9 Nisan 2009

Lars Ricken.!



10 Haziran 1976 dogumludur Ricken. Kariyeri 14 yasinda iken Dortmund takiminda baslamis, 32 yasinda yine ayni yerde sona ermistir. Araya hicbir takim girmemis ve sakatliklardan dolayi biraz da erken birakmak durumunda kalmistir. Nuri Sahin, 2005 yilinda yine dortmund klubünde ilk bundesliga golünü atmadan önce Bundesligada gol atan en genc oyuncu rekorunun sahibi Lars Ricken idi. Almanyada Ricken hemen herkes tarafindan gelecegi olan futbolcu olarak bilinir ve isin garibi 32 yasina futboldan emekli olasiya kadar bu beklenti ve tanimlama hic degismedi. O bir yildiz olamadi ama ondan daha iyi kimse yildiz adayi olmadi Bundesligada.. Ve fakat kariyerine söyle bir göz attiginiz vakit aslinda almanlarin neden böyle düsündügünü anlayabilirsiniz..

Henüz daha 16 yasinda iken Deportivo karsisinda UEFA kupasinda turu getiren golün sahibidir..Sene 1994. Ama asil cikisi ise Dortmund takiminin Hitzfeld ile mucizeyi gerceklestirip Sampiyonlar Ligini aldigi zaman gerceklestirir.. Dortmund, Ceyrek Finalde Auxerre'i, Yari finalde kesin favori olan Cantona'li Manchester'i elerken hep ayni sonucu ayni adamin golleriyle aliyordu. Henüz 20 yasinda olan genc yetenek Lars Ricken..

Ve fakat bugün Lars Ricken denildigi vakit akla sadece gelen tek bir gol gelir o da final macina kismet oldu. Hitzfeld her seye ragmen Boksic,Zidane,Del Piero ve Vieri'li Juventus karsisina Lars Ricken'i yedek soyundurdu..

Andreas Möller'in belki de en iyi zamanlariydi. Kafaci Riedle, önüne düseni kaleye gönderdikten kisa bir süre sonra Möller'in kornerinde en iyi yaptigi isi yapip kafayi cakiyordu ve durum ilginclesiyordu.. Favori Juventus, 2-0 yenik durumdaydi. Vieri'nin golü sayilmiyor, üst üste ataklar gelistiriliyor ve derken Del Piero golü atiyor sonucta.. Almanlarin kendisi dahi kupayi alacaklarina ihtimal vermiyorlar ve finali coktan Dortmund'a yeterli görmüslerdi bile.. Mac 2-1 oldugunda herkes Juventus'un beraberlik golünü atacagindan emin iken Hitzfeld bir degislik yapiyor.. Chapusiat cikiyor ve yerine 20 yasindaki ebedi genc yetenek olarak kalacak Lars Ricken giriyordu.. Daha on saniye gecmeden ayagina gelen ilk topu muthesem bir asirtma-sut ile kaleye gönderip Sampiyonlar Ligini ilk defa Dortmund'un kazanmasini garanti ediyordu artik..



Toplamda 301 Bundesliga macina cikip 49 gol atiyor Lars Ricken.. 16 kez de Milli olmus ve bir baska ayrintisi daha var..

"Ricken Effekti".

Bunu da Leverkusen sport direktörü sürekli yedek kalan Hanno Balitsch'in teklifler gelmesine ragmen klupten gitmeyerek oturdugu yerden parasini almaya devam etmek istemesi üzerine dillendirdi. Ricken kardesimiz de gözden düstügü dönem devre arasi Glaskow Rangers'in teklifine hayir demistir. Dortmund klubunde kesinlikle oynatilmayacaginin farkinda olmasina ragmen yeni bir maceraya atilmak istemedigini söyledi ve iyi bir sözlesmesi oldugunu, bankda da olsa parasini dortmund klubünde alacagini ve aldigini da belirtelim.

Velhasil, Doll ve yasadigi sakatliklar ikinci takima gönderip bir süre sonra futbolu birakmasini sagladi.. O aslinda cok da kötü bir kariyeri geride birakmadi ve fakat gelecegi olan futbolcu konumu onu sürekli rahatsiz etti. Ortalama bir futbolcudan Maradona beklentisinin sonucu Lars Ricken'dir.. Futbolu biraktiktan hemen sonra ne gariptir ki Dortmun takiminda genc yeteneklerin basina gecip onlari calistiriyor..

3 yorum:

Fuzzy Logic dedi ki...

Dortmund taraftarlari arasinda cok sevilir. Teklif olmasina ragmen baska klube gitmemesinin asil nedeninin B. Dortmund sevgisi oldugunu duymustum zaten galiba dortmund taraftarlarida bu yuzden cok seviyorlardi. Eskiden beri Dortmund klubune sempati duymamin iki nedeninden birisidir kendisi.

varol döken dedi ki...

ben bu adamı hala kafamın içindeki liglerde oynatıyorum, yaşı 38'e geldi ama hala beklenen patlamayı yapamadı, dur bakalım:)

Borges dedi ki...

Fuzzy: Dortmunlular cok sever ama biraz da beklentinin yarattigi hayal kirikligiyla anilir.. Ikiye bölünmüstür mesela benim cevremdekiler.. Ben de gencligindeki performansindan acaip etkilenmistim kesinlikle;)