7 Kasım 2009

1984: Yok böyle bir mac.!




Loddar postunda Mattheaus'un kacirdigi penaltiyi konu etmistik 1984 DFB kupasi final macinda.. Lakin bu kupanin aslen önemli ve unutulmaz maci yari finalde oynanilan Schalke-Bayern karsilasmasidir. Sanirim Almanya icerisinde oynanilmis maclar arasinda daha heyecanlisini bulmak cok zordur.. Spiker yayin esnasinda tam üc kez "tamam kupa su takima gitti" dese de ücünde de yanilmistir.. Macin yildizi tartismasiz mactan bir gün önce 18 yasina basan bidik Olaf Thon'dur.. Öyle ki teknik adam Lattek mac sonrasi yaptigi basin toplantisinda bu yeni yetme on numaraya hemen bugün 10 milyon marki sayabilecegini söylemistir.. O gün olmasa da bu mactan 4 yil sonra Thon biraz da ucuza 4 milyon mark karsiligi Bayern'e transfer olacaktir lakin onu bir kac gün sonra milli takima sectirecek ve Alman medyasiyla tanistiran hayatinin maci ise bu mevzubahis müthis mac olacaktir. Mac Schalke ve Bayern Münih arasinda oynaniyor lakin durum bugünkünden cok cok farkliydi. Her seyden önce Schalke o dönem bir ikinci lig takimidir.. Rudi Assauer'in biraz da Hoeness gibi digerlerinden farkli bir sportif direktör olarak anilmasinin nedeni takimi buradan alip UEFA kupasini alacak seviyeye getirmesidir..

Bayern ise birakin ikinci lig takimlarini birinci Bundesliganin büyükleriyle dahi arasinda kalite farki cok fazla olandir. Iki tane Rummenige, birisi teknik adamin yaninda klubede olmak üzere iki tane Hoeness.. Bir günde iki maca cikarilacak kadar önemli olan Sören Lerby.. Augenthaler, Pfaff.. Cok güclü Bayern ve deplasmanda 70 bin kisi önünde ikinci lig takimi Schalke karsisina cikiyor.. Tartismasiz macin favorisi.. Bayernin basinda da az önce mavi kazagini konu ettigimiz almanyanin en saygin futbol adamlarindan olan Udo Lattek.. Ve fakat herkesin konustugu isim mac sonrasinda 18 yasindaki genc Olaf Thon..



Mac baslar baslamaz daha henüz 3.dakikada Bayern Karl Heinz Rummenige ile öne geciyor. 12.dakika da ise Mathy durumu 2-0'e getiriyor.. Tamam bu is bitti diyemeden Krus schalke adina umutlari yeserten golü hemen ardindan atiyor.. Arkasindan Thon 19.dakika iki kisiyi yatirip golünü atiyor ve beraberligi sagliyor.. Bu sefer bu golü hic sogutmadan Bayernin diger Rummenigesi ise el atiyor ve devreye Bayern 3-2 önde giriyor..

Ikinci Devre bir süre golsüz bir sekilde ilerler iken günün adami Thon tekrardan sahneye cikip resimdeki sahneyi 1,64 lük boyuyla gerceklestiriyor ve hatta akabinde Stichler'in golüyle bir anda 4-3 öne geciyor macin bitmesine 18 dakika kala.. 80'de kardes Rummenige bir daha sahneye cikip maci uzatmalara tasiyor.. 4-4.

