10 Aralık 2008

Dinamo Kiev: 1 Fenerbahce: 0



Gayet olagan bir sonuc aslinda. Ve hic teknik adama filan girismeyin derim ben.. Fenerbahcedeki sorun bariz bir sekilde ortadadir. Su an bu takimin en önemli eksikligi kadrosunun genis olmamasidir. Aslinda gecen sene yapmasi gereken, bu sene yapmasi gerekenden cok daha zordu, o basarildi, devaminin getirilmesi sanildigi kadar zor degildi. Ama iste Fenerbahcenin son yillardaki hastaligi eldeki degerleri tutamamasi.. Emekcilerine gerektigi kadar saygi göstermemesi veya deger vermemesi.. Tuncay Sanli'nin gelecegi cok önceden düsünülüp halledilmeliydi.. Bu sene aslinda Fenerbahcenin cok muthis transfere ihtiyaci dahi yoktu eger ki eldeki kadroyu tutmayi basarabilseydi.. Velhasil onca zorluklarla, milyon eurolarla onca paraya mal olacak ilkonbirin icerisine girebilecek tek oyuncu icin onca caba verirken hali hazirda a'dan z'ye hemen herkesin kabul ettigi katkiyi saglamis olangillere yapilan saygisizlik, bugünün gercegidir.. Bir Roberto Carlos'un yilligi 5.2 milyon euro. Bir Guiza toplamda 17-8 milyon Euro. Bir Emre 8 milyon euro. Oysa bu paralari hic vermeyip basit bir sekilde Bayern Munih gibi eldeki oyunculara gerekirse iki kati para vererek onu bir sekilde klupte tutmak cok da zor degildi. Bayern bugun Schweinsteiger'ini 2012'ye kadar klube bagladi.. Resmi rakamlara bakmayin siz Bayern bugün Schweini capinda bir oyuncu almak icin sadece Bonservis olarak verecegi paranin en az yarisini eline vermistir.. Velhasil kurumsallasma acisindan yapilan dogrular bu kadar güzel iken oyuncu transferi konusunda yapilan yanlislar da o kadar fazla ki..

Alex tartisilacakdir yine. Oysa Alex'in ne oldugu bellidir. Ona göre sistem, transfer oldugu vakit neler yapabilecegini göstermistir. Siz onun kosmayacagi ama paslarini konusturabilecegi bir sistemi insa ederseniz, yildiz olur, onun da kosmasi ile bir bütün olusacaksa eger Alex kötü olur..

Diyebilirsiniz ki bir iki oyuncu mudur.. Evet bazen bir ya da iki oyuncu yeterlidir sistemi toptan cökertmeye.. Takimdan giden oyuncu genc yasinda azmi ile Kaptan olmus Tuncay Sanli. Futbol olarak takima verdigini gecin karakter olarak takima kattigini düsünün.. Galatasarayin dahi bu sene biraz daha sancili baslamasinin belli basli nedenlerinin basinda takimin kaptani Hakan Sükür'ün yoklugudur.. Bir düzenin yikilisidir. Giden oyuncu Mehmet Aurelio.. Onun katkisini saglamak icin Selcuk Sahin + Josico+Maldonado ve üzerine geriye gelen ofans oyuncularin yaptigi katkisi ve bu yüzden yapamadigi katkiyi da ekleyin.. Gönderdiginiz oyuncu budur..

Kendinizi Aragones'in yerine koyun, kimi oyuna sokabilirdiniz ? Elde kalan farklilik yaratacak iki oyuncunuz da sakat oldugu vakit size baska bir secenek, baska bir kadro secimi kaliyor mu ki ? On kisiden dokuzu bu onbiri sahaya sürecek ve Alex'i de aldiginiz vakit en yüklenmesi gereken zamanda altini cizelim "caresizlikten" kendi aralarinda top cevirmeye zorunlu kilinyorlar..

Pozisyonu olmadan Fenerbahce maci bitirdi desek yeridir. Tatsiz,tutsuz ve inancsiz oyuncularin kendi aralarinda geyik yapar gibi pas cevirdigi mac olmustur..

Velhasil su kesindir ki Fenerbahce yönetiminin basarisizliklarinin bir sonucudur bu. Teknik adam bu yüzden cok da suclu degildir.. Alex, Guiza ya da diger oyuncular da hicbir sekilde basarisizlikta etkisi olmamistir bana göre..

