15 Ocak 2010

Yayin Ihalesi Geyigi.!



Bir geyik ki anlatilmaz.. Ifrit oluyorum su kalite tartismasina.. Türkiye Ligi bu parayi eder mi ? Eder arkadasim, neden etmesin ? Parayi belirleyen ligin kalitesi midir ki ? 1 Milyar nufusu olan herhangi bir ülkenin dandik bir ligi, eger o ülke insanlari tarafindan önemsenir, deli gibi takip edilir, her seyin önüne konulursa edecegi para da bu yönde belirlenmis olur. Ingiltere Liginin kalitesini belirleyen etmenler liginin dis ülkelere kiyasla cok kaliteli olmasi degil daha cok ülke insaninin ekonomik yapisi nedeniyle alim gücünün yüksek olmasi ve bundan kat ve kat daha önemli olan ise o insanlarin o lige duydugu ilgidir. Biz yillar yillar önce Premiere Ligin digerlerine fark atacagini sadece televizyon gelirlerinin inanilmaz bir boyutta olduguna istinaden belirtmistik.. Kalite parayi getirmedi, ilgi parayi ve para da kaliteli isimleri getirdi daha cok..

Soru sudur: bu halk icin bu ligin degeri nedir ? Misal ben size cok garip gelecek belki ama yine de örnek sunayim: Sampiyonlar Ligi final maciyla Galatasaray Lig maci takissin, önce Türkiye Süper Liginin siradan maci olan Galatasarayin macini seyrederim, sonra banttan da olsa Sampiyonlar Ligi finalini filan.. Bu ligin takipcisinin takip siddeti nedir, soru bu olmasi gerekir.. Her sey buna göre belirleniyor cunku. Lig Premiere Lige göre kötüymüs, iyiymis hic önemli degil. 70 milyon ülke insaninin kendi ligine verdigi deger ile misal Iskoc halkinin kendi ligine verdigi deger nedir ? Futbol bu ülkelerde ne kadar öneme sahiptir ? Sorulmasi gereken sorular daha cok bunlardir..

Objektif Fanatik Blogu yazari Fatih Demireli var, son günlerde benzer bir tartismayi onunla yapiyoruz. Daha dogrusu o yaptigi tartismayi bana anlattigi vakit bu konu üzerinde durduk biraz.. Fatih Demireli, Bundesliga.de'nin spor yazari iken benim cok cok takip edip begendigim Spox.com'a gecis yapti. Burada yöneticiler Türkiye Ligine özel bir bölüm actilar ve ayni tartisma burada da alevlendi. Türkiye Süper Ligi ayri bir bölüm actiracak kadar degerli midir ?

Evet degerlidir. Neden ? Cunku bu ligi almanyada yasayan ve takip eden insan sayisi cok. Kriter budur, kalite degil izleyici sayisi. Alamancilarin geldigi nokta itibari ile türkcelerinin yetersiz olusu takip esnasinda almanca kaynaklara daha fazla ilgi duyulmasina neden oldu. Bu da tek basina bu lige burada ayri bir önem verilmesini sart kosuyor. Sampiyonlar Ligi maclarini buranin sifreli kanali olan Premiere -simdi sky oldu- veriyordu. Ve reklamlarini da o sezon Sampiyonlar liginde olan Fenerbahce'nin maclari üzerinden özel bir sekilde yapiyordu. Neden ? Cunku hedef kitlesi türk seyircisi.. Fenerbahce sampiyonlar ligi macinin cok kaliteli olup olmamasi önemli degil. Fenerbahce nedeniyle adam Almanyada onlarca dekoder satmis oldu..

Almanyada tarihin en cok seyredilen televizyon programi Türkiye-Almanya yari final macidir. Almanya'nin oynadigi final macini da gecip tarihe gecmistir . Kalite degil mevzubahis konu, kim tarafindan ne kadar isteniyor sorusudur..

