9 Nisan 2009

Barcelona Oyun Yapisi.!



Benim keyif aldigim futbol Barcelonanin oynadigidir. Ne olursa olsun izlenmesi en keyifli futbol benim icin budur. Sistem, fizik kondisyon, taktik ve her seyin disinda seyri basit futbol seyircisi icin muhtesemdir ve ben basit bir futbol izleyicisiyim..

Spox web sitesi cesitli televizyon görüntülerinden karelerle az cok analiz etmis bu güzel oyun yapisini. Biraz ceviri biraz da kendi yorumumuzu katarak bu muhtesem oyunun temel prensiplerini suraya koymak istedim efendim..

Temel Yerlesim:



Barca, iki defans oyuncusunu en geriye civiler.. Bekler mümkün oldugunda cizgiye yapisip olup en az on metre ileride mevzilenirler ki Xavi-Iniesta ile bütünlesip orta saha olarak beslenirler.. Capa-defansif orta saha, DMC ya da adini ne koyarsaniz koyun emniyet subabi olarak iki defansin hemen önünde yer alirlar.. Tehlike aninda hemen orada olup ayni zamanda oyunun kurulmasi icin defans ile oyun kurucular olan Xavi-Iniesta arasinda köprü görevi görmek adina..


Dis forvetler -Henry ve Messi- mümkün oldugunca cizgiye kayarlar ve yanlarina rakip defansin beklerini cekerler.. Bu ayni zamanda rakip geri dörtlünün arasindaki mesafenin acilip Xavi-Iniesta ikilisine oyun kurma ve cesitlilik adina daha iyi imkan yaratmak demektir.. Ileride görecegimiz gibi Ettoo'nun da katilimi ile kurulan ücgenlerin basarili olmasinin bir diger nedeni ya da kalabalik bir sekilde Barcelonaya pres yapilamayacaginin garantisi diyelim.. Yerlesim kadar böyle tehlikeli dis forvet oyuncularina da ihtiyaciniz vardir elbette..



Görüldügü üzere ikili defansin önündeki Capanin hafif solunda Iniesta ve hafif saginda da Xavi yerlesmis durumda.. Bu yerlesim ile sahanin iki tac cizgisi arasinin tamamini ve boylamasina da en az 50 metre'ye takim yayilabiliyor.. Oyuncu kalitesinin de getirdigi bir baska nokta kapladigi her alanda su durumda rakip takim tarafindan kontrol edilmek zorunda olunmasidir.


Oyun Kurma:



Hemen her takimin uyguladigi bir iki örnegi pas geciyorum benim icin önemli olan forvetlerin de isin icerisine katildigi oyun kurma secenegidir... Digerleri tipiktir.. Efendim Iniesta, oyun kurmak icin resimde görüldügü üzere pesine rakip oyuncuyu takip geliyor.. Bir adam eksiltiyor geriden ama rakip iyi bir savunma düzeni icerisinde..



Dolayisla aldigi gibi capasina/toure'sine hemen geri veriyor zira baski altinda.. Barca'nin oyununu bozabilmesnin tek yolu akilli ve hizli bir sekilde pres yapmaktir. Zira futbol pek cok acidan gelisti bu yakada daha da kusursuz oynaniliyor. Kendi hallerine biraktiginiz vakit tek bir pas hatasi yapmadan seksen metre kare icerisinde dans edebilir oyuncular toplulugudur.. Dolayisla gereken adamlara kalabalik orta saha ile pres ve fakat oyuna digerleri dahil oluyor.. Kirmizi ile yuvarlak icerisine alinmis Ettoo sistemin kilit parcalarindan.. Messi-Henry-Ettoo, orta sahanin islevselliginde Xavi ve Iniesta kadar önemli rol oynuyor..



Oyun kurma demek Xavi ve Iniesta'nin topu aldiginda oyunu kurabilecek kadar rahat pozisyonu yaratmaktir. Kaleciden Xavi-Iniesta ikilisinin oyunu kurabilecek konuma ulasma süresi icerisinde gelisen aksiyonlar.. Bu aksiyonlara iki defans oyuncusu, defansif orta saha ve forvetler dahildir, cok nadir bekler ve aciklar oyuna dahil olurlar.. Ve fakat Barca'da forvetler en az orta saha kadar oyun kurma isleminde önemli roller üstlenir.. Defansif orta saha ya da Iniesta-Xavi'lerle ücgenler kurup bosluk yaratir oyunu kuracak olana.. Burada Ettoo, geriden gelip ver-kac'a girip yerine dogru kosuyor ve top artik..



Xavi'nin ayaginda rahat bir pozisyonda.. Geride baski yedikleri zaman defans ikilisi kaleciye geri pas ve Defansif orta sahanin geriye cekilip yardimci olmasi gibi tipik oyun kurma eylemleri mevcut ve biraz ilerlediklerinde ise orta sahayi defansif orta saha ve forvetlerle kalabalik tutup presi etkisiz hale getiriyorlar zira her daim bir kisi fazla oluyor rakibinden..

Ofansif Anlayisi:



Birinci Opsiyon genelde budur. Ettoo'nun geriden gelip Xavi-Iniesta ile beraber ücgenler kurmasi. Burada önemli olan Ettoo'nun orta sahaya gelerek sayica resimde de görüldügü gibi fazla olup ücgenlerin etkili bir sekilde kurulmasina yol aciyor.. Ettoo'yu takip eden rakip defans geri dörtlüsünü de zor durumda birakir ya da kanat oyuncularina daha bos bir alan birakip Xavi-Iniesta ikilisinin seceneklerini ve haliyle islerini kolaylastirmis olur.. ücgenin sonunda bu resimde..



Ettoo ileriye dogru kosuyor ve fakat rakip düzeni oldukca iyi.. Xavi rahat bir pozisyonda ve hemen en önemli secenegini isaretliyor, topu




Messi'ye atiyor.. Eger ki Messi bu sekilde topla bulustugu zaman iceriye iki farkli yol ile girebilme lüksüne sahip.. Birisi her kanat oyuncusunun yapabilecegi gibi öndeki forvet oyuncusu ile verkaca girip cizgiye inmek.. Bayern macinda bunu cok sik yapti ve golü de buldu. Burada Ettoo, yerinde olmadigi icin cizgi önüne dogru yönlenebilir, oraya yönlenmis oyuncu ile ver kac yapabilir ya da sadece ona özel bir secenek olan önündeki oyuncuyu ekarte edip golü atmak ya da hazirlamak durumunda kalabilir.. Su pozisyondaki secenegi kanat oyuncusunun üzerine dogru cullanmaktir ki biz futbol görelim, arkamiza yaslanalim, keyif alalim..


Ikinci Opsiyon ise.. Xavi burada yönetmen koltugunda oturuyor, rakip oldukca iyi yerlesmis ve forvete dogru bir top cikarmak imkansiza yakin.. Barca bu durumda ne yapiyor ?




Hucum eden bütün barcalilar takip tarafindan kontrol altinda.. Üstelik rakip takim kapanmis, forvetlerin yaninda birden fazla defans oyuncusu ile etkisiz duruma getirilmis.. Burada Xavi topu Iniesta'yi veriyor, önündeki topun yönüne dogru kaydirir iken kendisi hucum bölgesine yönelip



duruma esitlik kazandiriyor.. Bu bazen öyle oluyor ki Xavi -Iniesta yerini kaybetmek istemiyor ve defansif orta sahasi iceriye dalip ya verkaca duvar oluyor ya da buada ve genelde oldugu gibi Xavi iceriye girip bozulan dengeyi yeniden sagliyor.. Su durumda orta gelse, Barca forvetlerini hünerlerini gösterir iken esit bir sekilde kapanan defansin geri dörtlüsü ile mücadele edecektir..



3.Opsiyon.. Artik bu ücgen tanidik, Ettoo yeniden orta sahaya dogru cikiyor ve sayisal üstünlügün ele gecirildigi ortamda ücgenin olumlu sonucunun garantisi konumunda. Bir baska önemli etken ise Henry ve Messi'nin cizgiye yapisarak alani genisletip Etto-Xavi-Iniesta üclüsüne daha rahat paslasma imkani sunmasi bir yana sürekli hareket halinde olan kanat oyuncularinin her ikisinin de ters ayakta olmasi oyunun orta saha kismina dahil olma kolayligini da sagliyor.. Hepsi ice kivrilabilir vaziyette hareketli ve dinamik bir sekilde cok yönlülügü saglayama etkin rol aliyor...

Defans Kurgusu:



Özellikle bu defans kurgusunun örneklerini Bayern Münih macinda fazlasiyla gördük.. Ve bir forvetin ne kadar etkin rol oynayabilecegini de izledik.. Efendim simdi defansdan oyun kurma cabasinda olan rakip defansa Ettoo baskiyi yapar, yana dogru oynamasini saglar..



Burada Messi hemen topun oynandigi bölgeye dogru baski yapmak adina kosuyor.. Burada dis forvet yapiyor, Bayern macinda misal bu baskiyi cokca kez Henry'nin yaptigina sahit olduk ve hepsi de Barca adina olumlu sonuc verdi..



