14 Mayıs 2008

Oliver Kahn Portresi.!



Her seyin disinda o kazanma isteginin bir sembolüydü.. Su yasinda dahi bu adami takima alirim ve bilirim ki cok kötü kosullar birbiri sira bizi bulmadikca, o takim kaybetmez..



Tam 20 yil önce.. 18 yasinda Karlsruhede iken..




Rostock'lu Stefena Beinlich'i azarlarken.. Pek cok oyuncunun en son karsi karsiya kalmak istedigi kaleciydi Bundesligada.. Her zaman Kahn kurtarmaz, yüzde seksen o karsi karsiya durumunda top auta cikardi, basarisiz bir sut olurdu. Pek cok kisi gercekten korkardi.. Gercekten.




Ölümüne dalmak deyimi sik sik kullanilirdi Kahn'in ucuslari icin..



Su yukarida yaninda kulagini cektigi adam benim en cok takip ettigim, cocuklugumun kahramani Andreas Möller.. Tarih 3 Nisan 1999. Biraz da korkaktir kendisi.. baska acidan Kahn'in zitti bir adamdir. Ikili mücadeleden sakatlanma korkusu adina kacinir, o muhtesem teknigini konusturmaz cokca zaman.. Dört kisiyi ipe dizebilecek yetenegi var iken o daha cok orta sahada top dagitici rolüne büründü.. Yine yildiz oldu italyalara gitti geldi ama karakter acisindan eksik ya da tasvip etmedigimiz özellikler ile doluydu.. Oysa Kahn.. ?



Deli zamanlari.. Hedefteki isim Heiko Herrlich.. o maci kazanmali, baska bir düsünce yok. gerekirse sakatlanir, adama girer, ölür.. önemli degil. O kazanacak o maci.



Topu almis, velakin Chapuisat ile sorunu bitmemis anlasilan.. Wiese'ninki nedir ki su Kung-Fu'nun yaninda ?




Bu yikilisin tarihini hemen herkes bilir. 1999 Sampiyonlar Ligi finali.. Manchester United'a son dakikada iki gol yemesi ile.. Kendisi yikilmistir ama kitabinda ya da baska yerlerde surekli Kuffour'u örnek verir.. O sekilde aglayan, üzülen adam görmemistim ben o ana kadar der.. Tam su görüntünün yansimasini siklikla anlatir, dile getirir Kahn..




O geceden sonra varolan üzüntüsünü baska bir sevinc izler.. 10 Haziran 1999'da Simone ile evlenir.. Yillardir beraber oldugu cocukluk askidir o. hikayesini anlatsak ne kadar "Vefali" dersiniz.. de öyle olmadi sonra.




Siklikla rakip bazen de kendi taraftarlarinca gorile benzetilmesinin ciktisi olarak sahaya muzlar, muz kabuklari atarlar.. O da bunu afiyetle yer.



Tepkiler sadece muzlarin atilmasi ile sinirli degildir. 2000 yilinin nisan ayinda Freiburg macinda golf sopasi ile saldiriya ugrar..



Her zamanki ucuslarindan.. Siklikla yaptigidir.. Ve bu yüzden pek cok ödüle layik görüldü.



2000 yilinda portekizde ilk defa almanyanin bir numarasi oldu kalede.. Almanya turnuvada Pek basarili olamasa da o yine de yilin futbolcusu olmayi basardi toplamda.. 2000 yilinin en iyi futbolcusu.. Oliver Kahn.




Kahn ve Kuffour'un hikayesi aslinda cok baska bir postta islenebilir kesinlikle. Yillar yili beraber oynamis iki baska adamdir ..



2001 Sampiyonlar Ligi finalinde kurtardigi penalti. Ve artik o gercekten bir Kahraman. Tam anlamiyla alman futbolunun efsanelerine yerlestigi gündür.. Hitzfeld'in , iki yil önce son saniyede kaybettigi sampiyonlar Ligi Samiyonlugunu bu sefer kacirmasina Kahn izin vermedi.



Durmuyor ki adam.. Karim diyor, en önemli isimdir bu basarilarin kazanilmasinda. Cunku ben dünyanin en iyi kalecisi olmak istedim.. Bunu basardiktan sonra daha baska hedeflere dogru sürekli kostum. hicbir zaman "dur" artik demedi, yeter demedi.. Bikmadi, usanmadi, ilk defa bir hedefin pesinden kosarcasina arkamdan destek verdi, kazansam ve ulassam da degisen bir sey olmayacaginin farkinda olarak heyecanima sürekli ortak oldu diyordu. 2001 senesinde kitalararasi sampiyonlugu ve ayni zamanda Dünyanin en iyi kalecisi olmayi basardigi zaman..



Yagmur camur dinlemedi.. Ben basardim, tamam artik rahatligi görülmedi o gözlerde.. Sürekli daha iyisini ve daha güzelini basarmak adina cabaladi durdu. Onda her daim tüm bu kariyerine ve basarilarina ragmen 18 yasindaki amatör velet ruhu vardi..



"Iste Düsman bu.! Canavar barnebaeuya geri dönüyor.!"

Marca gazetesinin gecen sene 2007 yilinda Madrid ile Sampiyonlar Ligi oynayacak olan Bayern Munih macindan önceki Kahn icin yaptigi yorum budur..



