31 Mayıs 2008

En Cok Kar Yapan Avrupa Ligi: Bundesliga



Sportif acidan rakiplerine oranla daha basarisiz bir lig olarak addedilebilir Bundesliga. Lakin toplamda elde edilen gelir acisindan Avrupanin tartismasiz lideri olmus durumdalar.

Annual Review of Football Finance-in yaptigi arastirmaya göre 18 takimli birinci Bundesliga gectigimiz sezon 250 milyon euro kar yapmis durumda. Bu da toplam harcanilan paranin yüzde onsekizine tekabül ediyor.Bu rakam avrupada ilk defa Bundesligayi kar acisindan zirveye tasimis durumda. 20 takimli ingiltere Premiere Liginin yaptigi toplam kar 141 milyon euro. Bu isin kar kismi, toplam harcanilan para ya da ciroya baktigimiz vakit ingiltere premiere liginin rakibi olan diger dört lige oranla oldukca önde oldugu tartisilmaz bir gercek. Ilk defa 2 milyar Euro barajini asip toplamda 2,3 milyar euro ciro ile rekoru elinde bulunduruyor. Bundesliga her ne kadar gecmise oranla yüzde 15'lik bir sicrama yaptiysa da toplamda 1.4 milyar eurodur gideri. Ispanya ayni sekilde Bundesliga gibi yüzde 15'lik bir artis ile ilk üce girip Serie A'yi disari atmistir 1.33 milyar euro ile. Juventus'in küme düsürülmesi ve akabinde gelisen olaylardan dolayi toplam gider miktarinda düsüse gecer iken gecen sezonki rakam 1.16 milyar euro olarak belirlenmistir. . Son olarak besinci buyuk lig olarak anilan Fransa birinci Liginde bu rakamin 0,97 milyar Euro oldugunu belirtelim.

Toplamda avrupanin bes büyük liginin giderinde 402 milyon euroluk bir artis saglanmis ve 7 milyar euronun üzerine cikmistir. Bu rakam tüm avrupada ise 13.6 milyar euro.

Bundesliganin en cok kar yapan lig olmasinin en önemli sebebi oyunculara ödenen paranin diger liglere göre cok düsük olmasidir. Arastirmadaki rakamlardan bazilari soyledir. Oyunculara ödenen paranin orani diger dört klupte yüzde 62 -65 arasinda iken Bundesligada bu rakam yüzde 45'dir. Premiere Ligde sadece oyuculara ödenen para -bonservis, maaas v.s- Yüzde 13'lük bir artis ile 1.4 milyar euro..

Ekonomik acidan basarinin sportif aciya dönüsemediginin en güzel kanitlaridir bu analiz. Özellikle Bundesliga takimlarinin son buyuk basarisinin 2002'de Sampiyonlar Ligi finalini oynayan Leverkusen'e ait oldugunu düsünürsek..

Yalniz baska acidan ilgi buyumustur Bundesligaya. Yatirimcilarin yavas yavas gözdesi olmus durumda. ingiltere Premiere Ligindeki takimlarin satisi gibi bir durum olamaz. burada yasa kluplerin sadece yüzde 49'unun satisina izin veriyor, Abramovic veya bir baskasi bir klubu alamaz, söz sahibi olamaz durumda. Ancak bagis ve benzeri kurumlarda para verebilir, ama asla söz sahibi olamaz. Bu acidan da yasa tartisiliyor..

Fikrim ise böyle kalsin. Ben cok da ilginc gelecektir ama su anki haliyle Bundesligayi seviyorum.. Bir gün degisecek farkindayim aslinda. Ingiltere Premiere Liginin belki de gelecekteki tek rakibidir. Statlari, alt yapisi ve her seyiyle cok uygundur gelisime. Ama istemem.. nedenleri uzundur, baska bir zaman..

Hiç yorum yok: