27 Ekim 2012

Magath'ın başka şansı mı var ki?


Bu görüntü Magath'sızlık coşkusudur.

Magath hakkında çok fazla övgü ve aynı zamanda eleştiri de getirilenilir. Başarıları kadar başarısızlıkları olan bir adam. Hemen herkes transfer manyağı olduğundan dem vurup aldığı ve sattığı oyuncuların rakamlarından matematik işlemlerine girişiyor ama şunu unutmamak gerekir ki her kötü ayrıntısının yanında aynı konuda "olumlu" bir eylemi de yanındadır. Ali Karimi'yi de o transfer etmiştir, Edin Dzeko'yu da..  Wolfsburg'u bugünkü durumuna da o getirmiştir, Wolfsburg'u tarihinde ilk defa şampiyon da yine o yapmıştır.  Mesele onu tanıtmak, övmek ya da eleştirmek değil; anlamaktır.. En azından burada konu budur.

Pek çokları benzer eleştirileri yıllardır yapıyor ve üstelik haklılar. Kahn diyor ki "büyük kulüplerde oynayan futbolcuların üzerinde zaten yeterince baskı var. Bunun üzerine bir de idmanlarda ekstra baskı yüklemek uzun süreçte başarısızlığı size garanti eder."

Haklı.

Höness başkanlık koltuğuna oturmadan önce pişmanlıklarını dile getirirken iki sene üst üste Bayern'e çifte kupa yaşatan (tektir Bundesliga) Magath konusunda pişman olmadığını dile getiriyordu. Zira oyuncuların büyük bir kısmı istedi mi şansınız kalmaz.. Uzun süreçte oyuncular Magath'a isyan bayrağını açar, siz de gönderirsiniz.."

Ki aynı Höness hafta başında şunları da dile getirmişti.

"Eğer bir takım, daha önce olmadığı kadar iyi bir şekilde oluşturulmuş olmasına rağmen sahada koşmuyorlarsa ya idman yapmıyorlar (Magath'da bu mümkün değil) ya da antrenöre karşı tavır koyuyorlar. (bunu işaret ediyordu)

Ki Magath kovuldu, gol atma özürlü Wolfsburg deplasmanda Düsseldorf'a 4 attı.

Yine haklıydı.

Peki Magath'ın zekası tüm bu konuşulanları algılayamacak düzeyde midir? Yıllardır aynı teraneler dönüp duruyor.

O da her şeyin farkında lakin başka seçeneği yok.

Felix Magath'ın elinde futbol sahasında test edip muazzam başarıları kazandığı 1 tane formül var. Ya bunu işletecek ya da bunu işletecek. Tutarsa dünyaları kazanıyor, olmazsa futbolcular birleşip onu gönderiyor.

O bir şekilde diğer bütün takımlardan çok daha fazla oyuncularına yükleme yapmak durumunda. Bu onun en önemli antrenör özelliklerinden birisi. Haliyle bu durumda isyan edecek olanlara karşı oldukça sert tutum takınmak durumunda. Bu gerçekleştiğinde sportif direktör ile beraber oyuncular teknik adamı mı gönderiyor? O aynı zamanda sportif direktör de olmak durumunda bunun önüne geçmek için.. Otoriter tavır onun başarısının temeli.

Pek çok eleştiriye kulak asıp çok başka bir profil çizebilir, lakin bu şekilde Stuttgart'ı düşme potansından Şampiyonlar Ligi'ne sokmuş, Bayern ile Bundesligada başka hiçbir teknik adamın başaramadığı üst üste iki yıl çifte kupa kazanmış, Wolfsburg gibi orta sıra takıma tarihindeki ilk Şampiyonluğu kazandırmış, yerlerde sürünen Schalke'yi ikinci yaparak Şampiyonlar Ligi'ne sokup ordan da gruplardan çıkarmış..
Kolay mı bu hemen herkesin eleştirdiği tavrı bir yana bırakması?

Dahası elinde bir başka silah da yok. Magath bugün bu kadar çok para kazanıp şu yukarıda saydığımız başarıları kazandıysa işte bu nedenledir. Siz kolay kolay vazgeçebilir misiniz?

Sorun şu: İster işsiz gezinen oyunulardan yıldız yaratma, isterse de idmanı sonuna kadar kökleyip cezaları abartıp futbolcuların pestilini çıkarma olsun, her zaman "doğru" sonucu vermiyor, başarıyı garantilemiyor ve fakat zaman zaman da mümkün. En önemlisi Magath'ı bugün Şampiyon teknik adam yapan bunlar..

Kovuldu ama yine gelecek, yine aynı şekilde deneyecek. Kimileri onun yüzünü bile görmek istemeyecek Misimovic, Kuranyi  gibi orta sıra futbolcudan yıldız olanlar ise "keşke Magath" olsa diyecekler.. BU böyle devam eder.


Magath uzun süredir yurt dışında çalışmak istiyordu. Şimdi önünde engel kalmadı.. Ve bizim bu tarafa gelmesi ise oldukça ihtimal dahilindedir..  Gelirse, şenlik var demektir..

8 yorum:

shadowturk dedi ki...

teknik sorumlu sportif direktör aykut kocaman'ın yerinde olsam hemen idari sıfatla devam eder bu adamı getiririm.devre arası bir kaç transfer ile belki fenerbahçe'nişn hayal dahş edemeyeceğği uefa kupası gelir.

EsseGessE dedi ki...