Messi burada baskiyi yapar iken Ettoo geriye oynama ihtimalinin önüne geciyor ve dolayisla rakip oyuncuya Barca'nin Bayern macinda hic yapmadigi rakibin üzerinden uzun top yapma zorunlulugunu doguruyor ki topu kaybetme ihtimali oldukca yükse oluyor zira



Önceden calisilmis bu defans anlayisinda topun gidebilecegi yerde Barca rakibini izole etmis durumdadir.. dolayisla burda da dün gece de top rakipteyken cok fazla kalamadi, gidemedi..

(daha vardi ayrintilar ama yoruluyor insan bir süre sonra..)

14 yorum:

pclion dedi ki...

Ben okurken yoruldum, normaldir. Ders çalışmış gibi hissediyorum kendimi, bilsem akşamki sınava çalışırdım. :)

varol döken dedi ki...

okurken de yoruluyor abi:) sonuçta bunca muhteşem analizin, yazının, emeğin, kötü bir şekilde bitmesi fena:

TECAVÜZ!

:)

Fabio Luciano dedi ki...

bir de benim dikkatimi çeken barcelona ve ispanyol milli takımının v e hatta daha bir çok üst düzey takımın klasik kanat oyuncuları ile oynamayışları.top onlarda o kadar çok kalıyor ve oyunu rakip sahaya o kadar güzel yıkılyorlar ki sağ ve sol bekler orta saha çizgisinin önünde bütün bir maç oynayabiliyor.hem de öyle bir maçta çok büyük öldürücü deparlar atmadan.bunu porto man utd maçında da gördük.man utd bütün kanat yükünü solda evra,sağ da o'shea çekti.barca da bu işi dani alves ile abidal çok iyi yapıyor.(bknz.ilk resim)

bir de benim 2-3 kez dikkatimi çeken olay biri galiba numancia maçıydı.oyun kilitlendiği anda iniesta dani alves'in sağdan rakip defans arasına yaptığı bindirmelere(dalış da uygun bir tabir) uzun paslarla destek vermişti.bunu da çok sık yapıyorlar.hatta onlardan birinde golü atmıştı dani alves.

çok güzel bir analiz olmuş elinize ve emeğinize sağlık..

Ali Ece dedi ki...

Kardeşim, tüm yorumların analizlerin gibi, sabah radyoda adresini verdim blog'un sakıncası yok değil mi?

Borges dedi ki...

Ali Ece: cok cok sagolasin abi.. Keske dinleyebilirseydik...

PcLion: ;)))

Fabio Luciano: Tesekürler.. Bir kac tane daha vardi ama vakit..

Varol Döken: ;) Bence barca karsisinda yenilen dahi keyif almistir ben inanirim Breno hic bu kadar güzel mac seyretmemistir misal:)

Kalten dedi ki...

Kelimesi kelimesine okudum, tüm emeğin için tebrikler, farkedip de somutlaştıramadığımız noktaları çok güzel anlatmışsın --sayende kendimi Köln Akademisi'ndeki Yılmaz Vural gibi hissettim :)

Alfredo dedi ki...

Seni blogger aleminin uzaylısı olarak belirledim Borges :)
Eline emeğine sağlık...

Fuzzy Logic dedi ki...

Borges yaptin gene yapacagini. Bundan sonra Barca maclarini daha akademiksel bir bakis acisiyla seyredecegiz. he he he!
Bu arada bu aksam on günlügüne Türkiyeye gidiyorum. Eger bir arzun, dilegin olursa yerine getirmekten mutluluk duyarim.

Borges dedi ki...

Alfredo di Stefano: Sagolasin cok..

Fuzzy: Bir sey istemiyorum ama sorman cok hosuma gitti. Aman sag salim git gel diyorum ;)

Shaktar'in golünü kacirdik bu arada;)

Arkhe dedi ki...

Ellerine sağlık. Oynadıkları futbol (ya da her neyse) o kadar güzel ki eminim şu yazıyı bile hazırlaması keyif vermiştir..

Borges dedi ki...

Sevgili Arkhe, aynen öyle ve fakat kötü etkileri de mevcut. Su an Shaktar macini seyrediyorum, zorlaniyor insan.. atilamayan paslardan, gecilemeyen adamlardan ve cok seyden..

Unknown dedi ki...

basketboldaki, özellikle de jordanlı chicago'nun yapmış olduğu triangle offense'ı muhteşem bir şekilde futbola uygyulayan takım. her üçgende aklıma chicago geliyor.
bir de bayern ile ilgili posttaki gibi barcelona da johan cruyff futbolu esiyor. sistem farklı olsa bile. hatta valdes de zaman zaman hücuma katkı yapıyor.

Anıl dedi ki...

Harika bir analiz bu. Çok zevk aldım okurken.

Ögeday Karabulut dedi ki...

Muhteşem bir analiz olmuş, elinize sağlık.