13 Aralık 2008

13 Aralik 1980.!



Bundan yedi sekiz sene öncesi Star Tv'de yayimlanan Yaseminin Penceresi adli sacma sapan bir programda konuk kenan evren idi. Pasanin sogukkanliligini, iki ordan iki burdan astik derken ki rahatliginin kanimi dondurmasi bir yana Erdal Eren'in idamina tanik olan adamin idami anlatisi ve buna kenan evren'in tepkisi aklimdan hic cikmamistir.

17 yasinda bir insanoglu ölüme dogru gider iken arkaya dönüp son bir kez bakar iken "son bakisinda" gözünü kirpiyor, hafif gülümsüyor ve hatta öncesinde o insanin omzuna söyle bir vurup önemseme der gibisinden onu hüznünden mahrum etme cabasina giriyor. O fotografi cekenin Sava Ay oldugunu düsünürsek Savas Ay'in anlatisi olabilir ama emin degilim.

Bu nerden baksan insani insanliktan cikaracak ölcüde hüzünlü olan ani sonrasi programin sunucusu bir kez daha soruyor: Hic pismanlik duymadiniz mi ? Hani insan yaslaninca duygusallasir biraz daha baska bakar hayata.. Yüzlerce insan asildi, binlerce beyin hapislerde cürüdü ve ülkenin akli-selim büyük bir kesimi yok edildi, biraz olsun "keske yapmasaydim" diye icinizden hic gecirmediniz mi ?

Kenan Evren: bugün olsa yine yapardim.. Hem biz adil davrandik hep, iki ordan iki burdan esit sekilde astik.! Bize haksizlik ediliyor..

Bu ülkede sizce dogru ya da yanlis olsun hayatlarini masaya yatirip kendisi disinda bir cogunlugun gelecegi adina savas verdiler. Bir dönem kabul edin ya da etmeyin icerisinde bir gram mutlulugu kapmak icin türlü türlü soytariliklara giristiginiz bu yasami hice sayaraktan ölüme dogru kostular.. Yol size göre dogru ya da yanlis olsun, bu onlarin kendilerinin disinda buyuk bir cogunlugun daha insanca yasamasi icin savas verdigi gercegini degistirmiyor.. Aynen kemik yasini ölctürseniz de yasinin on yedi oldugunu tarih önünde degistiremeyeceginiz gibi..

Benim aklimdan cikmaz genelde Erdal Eren. Cunku Galatasarayli Sabri'yi cok benzetirim ona.. Ne zaman onu sifira yakin vurulmus sacinla görsem aklima düser Erdal Eren ve o acimasizlik..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

http://de.youtube.com/watch?v=gjr1De5uELk

a.c. sedef dedi ki...

Kenan Evren: bugün olsa yine yapardim.. Hem biz adil davrandik hep, iki ordan iki burdan esit sekilde astik.! Bize haksizlik ediliyor..

insanlarını , beyinlerini görüşü ne olursa olsun matematiksel terim olarak gören adamdan nasıl bi tepki bekleyeceksin ki?

son mohikan dedi ki...

Duygularını anlatman güzelde keşke Sabri gibi biriyle Erdal Eren'ibenzetmeseydin be arkadaş.

Borges dedi ki...

penchenet: keske siz de bu kucuk noktaya takilmasaydiniz.. Benzerlik dikkat edilirse tamamen fiziksel.. Bu skibbe dahi olabilirdi. Ister istemez cokca defa Erdal Ereni aklima getirmistir Sabri'nin görüntüsü.. Hepsi budur. Sabriyi de severim.. >Tuhaf davranislari olsa da gelecegi olan futbolcu kategorisinden yaklasik on yildir kurtulamadigindan, cocugumuz gibi oldugundan baska bakarim ben her seye ragmen ona. gibidevam eder..

alengir dedi ki...

Bu ülke de 17 yaşında iken ,kalleşce bir insanı kafasının arkasından vuranlar,kahraman ilan ediliyor,polisler bayrak önünde o kalleşle fotograf çektiriyor,hapishane de artık ne ile besleniyorsa krallar gibi bakıldığından adam semiriyor,domuz gibi oluyor ve tekrar söylüyorum o bir katil.Peki Erdal Eren neydi,bu ülke için kendini feda etmiş bir kahramandı ama genele baktığımızda hala o katilin gördüğü saygının onda birini görüyormu acaba,hiç sanmıyorum.Böyle bir tutumun sergilendiği bir ülkede bu ülkenin kara bir lekesi olan o paşa bozması tabi ki yaptıklarından pişman olmaz,tabi ki olmayacaktır,olmayacaklardır!!!

Borges dedi ki...

Erdal Eren'i kahraman olarak görmüyorum ama bir simgedir o.. Darbenin alip götürdügü onca insani hatirlatan bir simge, en cok da acimasizliginin, sinirsizliginin, keyfi-keder is yapilabilirliginin simgesidir..