Bu gerzek tartisma da asil konuya hicbir sekilde girilmemesine de neden oluyor. Yahu Federasyon neden (en az) 4 maci zorunlu kiliyor ? Neden bütün birinci lig takimlarinin maclarinin zorunlu olarak canli yayinlamasini sart kosmuyor. ? Budur ülke futbolunun önündeki en büyük engellerden bir tanesi.. Asilmasi icin gram caba gösterilmiyor..

21 yorum:

Arkhe dedi ki...

Yazının tamamına katılıyorum. Bak mesela;

http://targetstriker.blogspot.com/2010/01/balkon.html

İşte bu fotoğraf ligin değerini çok iyi anlatıyor.

Son paragrafa geleyim. 4 maç sınırı koymanın mantığını bilen varsa bana da anlatsın.

Borges dedi ki...

Arkhe: 4 mac siniri su sekilde koyuluyor anladigim kadariyla. "En az 4 mac" . gerisi istege kalmis.. OYsa hepsi zorunlu olmasi gerekir ve neden bu istek degerlendirilmez..

Onu da gectim neden mac özetleri genis bir sekilde olmaz da 3 dakika ile sinirlandirilir hic anlamam.. ki anlasilacak bir tarafi yoktur bunun.

benden bu kadar dedi ki...

@arkhe

paylaştığın resim çok güzel abi. çok sağolasın.

@borges

abi bu konuda sana inanılmaz derecede katılıyorum. en basitinden fenerbahçe'nin diyarbakırspor'a attığı bir gol vardır bilirsin, bilemdiysen de izlemen için yeterli kaynaklar vardır elinde açıp izle derim. gökhan'ın son vuruşundan önce yüz tane pasla kale önüne gelmiştir fenerbahçe ve golün özeti geçilirken sadece emre'nin son pası ve gökhan'ın vuruşu gösterilmiştir. maçı birlikte izlediğimiz futboldan pek anlamayan kardeşim bile "abi bu golün öncesi daha güzeldi sanki" demiştir. hayır özetleri kısa kesiyorlar da sanki napıyoruz? ömer üründül'ün harika yorumlarını 5 dakika daha dinliyoruz. resmen çin işkencesi.

Erdem Karakuş dedi ki...

Hele şükür "bu lige bu para çok" ve "bu parayı bizden çıkaracaklar, zam yapcaklar" sözlerinden başka birşey okudum. Memlekette herkes çok akıllı, çok ileri görüşlü, ticarete ve endüstriye çok hakim ondan sanırım.

Borges dedi ki...

Benden bu kadar: Abi millet kafayi yemis olmali. Kendi liginin önemsenen bir macina 3 dakika sinir getirmenin mantigi nedir yahu ? Birileri bilirse daha fazla izlerse kaybolacak olan ya da korkulan nedir ? Hali hazirda canli da vermiyorsun maci ve neden 3 dakika ? Yahu ben maci seyretmesem dahi burada öyle bir özet görüntüleri veriliyor ki inanamazsiniz..

Yemninle diyorum bindigi dali kesen insan bu ülkeden cikmistir baska bir yer olamaz.

Adsız dedi ki...

Bizde kıstas alırken neden se hep uç örneklerle kıyaslama yapılıyor sporda değil her şeyde kendi küçük görme kompleksimidir hastalığımıdır.
Sinemada neden bizim filmleriz oscar alamıyor oscarlık sinema yapamıyoruz yorumlarını sinemacılardan cok duyduk sanki her sene farklı bir ülkeden bir film yada oyuncu alıyor bu meleti abd dısında oscar almış kaç film oyuncu varsa
Neden bizim bir Messimiz yok,Arda neden Messi gibi değil nie messi olmuyor.
Eder etmez konusunda en mantıklı yazı olmuş tbr.ler.Talep ve arz meselesi memleketin en büyük şirketlerinden olan bir firma heralde bakkal hesabı yaparak girmedi bu ihaleye.
Diğer kanallara verilen görüntünün 3 dakika ile sınırlı olması pazarlama stratejisi olabilirde .Lig tv'de özellikle anadolu kluplerinin maçlarını sadece 2-3 dakikalık kısmını vermesi saçmalık.
Aslında taraflar,yada taraftarlar birleşse diğer maçlarda yayınlabilir.Kayserispor-Bursaspor maçı 2 tarafın yönetici ve taraftarlarının isteği ile lig tv'nin yayın prgramında olmadığı halde sonradan eklendi naklen yayın yaptılar

benden bu kadar dedi ki...

