13 Haziran 2012

Euro 2012: Almanya-Hollanda



Bence kadro seçimleri olduka ilginç olacak. Ve bu seçimlerin nedenlerine indiğimizde oyunun da içeriğini belirleyebiliriz. Almanya'da başlayalım..

Klose mi Gomez mi?

Ben Klose derdim ama Löw'ün Gomez ile başlayacağını düşünüyorum. Bunun da nedenlerini birden fazla kez açıkladım. Klose'nin artıları fazla ve özellikle sağ kenara kayarak Mesut ve Müller ile çok iyi uyum sağlıyor, üçgenler kuruyor ve toplamda sol tarafta Podolski tehditini de büyütüyor. Nerden bakarsak bakalım Klose çok daha mantıklı bir seçim olacak ve fakat burada Gomez ile başlayan Löw'ü de anlamak gerekir.

Huntelaar mı Van Persie mi?

Bence Huntelaar kesin. Daha çok sorun ikisi birden olabilir mi? Olursa nasıl olur? garip gelecek ama Jetro Willems'e biraz güven bu sorunu halleder. Willems o kenarın tamamını kullanabilir.Arkada Sneijderi genç Willems'e yakın bir şekilde konumlanır,forvet arkası Van Persie ve sağda da Robben. Böyle Robben de bencil oynundan bakarsın vazgeçer kenarında birden fazla oynama noktası olursa! Willems'in önünü Boateng'in hücum gücünün yetersizliği nedeniyle boşaltmak çok da sorun olmayacak. Defansif orta sahalardan birisi de bu kenara yardım ederse mümkün..

Diğer seçenek Robben solda Van Persie sağda ve forvet arkası Sneijder.. Huntelaar daha iyi beslenir bu şekilde.. Üçüncü bir ihtimal ise Huntelaar merkez forvet solda Robben/Afellay sağda Kuyt.. Van Persie yedek.. Sonuç itibari ile burada Huntelaar ile başlayacağını varsayıyorum ama emin miyim? Değilim.

De Jong-van Bommel ikilisi bozulur mu?

Danimarka maçında gereğinden fazla sert ve defansif olan bu ikili maalasef bu maç için bozulmaması gereken en önemli seçimlerden birisi olacak. Bir ihtimal Kevin Strootman dahil edilebilir, en azından biraz daha hücumcu olabilir. Ama işte Almanya orta ikilisine baskın gelecekse De Jong ve Van Bommel daha doğru seçim olur.

Podolski yerine Schürrle?

Löw muhtemelen Portekiz kadrosunu bozmayacaktır ama maçın ilerleyen zamanlarında yapacağı ilk değişiklik Podolski-Schürrle olacaktır. Bire bir'de etkili olan ve dinamizminin yanı sıra isabetli şutlarıyla gole yakın olan Schürrle özellikle Hollanda kenarını zorlayabilir.

Hollanda'da farklı 11..

Hollanda'da ise ilk maça oranla kadro farklılaşacak. Her şeyden önce benim çok beğendiğim Joris Mathijsen'in oynayacağı söyleniyor ki bu defansı toparlamaya yetecek. Beklerde sürpriz olmaz iken orta ikilide Strootman ve hatta abartırsa Van der Vaart seçimi dahi mümkün. Ön dörtlüde ise yeri garanti olan tek isim Wesley Sneijder.. Geride kalanların herhangi birisi yerini bir başkasına bırakabilir. Çok çeşitli varyasyonlar da mümkün yukarıda belirtildiği üzere.

Strateji?

Almanya basmayacak bu kesin. Daha çok geride oyun merkezini kurup üzerine gelmek zorunda olan Hollanda'yı kontralarla vurmaya çalışacak.. Hollanda ise hücum gücünü sonuna kadar kullanacak ve ben buradan Hollanda'nın ilk golü atacağını düşünüyorum. Aslında bana göre Hollanda kazanmaya yakın olan taraf ama Almanya'nın özellikle geniş alanda etkisi, kenarlardaki çalışkanlığı kesin bir yargıya varmamızı zorluyor. Hollanda'nın çlıkaracağı ilk 11'in yanı sıra bu karşılaşma içerisinde belirkeyeceği stratejiyi gördükten sonra bir tahminde bulunmak daha doğru olur.

