22 Haziran 2012

Almanya-Yunanistan



Bu falcı muhabbetini uzattıkça uzattılar. Ahtapot'un keçisine, kurbağasından kaplumbağasına kadar ilerledi iş. Sonu iyi bitmeyecek bunun, şimdiden söyleyeyim. Kısaca Almanya-Yunanistan maçına değinirsek eğer;

Almanya rahat kazanır diyorum. Almanya gol yemez diyorum. Almanya yarı finale çıkar diyorum diğer pek çok insan gibi. Yunanistan'ın savunması iyi, hücumu yeterince çeşitlilik barındırmıyor. O ilk golün zamanı Yunanistan'ın tek umudu. Geciktirdiği ölçüde sürpriz yapma ihtimalini doğurur. Ama işte Almanya 2010'a göre daha efektif olup daha az hücum ediyor olsa da savunma konusunda çok daha iyi. Diğerlerinden belki de en önemli farkı tam saha prese başvurmadan saha içerisinde olabildiğine iyi bir yerleşimle pozisyon vermeyip topa kısa zamanda sahip oluyorlar. Yerleşim muazzam, oyuncu kalitesi üst seviyede ve sanırım tüm bu hazırlık iki turnuvada da kendisini eleyen İspanya'ya karşı yapılıyor. Ama belli mi olur Gekas'ın bir sürprizi, bir korner, bir frikik her şeyi değiştirir..

Gomez mi Klose mi tartışmaları devam ediyor bu yakada. Klose çok daha iyi bir seçenek olsa da Löw mecburen Gomez ile başlayacak çünkü bu adam yedek kalmayı hak edecek durumda değil. Ligde atmış, kupada atmış, Şampiyonlar Ligi'nde atmış, burada üç golü var, neyine güvenip keseceksin? Hadi kestin, bir de üzerine elenirsen Löw de olsan çarmıha gererler adamı. Dolayısıyla benim için böyle bir bilinmezlik yok.. Kadrolar da zaten belli, tek soru Karagounis'in yerine Yunanistan'da kimin oynayacağıdır..

Yunanistan modeli sürpriz olmayacak aslında Almanya'ya. Duvara Karşı 2'yi çekecekler. Portekiz de Danimarka da geriye yaslanmıştı ama Almanya bu duvarları aşmasını bildi. Üstelik rakibin hücum gücü ne Portekiz ne de Danimarka ayarında ama belli mi olur, futbol bu.

Şu kafa karışıklığını da giderelim. Almanya'da Schweinsteiger defans dörtlüsünün önünde oyun kurucu görevinde oynar. Khedira ise öndeki hücum dörtlüsüne destek çıkışları yapar, araya karışır, denge bozucu konumunda ileride artı güç olur. Sadece ilk maçta formsuz Schweinsteiger'in açığını kapatmak için Khedira arkaya muazzam destek verdi. İki orta sahanın birisi(Sarah'nın sevgilisi) defansa yönelik diğeri(Lera'nın sevgilisi) de ofansa..

Reus'u görmek ister bu deli gönül, Götze'yi.. Özellikle Reus'u Gomez ve Klose'nin bölgesinde denendiği zamanı görebilecek miyiz merak ediyorum. Lakin Löw de kadro istikrarı konusunda inatçı bir tutum sergiliyor ki Hollanda örneğine bakarak her maç parlayanı onbire koyma düşüncesinin sonuçlarından da ders alabiliriz. İlk yarı finalist Portekiz her maça aynı onbirini taşıdı. Yunanistan ise tam tersi.. İlk maçta Ninis'le başladı, ikinci maçta Gekas yedek Samaras forvet çıktı ve son maçta doğru on biri ancak bulabildi ama bu sefer de Karagounis'ini kaybetti Santos.. Yani; yine farklı 11 yolu gözüktü Portekizliye.. İşi zor ama imkansız değil.

Almanya elenirse üzülürüm belki ama Bild'in "Bu sefer sizi biz kurtarmayacağız, güle güle Yunanistan" manşetine kapağı takmış olacağı için de sevinirim kesinlikle..

2 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

portekizde postiga ,almanyadada gomez pozisyonlarına bağlı kalıyorlar. ortasahalaşmıyor yada kanatlaşmıyor öyle oluncada rakibe çalıştığı yerden sorular geliyor. mesela portekiz postiganın yerine diğerleri olmadımı braganın forvetleri var brezilyalılar ama git milli takımına devşir zaten oynamıyorlar brezliyada , Ronaldo o tarz forvetlerle daha hareketli yerdeğiştirmeli bir oyun oynayabilirdi B planı olarak. rakiplere Sorular çalıştığı yerden gelincede bilemedikleri hata yaptıkları soru sayısı haliyle azalıyor. bugün yunanistan 0-0a bağlarsa hiç şaşırmayacağım. 0-0 a bağlamak demek penaltılar ve dahada morallenen bir yunanistan demek.

Bugün gomeze iyi çalışan ,morallenen ve daha inançlı hırslı helede ekonomik krizden diş biledikleri alamnyaya çok iyi çalışacaklardır. Gomez etkili olamayacak gibime geliyor. o zaman B planı klose devreye girecek. Ancak KLoseli sistemde ritimler ezberler bozulmuştur uyum tam sağlanamamıştır bu yüzden bu sisitemde işlemeyecek gibime geliyor.penaltılara giden bir 0-0 bekliyorum ben.

Mehmet Reşit dedi ki...

Yunanistan'ın, oynadığı şeyin adı futbol olmadığı gibi, yaptığı şeyin adı da defans değil. Bir rakip futbolcunun topu alışı ile bir Yunan futbolcunun ona baskı uygulayışı arasında ortalama 2 saniye fark var. Almanya gibi, hücum hattında sorumluluğu paylaşmayı şiar edinmiş bir takıma karşı da çıkıp bunu oynadılar.