Uzatmalarin ilk devresinde gol sesi cikmiyor, ikinci devrenin sonlarina dogru Hoeness atiyor(112), Dietz buna karsilik veriyor (115).. Herkes bu sekilde bitecek der iken Hoeness bir daha sahneye cikiyor (118).. 6-5. Lakin son anlara gelindiginde bir frikik oluyor.. Hakem macin heyecanindan Thon'a "gel olm bak bu son sans" gibi bir yaklasim icerisinde dahi bulunuyor ve bu yüzden olmasa da bu hakemi Thon sonrasinda Jubilesine dahi cagirmis.. O Son frikikte de top bir sekilde Thon ile bulusuyor ve sonuc.. 6-6. 120 dakikanin son 8 dakikasinda mac kac kere gidip geliyor sayamiyor ama olan daha cok maci sunan spikerin bu macin belirleyici golüydü söylemlerine oluyor.. O dönem penalti uygulamasi yok ve ikinci maca tasiniyor her sey.. Ikinci maci Bayern alip ilk defa penalti atislarinin kullanilacagi Mattheaus'un takimi Gladbach ile finalde karsilasmak üzere yoluna devam ediyor..

12 yorum:

hanac dedi ki...

Hayatimin macidir.
12 yasinda TV den canli izlemistim.
Ve o gun Schalke taraftari olmustum.
Futbolu bu kadar seviyorsam, bu macin rolu muhakkak vardir.
Borges bloga ara verdiginde "Bu maci anlatmadan gidemezsin demistim", tesekkurler bu maci bilmeyenlere hatirlattigin icin.

Borges dedi ki...

hanac: Yazar iken aklima önce sen geldin zaten.. Cokca defa belirtmistin, mac öncesine yetistirmeye calistigim icin biraz aceleye gelse de önemli olan hatirlanmasi, görüntüler..

Unknown dedi ki...

Yalnız Hoeness'in ilk attığı gol bana faul gibi geldi, kaleci elinden kaçırmış ama sonra topa bastırıyor net şekilde. Bildiğim kadarıyla o noktada topa vurmak faul ama o yıllarda bu kural var mıydı bilmiyorum tabii.

Unknown dedi ki...

Komm, der letzte Angriff :) Maçı anlatan da böyle bir maç yok demiş sonunda hakikaten böyle bir maç yok.

Borges dedi ki...

Ata Ismet Özcelik: Hakem de hafif Schalke'nin gol atmasini istemis gibi;)

hanac dedi ki...

O macta Schalke'nin kalecisi Walter Junghans idi.
Sepp Maier'in futbolu birakmasinin ardindan Bayern'in 1. kalecisi olmustu, sonra Pfaff gelisi ile 2. kalecilige dusunce Schalke'ye gitmisti.
Zamaninda yedigi hatali goller ile meshurdu.
Su anda Bayern de kaleci antrenoru olarak gorev yapiyor.
Vay be, ne gunlerdi !

Unknown dedi ki...

schalke kazansa olmaz mıymış?

ama mükemmel maçmış gerçekten.

Unknown dedi ki...

schalke kazansa olmaz mıymış diye yezdım, yanlış oldu. schalke 2. maçı kazansa olmaz mıymış, olacaktı :). Bu müthiş maçın kazananı olmaması isabet olmuş

Borges dedi ki...

Hanac: Cok güzel ayrintilar bunlar, ben dahi cok kisi ögreniyor.. Sagolasin..

Yaman: Thon'a bir yerde bu mac yerine 1-0 kazanip finale cikip kupayi alacaksin ama bu mac olmayacak dedikleri vakit kabul etmemisti.. Yani bir kupadan daha degerli bir mac olmustur toplamda ama Schalke her bakimdan haketti cok bi seyleri..

barış dedi ki...

bu ne yahu, almanların karakteristik gol sevinci her golden sonra, iki el havada, maç bu kadar heyecanlı geçmese koşmayacaklar bile hani.

hanac dedi ki...

Bu maça dün akşam itibari ile bir rakip çıktı.
Lyon-Marsilya 5-5
Süper maç oldu gerçekten.
Keşke hiç bitmeseydi dedik.

Borges dedi ki...

Hanac: Dogrudur, dünkü mac feci bir seydi.. Sonunda kupa olmamasi biraz bu maci daha heyecanli kiliyor.. bu mac icerisinde 3 kisi kalp krizi geciriyor, birisi ölüyor stadin icerisidne, bunu unutmusum ki görüntülerde gazete basligi seklinde veriiyor..