4 yorum:

muhder dedi ki...

ancak yönetim daha birkaç gün evvel yedek kulübenin(sanki yedek olmayan kulübe var) güçlülüğünden bahsediyordu! maldonado ise kuvvetten kasıt vizyon-misyon gözden geçirilmeli Fenerbahçe'de.

Bolat dedi ki...

Arkadasimiza genelde katiliyorum. Ama katilmadigim hususlar da var; ikisini icice gecirerek ilerleyelim.

Evvela bir Fenerbahceli olmama ragmen dünkü elenisten dolayi huzur doldugumu söylemeliyim, bu derece sikinti veren dogru düzgün pozisyon bulamayan bir takimin bir sekilde uefaya kalmasi beni cok rahatsiz ederdi.

Borges'in de söyledigi gibi bazi oyunculara hakettiginden fazla ödendigine inaniyorum ben de.Size cok fazla bir sey vermeyen oyunculara bunca para verirken, cok sey verenlere istediklerini vermez de gitmesine neden olursaniz takimizin icerisine düsütügü olasi bir negatif duruma sesinizi cikartamazsiniz.

Ama borges'in bu baglamda verdigi Tuncay ve Aurelio örneklerine pek katilamayacagim.

Su bir gercek ki, gitmek isteyen oyuncu gider bunu siz tutamazsiniz. Ne yapsaniz olmaz. Önceden anlasip cok para verip vs dahi takimda tutmaniz pek mümkün olmaz, gitmek istedikten sonra. Bir sekilde elinizde kalsa da size o adamdan fayda gelmez. Bakin Appiah örnegine. Schweinsteiger örnegini vermis borges mesela. Bayern'in onu takimda tutmayi basardigini anlatarak. Dogru evet. Ama ayni Bayern ne yaptiysa da Ballack'i veya Salihhamidzic'i takimda tutamamisti. (Gerci ikinci ismi takimda tutmak icin cok gayret göstermis miydi, pek emin de degilim, yalan olmasin simdi). Yani gitmek istemislerdi ve gittiler. O bakimdan Aurelio ve Tuncay da gittigi icin yönetime cok fazla birsey denemez bence. Istese veya ugrassaydi da tutamazdi yönetim bence. Ama bu nokta yönetimi bir baska acidan elestirebiliriz, elestirmeliyiz bana kalirsa: Bu oyunculari kaybedecegini önceden tahmin etmeli ve onlarin yerine alternatiflerini coktan hazirlamaliydi. Mesela Aurelio'yu Betis'e götürecegini menejeri Tulumlu basbagirdi devre arasindan itibaren gecen sezon. Ve sezon sonu da hakikaten götürdü. Bu durumda ne beklenir, Fenerbahce'nin önlibero mevkiine Aurelio'nun alternetifini bulup yerlestirmek, cok önceden transfer etmek icin caba gösterilecek mevkiye aday adamlarin isimleri listelenmis olmaliydi. Transfer sezonu gecti ve Fenerbahce teknikdirektörünün tavsiyesiyle getire getire Josico'yu getirdi. Halbuki Guiza transferinden daha elzemdi ölibero mevkii.

Alex husuna da birkac sey söyleyim: Alex benim hicbir zaman itiber ettigim bir futbolcu olmamistir. Alex'in su anda Fenerbahce'de edindigi konum, sahip oldugu iktidardan da cok rahatsizim. Bir takimda yildiza karsisim herkes kosacak herkes calisacak vs diyenlerden degilim ama Alex'in özel bir konuma yerlestirilecek bir oyuncu oldugunu düsünmüyorum. Yani o o iktidari haketmiyor. Hagi ediyordu mesela bunu. Eskilerden hatirladigim Okacha da ederdi bunu hak. Bremenli Diego var, o da hakeder. Berlin'deki Lincoln de. Zidane da hakeder vs. Ama Alex degil. Zira, bu tip oyuncularin topu ayagina aldigi anda insiyatifi elini alip takimini ileri sürüklemesi, topla birlikte hareket edebilmesi, bos alanlara kosu yapip top almasi ve aldigi toplari arkadaslari hücum bölgesine yerlesene kadar saklayabilmesi ve yerlestikleri anda da onlara bu toplari iyi sekilde servis edebilmesi vs beklenir. Alex'de ise bu özellikler yok. Pekii ne var Alex'te? Onun bu kadar hayran toplanasina etki eden ney?

