menajerliğini de yapan Osman Şahan Fortuna Düsseldorf'dan davet alıp antrenmanlarına çağrılır. Osman, anne ve babasının yanı sıra küçük kardeşi Olcan'ı da yanına alarak Fortuna'nın antrenmanına gider. Yeşil çimlerin üzerinde "Abi" kendisini göstermek için çabalarken kenarda da Olcay kendi kendisine takılır. Bu saha kenarında takılan Olcay'dan etkilenen Fortuna Düsseldorf'un genç takım menajeri küçük kardeşi direkt takıma alır. Olcay Şahan'ın futbol macerası işte böyle beklenmedik bir şekilde başlar.

Almanya'da gençler üzerine her zaman kapsamlı bir araştırma yapıp keşfettiği yetenekleri bünyesine katan Gladbach Olcay'ı da alır. Sıkı bir çalışma sonrası Olcay ikinci Bundesliga'da Duisburg'a giderek ilk profesyonel sözleşmesini yapar 2008 yılında 21 yaşında.

3 yıllık Duisburg macerasına bakarsak günden güne iyileşen, her yıl bir önceki sezonun üzerine koyarak güzelleşen bir Olcay Şahan portresi görürüz. Son yılında yedi gol ve yedi asist ile pek çok takımın da dikkatini çeker. Burada antrenör Milan Sasic'in ona güvenmesiyle beraber her şey değişir. Duisburg'un sol kenarında gösterdiği performans etkileyicidir.

K'lautern onu bonservisi elinde transfer ettiğinde hemen herkes bu transferin ne kadar güzel olduğuna değinir zira İlicevic'İn gideceğine kesin gözüyle bakan K'lautern taraftarları böylesine yetenekli genç futbolcuyu bonservisi elinde takıma kazandırılmasını sevinçle karşılar. Sezon başı yapılan hazırlık karşılaşmalarda özellikle sırtına geçirdiği on numara mevkisinde güzel performanslar sergilemesi heyecanı daha da arttırır. Kenarda değil de on numara da oynayabilir mi sorusu akıllara gelir. Lakin ligin ilk maçında takımın en kötüsü olarak hayal kırıklığı yaşatır.Akabinde zaman zaman iyi performanslar gösterse de birinci Bundesligadaki ilk yılında istenileni veremez. Bugün 1 milyon avro karşılığı satıldı haberlerine K'lautern taraftarları Olcay'ıın gidişine değil bir milyon rakamına daha çok sevinir. Bundesligadaki ilk sezonu tam anlamıyla bir hayal kırıklığıdır.

Çok kötü bir sezon geçiren K'lautern'de bir yıl oynamış Olcay Şahan'ı ben hiçbir şekilde transfer etmezdim. Lakin üç yıllık bir Duisburg macerası içerisinde yıldızlaşan bir Olcay Şahan daha var.

Nasıl bir futbolcu?

Tuncay Şanlı'ya benzetilir ve çok yanlış değil aslında. Lakin Tuncay'da olup da Olcay'da olmayan çok önemli iki eksiklik söz konusu: Son vuruş becerisi ve kazanma hırsı! Bazen tam da kale önünde gereken soğukkanlılığa sahip değil diye düşünürüm.Bu yüzden gole yakın olmayan kenar oyuncularını ben çok sevmem. Olcay'ı zorlarsanız defansif orta ya da sol bek olarak dahi kullanabilirsiniz ama hızı ve ortalama üzeri tekniği onu kenarlara iteliyor. Duisburg'da geçirdiği çok güzel sezonun büyük bir bölümünde de sol kenarda oynatılmıştır. Asıl yeri bu açıdan bakarsak kenarlardır ve verimli olduğu yer de kenarın solu.

Olcay hızlıdır, kenarda iyidir ve driplingleri de oldukça etkili. En önemli özelliği savaşçı bir futbolcu olup mücadele gücünün üst düzey olmasıdır. O doksan dakikanın sonuna kadar bastırır ve bu açıdan Fatih Terim takımına uygundur. Lakin bireysel yeteneğini bir kenara bırakırsanız mental eksiklik de söz konusu. Kabaca zayıf yönleri nelerdir derseniz; Son vuruş becerisinden yoksun olup kazanma hırsına yeterince sahip olmayışı ve toplamda varolan mental eksiklik..

Onu özel kılan sahada doksan dakika boyunca kanının son damlasına kadar basan, defansif yanı da güçlü kenar oyuncusu olmasına rağmen ortalama üzeri bir tekniğe sahip olmasıdır. Roberto Hilbert'e benzetebilirsiniz ama ondan daha iyi bir tekniğe sahip olması işi farklılaştırıyor.

Nerede oynamalıdır?

Duisburg'da geçirdiği ilk yılında sağ kenar forvet olarak oynasa da çıkış yaptığı son Duisburg sezonunun neredeyse tamamında sol kenarda görev yaptı. Her iki kenarda da oynayabiliyor zira hızlı olması, tekniğinin iyi mücadele gücünün de yüksekliği onu buraya çiviliyor. Lakin bir kenar adamı olarak kaç gol attırmış derseniz en azından Kaiserslautern formasıyla ben hatırlamıyorum böyle bir sahneyi. Kicker'in bu sezon yaptığı analizde en az orta yapan kulüp Kaiserlautern'di.

Tüm bunlara rağmen "ben olsam" onu sol kenarda oynatırdım. Her iki kenarı da rahatlıkla yedekleyebilir. Sol bek olarak da denenilebilir. Terim futboluna yatkınlığı da söz konusu zira kombinasyon futboluna yatkınlığı, istekli ve arzulu yapısıyla bu sezonki Galatasaray'a uygun olsa da Galatasaray'da varolan kenar forvet eksikliğini kapatamayacak oluşunun da altını çizelim.

Teknik direktör etkisi farklılaştırabilir

Kazanma hırsı fazla yok diye bir ayrıntı işlemiştik. Buna mentak eksikliği de ekleyince gazla çalışabilecek bir karakter de ortaya çıkıyor. İşten bu ayıntı Terim ile birleştiğinde farklı bir Olcay Şahan portresi ortaya çıkarabilir.

Olcay, Duisburg'da hocasından fazlasıyla etkilenir ve onun kendisine aşıladığı özgüven sonucu performansında farklılık yarattığının da altını çizer. Bu yüzden Terim bu oyuncuyu alıp bir üst sınıfa çıkarabilir zira Olcay Şahan bugüne kadar olan performansıyla göstermiştir ki Bundesligada ikinci lig için fazla birinci lig için yetersiz.
Bireysel yeteneğine diyecek bir şey yok ama üst sınıf için bunun ötesinde bir gelişim göstermesi gerekir.

Toplamda diyebilirim ki; Galatasaray "çok iyi" bir yedek futbolcu almıştır eğer haberler doğruysa. Fazlası hepimize sürpriz olsun ama beklenti bu olmalıdır.

İyi bir transfer midir ?

Teknik, savaşçı, presçi, kombinasyon futboluna yatkın ve ligi çok kötü geçirmiş bir takımın oyuncusu. Bu yüzden ederinden daha düşük bir fiyata pazarlık yapılmıştır. Evrilip çevrilip bir şeyler olabilir zira dediğim gibi bireysel yeteneği ve kalitesi olan bir futbolcu. Lakin üst düzey ligdeki ilk yılı felaket.. Terim'in olduğu yerde bu gibi futbolcular sıklıkla sınıf atlamıştır zira Terim'in istediği temel özelliklere sahiptir. Kesinlikle GS bu transferden zararlı çıkmaz amma velakin nihayetinde büyük bir yıldız transfer etmiyorsunuz.. Bunu bilirsek belki 1987 doğumlu Olcay'a bir üst aşama için gereken zamanı da verebiliriz..

7 yorum:

franz dedi ki...

Abi twitter'dan da sormuştum da yazamadın herhalde. Töre'yle ilgili haberler var mı orada? Sen ne düşünüyorsun, mümkün mü? Bir de Töre'nin yerine veya yanında sence Olcay, Tunay, Sercan'dan hangisi daha uygun olur? Çok izleyemesem de Tunay ve Sercan kanatların yanında en öndede oynuyor diye biliyorum. Olcay'dan farklı olarak en uçta da kullanılabilirler mi gerektiğinde? Bonservisleri ne durumdadır? Bir de Hakan Çalhanoğlu da 2. ligden düştü galiba. O nasıl olur sence gelecek adına? Çok talibi var mı orada?

Borges dedi ki...

:)

Bir post yazarım bu cevaplara. Başka türlü mümkün değil.

franz dedi ki...

valla çok iyi olur :)

Tunç Bozacılar dedi ki...

Beşiktaş bildirmiş borsaya...

Bjk_KnightS dedi ki...

Başta gs için okuyunca iyi transfer yaptılar demiştim ama biz alınca çok sevindim. İyi ki aldık. Bizim böyle türklere ihtiyacımız vardı. biraz hırs katılarak bence çok iyi verim alınabilir. İsmail sakatken sol bekte çok iyi olabilir.

Alper Ecevit dedi ki...

Olcay Şahan'ın hangi özelliği ile bek oynayacağını düşünmüştünüz:)

1 yıllık Beşiktaş macerası gösterdi ki defansif özellikleri son derece sınırlı.

http://ensardeliduman.blogspot.com/ dedi ki...

http://www.memur-sozluk.com/olcay-sahan