Kaleyi tutmayan 20 şut..

Van Marwick'in hatası budur. Eğer bir takım bir maç içerisinde 20 tane şutu kaleye gönderemiyorsa belirli bir hücum gücünden bahsedebildiğimiz ölçüde o takımın ön oyuncularının uyumsuzluğundan da bahsetmek zorundayız rakibin defansı doğru bir şekilde yaptığı kadar.. Afellay, her ne kadar Kuzey İrlanda maçında iyi oynamış olsa da uyumu bozmamalıydı. Robben konusunda fazlasıyla işledik bu konuyu. Kenarda topu aldığında lütfen izleyin, seçeneği kaç tane ve ne yapabilir? Huntelaar ise en azından bu karambolde ortaya çıkacak olan basit çözümdür. Hiçbir şey yapamıyorsan içeriye doğru ona gönder.. Üstelik Van Persie ve diğer kenarlar da ribaund toplarından gol çıkarabilir..

De Jong-Mesut..

Portekiz'de Veloso neredeyse adam adama markaj uygulamak istedi Mesut'a.. Lakin Mesut'un hareketli oyunu, sürekli kenarlarda dans edip yerinde durmaması Veloso'nun işini zorlaştırsa da önemli bölgelerde ona top aldırmayarak kısmen Bento da bu strateji ile istediğini aldı diyebiliriz. Bir bir adam markajı olmasa da De Jong ile belirli bölgelerde Mesut'a adam marjajı uygulayacağını düşünüyorum Van Marwick'in.. Oyuncu ismi değişse de Almanya'yı durdurmanın artık kaçınılmaz yolu böylesine tehlikeli bir zekaya sahip oyuncuyu devre dışı bırakmaktan geçiyor..

Hollanda, Almanya'dan daha fazla umut veriyor!

Bizim ülkemize göre marjinal bir söylem ama düşündüğüm budur. Bana göre bugün Hollanda kazanmaya daha yakın. Lakin Almanya'nın hücum konusunda çektiği sıkıntılar olsa da savuması muazzam. Löw'ün tercihlerini bu turnuvada çok fazla beğenmedim ama bir konuda anlaştık; Mats Hummels.. Avrupa'nın en iyi stoperidir. Ayağı düzgün, atik, hızlı, pozisyon bilgisi üst düzey ve yerden olduğu kadar havadan da iyi ve hatta hücumda dahi kafası oldukça iş yapar bir adam.. Nuri ile birlikteliğinden iyi sonuçlar da verdi. Hülasa bu adam ve Badstuber ikilisi çok güzel bir ikili. Keza Boateng hücumda sıkıntı yaratsa da stoper özellikleriyle donandığı için savunmada artı bir üç.. Lahm'ı anlatmıyorum bile. Kazanırsa bu dörtlünün muazzam formu + Mesut farkıyla bu gerçekleşesecek.. Lakin Hollanda kalesinde gol görmeden o istediği golü bulursa her şey değişir.. Hollanda da savunma hele ki Mathijsen'siz çok kötü iken hücum inanılmaz.. Almanya'da ise en azından şimdilik tersi..

Almanya'nın büyük gücü ise yedekleridir. Schürrle, Reus ve henüz hazır değil belki ama Götze.. Klose.. Bu yüzden ben bu gece farkı oyuna sonradan giren oyuncuların yapacağını düşünüyorum. Ki eğer Almanya öne geçerse fantastik bir deneme olarak Müller'i değil de Gomez'i çıkarıp Reus'u koyar forvete ve şunu da ekleyeyim; işte bu geleceğin Almanya'sı. Gomez kendi tipinin de son örneğidir..

Hiç yorum yok: