30 Ekim 2009

Loddar Loddar Loddar.!



Bana sorulan sorulardan birisi muhtesem futbol kariyerine ragmen Loddar'a olan bu nefret nedendir ? Öncelikle benim icin Loddar, ondan nefret edecek kadar ciddiye aldigim bir karakter degildir. Futbolculuk kariyeri muhtesemdir, bugünün Ronaldosu, messisi kivamindaydi zamaninda.. Alman milli takiminin formasini en cok giyen ve paragözlülügü nedeniyle sezon ortasinda birakip gitmese takimi Sampiyonlar Ligi Sampiyonu da olup tüm kupalara ulasmis olacakti. Lakin elindekiler de saygi duyulmasi acisindan yeterlidir.. Alman kaynaklardan hangisine göz atarsaniz atin futbolculuguna sayisiz güzel sifatlarin yerlestirildigi noktada kucuk bir parantez acilip "karakter acisindan sorunludur" gibi bir cümle eklenilir.. Sevmiyorum pek ve basarisizligindan da keyif aliyorum acikcasi.. Acikta kalip acliktan ölmedigi sürece basarisiz olmayi hakeden eylemleri vardir ve onlardan sadece bir kaci sunlardir efendim:



Sene 1984 DFB kupasinda final maci.. Gladbach ile Bayern oynuyor.. Gladbach formasini giyen Loddar abimiz bir kac gün önce Bayern Münih'e gidecegini duyurmus, Gladbach ile son macina cikiyor ve finaldeki rakibi de transfer oldugu Bayern Münih..

Mac 1-1 bitmis ve penaltilara kalmis.. Matthaus abimiz penaltiyi daglara taslara atiyor. Haliyle herkesin kafasinda bir soru isareti olusuyor. Ben macin özetlerini izledim ve diyebilirim ki "bilincli" bir sekilde kacirma ihtimali yüksek bir vurus teknigi sonrasi penalti kacmistir. Resimdeki vurus söz konusudur burada. Ki ben cok canim sikildiginda böyle eski maclari da izlemisimdir, bunun da görüntüleri mevcuttur yutuplarda filan.. Bu gibi detaylari bizler unutmayiz genelde. Laudrup kardeslerden bayernde oynayan kucuk maradona lakapli futbolcu vardi ki ilk gözagrilarimdandir benim.. Chelsea'de iken devre arasi Kopenhag ile anlasiyor.. Kader bu ya Chelsea eslesmede Laudrup'in bir kac hafta sonra formasini giyecegi Kopenhag ile eslesiyor.. Ilk mac berabere ve ikinci mac kopenhag'da idi.. Sonuc ? Eslesmesinin tek golünü Laudrup yeni takimina karsi atiyor ve Kopenahag turnuvadan eleniyordu.. Matthaus, son macinda yeni takimi karsisinda belirleyici olan penaltiyi kacirmis ve Gladbach'i kupadan etmistir..



Allahin kilibigi seni.. Sizin akliniza 150 kez milli formayi giymis olmasi geliyor benim ise bu formayi ilk giydigi dönem anlatilan o müthis geyik.. Asagidaki pasaj tamamen gercektir. Loddar, 1979 yilinda ilk kez 19 yasinda Gladbach da forma giyiyor ve elbette cok güzel bir performans gösteriyor.. Yil sonu Frankfurt'da bir tiyatro eglencesine katilmak icin toplaniyor takim ve o dönemin takim arkadasi Bernhard Dietz anlatiyor devamini..

".. ben takim otobüsüne bindigimde Lothar'i gördüm ve agliyordu.. yanina gittim ve.

-ne oldu genc neden agliyorsun ?

-Herr Derwall bana Avrupa Sampiyonasi icin milli takimin kadrosunda oldugumu söyledi..

-Iyi ya ne var bunda, süper iste.!

-Ama ben kiz arkadasima onunla beraber yazin tatil yapacagima söz vermistim.. ühühüü



Bir gün muhtesem bir fikir ile uyanir Loddar abimiz.. Günlüklerini yayimlamak.. 96-97 arasi 18 aylik zaman diliminden olusuyor bu saheser.. Paulo Coelho'nun bir kitabiydi yanilmiyorsam.. isigin el savascisinin bilmem nesi. Kitabin icerigi bir yana mesaj verme kaygisi güdülerek olusturdugu uslup cok kötüydü ve ben oradan etkilendigini düsünüyorum.. ".. bir loddar asla sunu yapmaz" gibi yaklasimlari vardi ki isin edebi yönü en son ele alinacak konudur zaten. Klinsmann icin günlüklerinde " O bir korkak, egoist ve yalanci" gibi abuk subuk sacmaliklar yazlmis ki okumanizi tavsiye ederim.. Hagi NTV'ye programa geldigi vakit kimi sorulari cevaplamadi zira bazi sirlar iceride kalmalidir diyordu. Loddar daha bu günlükler yayimlanmadan takim ici ne oluyorsa Bild'e sizdiriyordu.. Günlüklerinde de bunu muhtesem bir sekilde acikliga kavusturuyordu:

".. benim icin takim ici sirlari disariya veriyor diyorlar ama bilmiyorlar ki bir loddar asla ve asla böyle bir seyi yapmaz" gibi sacma sapan geyikler..