Magath'ın bu sistemi Türkiye için biçilmiş kaftan..Kayseri 1 hafta bekleseydi de keşke Magath'ı alsaydı.. Elinde yıldız olma potansiyelinde genç bir kadro olacaktı ve arkasında da bu transfer politikasında bir yönetim..başarısız olma şansı da yoktu zira kodüsyon metodu Türkiyede kafadan ilk 5'e sokardı Kayseriyi

Mehmet Reşit dedi ki...

Demirören dönemi Beşiktaş'ı için ikide bir adı geçip duruyordu, lakin, maliye de dahil olmak üzere, sınırsız yetki talebiyle masaya oturacak olan Magath'ın, o masadan imza atarak kalkması hoş bir fantezi idi sadece. Şimdi daha makul adamlar var gerçi Beşiktaş yönetiminde, lakin, para yok.

Kim bilir, belki de Kasımpaşa'ya karşı, Magath'ın boşa çıkması haberinin motivasyonuyla oynamıştır Beşiktaşlı futbolcular.

joeyknish dedi ki...

'' Efsane geri döndü.''ydü; ama olaya Magath Aga'nın bu seferindeki saha içi hamleleri açısından baktığımızda; aganın o efsane halinden eser yoktu sanki..
Wolfsburg'u şampiyon yaptığı sene Magath Aga baklava ortasaha dizilişinin sadık bir uygulayıcısıydı; hatta son on haftalık performansta Riether'i orta üçlünün sağ içine kaydırıp Misimovic-Grafite-Dzeko'yu, Josue-Gentner-Riether üçlüsü destekleyerek kanımca 41212'de Nirvana'ya ulaşmıştı..(Ancelotti'nin Milan'ı ve Fatih Terim'in Galatasaray'ından sonra tarihte gördüğüm en iyi 41212 uygulamaları sıralamasında gönlümün 3 numarasıydı bu konsept.)

Bu ikinci seferinde ise elinde yine 41212 oynatabilecek kadro yapısı varken (önliberoda Josue- forvet arkasında Diego, forvette Olic-Lakic-Helmes opsiyonları) 4231'de ısrar etti. Bundesliga'nın hatta Evropa'nın en iyi bir kaç teknik önliberosundan biri olarak gördüğüm; (Brezilyalı Pirlo) ama savunma temposu Alex'ten hallice olan Josue'yi ısrarla orta göbek ikilisinden biri olarak kullanmaya çalışması, bunu yaparken de Josue'nin savunma defektini hafifletmek adına hep hücumu kısıtlı, savunması sağlam oyuncuları yanına monte etmesi..
(Josue'nin yanında Kjaer'i gördü bu gözler..Hatta Madlung'u.. Josue ile Madlung...Yanyana geldiklerinde Tarık Akan'la Adile Naşit gibi duruyorlardı sahada..)

Schafer'den sol açık yaratma çabasına ise hiç değinmiyorum, geçelim bir kalemde..

Bu haftaki post-Magath döneminin ilk maçında yine diziliş 4231 idi..Hasebe sağ açık, İliç sol açık, Josue-Polak göbekte şeklinde sahaya çıkmış bir Wolfsburg, mAGAth Aga'dan kurtulmanın gazıyla belki biraz nefeslenebilir; ancak ilerleyen dönemde aynı diziliş ve aynı zihniyetle devam ettikleri takdirde, pek de farklı bir senaryo ile karşılaşmayacağız gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var?

Borges dedi ki...

EsseGesse: Kesinlikle Kayserispor kısmına katılıyorum ama bu adamın aldığı para bugün az bir şey değil aslında. Onu karşılamak biraz zor gibi. Kayserispor'a uygundu bence..

Mehmet Reşit: Beşiktaş'ın özel bir konumu var. Şu durumda Beşiktaş'a Magath çok fazla uymaz. Quaresma etkisi yaratır. misal Van Gaal tencere kapak misali uyardı buraya ama Magath belki de Beşiktaş'a en son gelmesi gereken tekik direktör. Samet Aybaba seçimi ve bugünkü gidişatı doğru diye düşünüyorum, zaman gerekir sadece.

Joeyknish: Ayrıntılarda kaybolmayalım. Magath çok net bir baklava 4-4-2 uzmanıdır. Bayern'den kovulmasını sağlayan dahi o dönem çok istediği Lincoln'u alamamasıdır. Bir on numara.. İki güzel forvet.. iki güzel kanat.. başarıların hepsi bu şekidle geldi. Bu sene ise 4-3-3'den 4-2-3-1' e kadar gitti geldi ama en önemli hata Diego. Ben kesinlikle Freiburg'u yener dedim ama eğer Diego'yu yedek oturtacağını bilseydim "kovulur, yenilir" başlığını atardım.

Polak'ı ikinci takımdan çağırdı Köstner. Josue keza öyle. Diego yedek oturuyordu sorun burada Magath'ın otoriter olmak adına kestiği cezaların fazlalığı, absürdlüğü.. Olic forvet arkası, Bas Dost her maç ilk 11 Diego on numara.. Elinde her şey vardı, oyunu düzeni kurulamadı.

Mehmet Reşit dedi ki...

Pek tabii; bugünkü yönetimle oturulacak muhtemel bir masada da bizimkiler "feda, feda" der durur, adamı böyle bir görüşmeyi kabul ettiğine dahi pişman ederler.

Arrow Cave dedi ki...

Türkiyede futbolcular çalışmayı sevmez Magath 1 haftada pestillerini çıkartır 2-3 ay sonra gönderilmesine sebep olurlar..

Arrow Cave dedi ki...

Türkiyede futbolcular çalışmayı sevmez Magath 1 haftada pestillerini çıkartır 2-3 ay sonra gönderilmesine sebep olurlar..