Iste resim budur. Kahn ve Piplica.. Bu iki idol adam birbirlerine karsi. Piplica cok baska bir adamdir. Hatirlarsaniz energie Cottbus'un performans olarak yerlerde sürünen 38 yasindaki kaleci ile bir yillik daha sözlesme imzaladigini belirtmistik. Cunku sembol isimdir, taraftarin bir numarali adamidir. 6-0 yeniyordu ve Kahn penaltiyi atiyor, sonuc ? Piplica izin vermedi gole..



2002 dünya kupasi. Rüstü ile ayni kaderi paylasiyorlardi. Her ikisi de muhtesem bir performans göstermis ve her iki kaleci de Ronaldo'dan yenilmeyecek golleri yediler yar final-final maclarinda.. Yine de o turnuvanin en iyi kalecisi-oyuncusu ödülünü "Kaleci" olarak aldi..



Kirmizi Ferrarisi.. Basariya doydugunu anlatirken bundan daha cok oldugundan da bahsediyordu, hani bizim kirmizi, mavi top almamiz gibi bir sey..



Kahn Cilginligi.. Idolü olan Kahn ile el sikismak isteyen baska bir adam..




Aslinda Vefali bir adamdi. Özellikle 2002'deki basarisinin kurbani oldu desek yeridir. Bu hayvani görünümlü pek de yakisikli olmayan adam 2002'deki performansindan ve karizmasindan sonra baska oldu almanyada. Pek cok yerde En seksi adam filan secmeye basladilar.. Ki gercekten karizmatik aslinda.. 2002 de parlamadi, zaten parlayan yildizini da arkaya alarak muhtesem karizmatik durusu ile almanyayi finale getirdi.. Arkasindan durmadi ona olan ilgi.. ve bir gün o cocuklugundan beri beraber olup 99'da evlendigi cocukluk aski/arkadasi Simone hamile iken barda bu kadini buluverdi.. onca vefanin ardindan yapilan hos degildi.. ama iste, insanoglu, ask cok baska alan..



Ve haliyle yasanilanlar da özel yasamindan geri kalmadi. Sampiyonlar Ligi macinda hepimizin bildigi o büyük hata. Roberto Carlos'un pek de gol olmayacak frikigini kollarinin altindan birakirken..



Dünyanin en sakin, en centilmen en güzel futbolcularindan birisidir Miroslav Klose.. Ama Kahn burada da durmuyor.. zira o dönem klose cok formda ve sürekli atiyor Bayerne.. Simdi takim arkadasi..



fena degil kesinlikle.. Ama Erkeklerde durum cokca zaman baskadir.. Onu karizmatik ya da cekici kilan hicbir zaman bu ve benzeri görsel durumlar olmadi. Onca basarinin arkasindan koluna taktigi kaptanlik pazu bandu ile sahaya cikarken en önemli anlarda önemli kurtarislar yaptigi zamandaki durusudur..



Toplamdaki en buyuk cekismeyi Lehmann ile yasamistir. Gecenlerde cok güzel bir veda mektubu geldi rakibi Lehmann'dan.. "Sen olmasan ben bu kadar basarili olamazdim" diyor sonucta.. Dünyanin en iyisi de olsam her zaman beni munihte cok iyi calisan, cok iyi bir kaleci rakip olarak bekliyor hissinin hirsiyla bugunku oldugum yere geldim" diye ekliyordu..




Schalke'nin Sören Larsen'i de elinden kurtulamadiklari.. Schweini sadece bakmakla yetiniyor, onu malasef kimse durduramaz..




kupalarla dolu ömrünü Bundesliga Sampiyonlugu ile noktaladi bu sene.. ve o eldivenleri



Michael Renging'e veriyor.. Rensing cok iyi bir kaleci kesinlikle. Cok begenirim, cocuklugundaki amatör maclarini izlemisligim vardir. Adler ile beraber tüm bu yildiz kaleci adaylarin arasindan siyrilacak iki isim. Ama Kahn'in yerini tutar mi ? Yetenek olarak ona yaklasabilir, bunu önündeki zamani nasil degerlendirecegi belirleyecek.. velakin bir Kahn olamaz. Alex de iyi oyuncudur, Elber de, Rensing de.. Fakat Hagi olmak, Kahn Olmak, Effenberg, Mathäus olmak baskadir.. Lider oyuncu olmak cok baska bir seydir. Onlarin sadece yeteneginden degil ayni zamanda birlestirici gücü, takimin tamamina etkiyen kazanma hirslari ve toplayici özellikleri ile ararsiniz.. Böyle oyunculari buldugunuz zaman kaybetmemek de önemlidir. Liderlik,Kahnlik sahip oldugunuz yetenek ile ilintili degildir. En az teknik adam kadar takima etkiyen isimlerdir .. Ben Kahn gibi bir karakteri özleyecegim sahsen..

Bir efsaneydi, geldi gecti..

4 yorum:

Adsız dedi ki...

süpperdi foto analizler. çok teşekkürler...

Mustafa dedi ki...

Müthiş bir yazı olmuş..

Günahıyla sevabıyla bir devir kapanıyor. Böyle oyunculardan Avrupa'da ne kadar kaldı ki?

Borges dedi ki...

Gittikce azalan "karakter" sahibi futbolculardir.. Sansliyim, faal döneminde izledik, gördük ettik sevgili Spagetti.

Adsız dedi ki...

eline sağlık. gerçekten iyiydi...