Bild cok sever Loddar'i.. O kagit parcasindan olusan almanyada en cok satan ama sayginligi en az olan magazin eki icerigindeki gazetenin bir numarali malzemecisi konumundaydi.. Sever Loddari cünkü takim icinde ne oluyorsa bire bir anlatiyordu zamaninda. Günlükleri daha basima girmeden Bild'de yayimlaniyordu.. Haliyle karsiligini aliyor. Bugün bundesliga takimi diye deliriyor ve kimse ona is vermiyor, benim arkadasim yok diyor ama en yakin arkadasi bild her gün onu bir klube gönderiyor.. Lakin ne Berlin ne bochum ne de baska bir takim loddari düsünmüyor gercekte.. Favre yerine gelecekti, Bochumaa gelecekti filan ama kaldi yine.. Tüm yaz bild'de gecirdi ömrünü.. Saglam bir arkadasliktir.. Bild-Loddar iliskisinin benzerleri ülkemizde de vardir ve onlara da gelecegiz süphesiz..


99 Trajedisini islemistik ve burada da belirtmistik.. Son dakikada final kaybedildikten sonra hatalar üzerinde cok fazla duruldu ve olur olmadik her ihtimalden bahsedildi.. En önemli ayrinti da Hitzfeld'in Loddar'i degistirme hamlesiydi.. Bakin Hitzfeld baba adamdir gerekirse hatalarini da söylemekten cekinmez.. Deisler konusunda misal onun cöküsünü biz farkedemedik ve her daim icimde bir yerde bu geckalmisliktan dolayi Deisler sizlayacaktir benim diyebilmistir ki loddarindan lahmina kadar hic kimse Deisler konusunda kendisini suclamaz.. Hitzfeld diyor ki Loddar bana tükendigini ve oyundan onu almami söyledi. Bunun üzerine ben de üstelik bes dakika daha oyunda tutup öyle cikardim ve yasi da 39 idi.. Loddar sonra ne diyor basina ? Beni neden cikardi hoca anlamadim.. Sonra Hitzfeld ile biraraya geldiginde Hitzfeld'in söylediklerini kabul ediyor filan.. yaramaz bir adamdir bu loddar..



Nerede Loddar abimiz ? Mahkemede hakkini ariyor.. Kimi mahkemeye vermis ? Gecenlerde beni neden teknik adam olarak ise almiyor diye isyan ettigi eski klubu Bayern Munih'i.. Bayern Münih gibi bir klup onun jubilesinden gelen parayi dogru bir sekilde kendisine vermemis.. 4 milyon kusur mark almis ama daha varmis alacagi.. hesap kitap ettiginde yaklasik 5oo bin mark eksik diye burada. Her seyden öte bu klüp Bayern.. Oyuncusuna inanilmaz sahip cikar, kendisine bagli ve yararli futbolcusuna yer yer sakatliklara yani oynamayacagini bile bile sözlesme imzalatmistir.. Mattheaus'un jubilesinden para kaciracak klup degildir. Üstelik Loddar'a her daim yardimci olmuslardir.. kritik bir dönemde Amerikadan gelen cazip teklif karsisinda sorun cikarmadan yol vermislerdir para kazansin diye.. Uli Hoeness yavas yavas yumusasa da o dönem bu klubun yesil cimlerinde onu hicbir zaman göremeyeceksiniz diyerek saglam bir tavir koymustur.. O degil de aslen Stuttgartli olup kariyerinin buyuk bir kismini da yurt disinda gecirmis ezeli düsmani klinsmann'i getirmislerdir Bayernin basina.. Bir bayern mi ? Alman klupler onu bilir ve inatla uzak dururlar muhtesem bir kariyeri olup dünya capinda futbolcu olarak ismi olmasina ragmen.. Isminin gectigi her ama her yerde mutlaka yanina "karakter sorunu vardir" dipnotu düsülür..


Bir de sürekli sikayet ediyor neden beni Bundesliga klupleri istemiyor diye.. ilk Rapid Wien'e gitti ve o takimin tarihinin en aci yenilgisini tattirdi. 6-1 yenildi Austria Salzburg'a.. Yedi yil icerisinde bes farkli ülkede alti takim calistirdi.. Brezilya'ya gitti bir ay sonra tatile gidiyorum diye klubun binasindan cikip bir daha ugramadi.. Bugünlerdeki Arjantin meselesi de ortadadir. Onun istedigi Alman milli takimi ve alman bundesliga takimlaridir.. Ne ilginctir ki hicbir takim bu adama is vermiyor, insanlar da yavas yavas alaya almaya basladilar bu issizligini..

Ömrü billah takim bulamiya, bulsan da o takimla beraber diplerde gezinesin loddarim benim..

16 yorum:

turhanatakan dedi ki...

bu ayrıntıları bilmiyordum ama oyunculuğundan beri nedense bir antipati oluşturmuştur gözümde mattheus.

Can dedi ki...

Resmen soğudum adamdan. Daha ah etmene gerek yok acının kralını çekiyor adam. Ne ekersen onu biçersin demişler...

Unknown dedi ki...

şahane yazı... en nefret edilen özelliğini es geçmişsiniz ama sanırım bilinçli bir tercih... lotthar ilginç bi karakter... hiç bu olayları bilmeyen sadece bir resmine bakan biri bile yüz ifadesinden adama kıl olabilir... nefret edilmek için doğmuş adamlardan biri... misal diego da en az lotthar kadar karaktersiz bi adamdır ama kimse ona bırakın nefreti antipati bile besleyemez...

Borges dedi ki...

Bu post aslinda uzar da uzar gider.. Sadece onun özlü sözlerinden olusan cok baska bir post olsa milyon satira denk düser.. eksik coktur ama bunlar ilk akla gelenler ve toplamda yeterlidir bana göre.. Bir keresinde söyle demistir ve katildigim belki de kendi üzerindeki tek analizi:

"ben biraz cok fazla konusuyorum galiba"

Aynen öyle loddarim..

Sinan Yılmaz dedi ki...

Loddar 96-2000 arası Florya'ya gelmiş olabilir mi yahu :)

Empyrium dedi ki...

Borges, geç oldu biraz ama(malum askerlik) hoş geldin evine.Haftada birde olsa tüm postlarını okuyacağım.Yine harika bir portre sunmuşsun teşekkürler...

şişedibi dedi ki...

daha uzun daha uzun yaz borges. :) tekrardan hoşgeldin.

halk dedi ki...

antrenörlük kariyerini sadece "ne işin vardı oralarda be adam" sözleriyle nitelediğimiz bu kaypak-alman ekolünden gelmiş abimize, birazcık disiplinli-ödev ahlakıyla yanan alman lisesi örtmeni ekolüne geçmesini dilemekten başka çaremiz yok. ha evet, almanlar ikiye ayrılır...

Firewalker dedi ki...

Lothar'ın karakteri beğinilir beğenilmez orasını bilmem, beni alakadar etmez.. amaaa futbolda "joker" kavramı onun için icat edilmiş olsa gerek... Adam AM,CM,DM,CB, ve libero gibi 5 ayrı mevkiyi üst düzeyde oynamış birisi, inanılmaz bir futbol IQ'su gerekir böyle bir şeyi başarmak için... böyle bir oyuncu bir daha zor gelir sanki ? teknik direktörlüğündeki başarısızlığını ise bütünüyle karaktersizliğine bağlıyorum, çünkü bilindiği üzere teknik direktörlük için futbol bilgisinden çok daha fazla şey gerekir...

Ali Ece dedi ki...

Bu harika yazıyla en sevdiğim bloglardan önde geleninin geri dönüşünü fark etmem sabah sabah nisan güneşi etkisi yarattı..

Borges dedi ki...

Ali Ece: Hosbulduk sevgili Ali Ece;)

FireWalker: AMC idi yaslaninda defansif orta saha ve libero oynadi. Bu isin teknik analizi cok baska olur bende lakin su kesin ki futbolcuguna ve basardiklarina söz söylemek ayip kacar.. Müthis basarilari ve sayisiz kupalara sahip..

Empyrium: Cabuk gelesin askerlikten :)

arnawut dedi ki...

loddar'ın, lothar matthaeus olduğunu yazının başında anladım iyi mi. sizlerde olmasanız:)

arnawut dedi ki...

yazının başı ne ya:D ortasında diyecektim, hatta günlüklerini yazdığı kitabın tanıtımını yaptığı fotoda görünce=)

Unknown dedi ki...

ırkçı söylemleri var bir de bu alaman abimizin. tekel bayisinin önünde çekirdek çitleyen tayfaya katılır yakında umarım:)

ummagumma dedi ki...

ya bu ''loddar'' kelimesinin bi anlamı var mı?..

Borges dedi ki...

ummagumma: Okunusudur sadece, baska bir anlami yok ;)