30 Mayıs 2008

Kalecilerin Milli Takima Secilme Yasi

Aslinda konu Jens Lehmann seciminden kurtulma cabasi. Rene Adler'in oynamasinin imkan dahilinde olup olmadigi ya da ne kadar anlamli oldugudur. Önceki kalecilerden örnekler veriliyor. Almanyanin Tarihinde yer etmis kalecilerin hangi yaslarda milli takima secildigi/oynadigi tartisiliyor. Biraz geriye dogru gidersek eger;:

Wolfgan Fahrian



Bugün Löw Korkuyor.. 1962 Dünya Kupasinda zamanin teknik adami Sepp Herberger, 21 yasindaki genc kaleciyi tilkowski ile beraber kadroya almisti. Velakin Hans Tilkowski kenarda beklerken oynayan Fahrian oluyordu..

Sepp Meier



Otoriteler tarafindan gelmis gecmis en buyuk kaleci olarak gösterilir cokca zaman. 1968'den 1979'a kadar almanlarin kalesini korudu. 1966 yilinda Almanlar Irlandayi 4-0 ile gecerken o ilk macina cikiyordu. 1966 Dünya Kupasinda Hans Tilkowski ile beraber kadrodaydi o ama iste Horst Wolter ile kafa kafaya carpisinca bankda bekledi. Sonrasinda Almanlarin kalesini devraldi, henüz 24 yasinda idi.

Toni Schumacher



Bir dönem Fenerbahcenin de formasini giymis, alman kaleci tarihine damgasini vuran yildizlardandir Schumacher.. Sepp Meier gibi bir kalecinin boslugunu doldurabilmistir. Efsanenin arkasindan gelmis, 1979 yilinda 25 yasinda iken almistir görevi ..

Eike Immel



Gerci o sadece 1988 Avrupa Sampiyonasinda asil kaleciydi ama 1980 yilinda 19 yasinda iken görev almistir alman kalesinde. 1982-86 da klubede oturmustur.

Bodo Ilgner


1990 dünya kupasinin muhtesem onbirindedir Ilgner.. ilk kez 20 yasinda formayi giymis, 88'de bir üstteki Immel'in arkasinda yedek olsa da 23 yasinda Dünya Kupasini kazanan kadronun bir numarasi olurken tüm zamanlarin Dünya Kupasini kazanan en genc kalecisi oluyordu..

Andreas Köpke



Hali hazirda milli takimin kaleci antrenörü olan Köpke oldukca gec forma giymistir. Immel,ilgner derken 1994'(öncesinde) 32 yasinda forma giymis, 1998 dünya kupasinda oynamis ve Kahn'a yolu acmistir. (Ilk buyuk turnuvasi Euro 1996'da oynamistir..

Oliver Kahn


1994'de Köpkenin arkasindaydi ama oynamadi. Ilk macini 1995 yilinda isvicre karsisinda oynarken henüz 26 yasini doldurmamisti. Adam gibi kaleyi devraldigi zaman sene 1998 (sonrasi), yas 29 idi.

Jens Lehmann



Iste o Arsenal ile muhtesem performans gösterdigi ve ayni zamanda Kahn'in sorunlar yasadigi, Roberto Carlos'dan abuk subuk bir gol yedigi zaman dilimine kadar onun bunun arkasinda gezdi, durdu. 1998 yilinda Oman karsisinda ilk defa forma giydi -28 yasinda idi-, 1998,200 2002, 2004 de kadrodaydi velakin yedek olarak.. 2006 yilinda ilk defa 1 numarayi 34 yasinda sirtina gecirdi.

Gianluigi Buffon


Almanlarda durum bu iken dünyanin en iyi kalecisi olarak gösterilen Buffon ilk kez 19 yasinda formayi sirtina gecirmis ve bir sene sonra 1998 yilinda 2o yasinda Italyanin bir numarasi olarak kaleyi devralmistir.

Edwin van der Sar



Keza begendigim bir baska kaleci olan Edwin van der Sar da 24 yasinda kaleyi devralmis ve bugüne kadar o formayi cikarmamistir sirtindan..

Ilker Casillas



Cok fazla efsane var oynadigi takimda.. Isi zor ama her bakimdan "efsane" olmayi "raul" kadar hakeden bayrak adamidir Real Madrid'in. 18 yasinda Madrid gibi bir klubun kalesine gecmeyi basarmis, 2000 dünya kupasinda klubede bekledikten sonra kaleyi devralmistir 19 yasinda.. tam sayi nedir bilmem ama 27 yasinda 75 kez milli formayi giymek cok az insana nasip kismet olur futbol dünyasinda..

Kaleciler:

Rene Adler

Oliver Kahn Portesi

Igor Akinfeev

Manuel Neuer

4 yorum:

Adsız dedi ki...

kaleciler hakkında araştırmanız çok güzel ve beğeni ile okudum ancak bazı noktalarda düzeltmeler yapmak istedim. sırasıyla gidecek olursak 1994 dünya kupasında almanların 1. kalecisi köpke değil bodo iggnerdi. aynı dünya kupasında 2. kaleci köpke üçüncü kaleci oliver kahndır. köpkenin uluslararası organizasyonlarda kaleye geçtiği ilk turnuva euro 96'dır. o turnuvada kahn köpkenin arkasında beklemiştir. 1998 dünya kupasında ise yazınızın aksine köpke kaleyi kahn'a bırakmamış bu turnuvadan sonra kahn kaleyi devralmıştır. yani almanya için sırasıyla 1994'te iggner, 1996'da köpke 1998'de köpke 2000 ve sonrasında kahn kalede görev yapmıştır. italya'da ise 1998 dünya kupasının kalecisi pagliuca'dır. o turnuvadan sonra buffon kaleyi devralmış ancak 2000 yılındaki sakatlığı sebebiyle euro 2000'de kaleyi toldo devralmıştır. buffonun büyük organizasyon olarak ilk yer aldığı turnuva 2002 dünya kupasıdır.

özhan yaşar

kaynak: www.rsssf.com

Borges dedi ki...

Söyle: 1994 yilindan Köpke önce 32 yasinda ilk defa bir numara olmustur ama ilk büyük turnuvasini belirttiginiz gibi 1996'da oynamistir. Kahn'a birakti ile Kahn'in devralmasi arasindaki farki cok önemsemiyorum. Toldo ise Buffon'un sakatligi sonrasinda kaleye gecmistir ama bu Buffon'un birinci kaleci olarak 20 yasindan itibaren italya milli takiminda oynadigi gercegini degistirmiyor. Köpke konusunda 1998 senesinin imlenmesi ise belirtildigi gibi yanlistir, cok cok tesekkürler efendim.

Borges dedi ki...

Özhan Yasar: Kahn konusunda ne demek istediginizi anladim, 1988 "sonrasi" olarak degistirdim..

Adsız dedi ki...

asıl ben teşekkür ederim
bu tarz araştırmalarınız çok ilgi çekici. devamlarının gelmesi dileğiyle...