@borges

son cümlene iyi güldüm abi. gül gül öldüm hatta. ama 3 dakika olayının en mantıklı açıklamasıdır bu eheh :D

mesela bu ülkede niye hep hucüm oyuncularının öne çıktığının da açıklamasıdır 3 dakikalık özetler. goller ve çok net pozisyonlar gösterilir ve bitirilir. o sırada göremezsin defansları ve ön liberoları zaten, anlayamazsın nasıl oynadıklarını.

Borges dedi ki...

benden bu kadar ;)))) Bence senin yaklasimin cok cok cok daha iyiydi. Yani üc dakikalik görüntülerden cikan futbolcunun defans olmamasi da gayet güzel bir analiz. zamaninda biz avrupa liglerinin üc dakikalik görüntülerine mahkum olusumuzdan dolayi sürekli golcüleri filan kendimize örnek almamiza benziyor..

tayfun: pazarlama stratejisi olsa da fedarasyon denetiminde olmasi gerekir bazi seylerin. bak devlet televizyonu sifreli yayin sonrasi ilk özet görüntüleri vermeden önce ücüncü lig maclarini ve hatta bölgesel lig maclarini yayina sokuyor tam da o herkesin bekledigi özet görüntüler öncesi.. devletin bir organizasyonudur sonucta.. Almanyada kac kisi bölgesel ligi maclarinin özetlerini izlemek ister ki ? ama tam da birinci bundesliga maci öncesi yayina giriyor gibi..

ti esti to dedi ki...

borges ve diğer arkadaşlar merhaba.

şimdi lig bu değer etmez gibi laflar dolanıyor ya bazı yerlerde. insanın kendini bu kadar aşağılık görmesi nedendir? kendi değerini bu kadar aşağıya niye çeker insan? bize tarih derslerinde tam tersini öğretmemişler miydi arkadaş? neyse konumuz bu değil. karışmasın.

ihaleden sonra lig tv fiyat arttıracak, tüketiciden alacaklar, 35 liraya izlediğimiz ligi 70 liraya izleyecez diyorlar ya ben buna çok gülüyorum arkadaş.

yahu zaten digitürk'ün 800.000 abonesi var. eğer ki fiyatı iki katına çıkarırlarsa ya da %40lık bir artış yaparlarsa ben iptal ederim heralde. inanın bu şekilde düşünen size binlerce insan bulabilirim. digitürk'ün bu kadar maliyetli aldığı ligin parasını tüketiciden çıkarması mümkün değildir bu haliyle. reklamları ıvırları zıvırları bir sürü işi vardır. fakat halihazırdaki fiyatları sabitlerler ya da 5-10 lira zam yaparlarsa ya da 5-10 lira indirime giderlerse iki katı müşteri çekecektir. kalıbımı basarım. bu haliyle sürümden kazanacaktır. bu kadar büyük paraya ihale alan bir kuruluşun elbette stratejisi vardır. ama fiyat artırmak değildir bu.

ligin kalitesinin kötü olduğunu savunmak nasıl bir ahmaklıktır arkadaş. senin şampiyonlar ligi örneğine aynen katılıyorum. lan dünya bir yana galatasaray bir yana.

fiyatın artmasına cebinden çıkacak paraya göre değerlendirenler nasıl saçmalıyorlar inanamıyorum ben. yahu bu sene lig şampiyonu beşiktaş 20 M $ civarı para aldı. (bunu pc lion fc incelemişti) bu yayın ihalesiyle şampiyon olan takım 35-40 M $ civarı bir para alacak. yahu artışı düşünmek bile süper. haliyle gelecek oyuncu kalitesine direkt etki edecek.
neyse vaktim fazla yok. ama sinirleniyorum bazen başka yerlerde. :)

Unknown dedi ki...

Kesinlikle dogru yoldan fikir yuruten bir yazi. Ihale sonucunun akla getirmesi gereken kalite sorunu degil.

Turk futbolunun bulundugu seviyeyle ihale sonucu arasindaki korelasyon baz alinacaksa da, odenecek yillik miktarin milli gelire orani diger ulkelerle kiyaslandiginda mantiksiz gelebilir. Cunku istenen minimum sayida insanin ilgisinin olmasinin yanisira fiyatlarin o ilgili halkin lig paketine para ayirabiliyor olmasi lazim. Gelir duzeyi yeterli ama futbola ilgisiz olan kesimi kisa surede futbolla ilgilenir hale getiremeyeceginize gore, yeni donemde bir onceki donemle ayni kisilere bu maclari daha yuksek fiyatla izletmenin bir manasi yok denebilir.

Borges dedi ki...

ti esti to: Sunun altini cizeyim ben. Bu ligi cok kaliteli buldugumu söylemiyorum, kalitenin ligin ederi ile direkt bir baglantisi yok diyorum. Cok kötü sarkinin milyon satmasi da örnek gösterilebilir ki bu bile örtüsmüyor aslinda. Toplamda ligin ederini belirleyen o maclarin izlenme oranidir daha cok. Izlenmesi de her daim kalite ile ilintili degildir. taraftar oldugumuz takimlar tesadüftür ki bu ülkenin takimlari ve haliyle futbola ilgi, lige ilgi..

carvel: Fiyatlar ister istemez oluruna olacaktir baska sanslari yoktur. Zira fiyati arttirip üye sayisini azaltip kar yapabilir ama baska acidan bir baska kar yaptigi yer reklam kuruluslaridir.. dolayisla üye sayisi ile reklam kuruluslari paralel gidiyor.. üyelerin arttirilmasi ayni zamanda reklamlarin da artmasina etki edecegi icin cok fazla bir fiyat artisinin olacagini düsünmüyorum yine ayni konuya biindigi dali kesmeye gider isin sonu...

Bu lig su kadar para eder cunku ben liverpool maci yerine önceligi galatasaraya veriyorum ki ülkedeki buyuk bir kesimin liverpool macinin saatinden haberi yoktur be arkadasim..

recepcan dedi ki...

3 dakika mevzusu oldukça geniş yer bulmuş:D bende şikayetçiyim özet görüntülerin bu kadar sıkıcı kısa olmasından fakat olaya bir çok yönden bakmak gerek.taraftar gözüyle baktıımızda ne anlıyoruz ki maçtan amaç golü görmekse veya kimin attığını öğrenmekse sorun yok:) onları rahatlıkla yapabiliriz saolsunlar golü 2 kere gösteriyorlar ağır çekimi oysudur busudur 4 defa izlioz aynı golü fakat sonrası? kime noldu kim naptı o oyuncu sakatlandımı ne hata yaptı bilemiyoruz. Hiç unutmam yine dalmışım özet görüntülere izliyorum maç oldu bitti 2 dakika sürmedi. sonradan öğrendim ki o maçta 2 kırmızı kart çıkmış. kendi kendime güldüm başka bişey yapılmazdı heralde:) işin diğer bir yanı ise 3-5 dk. olayı .o özeti verenin elinde olan bişey değil bilidğim kadarıyla tamamıyla yayıncı kurulusun bi politikası bi bakımdan doğru bir yanda aylık yüksek paralar vererek maçı izleyen üyesi diğer yanda bedavadan maçı izlemek isteyen x kişisi aynı olmamalı ... devamınıda yazmak isterdim ama çok geniş bir mevzuuu:D

Borges dedi ki...

"yayıncı kurulusun bi politikası bi bakımdan doğru bir yanda aylık yüksek paralar vererek maçı izleyen üyesi diğer yanda bedavadan maçı izlemek isteyen x kişisi aynı olmamalı ..."

Yok arkadas.. Bir maci canli izlemek ile bes dakika özeti arasindaki fark coktur. Buradan iki üye daha alacagim diye koca ülkenin maclarini görünmez kilinmasinin pek bir akli nedeni yoktur.

Acik ve net: Tüm maclar canli canli yayinlanmalidir.! Mantik bunu gerektirir, ülke futbolunun gelisimi icin cok seyden cok cok daha önemlidir bu yahu.. Kim kimdir bilmiyoruz bile.. Bes macta parlayip milli takima giren oyuncu var burada, bu son bes macinin dört büyükle oynanmadigi vakit bizim ülkemizde olmasi mümkün degil ki ayrintilari coktur ama sonuc da o kadar kesindir: Tüm maclar canli canli yayinlanmalidir..

painkiller dedi ki...

TRT nin paketinde 15 dklık özet görüntü hakkı da var
tek ilerleme bu parasal konu dışında

Borges dedi ki...

painkiller: Eger yanlis okumadiysam bir maddesi su sekildedir: En az 4 mac.. Daha fazla mac konusunda fedarasyonun bir sinirlamasi yok, yayinci kurulusun insiyatifinde gelisiyor.. Keza bu özet görüntülerinin de bu minumum süresi 3 dk olarak belirlenmis ve recepcan'in belirttigi gibi daha fazla üye alimi olmasi icin üye olmayanlara yapilan iskencenin bir cesiti..

Bu yüzden yayinci kurulustan ziyade ben fedarasyonu muhattap alip onun bu düzenlemeleri zorunlu kilmasini bekliyorum. Sonuc itibari ile özel bir sirketin türk futbolunu düsünüp hareket etmesi cok olasi degil ama buna inananlar da var o cok baska..

recepcan dedi ki...

türk futbolu izlenmyle gelişecek evreye gelmedi daha yeni bütçeler imkanalr rezevrler oluşması gerkio bunu içinde gerek iddaa gerekse yayıncı kuruluştan gelen paralr hem türk futbol federasyonu hemde kulüpler açısınsdan çok yararlı .kişi zaten maçı izlemek isterse izler özete kalmaz
illa evindede olmasına gerek yoktur ben futbol federasyonunun tutumuna hak veriyrum önce ekonmik başarı gelrse zaten izlenme oranı artar ligimiz popülerleşir o yüzden bz böyle özel şirketlerin oolmasına borçluyuz bir bbakıma türk futbolu için...

Borges dedi ki...

Recepcan: Alalala.. yayinlamadigi macin özet görünütlerinin kötü olmasinin kime ne faydasi vardir ? Adam üye olsa, paketi alsa da o maci zaten seyredemeyecek.. Tüm ülke üc dakikaya mahkum ki görüntüler ,yetersizlik ve daha neler neler.. bunun pazarlamacilikla ilgisi nedir ?

Ki Fedarasyonun tutumu nedir burada ? Yayinci kurulusun tutumudur filan ve türk futboluna katki yaptigina inaniyorsaniz diyecek bir seyim yok..

delgado dedi ki...

yok abi mantık falan yemin ediyorum. en üst kademesinden en alt kademesine kadar türkiye'de yapılan hiçbir işte gram mantık yok. akreditasyon kartlarının hayvani büyüklüklükte olup koskoca antrenörlerin tasma gibi onları maç boyunca boynunda taşıma zorunluluklarından tut ziraat'ın kupa sitesine kadar, lig tv'nin dört büyükler endeksli açık oturum programlarından tut bir anadolu takımı taraftarının takımını sadece 8 maç canlı izleyebilmesine kadar...

salak yerine koyuyorlar insanı. delirtiyorlar oturduğun yerde. izliyoruz ama işte şu ligi yine de 18 takım arasında taraftarından yorumcusuna, futbolcusundan yayıncısına kadar kimsenin adaleti iyi dağıtmadığı ve önemsemediğini bildiğin halde izliyorsun gene de kendi takımını, takip ediyorsun ligi. gaziantepspor veya manisasporlu bir taraftarın hiç de adil olmayan bir biçimde sana göre çok daha zavallı sayıldığını, seslerini isteseler de yeteri kadar duyuramayacaklarını bile bile. ama gün gelecek en azından bilinçli izleyici, futbolun ve eğlencenin 3-4 kurum üzerinden olmaması gerektiğini, fenerbahçeli bir taraftar; bir futbolsever bir sporsever olarak düşünmesi gereken ilk şeyin bir ülke insanı olarak yapması gereken ilk görevinin takımının yapacağı yeni transfer hakkında kafa patlatmak olmadığını anlayacak. ya ülke futbolundan soğuyacak, çekecek hastırı digisine de şansalına da. ya da reform için önce birey olarak kendisinden bir şeyleri değiştirerek başlayacak. anca öyle. tabi yeteri kadar düşünüyorsa ve önemsiyorsa. aksi takdirde konya'ya rize'ye antalya'ya gidip tanıştığı bir insana "hangi takımlısın" sorusunu sorduğunda 3 takımdan birinin ismini alır, kendi takımı çıkarsa mutlu olur. mutlu olmanın dışında hiçbir şey hissetmez, düşünmez.

Borges dedi ki...

delgado: Sunu ekleyeyim ben söyledigin güzel seylere.

Tek bir takim mahkemeye basvursa, haksiz rekabet yapiliyor gibi bin bes yüz neden siralasa, kazanir..

Dört büyükler taninacak, reklamlar elde edecekler, her futbolcusu söyle böyle olacak, her kenarina kösesine reklamdan ondan bundan gecilmeyecek, bir futbolcusunun on milyon youtube videosu olacak, milli takim onlardan kurulu olacak filan.. ki hepsinin kaynagi canli yayin adaletsizligidir de..

Ve bu adaletsizlik de cok olagan bir sekilde kabul görecek. Ben olsam mahkemeye basvururdum..

Robaggio dedi ki...

sevgili borges önce yazı sonra da yaptığın şu son yoruma istinaden hay ağzını öpeyim :)))
hoş biz şu an süper ligde değiliz, görünüşe göre bir süre daha olamayacağız ama pek tabii futbolumuzun genel sorunu bu. Yıllardır aynı şeyi söylüyoruz, savunuyoruz. Tamam hem bu maç yayınları hem de medyada takımların yer alma süreleri taraftar sayıları ile doğru orantılı olabilir ama el insaf koca koca şehirleri temsil ediyor diğer takımlar da. Bu kadar saygısızlık, bu kadar adaletsizlik akıl alır gibi değil ama herşeyimizde devam eden mantık burada da var. Böyle gelmiiiş, böyle gider. Ne güzel senaryo..

recepcan dedi ki...

borges anlatmak istediğimi anlatamadığımdan olsa gerek yanlıs anlamışsın ben orda sadece özet görüntüler için bahsetmiştim aksi takdirde bende diğer maçların verilmemesine karşıyım.Eğer sen bu maçlara bu kdr para ödeyip millete maç verme hakkına sahip oluyosan verceksin arkadaşım maçları sadece ligin son 3 hftasında düşme potasındaki takımların maçlarını vermemezlik yapmıcaksın.Geçen reklamda gördüm 7 maçı aynı anda vermiş die övünüo digitürk vercen tbikide .isteyen izlesin istemeyen izlemesin.LAkin verilse bile gerçekçi olmak gerkirse ne kdr futbola düşkün bir millet olduğumuzu sölesekte çoğunluk kendi takımının maçından başka maçları izlemez o ayrı fakt bu verilmemesi gerçeiğinin nedeni olamaz..