Alex cok tehlikeli bir hücum oyuncusu. Cok usta bir golcü olmakla birlikte özellikle baskin hücumlarda savunma arasina attigi toplarla hücum bölgesinde partnerlerini cok iyi besleyebiliyor. Takim ileri yerlestiginde veya ani sekilde hücuma cikabildiginde, rakip size bos alanlar biraktiginda vs Alex cok öldürücü bir silahtir. Ama iste o kadar. Fenerbahce'nin hpcuma bölgesine yerlesemedigi, rakibin bos alanlar birakmadigi maclarda Alex, aynen dünkü oldugu gibi silinip gider. O yüzden Alex gönderilsin vs demiyorum ama, onun sahip oldugu o manevi apoletler sökülüp atilsin, yedek kulübesinde bekleye de bilsin. Ama bir takim ona bel baglamasin, onun bu vasfi yok bence cünkü.

Borges dedi ki...

Ahmlt: verilen örnekler cok da oturmuyor. Bakin tutmak istediginiz oyuncuyu Chelsea,Man City, Madrid isterse hicbir bakimdan sansiniz yok. Ayni örnegin tersini Hamburg konusunda ele alalim. Hamburg Olic'i tutamayacaktir sebebi de aciktir. verebilecegi yillik ücret sinirlidir. Oysa Aurelio on milyon kez belirtmesine ragmen istedigi kucuk bir artisti, belki takimin en cok kazanani olmak istiyordu en cok emek veren, degerlisi oldugu gibi bunu maddi olarak da karsilanmasini bekliyordu, yapmadi Fenerbahce ve hatadir. Milyon kez cikip yönetim yüzünden gittigini deklare edilirken Ballack gibi Bayernin bile tavan rakamini asan bir ornegi buraya koymak cok da dogru degil. Keza Tuncay sanli. Bakin Middlesbrough onu tutamaz bu kesin. Sebebi de isteyen klubun Chelsea olmasi.. Ama nedir ? Saglam bir bonservis kazanacaktir. Fenerbahce yönetimi ilk geldigi günden beri yildiz ve takima yarari konusunda kimsenin supheye katilmadigi bu oyuncuya adam gibi sözlesme imzalatsaydi yine giderdi belki tuncay ama cok da ucuza degil.. Baska acidan belki bu yuzden gitmezdi de..

Alex mevzusu ise bahsettigim sekilde incelemissinz.. Bir forvet gibi bakip ona göre sistem insa ederseniz muhtesem ama görevi olan orta saha oldugu vakit kötü.. Gecen sezon onun sayesinde biraz da sansi yaver gitse Sampiyonlar Ligi finali oynaycakti takim.. az buz bir sey degil ki bu ona göre bir konum yaratilmasin ? Kendisini, becerilerini kanitlamis bir oyuncudur.. Dogrudur Lincoln gibi top süremez belki amma velakin Lincoln da Alex kadar golcü degildir toplamda..

velhasil özel oyunculardir.. Varsa ona göre sistem, yoksa belki onun olmayacagi bir takim yaratilmasi..

Bolat dedi ki...

Aslinda, yani saniyorum, ne Tuncay ne Aurelio konusunda hicbir zaman net fikir sahipleri olamayacagiz nicin gittiklerine dair. Siz mesela Aurelio milyon kez kücük bir artis istedi ama alamadi o yüzden gitti demissiniz. Acikcasi benim ben bunu bilmiyordum. Ama ben de söyle bir sey duydum, "cocuklarimin egitimi vs icin Ispanya'yi tercih ettim." Evet, bu oyunculari alip götüren takimlar Manu, Chalsea vs degil ama her seye ragmen Middlesboro da Betis de Fenerbahce'ye göre gerek bulunduklari lig, gerekse de ülke olarak bir futbolcu icin elbette Türkiye'ye ve Fenerbahce'ye tercih edilebilirler. Yoksa Fenerbahce'den Chelsea direk transfer olamaz zaten bir oyuncu kolay kolay.

Dediginiz gibi o oyunculari razi edip önceden imzalatabilseydi en azindan para kazanirdi evet. Bu konuda haklisiniz ama iste tam da bu noktadan dolayi o oyunculara imza attirmak zor oluyor ya. Cünkü oyuncu biliyor, sayet bonserivisi elinde olmazsa Betis'in veya Boro'nun kendileri almak icin bu derece istahli olmayacaklarini.

Illaki Fenerbahce yönetimin arkasina gecip onlari savunuyorum gibi anlasilmak istemem. Bu konuda yönetimin de hatalari vardir belki de ama, esas hatasi bence bunlarin yerine koyacagi oyuncuya göre sistematik bir transfer politikasi izlememesidir.