12 Mayıs 2008

Ucuncu Bundesliga ve Türk Futbolu



Almanyada iki tane Bundesliga vardir, 18'er takimli. Birinci ve ikinci Bundesliga. Bu iki bundesliganin bütün maclari canli bir sekilde verilir alman sifreli kanali tarafindan. Bu konu cok önemlidir, o kadar önemlidir ki futboldan elde edilecek olan paranin toplam miktarini belirleme ve daha pek cok yetenegi futbola kazandirma acisindan... Demem odur ki ülke futbolunun gelisimine muthis etki eden faktör olarak Canli yayin mevzusu son derece önemlidir. Bu konudaki sacmaliktan dolayi geri kaliyoruz yillar yili ve acilen degistirilmesi gerekir. Konuya dönersek, Almanya bu iki bundesligaya hemen hemen ayni önemi veriyor diyebiliriz. Elbette fark var, ama sandiginizdan cok cok daha az.. Diyelim ki siz ikinci ligdeki Osnabrück taraftarisiniz. Premiere kanalini alirsiniz evinize ve bütün maclarini canli canli izleyebilme sansina sahip olursunuz, eger ki maciniz pazartesiye denk geliyorsa, Alman Spor Kanali DSF de canli verecektir..

Ikinci Bundesliga ile ilgili rakamlar var elimde, dudak ucuklatir.. Yuksek ihtimal Türkcell Super Liginden her bakimdan üstün. Seyirci ortalamasindan transfere ve diger alanlarda harcanilan paralara kadar.. Ikinci Bundesligadaki her klup ortalama bir milyon euro alt yapiya yatirim yapiyor, toplamda bu rakam bu sene 17,671 milyon euro. 292 milyon euro tüm takimlarin toplamda kullanima soktuklari para. 12 klup vergi beyannamesinde "kar" yapiyor gözüküyor.. Reklamdan 70 kusur milyon euro kazaniyorlar toplamda. Köln bu sene ortalama 40 bin seyirci ile oynadi maclarini.. Pek cok macina gittigim 1860 munih yer yer 69 bin insani stada cekmeyi basarmistir.. iddiasi kalmadigi icin son maclarda 30 bine gerilemistir.. Elbette Hoffenheim, Fürth gibi alti-yedi bin kisilik statlar ortalamayi düsürüyor ama nerden baksak türkiyenin birinci ligine fark atmis durumdalar.. Bir sene önce Türkiye Süper Liginin statlarinda canli mac izleyen seyircisinin ortalamasi 14 bin iken Alman ikinci Bundesliga 16 bin seyirci ortalamasina sahipti. Neden ? Birincil özelligi canli yayin ile bir sekilde hemen her kesime ulasabilmesi ve bes bin nufuslu kasabanin dahi macinin seyredilebilmesi, ona "taraftar" olabilme hakkinin verilmesi. Kim bilir, bu sekilde yapildigi zaman uc buyuk diye bir sey kalmayacaktir.. Ve belki de ancak bu zaman bugün Bölgesel lige düsmesi oldukca yüksek ihtimal olan Kaiserslautern gibi, ikinci ligden birinci lige ciktigi ilk yil sampiyon olan takimlari görebilecegiz.. Milli takimimiza ikinci ligden oyuncu alip milyon eurolara birinci lige oyuncu verebilen bir ikinci lige sahip olacagiz..

Bu iki Bundesligalarin ardindan bölgesel ligler gelir. Kuzey ve Güney ligleri. Kuzey, 19 güney ise 18 takimdan olusur. Ilk iki sirayi alan ise ikinci Bundesligaya cikar. Bu liglerin maclarini ise ZDF kanali, birinci Bundesliga maclarinin canli yayini biter bitmez özet görüntülerini vermeden hemen önce gösterir. Evinde sifreli kanali olmayip da ZDF'in mac özetlerini vermesini bekleyen milyonlarca insan önce bu bölgesel liglerinin kisa bir özetini görmekle yükümlüdür. Bir sekilde oraya olan ilgi canli tutuluyor.. Bu yetmemis olacak ki diger sezondan itibaren gecerli olacak olan ücüncü Bundesligayi kurdular.

Ücüncü Bundesliga, Kuzeyden ve Güneyden sekizer takim alarak on alti takimli bir lig olarak gelecek sezondan itibaren alman futboluna eklemleniyor. Kuzey ve Güney liglerinin ilk iki takimi ikinci Bundesligaya adimi atacaktir. Sonrasinda 3 ile 10.sirada yer alan takimlar, ücüncü bundesligada yer alacaktir gelecek sezondan itibaren.. Daha da önemlisi bu ligin maclarini ayni sekilde Premiere kanali canli olarak verecektir.. ingilterenin bu kadar güclü ligi olmasinin temel kaynagi alt liglerinin diger bütün ülkelere göre cok daha iyi organize edilmis olmasindan da kaynaklidir. Futbol haliyle üc-dört bin nufuslu kasabalara kadar kendisini sevdirmistir..

Velhasil aslinda genis capli islenmesi gereken konularin basinda gelir.. Kucuk takimlarin buyumesi ve varolmasi icin gerekli olan sartlarin neler oldugu ve nasil olusturulmasi gerekliligi.. Üc Buyuklerin hegamonyasi baska türlü kirilmaz, devlet eli ile bir sekilde yapilandirilmasi gerekir..

Hiç yorum yok: